duminică, 25 mai 2008

Votul in Bucuresti: evolutie pe ani

Cum evolueaza votul in Bucuresti, in functie de varsta. Analiza e realizata pe baza de date mare de la ultimul Tracking Poll CCSB (valurile 3 si 4, aprox. 3000 de cazuri, ca sa putem sa vedem din an in an).

Rezultate care ne asteptam sa le gasim: PSD si Diaconescu cresc o data cu varsta (vot predominant la batrani), PD-L, PNL, PNG si PIN scad (vot predominant la tineri).

Ce nu ne asteptam sa gasim: vot constant cu varsta la Oprescu, vot usor crescator cu varsta la Blaga.

De remarcat ruptura clara din zona 40 ... 45 de ani, de unde incepe sa scada clar PD-L si sa creasca PSD. Locul in care se rup / delimiteaza stilurile de viata.

Hai sa facem o socoteala. Cati ani aveau cei din zona de ruptura 40 ... 45 la Revolutie (1989) si la Piata Universitatii (1990)? Un calcul simplu ne arata ca ruptura de vot se situeaza in zona celor care aveau atunci undeva intre 22 si 27 de ani. Cei sub aceasta varsta nu sunt atinsi de Iliescu. Cei peste aceasta varsta, in mod gradual, sunt.

Logic, nu? Descoperirea apei calde :)

Enjoy!

Structura votului pe ani: Candidati la Primarie





Structura votului pe ani: Partide politice

32 comentarii:

Unknown spunea...

ah, deci babele si mosii il voteaza pe doctor, fmc.

Anonim spunea...

Poti sa ne dai votul si in functie de nivelul de instruire ? Am in vedere faptul ca la alegerile precedente, persoanele cu studii superioare au avut o pondere de 20-21% dintre participantii la vot, dublu fata de 10-11 % cat reprezinta in totalul celor cu drept de vot.

Anonim spunea...

@mihnea

Nu, votul e constant in functie de varsta la Oprescu. Creste cu varsta la Blaga. Uita-te si citeste cu atentie. Babele si mosii tind sa il voteze pe Blaga (ca si pe Diaconescu-clar!)

Anonim spunea...

Va ocupati doar de Bucuresti sau va ocupati si de situatia la nivel national ?...exista si in provincie lupte foarte interesante si stranse...iasi...constanta...ne-ar prinde bine niste informatii din tara...

Anonim spunea...

TURAMBAR IA LEGATURA CU CEI DE LA HOTNEWS, PENTRU CA PUBLICA O PROSTIE PE SITE. SE REFERA LA UN SONDAJ DE ACUM O LUNA SI NU LA ULTIMUL. NU PREA AU STIUT CE SA CITEASCA PE SITE-UL TAU !!!!!!

Anonim spunea...

Da, ia legatura rapid ca au (cam) facut o "tocanita" din date, au amestecat si combinat perioadele si sondajele.
Spor....

Turambar spunea...

LOL. Atata pot, atata ii duce mintea. Am incercat si eu sa citesc varza aia, dar dupa 3 paragrafe m-am lasat batut. Baietzii aia de la HotNews nu prea inteleg esenta graficelor, si tind sa interpreteze fiecare varfuletz local ca pe marea descoperire epocala, fara sa inteleaga ca ce conteaza cu adevarat in grafice sunt liniile de forta, tendintele, nu varful de la 38 de ani sau de la 74 :)

Ca sa nu mai spun de chestia cu data gresita. Damn! Daca ar fi la mine, le-as da 10% penalizare la salar :)

Anonim spunea...

Turambur, ai rezultate noi? Am gasit asta pe ziare.com:

http://www.ziare.com/Sorin_Oprescu_ramane_favorit_pentru_Capitala_si_in_sondajul_CCSB-317352.html

Anonim spunea...

Se pare ca au inteles...au inlaturat de pe site-ul hotnews articolul despre sondajul CCSB...apropo, cum mai merge ponderarea ?...se vede ceva ?!....vezi si un sondaj aparut in jurnalul national (CURS - 15-18 mai, in teren: Oprescu 36%, Blaga 27%). Vad ca cifrele lor sunt un pic (cu 3-4 zile) inaintea voastra in ceea ce priveste apropierea Oprescu - Blaga...s-ar putea ca nemergand in teren sa pierdeti un pic din trend...

franzen spunea...

jesus, cata incompetenta la hotnews. chiar ma asteptam la mai mult de la ei. in niciun caz sa-i taie din procente lui blaga :)
in alta ordine de idei, vroiam sa te felicit pentru traficul si popularitatea in ascensiune fulgeratoare in ultimele zile, dar sa-ti aduc aminte si ca ce e poll, ca pollu' trece :)

Anonim spunea...

