Da, știu: sînt reactiv. "Reactiv" nu precum "reactiv chimic", ci precum "ăla care acționează în funcție de ce fac alții, ca răspuns la strălucitorii cei proactivi".
Drept pentru care, în priceperea mea reactivească, mi-am permis să mai fac cîteva grafice pe marginea temei propuse azi de Khris spre discuție: soarta cea nașpa a construcțiilor din România.
Pe graficele de mai jos vedeți clar, în evoluțiile trimestriale, dincolo de inevitabilele sezonalități specifice acestui domeniu, mărirea și decăderea zidarilor din România.
Subiectul, dincolo de interesul său intrinsec, ca și indicator al stării de sănătate a economiei românești, mă interesează și personal. La club la Old Boys avem mai mulți care au firme în construcții. Chiar zilele trecute, marți, după antrenament, am stat de vorbă la bere cu unul din ei și mi-a povestit prin ce momente grele trece. În sinea mea l-am căinat și am adăugat în gînd: Stai să vezi ce-o să fie de acum încolo, că pînă acum ai mai tot avut de unde ciuguli, din traistă.
Hmmm. Graficele de mai jos vin să îmi adeverească această temere. Vin zile și mai grele pentru constructori.
:(
Fig. 1. Case. Autorizații de construcție. Trimestrial.
Ce vedem? În primul și în primul rînd, sezonalitate (de-aia e bine, precum Khris, să faci analiza anuală – vezi mai jos). În al doilea rînd, că anii 2006, 2007 și mai ales 2008 au reprezentat vîrful de construcție din România. Și că, cel puțin la nivel de unități construite, în rural s-a construit mai mult decît în urban. Nu trageți concluzii pripite. Așteptați momentul adevărului, celelalte grafice, privind suprafața utilă construită.
Fig. 2. Case. Suprafață utilă construită. Trimestrial.
Ce vedem? Aceeași sezonalitate. Aceeași superbie de aroganță de construcție în neștire din zona anilor 2006 ... 2008, mai ales în 2008, unde creșterea este și mai marcată (după cum vom vedea în analiza suprafeței per clădire). După aia, din 2009 încoace, potopul. Jale și suspin, revenirea la nivelul anului 2005. Vă dați seama că și personalul, mai mult sau mai puțin, trebuie să revină la aceleași niveluri.
Fig. 3. Suprafață utilă construită totală. Trimestrial
Pe lîngă case, alte surse semnificative de construcții noi sînt locuințele colective (adică blocurile, mai pe românește), cît și construcțiile publice ori comerciale. Acestea nu contează atît de mult la numărătoare, de aceea nu vă mai împovărez vizual și cu graficul acela, al autorizațiilor totale de construcție. În schimb, dată fiind natura masivă a acestor tipuri suplimentare de clădiri, ele vin să mărească semnificativ suprafața construită în acești ani. Acesta este, după mine, graficul cel mai valid, cel care dă măsură despre acoperirea în ore de muncă / norme / bugete / bani a industriei construcțiilor din România. Acest grafic ne arată cu adevărat mărirea și decăderea din anii 2000.
Observați, vă rog, cocoașa din zona 2007, 2008. Observați cum urbanul a prins din urmă ruralul la acest indicator și chiar l-a întrecut bine. Dacă ne-am fi grăbit să tragem concluzii în urma primului grafic, cel cu autorizațiile, am fi greșit. De fapt, tot în urban se construiește mai mult. Pe de o parte, pentru că aici sînt cvasi-totalitatea construcțiilor mari (blocuri, clădiri administrative, hoteluri, clădiri comerciale, alea alea). Pe de altă parte pentru că suprafața medie construită per clădire este (mult) mai generoasă în urban decît în rural, după cum veți vedea de altminteri în graficele următoare.
Fig. 4. Suprafața utilă / casă
De observat vîrful de neam prost din anul 2008, mai ales în zona urbanului (nu că ruralul ar fi stat deoparte și nu ar fi intrat și el în această competiție de tip potlach care construiește mai mult decît vecinul). De observat revenirea după 2009 la valori mai normale, asemănătoare celor dinainte de excesul de orgie de beton, însă superioare valorilor din primii ani ai deceniului '00. Concluzia: calitatea vieții a crescut (suprafață mai mare medie locuibilă), s-a trecut de valul de exces de consum ostentativ din zona în care lumea credea că rața-mpunge și că toți cîinii merg cu covrigi în coadă bătuți în cristale Swarowksi.
