luni, 1 martie 2010

Innumeracy

Innumeracy, an inability to deal comfortably with the fundamental notions of number and chance, plagues far too many otherwise knowledgeable citizens. [...] Part of the reason for this perverse pride in mathematical ignorance is that its consequences are not usually as obvious as are those of other weaknesses.

[...] One rarely discussed consequence of innumeracy is its link with belief in pseudoscience, and the interrelationship between the two is here explored. In a society where genetic engineering, laser technology, and microchip circuits are daily adding to our understanding of the world, it's especially sad that a significant portion of our adult population still believes in Tarot cards, channeling mediums, and crystal power.

Even more ominous is the gap between scientists' assessments of various risks and the popular perceptions of those risks, a gap that threatens eventually to lead either to unfounded and crippling anxieties or to impossible and economically paralyzing demands for risk-free guarantees. Politicians are seldom a help in this regard since they deal with public opinion and are therefore loath to clarify the likely hazards and trade-offs associated with almost any policy.


John Allen Paulos, Innumeracy, pp. 8-9 (Vintage Books, 1988)

Cartea o gasiti aici.

7 comentarii:

Unknown spunea...

dadadada. bună asta, bună.

e ceva ciudat cu site-ul. dau ok la mesajul "nu esti autorizat, bâşti", apoi dau sărci, nu merge. caut asta.
poate mă dumiresc pnă la urmă. mulţam' de link, oricum.

Turambar spunea...

Trebuie sa te inscrii (inregistrezi).

Ia un pic de timp, dar crede-ma: merita.

Daca nu reusesti, da un semn si ti-o caut eu. Sa-mi spui unde sa ti-o trimit.

Constantin Gheorghe spunea...

Sigur că da! Dar nici nu ne pasă de asta, nici nu vrem să schimbăm nimic. E mai comod aşa. Inclusiv de guvernat. Cum era? Ţara te vrea prost?

Turambar spunea...

Nu cred ca este asta. Sa nu mergem cu logica conspirational-resentimentara intr-atat de departe. Mai este pana sa se dovedeasca faptul ca nemernicul de evreu de Boc mananca prunci vii si bea sange de virgina.

Cred ca mult mai la indemana creerelor noastre rationale si care folosesc briciul lui Ockham este unul din aforismele alea atribuite lui Murphy: nu pune pe seama rautatii ceea ce se poate pune mult mai usor pe seama prostiei.

Si aici ma refer la prostia oamenilor muncii in general, a publicului degraba respingatoriu de matematica, si nu la adresa rautatii violete a evreului de Boc care, dupa cum stim deja cu totii, mananca prunci nevinovatzi la pranz si bea doar sange de virgina de la conserva.

:/

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, m-ai pierdut la faza cu evreul de Boc! Să înţeleg că ai avut de dat mai multe mărţişoare din alea "speciale"?
Cât despre învăţarea matematicii. E mai complicat, să zic aşa. Chiar trebuie să-ţi placă, şi să-i vezi rostul. Cum se face matematică în şcoală, vai mama ei, nu te aştepta la prea multe. Trecând de matematică, problema este cea a raportării critice la realitate, a refuzului de a înghiţi orice, oricum.
Analiza riscurilor nu este nici ea joacă de copii. Ce mă şochează pe mine este altceva: la români s-a dus dracului şi instinctul de conservare. Adică partea aia "animalică" din noi. Mă rog, nu în totalitate, dar ceva, ceva, tot s-a tocit.
Iar spiritul critic nu se prea învaţă. Se dobândeşte, cu capul plin de cucuie. La propriu şi la figurat. Dacă ai minte să înţelegi de ce te-ai ales cu ele...

Turambar spunea...

:) Era o ironie la adresa felului in care Boc este acuzat de toate si de tot, indiferent daca tine de capraria lui sau nu. Exact precum evreul medieval: mananca prunci nevinovati si are gura plina de sange.

Da, ai dreptate. Raportarea critica la realitate. Mai ales in conditiile in care presa zilelor noastre, mai ales televiziunile, ne da gata pregatita pe tava o versiune foooarte "speciala" de realitate.

:(

explorish spunea...

@thuram: multam'. o sa incerc s-o comand pe hartie, ca ma dor ochii de la ecran. daca nu reusesc, voi apela.