Ma tem ca te paste celebritatea. Deja esti injurat pe forumul ziare.com.

Turambar spunea...

:) celebritatea ca Exit Pollu trece. Then we'll go play rugby :)

Am vazut si CURS-ul. Simplul fapt ca doua metode diferite de cercetare (telefon, resp. teren) dau cam acelasi lucru spune totul: avem de-a face cu o tendinta bine conturata. O sa integrez cat de curand rezultatele CURS in grafice si in tabele si o sa vedeti ce bine se contureaza linia.

Cei de la HotNews nu au retras articolul de tot. Pur si simplu l-au scos de la Actualitate si l-au pitit la Politic. E acolo.

http://www.hotnews.ro/politic

Pe site-ul Jurnalului National puteti gasi ambele rapoarte de cercetare, atat CURS, cat si CCSB

http://www.jurnalul.ro/articole/125471/oprescu-favorit-pe-toata-linia

CURS
http://www.jurnalul.ro/librarie_fisiere/imagini/2008-05-25/d623d1d60968a0f393d5c9363c5e24fd.pdf


CCSB
http://jurnalul.ro/librarie_fisiere/imagini/2008-05-25/cf8cb3a0ed11de3f60f42068dd51dc1f.jpg

Iar cat despre injuraturile de pe forum, asta este. Spume la gura. Trebuie sa ne invatam si cu de'astea. Cine nu e injurat nu e bagat in seama.

:)

Anonim spunea...

rezultatele curs sunt similare cu CCSB dar perioadele de esantionare diferite. Curs a facut sondajul in teren in perioada 15-18 mai, tu ai obtinut acelasi rezultat, pe telefon, doar in perioada 18-20 mai. Veau sa zic ca este, probabil, un defazaj de 1-2 peocente in trend, in avantajul celor care se afla pe teren. Oricum CURS - ul a dat la turul 2 54/46 pentru Oprescu. Oricum n-am prea inteles care este prezenta estimata. La tine nu se vede inca nimic ? Ai ceva vesti si din tara ? Ai vazut sondajul Gallup publicat de EVZ, pe sectorul 1, comandat de PNL ? - Chiliman 53, Murgeanu 26, Tudorache 16. Cam mare diferenta fata de estimarea ta...Ce parere ai ? Inclin sa cred ca este o problema cu sondajul lor...

Turambar spunea...

Yup. Si eu inclin sa cred ca s-ar putea sa fie o problema cu al lor. Mai ales ca ei vor face un Exit Poll de folosinta interna, pe Sectorul 1 si Sectorul 6. Ghici pt cine?

:)

Din tara am multe vesti, din locuri diferite. Din Cluj, din Constanta, din Pitesti, din Ploiesti, din Targu Jiu, din Ramnicu Valcea, din Drobeta Turnu Severin, din Orsova, din Calarasi, din Alexandria, din ...

Din multe. Dar nu pot sa le spun.

:)

Anonim spunea...

Macar din Iasi si Constanta ...Ce zici ? Si acolo lupta este foarte incinsa...

Turambar spunea...

Nope. La Iasi nu am. La Constanta nu pot sa dau. Ce se poate se poate, ce nu se poate nu se egzista.

Sa fim realisti si sa ne vedem limitele :)

Anonim spunea...

In ziua votului, veti avea EP doar in Bucuresti sau veti sonda si la nivel national ?...mergeti pe resedinte de judet sau si pe presedinti de consilii judetene ?

Anonim spunea...

Ok...inteleg limitele...dar ne poti spune unde crezi ca vom vedea surprize...evident fara cifre si nume de candidati (precizez ca m-am documentat despre situatia din tara, asa incat pot intelege termenul de surpriza)....

Anonim spunea...

Îmi place.
A.

Turambar spunea...

Nu, la nivel national nu vom face. Este practic imposibil sa faci la nivel national, pentru ca interesul este pe fiecare localitate in parte, si atunci fie ar trebui sa faci Exit Poll-uri diferite pe fiecare localitate mai acatarii (imposibil), sau sa completezi cu un Exit Poll separat la nivel general, national (cui prodest?).

Vom face pe Bucuresti (inclusiv sectoare) si in Constanta. Doar la nivel de localitate, nu si judet. Era cat pe'aci sa se intample sa facem si in Cluj si in Iasi, insa nu s'a intamplat.

Life is a bitch and then we go to vote.

:)

Anonim spunea...

Yes, indeed. We go (simple hi)
A.

Anonim spunea...

Ideea este ca se doreste a sti cine a castigat alegerile la nivel national...cine are mai multi presedinti de consilii judetene, cine are mai multi consilieri juedeteni si nu neaparat pe fiecare localitate...Deci se putea alege judetul ca circumsriptie electorala, ca la un exit poll pentru alegeri generale... Oricum am inteles ca vom avea o rupriza la Constanta...so go to vote...In ceea ce ma priveste locuiesc tot in Negoita City ...asa incat interesul meu este orientat spre ce se intampla in alte parti...