Fig. 5. Suprafața utilă / total clădiri
Aceleași concluzii ca și mai sus. Singurele diferență este că valorile, per ansamblu, sînt mai mari – dat fiind specificul clădirilor luate de asemenea în analiză. De observat discrepanța dintre suprafața medie din urban și cea din rural: dublu în urban.
Fig. 6. Evoluția pe ani.
Aici se vede și mai bine perioada de consum excesiv / ostentativ din 2008. O veți vedea și într-un alt articol, pe care încă îl mai pregătesc, cu evoluția întregii economii.
Valorile din 2010 sînt estimări. Pe baza datelor din primele 5 luni am estimat valoarea întreagă anuală. E posibil ca la sfîrșitul anului să fie diferențe semnificative, dar asta e tot ce avem pentru moment. Per ansamblu, în construcții ne-am întors de unde eram în 2004 – 2005 – o scădere mai puternică decît contracția generală a economiei, unde acuum, în 2010, sîntem cam la nivelul lui 2007.
Fig. 7. Suprafața utilă medie / clădire
Cu excepția anilor de exces 2007 – 2008, cînd suprafața utilă medie per clădire aproape se dublase față de valoarea din 2002, acum am revenit la o creștere ceva mai modestă, de 50%, de la aprox. 150 mp / clădire la aprox. 235 mp. Repet: datele pe 2010 sînt estimative.
Situația la zi – joi, șaptenov
Acum 6 ore
8 comentarii:
Sunt doua lucruri de avut in vedere, care conduc dement spre realitatea crunta ca shocul inca nici nu s-a produs:
1. Cazatura ai' mare a imobiliarelor abia de-acum urmeaza -- ma refer la volum de vanzari -- care cazatura se va referi, fiiiireste, mai ales la casoaie si mai putin la casute.
2. Socul termic, ca sa-i zic ashea care va urma iarna asta pe baza de intretinere imposibil de achitat.
Sa nu uitam ca in Bulgaria metrul patrat construit se vinde la juma' de pret romanesc. N-om fi noi ai' mai cu scanduri scauniforme la cap din toata lumea asta mare, nu? :))
Anca, nu incurca evolutia constructiilor cu cea a tranzactiilor. Desi ai dreptate in buna masura, exista totusi o anumita autonomie intre cele doua fenomene.
Tranzactiile sint inca puternic influentate de piata SH, a locuintelor deja construite.
ca tot e vorba de incurcari si descurcari de serpisori poate ar trbui spus ca vorbim de emiteri de autorizatii, ca unele se prelungesc la 2 ani, ca pentru aceeasi constructie se emit frecvent mai multe autorizatii succesive (reautorizari, intrari in legalitate etc), ca frecventa e mai mare la cele cu suprafete mai mari .... si ca toate astea influenteaza serpisorii :)
Autonomia se termina acolo unde se prabusesc tranzactiile si deci se prabuseste cererea, si deci se prabuseste de voie, de nevoie si oferta. :)
Interesant. Îmi plac graficele care apar aici. Şi, apropo de cât s-a construit, banii ăştia din ce sectoare de activitate au venit? De ceva vreme încerc să găsesc nişte statistici oficiale pentru "ce merge" în România, eventual pe judeţe. Există în acest sens date publice şi cu acces liber (recente)?
Ma bucur ca iti plac. Ma pricep :)
Date publice si cu acces liber, recente? Uite aici
https://statistici.insse.ro/
Trebuie sa-ti fac un cont. O parte din date (inclusiv cele pe baza carora am facut graficele care ti-au placut) sint la liber.
Da.E nasol in constructii, mai ales pentru cei care si-au luat avant prea mare si i-a prins in aer.
Anul trecut la mine in targ au murit doua cunostinte care se ocupau cu constructiile.
Utza (de la Maria, Mariutza) 42 de ani, firma de instalatii.Criza, facturi emise pe lucrari executate, bani neincasati de la beneficiari, datorii la furnizori si la stat.Stres, nopti nedormite.
A facut un accident vascular cerebral intr-o dimineata.A fost masiv si nu s-a mai putut face nimic.S-a prapadit.
Ovidiu, 44 de ani, inginer cu ani buni lucrati pe santiere in Israel.Cu banii facuti acolo s-a intors si si-a deschis o fabricuta de ferestre cu geam termopan.O perioada a mers bine.
Apoi a dat ferestre pentru cateva blocuri la Brasov.
A venit ciza, situatia cu platile la fel, s-a blocat.Facturi emise si neincasate, datorii, nopti nedormite , stres.
A iesit intr-o dimineata din casa si a cazut jos in curte.Infarct.S-a prapadit si el.
Mulţumesc :D
Trimiteți un comentariu