Buuun. Să schimbăm subiectul. Tot cifre, dar de altă natură. Să revenim la demografice.
Luminița îmi atrăgea atenția zilele trecute asupra unui articol privind numărul estimat de români din Italia. Un alt articol pe aceeasi tema, si aici (în italiană, dar voi înțelegeți, că suntem latini, nu?)
Volumul îl știam de ceva timp, fiind și folosit în recalibrările de volum și de structură de populație pe care le facem pentru a asigura o reprezentativitate cît mai mare rezultatelor sondajelor noastre. Sursa, însă, Caritas Italia, nu o știam. Așa încît am adăstat (uups: iar folosește Turambar arhaisme; iar o să rîdă lumea de el) asupra studiilor lor anuale și am încercat să sintetizez informația.
A rezultat un material despre evoluția românilor din Italia după 2002, numai bun de folosit atît de noi, de institutele de sondare a opiniei publice, cît și de restul celor care se folosesc de date publice (INSSE, ARMA, BEC – dintre cei de care am cunoștință directă).
Precizări:
ISTAT este instituția statistică oficială italiană, omologul INSSE-ului de la noi.
Caritas este o instituție ce ține de Biserica Catolică Italiană, cu preocupări sociale. Datele pot fi gasite aici.
De remarcat diferența de preocupări dintre instituțiile religioase italiene și cele românești. Poate să-mi dea cineva exemplu de astfel de preocupări, la un asemenea nivel de extindere, în rîndul Bisericii Ortodoxe Române? Vedeți: de-aia n-are popa coadă. Că e ocupat să ia banii de botez de la enoriași, pe lîngă că ia bani și de la noi, prin intermediul stipendiilor de la stat. Mda... Altă temă, pentru alt moment.
Evoluția românilor în Italia, 2002 – 2009
Ce observăm?
In primul rînd, că cea mai mare creștere a fost înainte de intrarea României în UE, în anii 2005 și 2006, nu așa cum ne-am fi așteptat, după intrarea în UE, după 2007. De coroborat și cu îmbătrînirea populației italiene și cu eforturile statului italian de a contracara acest fenomen nedorit. E mai convenabil să imporți români decît ecuadorieni, vietnamezi sau, doamne ferește, iranieni, nu?
De asemenea, putem trage o concluzie în privința emigrarii totale din România după 2002.
Dacă facem coroborarea cu rezultatele sondajelor CCSB, care ne arată o pondere egală a emigrației recente în Italia și Spania, rezultă că și în Spania ar fi tot pe undeva pe acolo, aprox. 1 milion de emigrați.
Dacă ținem cont și de faptul că emigrația în Italia și Spania reprezintă aprox. 80% din totalul emigrației, și dacă dăm la o parte copiii ce apar în aceste calcule, se conturează și mai bine estimarea generală de aprox. 2,5 milioane de români care trebuie scăzuți din numărul oficial pe care îl propune INSSE (17,7 milioane 18+) sau BEC (18,3 milioane români cu drept de vot).
Aceste discrepanțe au un efect semnificativ asupra calculelor politice (BEC, procente de participare la vot, calculul volumului colegiilor electorale), cît și asupra estimării ratingurilor media (ARMA, punctul de rating). Dar despre asta, altădată. Acum să ne mulțumim să admirăm datele în toată splendoarea lor.
Anul Nou care n-a fost
Acum 6 ore
28 comentarii:
Concluzie comprimata:
Suntem dusi. :))
Yup. Din pacate. Si o sa fim inlocuiti de tigani si de turkmeni :(
Ma rog, nu ar fi prima data cand se intampla modificari de structura etnica pe un anumit teritoriu. Din pacate, ar fi prima data dupa muuuult timp cand se intampla pe teritoriul nostru :(
Da, invatatorule, o s-ajungem folclor. =))
Hai pe-o fasie ingusta de pamant undeva in niste ape curate si blande. :)
Adica in Noua Zeelanda, fricoaso? Gata, te dai batuta? Vrei sa fugim la antipozi? Nu vrei sa stai aici, sa imbatranim sa vezi cum vom fi napaditi? Nu vrei sa simti ce simtzeau ielele, in zorii celei de-a trea epoci a Lumii de Mijloc? Epoca oamenilor. Epoca tiganilor. Epoca celorlaltzi...
:(
Biiiiine, hai, fie, ramanem aici, on one condition: sa ne asociem si sa infiintam Intreprinderea de Glume Proaste si Prefabricate Stiintifico-Fantastice "Povestea Porcului"
Io-te cum se facu 10 procente rata somajului. Esti dujmanos cu Seitan.
Dane, esti prea explicit, e nepoliticos, nu se face. :)))
:-) Dupa perdafu' de ieri asta e mizilic.
Asta e tehnica piciorului in usa -- intai ne servesti o cafea de sta lingura-n pozitie antigravitationala, dupa care te infiintezi cu ceaiul amar si zici ca-i dulce. =))
ultimul paragraf ... ori il lamuresti ori te abtii :)
nu e punct e structura punctului iar cifrele astea noi nu prea ajuta decat eventual la conversia in persoane.
