vineri, 5 martie 2010

Sa nu uiti, Darie, sa nu uiti

Sa nu uiti, Darie, sa nu uiti.

Si, daca se poate, nici sa nu ierti.

Aici. Si aici. Si aici. Si aici.

PS: Se pare ca incetul cu incetul se da drumul la vorbit in presa despre anii de atunci. Uite, vedeti, asta inseamna cei douazeci de ani ai tranzitiei de care ne spunea KGB-istul Brucan. Si culmea, unde s-au gasit sa trompetzeasca despre varianta revizionista a istoriei si despre rolul Rusiei in rebeliunea controlata? La TVR si in Adevarul. Ha! Ha ha ha. Exact la scarbavnicile oficine care sprijineau cu apriga furie regimul post-comunist. La cei care i-ar fi jupuit de vii pe taranisti si pe liberali si pe cei din Piata Universitatii si pe toti cei care vroiau si luptau pentru desprinderea de papusile Rusiei.

Ha.

Exista o ironie in razbunarea asta a istoriei, nu-i asa?

:(

19 comentarii:

Theophyle spunea...

Poate totusi nu am trait degeaba. Poate totusi vom reusi sa aflam adevarurile pe care le-am crezut ingropate. Ai noroc ca esti ateu. Eu cred ca totusi va exista o judecata divina :)

Andrei spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/888062/Teroristii-din-89-dau-in-judecata-Romania/

Turambar spunea...

Neah. Te amagesti degeaba. Nu exista nici o razbunare dincolo de judecata oamenilor. Si aia, dupa cum bine stim, nu se intampla intotdeauna. Prin unele parti ale lumii, ca si a noastra, nu se intampla de cele mai multe ori.

Stii tu cum spune motto-ul ala din Dilema: Adevarul nu se confunda intotdeauna cu dreptatea.

Si mai stii tu ca nu e ca in filmele de la Holywood. In lumea reala si bicisnica si rea, most of the times the bad guys walk happily into the sunset, while the good guys are busy roting and being eaten by worms.

Singura parte buna este ca incetul cu incetul incep sa se spuna unele lucruri. Azi un pic, maine inca un pic, si uite asa o sa incepem noi si mai ales copiii nostri sa invete istoria aia care s-a cam intamplat.

:(

Camil Stoenescu spunea...

o suna cinic, dar eu cred că acum adevărul nu mai interesează pe aproape nimeni. afară de o mână de istorici și jurnaliști

explorish spunea...

in sfarsit.
nu snt nici istoric si nici jurnalist, dar ma intereseaza adevarul.

Camil Stoenescu spunea...

si a celor (puțini) interesați de adevăr :)

Turambar spunea...

Sunt destui, Camil, sunt destui...

Camil Stoenescu spunea...

umplu lia manoliu? eu nu cred

Turambar spunea...

Hmmmm. Pe cat pui pariu?

Camil Stoenescu spunea...

păi și cum validăm? :D

Anonim spunea...

Care e marea descoperire? Ca revolutia nu a fost generata exclusiv de factori intern? Dar care revolutie a fost vreodata? Toate schimbarile violente de regim au avut drept catalizator interesele unei puteri externe. Ca in cazul Romaniei acest rol l-au jucat rusii este acceptat de mult, pana si Nastase a spus-o (ceva mai indirect ce-i drept). Articolele din Adevarul sunt doar o exploatare a rusofobiei din pacate inca existente in societatea romaneasca, nu foarte departe de ce faceau "anumite" ziare in Germania interbelica referitoare la evrei. Pacat ca un fost mare ziar de stanga (si ma refer la traditia de aproape un secol) a ajuns sa se preteze la astfel de diversiuni.

Unknown spunea...

Foarte tare, dar sincer cred ca asta se intampla in Romania cu mult inainte de cele intamplate in data de 24 dec 1989

Turambar spunea...

"Un fost mare ziar de stanga"? Vrei sa spui "o mare coada de topor timp de zeci de ani, in mana fortelor de ocupatie si de represiune, instrument ideologic de prostire a maselor". Lasa, nu-i caina tu si elogia tu, distinse anonim socialist, pe ticalosii de la Adevarul fosta Scanteia, ca numai de compasiune n-au nevoie, mama lor de politruci.

"Din pacate inca existente"? De ce "din pacate"? Ce au facut distinsii invadatori sa merite si sa castige dragostea noastra fratzeasca? Nu e nici un "din pacate". E un "in mod normal".

:(

Camil Stoenescu spunea...

...rusoaicele sunt totusi faine :)

vera spunea...

Ah, ah, ce thrill! Imi aduc aminte de tonul editorialelor lui Darie Novaceanu, mai proletcultist in 1990 decit Scinteia din 1953.
Baiatule, se cheama 'poetic justice'.
Veatza bate filmul!

Camil - cred ca umplem, daca pot sa vina si oameni din Cluj si Timisoara. Umplem si mai mult. Daca vin si de la Sibiu si Iasi.
Dar, unfortunately and basically, ai dreptate. Numai ca nu e bine pusa problema: nu conteaza citzi sintem acum, pe care ne intereseaza subiectul; conteaza ca se poate discuta chestiunea si ca, niste unii, putzini, dar stiintzifici si istorici, o sa scrie o alta istorie pentru generatziile viitoare. Si asta, sper ca nu negi, CONTEAZA foarte mult.

Anonim spunea...

e demonstrat de mult timp ca rusii si ungurii s-au bagat la noi in '89. ba chiar securitatea stia de chestie a doua zi dupa malta.
cititi istoria loviturilor de stat in romania-alex stoenescu.

insa in romania totul e cu fundul in sus. mare diferenta intre pora si brucan nu exista; jigodiile au simt al orientarii extrem de dezvoltat.

"distinsul anonim socialist" spunea...

Domnule ma refeream la Adevarul de dinainte de razboi. Ziarul promova principii ale stangii moderne inca de la sfarsitul sec 19 (unele dintre ele fiind acceptate in Romania abia sub guvernul Groza- vezi sufragiul universal, emanciparea femeii si respingerea legislatiei antisemite). Ziarul care a sustinut PSD-ul lui Mille. Acel Adevarul interzis pt opiniile sale de guvernul fascist al lui Goga. Este incorect sa te limitezi ziarul al carui patrimoniu a fost preluat de actualul Adevarul, mai ales ca potrivit mai multor curente socialiste (de la cele extreme ca trotkismul si situationismul pana la cele mainstream ca social-democratia vest-europeana) nici macar nu servea intereselor socialiste, ci doar pe cele ale birocratiei de partid.
Acum ce vrei, o apologie a rusilor? Nu e suficient ca i-au scurtat domnia lui Ceausescu cu vro 3-4 ani?

deaceea spunea...

@ Vera

Pune-i si pe brasoveni la socoteala, te rog eu ! :)

vera spunea...

deaceea - s-a facut. Brashovenii pe stadion, cu noi si ailaltzi orasheni interesatzi de chestiune.
Multzumesc, imi pare bine de ce spui.