vineri, 2 iulie 2010

Uite'asha se joaca fata, cind pe otzel, cind pe aluminiu

Uite asa. Un pic cite un pic. O firimitura colo, un otzel dincolo, un petrol peste tot, ca-i mai bun decit toate, un aluminiu pus peste, bomboana pe coliva demantelarii.

Uite asa. Sa nu uiti, ma Darie, sa nu uiti.



* * *

Dedic aceasta amaraciune scurta, dar concisa lui Constantin Gheorghe, care ii iubeste mult de tot pe fostii nostri stapini, no matter what (scuze, Constantin: nu stiu cum se spune in ruseste, sint profund biasat pro-english) si lui Gabhryel, care e suparat pe Theophyle ca nu i-a vazut articolul.

Un filo-rus si doi filo-americani. Mda: sort of a balance, isn't it?

:)

30 comentarii:

Anonim spunea...

pai mi se pare normal. rusii s-au speriat de concurenta viitoarelor offset-uri americane pentru avioane SH si rachete antibalistice, si s-au gandit ca la ce inalta tehnologie va oferi SUA Romaniei, ei nu vor putea face fata... asa ca in loc sa inchida si sa-l vanda la fier vechi (cum au facut unii politicieni romani cu navele romanesti), s-au gandit sa-l duca undeva unde poate produce in continuare fara o concurenta acerba.

matusalem spunea...

Pe scurt.
Romania a fost o curva PLATITA pana in 1989. Dupa, a ajuns o curva PLATITOARE.
Nu sunt nici filo-rus nici filo-american, dar m-am saturat de curvasaraie.

molie spunea...

A doua mutare a rusilor pe "tabla de sah"
http://www.ziare.com/international/stiri-externe/ianukovici-a-desfiintat-centrul-pentru-integrare-in-nato-din-ucraina-1007269#comentarii

Dan Selaru spunea...

Pe pod, Turambare, pe pod, treceti unul pe langa altul si nu ridicati privirea. La Berlin, pe pod.

bogdanic spunea...

Ai ce ai cu ursu' si fata.

Richard spunea...

Las ca vin tare chinezii pe turnanta...si o sa fim cu totii fericiti, ca-n filmele cu happy end.Konetz, sa fiu politically corect.

John Galt spunea...

Sa pun si eu o poza..

(din colectia puscariasilor trimisi in Gulag si Siberia).

Constantin Gheorghe spunea...

Turambar, depăşeşti măsura! Nimic din ceea ce sacriu şi spun eu nu te îndreptăţeşte să afirmi că sunt filo-rus! Eu am urât profund, inclusiv la tine, fobiile. Eşti rusofob, lucru care unui om inteligent nu-i face deloc cinste. Nu poţi constru nimic pe ură, pe fobii.
Nu este uşor să trăieşti în orbita unei mari puteri. Dar ai de ales ce tip de relaţie construieşti cu ea. Perioada stalinistă a relaţiei cu URSS a fost o excepţie tragică.
Acum nu văd cine şi ce ne împiedică să ne rezolvăm problemele. Dacă ţi se pare că actuala politică rusă a guvernării serveşte interesului naţional, treaba ta. Şi nu e vorba de preţul gazelor sau de alte tâmpenii mercantile. Este vorba despre un proiect cu bătaie lungă al greilor UE, de integrare a Rusiei în blocul european. În loc să participăm la definirea lui, pentru a ne normaliza relaţiile cu Moscova, noi batem câmpii. Polonezii au înţeles ce se joacă, şi au făcut o deschidere care le va folosi, inclusiv în interiorul UE. Asta înseamnă să ai sensul istoriei şi să serveşti interesul naţional.
Sunt curios, nimeni n-a protestat când presa de 12.000 tf de la IMGB care făcea turele de tanc, a fost vândută la fier vechi de norvegieni. La fel, nimeni nu protestează când întrega industrie aeronautică este dezmembrată la presiunea occidentalilor, iar noi cumpărăm avioane americane la mâna a doua. Iar faptul că două ciocane de forjat pleacă de pe o proprietate rusă din România(apropo, când a fost fabricat ultimul tun în România?), pentru că aici zac, e un act de trădare, şi mă înjuri pe mine!
Nu ştiu, dar ţara asta merită din ce în ce mai puţin să existe. Cu oameni care gândesc ca tine, n-avem nicio şansă!

claude spunea...