Turambar spunea...

E simplu: e vorba de diversitatea minim acceptata pe fiecare unitate de analiza (localitate; judet). Diversitate, variatie, imprastiere. Cuvinte diferite care vorbesc despre aceeasi nevoie metodologica.

Dat fiind ca intr'un oras mare ai sute de sectii de votare, nu iti poti permite sa selectezi din acel oras mai putin de 50 de puncte de esantionare pt EP. Deci 100 de oameni per cap de municipiu de judet.

Pe acelasi principiu, inca min 100 per restul judetului. Deci ar fi fost nevoie de 200 de oameni per fiecare judet, deci aprox. 9000 de oameni in toata tara (tratez Bucurestiul ca fiind 6 judete separate).

Costurile si eforturile logistice ar fi astronomice. Nu e posibil de realizat ce spui tu. Nici data toate institutele de cercetare si-ar pune resursele umane la un loc, si tot nu ar reusi performanta asta.

Think locally, mate. Si mai ai si tu rabdare doua saptamani, ca ti se va raspunde la curiozitate. Vom avea atunci info cata sa nu putem duce: consilii, consilieri, presedinti, Mischii, Nicori si alti Oprisani.

Anonim spunea...

Ma intreb doar cum reusesc englezii sa faca acest lucru, caci ei au vot uninominal adevarat la parlamentare, fiecare in circumscriptia lui (vreo 4 sute)...si nu spun ca e imposibil sa faca exit poll...chiar si in Bulgaria s-a reusit ceva similar la locale...au si ei presedinti de consilii judetente...ai dreptate intr-o saptamana vom stii...dar nu mai este acelasi lucru...caci nu mai poti spera in schimbarea rezultatului...oricum, multumesc pentru confirmarea tacita a surprizei de la Constanta...

Anonim spunea...

Apopo, este deja luni...avem rezultate ?

Anonim spunea...

Nu pricep o treaba. Zice deasupra graficului: "% din total persoane
care intenționează să meargă
cu siguranță la vot
și au o opțiune explicită de vot"

Ati avut o intrebare filtru "cat de sigur sunteti ca veti vota" sau ceva de genul asta?

Turambar spunea...

Deasupra graficului nu scrie asa ceva. Poate deasupra altui grafic. Sau altui tabel... :) Vezi ca incurci fisierele.

Deasupra ACESTOR grafice scrie "% din optiuni explicite (VOTURI)". Adica toti cei care si-au exprimat explicit o optiune de vot: ii citim lista, nume + partid, si el sau ea spun, ganditori: da, dom'le, as vota cu cutarescu. Sau cu al lui cutarache.

Avem si o intrebare (de fapt, doua) care sa masoare probabilitatea de participare la vot. Insa ea nu actioneaza precum filtru. Filtru inseamna ca daca nu indeplineste anumite conditii, atunci sari / ignori anumite intrebari. Noi intrebarea de vot am pus-o la toata lumea. Insa procentele (prezentate in alta parte, nu in acest post) sunt din cei care intentioneaza sa mearga la vot.

In schimb AICI, in ACEASTA analiza, am folosit toate raspunsurile disponibile, sa am cat mai multe cazuri pentru analiza din an in an.

Anonim spunea...

Scuze, era vorba de un pdf luat de la Jurnalul National. Acolo asa scrie. Am vazut ca la CURS au folosit intrebare filtru (tot pe Jurnalul National e fisierul) si nu intelegeam daca si la voi e la fel.

Anonim spunea...

Hmmm... de fapt eu am incurcat postarile, nu aici trebuia sa pun intrebarea, ci la cea cu intentia de vot!

Anonim spunea...

Cine il voteaza pe umilul asta de Oprescu se vede ca sunt comandate aceste sondaje in unele Blaga e pe primul loc iar Oprescu pe ultimul RUSINE !!! NIMIC NU E ADEVARAT !si Blaga si Oprescu umbla la aceste sondaje.
Bucuresteni, ganditi-va bine cu cine votam ca o facem pentru viitorul nostru care nu prea pare stralucit cu "autostrazi zburatoare" si alte prostii dar ceva realizabil ar fi mai potrivit cum ar fi plantarea a 600.000 de arbori ceea ce ar filtra aerul nostru de zi cu zi...ganditi-va bine !!!
Hai Diaconescu !!!

Turambar spunea...

Viorele, te doare, maica?

Mai si respira, nu doar vorbi cu gura plina.

:(

finix spunea...

Viorele, scoate degetele din prizã!