sâmbătă, 6 martie 2010

Despre tigani, cu patima

Nu stiu daca cei citati in text, profesori, ambasadori si alti straini, chiar au spus ce li se pune in gura sau daca nu cumva este doar un truc ieftin al autorului pentru a conferi mai multa greutate si legitimitate textului sau. Dupa micile naivitati gramaticale si stilistice, tind sa cred a doua varianta.

Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa ne oprim un pic carul cu boi ideatici din drum si sa ne uitam la ce spune omul asta. Este evident patimas, este evident lozincard si partizan si cam stereotipizant. Insa este un punct de vedere pe care l-am auzit de multe ori si la care trebuie sa recunosc ca rezonez in multe privinte. Este un text care circula pe e-mail si care consider ca trebuie avut in vedere, supus discutiei publice sine ira et studio.

Ce parere aveti?

Courtesy of Dan D.

***

Rusine pentru mass-media manelizata din Romania!

Presa din Franta a inceput sa ne catalogheze tigani acum 15 ani. Presa din Italia nu ne scoate din tigani, iar elvetienii ne spun ciori si corbi. Norvegienii se plang ca sunt victime ale inselaciunilor din partea tiganilor romani care le vand cupru pe post de aur.

Toate aceste natiuni au insa un numitor comun: presa locala, ziaristii din aceste tari isi apara conationalii, aratand cu degetul Romania, natiune care in proportie de 70% ajunge in Europa sa se identifice cu sintagma de "Tzigania" sau tara tiganilor europeni.

Cum s-a ajuns aici? Nu discutam despre impotenta diplomatiei romanesti care si-a facut o traditie din a fi una din cele mai, nu slabe, ci fricoase, lipsite de reactie diplomatii europene, care nu face mai nimic sa apere pozitia romanilor in lume [in Elvetia ciorile de romani sunt striviti in presa de o saptamana si nu exista inca nici o reactie oficiala a MAE, ca doar de aia platim taxe si impozite]. Ci discutam despre faptul ca in Romania este poate singura situatie in care mass-media, nu numai ca nu ia apararea romanilor care tind sa fie identificati cu etnia tiganeasca, insa promoveaza o Romanie manelista.

Discutam cu un prieten, manager la o companie elvetiana din Romania, care, pe marginea atacurilor la adresa romanilor din Elvetia, mi-a transmis aceste lucruri:

"Draga Iulian,

Vad si remarc, pe buna dreptate, ca romanii sunt supusi unui tir de acuzatii ingrijoratoare in Elvetia. Sincer, este prima oara cand in tara mea conationalii mei se pronunta cu asemenea agresivitate la adresa unei natiuni europene. Insa hai sa vedem cum s-a ajuns aici. Eu, stii bine, lucrez si locuiesc in Romania de 5 ani.

Dragule, sunt socat de faptul ca in presa romana nici macar un singur ziar nu a scris editoriale de atitudine fata de linsajul mediatic la care sunteti supusi in Elvetia.

Sunt surprins sa vad ca oficialii din politica voastra externa se fac ca nu vad si ca nu aud si nu se declara oficial macar ingrijorati de escaladarea acestor lucruri la adresa romanilor in presa elvetiana.

Pai daca voi nu va aparati, cine sa va apere? Stii de exemplu faptul ca au existat luari de pozitie din partea presei germane, adica au ajuns ziaristii nemti sa-i apere pe romani, in vreme ce ziaristii vostri nu spun nimic? Pentru un elvetian este o chestiune ciudata, pe care o poate elucida doar traind in tara voastra. Pentru ca sa ma ierti, insa programele voastre TV abunda de productii centrate pe imaginea tiganilor.

De Revelion am vazut o chestiune grotesca, am vazut cum niste valori istorice ale romanilor erau jucate de catre niste celebritati locale carora voi le spuneti manelisti. Fetita mea invata la scoala germana din Bucuresti, iar colegii ei discuta in pauze despre aventurile unei printese in filmul Inima de Tigan.