@constantin gheorghe
sunt convins ca dupa ce o sa beti un pahar cu apa rece veti regreta ultima fraza din comentariul dvs.

Kilroy spunea...

In aceasta logica, cineva ar trebui sa ii judece si pe rusi pentru tradare nationala, ca vor sa cumpere cateva mii de transportoare blindate frantuzesti (parca), desi sunt si ei producatori. Pasol na turbinca, vidma

impricinatul spunea...

nazdravie!!!! (de la nazdravanie, relaxati-va!)
turanbare, manca-ti-as... pana si marele ponta, adica titulescu, a fost one hell of a friend for the russians (those who love their children too).
ce dracu nu ne incolonam noi, frumos-frumos, de ce nu ne-om apuca sa scriem in chirilice pe panouri, ca pana si tov. kiseleff, tot rus a fost!
napoleon? pleosc!
ghitleru'? zdrang!
ah, ce tara frumoasa a fost ureseseu! si ce frumos ne-au mai mintit de la tarul Alexandru incoa'! Macar pentru asta, si tot merita sa reinviem ARLUS!
shostakovici, ceaikovski, cehov, tolstoi, kalashnikov, suhoi si altii de categoria asta nu intra in discutie, OK?

fish spunea...

io's curios ce fumeaza C-tin Gheorghe, pare marfa de calitate. "Nu este uşor să trăieşti în orbita unei mari puteri" - cit se poate de corect. "Dar ai de ales ce tip de relaţie construieşti cu ea. Perioada stalinistă a relaţiei cu URSS a fost o excepţie tragică." aici insa marfa a lovit din plin.
I-ash recomanda autorului sa faca o vizita in Rusia, sa vada cum sint priviti romanii de catre "rusul de rind" cu ce eticheta de "tzigani" sintem asociati si poate intelege cum ne trateaza rusul din Kremlin (Putin/Medvedev/Stalin/etc)
O sa inteleaga, poate, nu bag mina in foc, stimatul domn ca rusii nu ne dau sansa sa ne alegem nimic, ci pur si simplu toate relatiile cu ei sint prin prisma intresului/chefului lor. (asa ca scurt exemplu: de ce pe piata rusa nu se gasesc produse romanesti, in alte cuvinte ne impun un embargou economic? n-au nevoie de produse ieftine? sau pur si simplu ne trateaza in grup cu Moldova/Georgia/etc - pe care le santajeaza mai usor decit pe noi?)
Singura metoda prin care putem "alege" ceva e alierea cu licuriciul, asociere care ii repugna domnului amintit.

Constantin Gheorghe spunea...

Fish, eşti prost! Mărfuri româneşti pe piaţa rusească nu mai sunt pentru că am renunţat deliberat la ea, sub presiunea unor dobitoci care i-au linşat mediatic pe toţi cei care au pledat pentru relaţii normale cu Rusia, măcar la nivel economic. Iar acum locul nostru a fost luat de occidentali, cărora nu le pute să facă afaceri cu ruşii. Nu văd nicio barieră de natură protecţionistă. Dacia exportă în draci.
Şi cum ne-ar ajuta alierea cu Licuriciul cel Mare în comerţul cu Rusia? Nu ne-a servit în Irak, de ce ne-ar servi în Rusia? Voi judecaţi înainte de a scrie tot felul de tâmpenii?
Ne căcăm pe noi de frică auzind de ruşi, de parcă n-am fi membri NATO şi UE!
Căutăm motive pentru a ne justifica incapacitatea de a genera o politică faţă de ruşi, pentru că ceea ce avem acum este orice, numai politică nu. Foarte bine, să spunem că pentru noi Rusia nu există, să interzicem ruşilor şi capitalului rus să deţină proprietăţi în România, să naţionalizăm ALRO şi Lukoil, şi ce-or mai avea pe aici şi rezolvăm definitiv problema. Dar să văd: se mai uită cineva la noi? Sau ne tratează ca pe nebuni?

bogdanic spunea...

Offf! Nu-i treaba mea, dar violenta cu care se riposteaza la fobiile altora imi aduce aminte de ala care lupta impotriva intolerantei impuscand intoleranti.

Anonim spunea...

