Sase motive de citit acest articol din The New Scientist: Parasite Lost.
In primul si in primul rand pentru mesajul sau umanist. Felul in care unii oameni, cu mult efort si dezinteresat, ajuta sa imbunatateasca viata altor oameni este de admirat.
In al doilea rand, ca subiect de medicina. Fascinant de oripilant ce ciclu de viata are si pe unde se cuibareste si ce dezastru lasa in urma sa monstrul asta mic si alb si agonizant.
In al treilea rand, pentru insight-ul sociologic exprimat in fraza "Changing people's behaviour is notoriously hard." Felul in care eradicarea bolii depinde in primul si in primul rand de schimbarea comportamentului, de acele caramizi de baza ale vietii noastre, obiceiurile cotidiene, practica, rutina, dar si motivatia acestor practici, semnificatia, toate acestea fac obiectul, esenta, painea cea de toate zilele a stiintelor sociale in care ne balacim noi creerul si egzistentza: sociologia si antropologia.
In al patrulea rand, despre minunile vietii, despre biologie. Exemplu de adaptare a animalului, de maximizare a supravieturii sale prin calibrarea ciclului de viata la conditiile de mediu (ciclul anual umed - uscat din zonele calde). Dar si ca o curiozitate, ca un exotism morbid, din ala de ne invatza Jules Verne in copilarie si din ala de ne face insidios in capul creerului nostru sa creem diferenta dintre exotic si normal, dintre lumea aia, cu monstri si oameni negri, si lumea asta, cu oameni obisnuiti. Adica orientalismul. Adica iar o dam in antropologie si sociologie. Cum o dai, cum o cotesti, tot in -ologie nimeresti :)
In al cincilea rand e vorba de istorie. E fascinant insight-ul privind originea simbolului medicinii: batul cu sarpele in jurul sau. Se pare ca de aici provine. Cititi, daca vreti sa aflati.
In al saselea rand, dar evident nu in cel din urma, din motive de matematica. De fapt, de aici a pornit aceasta postare: de la juisarea telectuala a lui Turambar in fata unui nou exemplu de distributie matematica identificata in natura. In cazul de fata, exponentiala, aia inversata, aia de tip 1 / x. Priviti ce frumos, ce foarte cel mai perfect se aseaza evolutia numarului de cazuri de boala peste aceasta curba. Priviti cum realitatea se inshurubeaza, se rasuceshte si incotorleshte pe principiu. Un nou exemplu al regulii "matematica guverneaza existentia" si "functiile este peste tot, daca stii unde sa te uiti".
Nu, nu functziile alea la care va ganditzi voi, prapastiosilor si istericilor si spumistilor si paranoicilor si conspiratzionistilor si forumijdilor si tristilor. Ci functiile alea la care ne gandim noi, uneori chiar si in vis. Alea de au reprezentat cosjmarul existentei voastre in liceu, nasoilor cu fobie la cifre. Alea cu f(x).
Deci sa recapitulam: filantropie & umanism, sociologie & antropologie, biologie, medicina, istorie, matematica. Toate laolalta. Cum ar spune nasoii aia de la marketing, aia de incearca sa va vanda tot soiul de prostii inutile: cinci intr-unul.
Deci incercati sa lasati patima cotidiana de o parte si sa va limpeziti capul. Viata e scurta si mai sunt si alte lucruri pe fata Pamantului decat Boc, Geoana, Basescu, Iliescu, Vanghelie si Ioan Rus.
Cuuum, nu stiati? Ioan Rus o sa fie noul...
Mda. Ia, hai la viermele de Guinea inapoi cu voi. Mama voastra de politrucizatzi...
:p
Știrile zilei – 22 ianuarie 2025
Acum o oră
3 comentarii:
Good lord, ce treziiiiire hhhhoribiloida, fuaaaaaaaarte urat, pacat de frumusetea matematicii de-acolo, pffff....! :D
Lasa, dom'le,
omul rezista -- specie tare,
super qualite! :)
interesant :). dar pot sa fie si f(x,y,z), că-i mai frumos aşa
(urmăresc constat New Scientist)
:)fain de tot!
Trimiteți un comentariu