In ziarele voastre, nuntile, divorturile si viata tiganilor fac cap de afis, astfel incat intreaga imagine a tarii este construita in jurul lor. Atunci cum vreti sa nu fiti identificati cu ei? Cultura voastra ca popor deja este asimilata de cultura tiganilor romani si cred ca este un eveniment unic in care o etnie fara civilizatie sa domine un intreg popor, si aici ma refer la faptul ca vina o poarta mass-media care este centrata si preocupata sa faca audienta, exacerband la maximum imaginea tiganilor, astfel incat in mod firesc tara voastra a ajuns sa fie asimilata cu locul de bastina al tiganilor europeni."

Sinuosul drum al lebedei din Austria catre gratarele faraoancelor si magraonilor a trecut invariabil prin presa romana. Iata ca aceasta goana dupa audienta, care implica scoaterea in prim-plan al non-valorilor, al manelistilor, au adus Romania la stadiul de cultura facuta sub coviltirul carutei.

Mega-productii gen Inima de Tigan sau Regina nu trebuie sa uitam ca au avut audienta maxima, de exemplu in ziua alegerilor, atunci cand ROMANII [nu rromii] au fost mai preocupati sa nu rateze episodul respectiv decat sa isi exercite dreptul la vot.

Am facut aceasta paralela pentru ca in cursul acestei dimineti am discutat telefonic cu Ambasadorul Romaniei la Berna.

Domnul Sava s-a declarat incantat de faptul ca sunt preocupat de imaginea romanilor in Elvetia si sincer mi s-a parut a fi un diplomat care este plin de intentii bune, insa este cam legat de maini si de picioare. Asta pentru ca, dansul mi-a spus ca a informat MAE despre ceea ce se intampla in presa elvetiana la adresa romanilor [s-au lipit ostentativ afise infatisand ciorile de romani inclusiv pe strazile oraselor elvetiene] si asteapta o reactie a oficialilor romani. Insa si mai interesante sunt cifrele avansate de domnia sa, care ne demonstreaza faptul ca Elvetia chiar era ultima tara din Europa care avea dreptul sa ne catalogheze drept ciori si sa discute despre un referendum care sa interzica cetatenilor romani dreptul la libera circulatie pe teritoriul tarii lor.

Astfel, pe piata muncii din Elvetia exista circa 750,000 de muncitori straini, in aceasta tara posibilitatea de a munci la negru fiind redusa. Din acesti 750,000 de muncitori straini din Elvetia, doar putin peste 3,900 sunt romani, adica sub un procent, astfel incat prezenta romanilor este extrem de redusa.

Insa din acesti 3,900 de romani care muncesc in Elvetia si din cauza carora nu mai au loc sa respire elvetienii, in proportie de 90 % sunt oameni de o inalta probitate profesionala si morala : manageri MBA, profesori, medici adica romani care reprezinta cu cinste tara noastra. Este evident astfel faptul ca cel putin in cazul acestor atacuri xenofobe din presa elvetia, MAE trebuia sa intervina, pentru ca romanii se simt efectiv abandonati de toata lumea, adevarati fii ai ploii.

Un profesor roman care preda la catedra unei universitatii din Berna imi spunea: "Am invatat la Oxford, predau de peste 20 de ani, insa nu am crezut ca o sa apuc ziua in care, la curs, studentii sa ma intrebe daca nu cumva si eu am rude tigani in familie! Nimeni nu ne apara, nici presa romana, nici autoritatile romane, nimeni, astfel incat nu ne mai ramane decat sa ne punem cenusa in cap, sau sa renuntam pur si simplu sa mai declaram ca suntem romani! Inainte de '89 eram priviti cu simpatie aici, noi romanii, eram considerati oameni eminenti, insa in numai 20 de ani, am ajuns sa primim in bloc eticheta de tigani.

Si cum sa nu o faca, daca in presa romana nimeni nu vorbeste de romanii de succes, de romanii inteligenti, si asta pentru ca ziarul se vinde numai daca il are pe prima pagina pe Guta, Minune, etc. Eu refuz sa ma las manelizat, insa asta se pare ca este echivalent cu a renunta sa ma mai consider roman.

Tara mea se cheama Romania, nu RRomania!"

Dati mai departe

12 comentarii:

molie spunea...