La fel si cu BEC si colegiile.
Apelul constructiv ar fi trebuit sa fie: "sa ne numaram!" . Treaba asta cu "niste date sunt gresite dar va explic altadata" nu-i tocmai un discurs onorant :)
Off the record:
Daca tot suntem la statistici,
luati de va minunati. :D
@Anca
Off topic :)
Mine is better.
@adinel -- f_ck yes, it is! :)
Tenchiu frumos, meriti flori!
și mai tragic e că au plecat oameni activi, tineri, nu pensionari. dar se vor ocupa alții - ceva mai bronzați - și de noi
@ Anca - interesant link :)
am si eu o statistica interesanta ;-)
http://zaffcat.blogspot.com/2010/03/copiati-inteligent.html
Eu , plecat din 1990 cu sotie si fica ,am inca cetatenia romana !
Intru si eu in calculele alea ?
PS. Biserica catolica este muuuult mai bine "inzestrata" pentru secolul 21. Au spitale , scoli ,string haine pentru neajutorati , asigura masa saracilor si dormitoare pentru multi cu probleme !Nu doar in Italia dar si in alte tari ,chiar pe alte continente !
Cind am plecat eu , Romania avea 22 milioane de locuitori . Au ramas macar 18 - 19 milioane in tara ?
PS. Vedeti ca nu au emigrat pensionatii , au parasit tara aia cu putere de munca !
Numai bine tuturor din acest blog !
pentru cei care vor si date din Spania
http://www.ine.es/en/inebmenu/mnu_migrac_en.htm
ca unul care folosesc datele ISTAT si INEbase din 2007, va spun ca ambele
- ofera date despre populatia de romani inregistrati, estimarile cuprinzand si o rata de neinregistrati
- sunt la nivel de localitate / sectie de vot, sex, varsta (INEbase) si "doar" la nivel de localitate (commune) si sex(ISTAT, oferind posibilitatea obtinerii unui mapping teritorial
- sunt free, ceea ce la noi nu e posibil (de ce?)
(Pffff, atat de off-topic,
dar atat de profund,
incat iti scriu in paranteza, veru' Turambar:
o sa-ti placa. :) )
Eu as zice ca ar fi mult mai corect 1 milion de cetateni romani.Adica scrie pe boletin Romania. Ce zici, Turambare? Nu cumva o intrebare din sondaj avea o oarece nuanta etnica? Sau chiar doua, ca si secuii erau pe acolo. Apropo, tiganii au fost de partea lui Mihai Voda la Calugareni?
Ce ziceau niste indivizi prin 2005:
"pe de alta parte problema e mult mai complicata. daca in londra de exemplu iti permiti un apartament mic sau o casuta standard la ce venituri sunt , adica iti platesti ratele in maxim 5-6 ani , aici pentru aceeasi casuta platesti 20-25 de ani lejer . ideea e ca in 25 de ani se pot intampla multe. e o viata de om totusi . nu zic de razboaie sau alte nebunii cu dolarul ( la ce se referea johnny) care si astea sunt posibile intr-un interval atat de lung , ma intreb numai peste 10 ani la ritmul in care crestem negativ, cati 10 15 milioane vom fi . daca nu mai putini. oare atunci vor veni chinezi si pakistanezi sa stea la noi in chirie cum stam noi prin londra sau spania ? chinezi care deja angajeaza ei romani pentru diferite munci de jos sunt si acum in bucuresti . arabi si pakistanezi la fel .
dupa ce apartamentul bunicii si al parintilor va avea nevoie de reparatii ca nu s-a ocupat nimeni de el 15 ani va fi scos pe piata , nu se va crea o oferta mult mai mare pe acest segment de apartament la bloc? asta in timp ce voi mai aveti inca 10 ani de rate cel putin . probabil voi mizati pe niste venituri ce urmeaza sa le aveti , mai mari ca cele de acum . va doresc si eu acelasi lucru . si multa sanatate ca aveti de muncit vreo 20 de ani pentru altii .
Mult noroc!"
Dedicacion pentru Turambar si fetele.
When I'm 64
un milion in italia, unul in spania. inca 2-3 milioane pe unde mai sunt?
Care doua milioane?
Discutam 18+. Avem asa: 17,7 socoteala oficiala. Scadem 1 in Italia, 1 in Spania, 0,5 in restul si face 17,7 - 2,5 = 15,2.
Ce e neclar in artimetica asta?
Presupun ca tu faci confuzie cu cifra totala a Romaniei, 21,7, care include si copiii. Dar noi discutam aici romani adulti, doamna.
Bine bine, Luminatia Ta, da' acuma adauga mortii si fantomele! Acu' sa te vad, neeuclidianule. =))
Neeah. Fara mortzi, fara fantome. Astea intra in calcul doar la cifra de 18,3, aia folosita de BEC. Cifra fara revenantzi este 17,7 (repet: 18+)
Preacinstitule! :))
M-am emotionat.
(Daca stii si de pe ce soundtrack e, ma-nclin. :) )
Nope. Nu stiu... Prealumineaza-ma, preaartisto :)
Preacontroversatul si preabrutalul. :)
Trimiteți un comentariu