Marii nostri strategi din industria de aparare, se stiu ei care sunt, la putere sau in opozitie, au facut un lucru temeinnic. Mai precis nu au asteptat sa vina oligarhii rusi ca sa abandoneze brava nostra industrie de aparare. Au anticipat, au fragmentat, nu au dat legi bune, au mentinut sectorul strategic la stadiul de placinta politica la care prin rotatie in cadrul CAurilor merg pe rand partidele cand ajung la putere. Nu a existat si nu va exista guvern viitor care sa nu se raporteze la acest sector ca la o pusculita. Acest model este traditional si vine din istoria noastra moderna.
Subliniez, una e sa afirmi ca domnul Constantin Gheorghe ca noi toti romanii suntem prosti, nu intelegem politica inalta si suntem xenofobi (noroc cu dansul ca ne pune diagnosticul, merci, ramanem datori...)si alta e sa spui cine e de vina la nivel politic si mai ales tehnocratic. In treacat fie spus privatizarea in cazul respectiv are ca reper cronologic guvernarea Nastase. Ma rog, poate nu este atat de important sau poate ca da.

Referitor la integrarea RusieI in UE eu nu as trata subiectul dihotimic, cu da sau nu. Suntem departe da a intelege toate implicatiile. Daca as specula pe ce vrea Kremlinul, as spune ca modelul preferat de Moscova este unul care se apropie de functionarea unui club restrans de puteri europene care negociaza decizii politice cu Rusia cum este cazul in cadrul Consilului de securitate ONU.

Nu as fi de acord cu catalogarea blogarilor respectivi citati de Turambar, dar daia se cheama ca esti sociolog, sa fii nici cal nici magar, nici om politic si nici inginer, nici omul puterii si nici al opozitiei.
Homo sociologus in Romania nu poate fi decat un om putin mai incomod. Heheheeheheee

Turambar spunea...

Bine spus: hehehehehehe.

He.

:p

Rusii vor veni frumos cu caciula in mina la coana Ioropa doar cind se vor da jos din copacul arogantei tehnologico-militaro-energetice si se vor confrunta cu umilinta demografica. Poti sa ai paishpe mii de rachete atomice cu virf de cobalt daca nu ai oameni sa-ti aperi mii de kiolometri de granita cu chinezii si cu musulmanii, ambele natii cu mare pofta de iepureala si de crestere de populatie (mai ales musulmanii din Asia Centrala; chinezii, de cind se stie sint populational mai putin expansivi - stau frumos in borcanul lor si exporta influenta).

Dar acest dus rece il va primi ursul rus de-abia peste doua generatii, cind incet-incet clepsidra se va fi scurs in defavoarea lor. Pina atunci, vor face tot posibilul, y compris un pic de bulaneala amenintatoare, dar mai ales si mai ales vechea joaca de agenti de influenta si de cumparat lideri, la care se pricep de minune, pentru a controla zona lor de proximitate si pentru a avea the upper hand (scuze, Constantin, din nou: nu stiu cum se spune in rusa - sint biasat iremediabil spre limba engleza) in relatia cu ceilalti mari aroganti, germanii si frantzujii si cine naiba mai conduce pe coana Ioropa.

Deci inca vreo 30-50 de ani, ba poate chiar mai bine, vom avea inca parte de tandretzurile retoric-agresive ale stimabililor nostri prieteni care, dupa cum vedeti, sint destul de transparenti in activitatea lor. Si nu spun aici de prietenul nostru tactic Constantin Gheorghe, ci de marii nostri prieteni publici CTP si Ion Ilici si Gusa si ...

Si lista poate continua. In capul unora dintre voi cu siguranta continua, cu litere de foc precum in scrierile lui Tolkien despre Mordor, Sauron, Morgoth si alte fiinte rele care populeaza Tarimul de Mijloc.

In rest, ramine cum am stabilit. Ma bucur ca absenta mea de jumatate de zi (daca ati sti unde am fost, v-ati rostogoli pe voi de ris, in actualul context conversational; nu va spun :p ) v-a facut sa fiti retorici, limbuti si, in fond si la urma urmei, sa va dati arama pe fatza (inca o data).

:)

fish spunea...

C-tin G, Rusia nu ne vede mai mult decit fosta "colonie" - n-ar nici un interes sa ne trateze "de la egal". Ah, si sa fim seriosi, exemplul tau da dovada de rea-vointa crasa: Dacia n-a vindut si nu vinde masini in Rusia, Renault-ul o face. Cu liniile tehnologice Renault, cu know-how Renault, numai romanii stau si se prostesc pe ei inshishi cu o bucata de tabla cum e sigla masinii pe care scrie "Dacia".
In plus, ai putea sa te interesezi inainte sa deschizi gura, Romania e pe lista tarilor sub embargou, nu avem voie sa vindem chestii gen carne, produse agricole. Lista creata si mentinuta de autoritatile ruse, nu de "prostii comercianti romani". Da' deh...