:(((

Tara mea http://www.inventatori.ro/viewlink.php?id=47#

Constantin Gheorghe spunea...

E bine! E foarte bine! Primim fix ce merităm! Pentru că ori de câte ori s-a încercat ceva în sensul promovării unor poziţii în favoarea României, presa şi societatea civilă au început să urle: "Huo! Naţionaliştii! Comuniştii" Rasiştii!" Şi atenţie! Nu mă refer la Vadim, care este un dement şi care a făcut mult rău României. Nu, mă refer la politicieni şi scriitori, la oameni respectabili şi respectaţi.
De ce? Pentru dădea bine în poză să fii anti: anti comunist, anti patriot, anti naţionalist. Şi pentru că apărarea "cauzei" ţiganilor A ADUS O GROAZĂ DE BANI jigodiilor din "societatea civilă". Şi pun ghilimele, pentru că-i respect aceia care sunt implicaţi în viaţa cetăţii(n-am găsit alt clişeu, asta e, sunt prea furios!) şi fac ceva pentru semenii lor. Nu cred că nu ştii câţi bani de la UE şi de la diferite guverne occidentale au păpat ONG urile ţigăneşti pe "studii de fezabilitate", de fapt o propagandă ordinară, de denigrare a românilor.
De ce nu reacţionăm, de ce adoptăm modul de viaţă ţigănesc? Pentru că e mai bine să fii minoritar. Ai privilegii. Fiul meu a terminat de ceva vreme Colegiul Naţional Vianu. El a dat examen la intrarea în Colegiu, că ăia nu glumesc cu învăţătura, dar "ţiganii" aveau locuri rezervate. Şi cine a intrat pe locurile astea? Români care s-au declarat ţigani!
Oi fi fiind eu de stânga, dar urăsc profund ORICE fel de discriminare, pozitivă sau negativă. N-a pus nimeni soldaţi la uşa şcolii, să nu-i lase pe ţigani. Au fost atâtea programe pentru prevenirea abandonului şcolar din motive economice. E nevoie de altele? Perfect, dar egale pentru toţi!
Acum ştii chiar mai bine decât mine cât de greu e să scoţi o etichetă, după ce ţi-a fost lipită. Nu-ţi rămâne decât să dovedeşti, prin ceea ce faci, că nu şti ţigan. Punct! Şi, cine ştie, poate avem noroc.
Asta e: înfiinţăm mişcarea de rezistenţă la ţiganizarea României.

Theophyle spunea...

Prostiile se platesc intotdeuna si demagogia. In ultimul timp si "corectitudinea politica".

Problema existenta nu tine nici de nationalism si nici de atitudini xenofobe, tine de impotenta.

Cred cu tarie ca o societate care nu se apara de activitati anti-sociale, este o societate decadenta sau pe drum spre decadenta.

Lucrurile trebuie sa fie spuse si FACUTE, chiar daca este necesara plata unor preturi.Daca este nevoie umpli cu ei puscariile. este un pret pe care societate romaneasca trebuie sa-l plateasca.

all romanians are vampires spunea...

1. elvetienilor nu le plac străinii în general, nici nemţii, doar ca astia au deja drept de libera trecere. ar fi fost ciori blonde în afişele partidului respectiv (un fel de "vadimi" ai lor) daca era vorba de nemţi în referendum, sau zvastici.

2. prefer un "cioară" pe faţă unui zâmbet urmat de junghi pe la spate. cioara pot s-o combat, direct şi imediat.

3. - foarte important: chiar dacă pe afiş ar fi fost ciori (erau corbi, da' mă rog, seamănă), la elveţieni "cioară" nu înseamnă ţigan. citez: "Corbii, ciorile şi coţofenele au o conotaţie negativă în cultura creştină. Sunt animale rele, negre deoarece acestea au fost blestemate pentru totdeauna. Sunt semn rău, când apar aduc pustiire şi moarte, trebuie să te fereşti de ele.". traducere aproximativă de aici.
afişele se adresau si bulgarilor, nu numai românilor (referendumul a fost "la pachet"). ar fi fost la fel dacă era vorba despre oricare alţi "balcanici".

