marți, 9 martie 2010

Geometria si egzistentzia. Again.

In noiembrie 2007, adica acum deja doi ani de zile (whaat?? doi ani??? au trecut deja??? cand naiba??) va povesteam despre un nene care se da pe placa, e consultant la scenarii sf si, printre altele, explica lumea.

Da, da, chiar asha. Ecsplica tot. I mean Tot. Textura existentei. Formula universului. Pardon, cu litera mare: a Universului. Si mai are timp sa mai faca si surfing :) .

Nenea asta, Garrett Lisi, va spuneam cum ne arata ca materia este de fapt o maaare mandala din alea de ii placeau lui Jung, care se construieshte si se tzese si se deseneaza pe spezele unui maaaare monstru matematic, grupul E8, ce-o fi ala acolo.

Ei bine, intre timp, pentru ca doi ani de zile e ceva timp, nu-i asha, nenea Garrett Lisi si-a schimbat site-ul (pagina personala aici), si-a schimbat frezura, si-a schimbat probabil si placa, pentru ca cea veche i-a fost inghitzita de un rechin, dar mai ales si mai ales si-a continuat studiile despre unive... pardon: Univers si despre tot si despre Tot si everything si Everything. Adica An Exceptionally Simple Theory of Everything. Articolul este in versiune pre-print, spre evaluare academica, iar teoria sa, desi exotica, incepe sa starneasca din ce in ce mai mult interes si atentie dinspre partea barboshilor savantzi.

Aflam toate astea din The New Scientist. De fapt, aflam toate astea de la Camil Stoenescu. Si ne minunam. De fapt, nu ne minumam. Incepem sa intzelegem.

Deci cititi articolul din New Scientist, pe urma uitati-va la filmuletz si pe urma minunatzi-va.



PS: Asta are legatura si cu ce face nenea Sergiu Klainerman, cel pe care l-am descoperit recent in timp ce-l cautam pe Sergiu al nostru cel cu sondajele (l-am gasit: e jurist, e tanar, nu e Klainerman).

Klainerman (pagina personala aici) se ocupa de un domeniu numit Fizica Matematica si chiar asta face: descopera textura matematica a Universului. Cititi aici, sa vedeti cum se leaga matematica de fizica.

Atzi auzit? Everything is mathematics, in the end. Deci se pare ca l-am descoperit si pe Dumnezeu, da? Doar ca nu are barba, nu svarle cu fulgere, nu discrimineaza pozitiv populatzii de popoare alese, nu omoara oamenii for fun, nu e furios, razbunator, nu transforma vinul in apa si nici nu invie mortii din groapa. Doar face grupuri E8... :wink:

Uite aici, asta este Dumnezeu. Doar ca spre deosebire de Dumnezeul fanatismului credintei voastre oarbe, patimase si impiedicate, Dumnezeul asta este testabil, falsificabil si frumos:

http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0711/0711.0770v1.pdf

The theory proposed in this paper represents a comprehensive unification program, describing all fields of the standard model and gravity as parts of a uniquely beautiful mathematical structure.

The principal bundle connection and its curvature describe how the E8 manifold twists and turns over spacetime, reproducing all known fields and dynamics through pure geometry. Some aspects of this theory are not yet completely understood, and until they are it should be treated with appropriate skepticism.

However, the current match to the standard model and gravity is very good. Future work will either strengthen the correlation to known physics and produce successful predictions for the LHC, or the theory will encounter a fatal contradiction with nature. The lack of extraneous structures and free parameters ensures testable predictions, so it will either succeed or fail spectacularly.

If E8 theory is fully successful as a theory of everything, our universe is an exceptionally beautiful shape.




13 comentarii:

Pongo spunea...

Aah, exact si aia cu mandalele erau tot matematicieni de fapt ! :P Sa inteleg ca nenea asta a descoperit ceva cunoscut de niste mii de ani? Sau doar a "tradus" in termeni matematici o realitate fizica?

Turambar spunea...

Nu, mai degraba sa intzelegi ca aia de acum sute si mii de ani bajbaiau de maniera intuitiva pe langa cunoashtere.

Cu traducerea e un pic mai complicat. De fapt, structura acelor grupuri a fost descoperita fara a se studia nimic din natura. A fost pur si simplu un joc intelectual al matematicienilor. O chestie pura, abstracta, fara legatura cu realitatea. Ca pe urma sa-si dea seama ca aceasta structura de relatii se poate aplica fics peste textura cea mai intima a realitatii, peste particulele elementare.

Nu-i viata frumoasa, uneori? :)

Pongo spunea...

Viata e intotdeauna frumoasa :). Vom vedea cat de "bajbaici" erau.
Pana la urma nu conteaza cum ajungi la un rezultat, important este ca ajungi la el.

Parerea mea (intuitiva) este ca mai e mult pana departe.

Anonim spunea...

Yes!Everything is mathematics!
Un matematician

matusalem spunea...

Eu, care mi-am mancat ficatzii 4 ani de zile cu integrale triple, panze tangente la hiperboloid de rotazie, ecuatzii astronomice s.a.m.d., acum nu spun decat "Arata frumos mileul ala" :)

Camil Stoenescu spunea...

ce să mai, poetry in motion :)

Turambar spunea...

:) Mileu, ai? Tangente la hiperboloid de rotatzie, ai?

Tz tz tz. Ce oameni. Ce evolutzie in viatza... :)

matusalem spunea...

Evolutzie taica. Ca daca mai citesc multe din trimiterile matale, Lord Vader o sa scrie pe mine :)
Nici in facultate nu mi-am chinuit creierashul ca acum :)

Turambar spunea...

:) La mine e mai simplu: nu intzeleg (aproape) nimic, deci nu are ce sa doara.

Joking. Ceva-ceva tot intzeleg. Dar doar pe la margini si pe la inceputul paragrafelor :)

Theophyle spunea...

salut,
Ti-am trimis un "hint" pe mail, sper ca unul bun in legatura cu elodia-2 :)

Turambar spunea...

:) Vazut citit placut comentat raspuns

:friends:

Dan Selaru spunea...

Ce chestie domle.

Camil Stoenescu spunea...

util a se vedea si comentariul lasat de chichi la mine. omul e fizician si stie ce spune :)