In plus imi rastalmacesti spusele, n-am zis ca licuriciul ne deschide piata rusa, ma refeream la relatii politice. Care ar putea duce la relatii economice, in conditiile in care rusii ar fi interesati sa ne "curteze".

Turambar spunea...

Va las, am treaba: ma duc ca ma cheama cineva pe pod, sa ma dea la schimb cu Charles Chaplin.

:) :rofl:

fish spunea...

@Turambar, programul de vize la consulatul rus e dimineatza, deci ai fost la sfat de taina.
Cred ca am mai scris pe aici, rusii pot sa iasa din declinul demografic, ti-am mai zis ca au avut un + anul trecut, insgnifiant aproape (+11000 la nasteri-morti) ceea ce nu spune mult decit ca au potential. Si am mai scris ca depinde mult de structura etnica a nou-nascutilor, date care nu se gasesc prea usor. Oricum, acum depinde si de aparatul de propaganda (interna) care (inca) merge bine.
Eh, multi factori, multi de care tu nu-i iei in calcul ca nu te lovesti de ei in Ro.

Turambar spunea...

lol. am fost foarte aproape de consulatul rus. foarte aproape. si nu la o intilnire de taina, ci la una publica.

foarte publica... :) :wink:

Anonim spunea...

Eu cred ca Turmabar a fost la urmatoarele misiuni: americana, moldoveneasca sau la chineza.

Constantin Gheorghe spunea...

Ca întotdeauna românul moare de grija altora. Nu mai bine murim noi de grija noastră şi-i lăsăm pe ruşi să moară de grija lor? Că noi griji, grămadă...

Constantin Gheorghe spunea...

Fish, cum te străduieşti să arăţi, eşti prost! Colecţiile CKD se fabrică la Mioveni, la Moscova se face doar montajul. Iar în România se fabrică şi caroserie, şi cutii de viteze, şi motor, şi instalaţie electrică. Faptul că acolo se vinde sub sigla Renault e doar o şmecherie, pentru a raporta cotă de piaţă. Ce mă interesează asta, câtă vreme nişte români au de lucru? Şi aşteaptă tu să ne curteze ruşii!

Turambar spunea...

@ Constantin: Usor cu epitetele pe scari. Ridem, glumim, ne balacarim, dar in termeni lipsiti de invective.

Ce faci, cind vezi ca esti incoltzit de atitia nasoi anti-comunisti, zici sa-i lasam in pace?

:)

Neeah. Nici o sansa, ca nici ei nu ne-au lasat atita timp in pace. Si, din cite stim, nici acum nu ne lasa deloc in pace.

:/

Anonim spunea...

offtopic
http://www.state.gov/secretary/rm/2010/07/143934.htm

Remarks At the Closing of the Strategic Partnership Commission
Hillary Rodham Clinton
Secretary of State
Kyiv, Ukraine
July 2, 2010

fish spunea...

bre, Cocosila, Constantine, cum te-o mai chema, tu faci un subansamblu si-l dai frantzujilor, care-l vind la rusi, ce e greu de inteles? Daca nu era Reno-ul, noi nu vindeam Dacii pe piata ruseasca, in conditiile astea (politice). Rusii au permis contratul pt ca a) e masina ieftina b) banu' se duce la frantzuji. Ca o parte se duce si la negrii din Romulania, e insignifiant pt rusi.

Richard spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=N_P5Fk26648
Komrad Constantin, uite aici o posibila explicatie de ce vikingii au vindut presa aia la fier vechi.

Anonim spunea...

tot offtopic heheheeheee
Iulian Fota
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_20540/Iulian-Fota-Ce-este-o-strategie-nationala-de-aparare-sau-securitate.html

Turambar spunea...

@ Richard: Mda. N-ash vrea sa fiu intr-o cutie de-aia de conserva cind incepe sa explodeze pe dinauntru

@ Anonim: Cum spui tu: he. he he. hehehehehe.

He.

Apropos: ai citit articolul? Crezi ca Fota are dreptate sau nu? Le zice bine sau, dupa mintea voastra, e si el un nemernic iremediabil?

Tz tz tz. Ce oameni. Ce zaticniri... :(

Anonim spunea...

Eu mai analizez, tu ce crezi? :)