unde vreau să ajung: mesajul de mai sus începe cu lamentarea "toţi ne fac ţigani", apoi prezintă pe larg povestea elveţiană, ca pe un exemplu. fals. elveţienii nu ne-au făcut "ţigani", ei nu au această asociere rasistă între ciori şi ţigani. ea e doar în mintea autorului articolului (şi a tuturor românilor, din păcate).
asta una la mână.

pe de altă parte, asocierea imediată dintre români şi ţigani există, desigur, în mintea lor. nu neapărat din motivele expuse în articol - cei care au făcut afişele habar nu au de "manelizarea" care domneşte în România, ei n-au ieşit în viaţa lor din propriul sat. mai mare contribuţie o are faptul că (foarte) puţinele ştiri pe care le-au auzit vreodată despre ROMAnia au fost în majoritate legate de "ROMA people". Concluzia e evidenta - "ROMAnia e ţara de unde vin ROMA people".

vina e a ţiganilor? nu cred. "vina" e a românilor, că nu dau destule motive să se scrie de bine despre ei. sigur că n e uşor - mass-media tinde să consume mult mai greu ştiri pozitive decât negative. dar nu e imposibil. sigur că autorităţile şi ambasadorii ar putea face treabă mai bună evidenţiind lucrurile bune de la noi în ţară, categoric. noi, însă, fiecare dintre noi, facem asta?

matusalem spunea...

Daca dezbatem intai notziunea de "presa" si cum ar trebui sa arate, putem discuta si despre tzigani, cu patima sau fara.
De la "presa", "ziaristi", "televiziuni", "reporteri" trecand prin "diplomatzie" ajungem si la tzigani si etichete "nedrepte".

Camil Stoenescu spunea...

mă raliez opiniei lui C. Gheorghe: apărarea se face prin fapte, prin conduită, nu prin vorbe. străinii au și ei pasionații de clișee, la fel cum avem și noi. eu am vorbit cu destui „stranieri” care erau perfec conștienți de diferența dintre individ și națiune și de simplismul etichetărilor facile. fiecare răspunde pentru propriile fapte, nimic mai mult

Urwen Lalaith spunea...

Pai si tu esti un tigan borat al spiritului. N-ai nici un dumnezeu.
Deci nici roman n-ai cum sa fii.

vera spunea...

Ah, ah! Ce thrill! De unde credeam azi dimineatza ca thrill-ul a fost ca mi-ai amintit de D. Novaceanu si oroarea de Adevarul din 1990, acu se-ngraosha gluma: este una persoana aici, mai tatare, care-tzi retrage calitatea de roman si te face tzigan borit.
Ah, ah!

Goye spunea...

iulian din text e acelaasi domn urban care reprezinta o anumita parte a electoratului din ilfov?

ii cam sta in obicei sa produca fumigene de genul asta si nu am pofta a specula acum de ce si pentru ce. dar pentru ca tot suntem la subiect, hai sa mai degustam o mostra realism politic: http://www.urbaniulian.ro/2009/07/10/revoltator-pentru-rromi-se-poate-construi-o-casa-anl-cu-15000-euro-si-cu-o-rata-de-doar-100-ron-lunar/

Anonim spunea...

Revine moda scrisorilor persane (vezi Geoana- scrisoarea Ia dela Washington), intram in sezonul schimbarii ambasadorilor, chestii dastea, Elvetia e departe, hotelurile scumpe, jurnalistii greu de multumit, eh taica...

deaceea spunea...

Textul asta e despre ce vreti voi, dar nu despre tigani. E in primul rand despre romani, dar si despre perceptia strainilor asupra noastra, despre MAE si despre mass media...

DDGDDG spunea...

Păi hai să ne numărăm ţiganii:
1. Unu ne-a învăţat să strigăm „JANINE TE IUBIM”
2. Al doilea ne vorbeşte cu „ Măi dragă!!!!”
3.Al treilea î-şi zice „CULMOGUL”
4.Al patrulea are : SPA'
5.Al cincilea a murit de Crăciun

(ştiu că este o măgărie să evoci o etnie pt problemele conationalilor dar.... , măcar aşa putem evalua vectorii de opinie din România)