vineri, 2 iulie 2010

Ce au facut din casa sufletului nostru

Probabil ca toti cei cotropiti si cuceriti si asupriti se simt la fel.

Si cei din imposibilele tarimuri fictionale, cum ar fi Dorthonion, dupa ce a devenit Taur-nu-Fuin. Si cei din bicisnicile tarimuri reale. Si grecii calcati de persi sau de asirieni sau de cine au fost ei calcati pe vremuri. Si rusii acum 800 de ani, cind au fost incalecati si striviti in copitele cailor de mongoli. Si olandezii de acum 500 de ani, cind spaniolii s-au pisat cu jet arogant pe vietile lor. Si francezii incalecati de germani in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Si armenii macelariti de turci fara mila. Si amerindienii tocati marunt de yankei. Si ganezii pe care ii privesc acum cum joaca fotbal la televizor, cind marele civilizator alb a venit cu pustile in spinare sa-i ia pamintul si libertatea.

Si la fel precum toti ceilalti, si romanii cei incalecati si umiliti de rusi.

Uite aici cum s-au simtit romanii timp de cincizeci de ani. Si asta datorita lor. Datorita rusilor.

Sa nu uiti, Darie, sa nu uiti.

Daca imi fac bilantul vietii, imi e imposibil sa nu observ ca cei care ne-au incalecat tovaraseste in '47 mi-au furat sentimentul lui acasa, ceea ce francezii numesc chez soi, acel "la mine", care-ti da familiaritatea cu lumea ta si senzatia ca ai o patrie. Pe sleau spus, mi-au imputit viata.

Nu-mi plac cuvintele astea, "pute" si "a imputi", dar n-am cum, altfel, sa exprim o nefericire extrema si continua, sentimentul mizerabil ca viata mea a evoluat pe un fundal al uritului neintrerupt. E ca un sunet ascutit care incepe, care nu se opreste si care-ti va tiui in urechi la nesfirsit, indiferent de celelalte sunete care se vor suprapune peste el de-alungul intregii vieti. Mi-au coclit sufletul.[...]

[...]De aceea in peisajul meu de mirosuri staruie mirosul de cloaca multilateral dezvoltata in care m-au tinut patru decenii. Si pina la urma, cind vorbim de comunism, doar atit conteaza. Restul e vorbarie de salon de stinga, e gargara, "ideologie", "politologie", frazeologie. Comunismul: basm pentru imbrobodit prostii si imbuibat canaliile. Adevarul-adevarat ramine viata mea imputita de ei; cloaca lor avindu-si epicentrul in patria mea; tara mea furata peste noapte si devastata apoi zi de zi, vreme de patruzeci de ani.


Gabriel Liiceanu, Intilnire cu un necunoscut, pag. 139

* * *

Aceste rinduri sint, dupa cum v-ati putut da seama, ca urmare a postului anterior, care a stirnit discutii si patimi aprinse. Citindu-l, un prieten, Claude, mi-a trimis pe e-mail acest citat din Liiceanu.

Si are dreptate Claude. Si are dreptate Liiceanu.

Si de-aia nici unul dintre preamaritorii si sustinatorii rusilor si cei care incearca sa le gaseasca justificari nu au dreptate.

Sa nu uitati asta. Nu au dreptate.

Sa nu uitati.

:(

13 comentarii:

Anonim spunea...

Pai mai bine veneai de la inceput cu sentinte, nu ne mai abureai cu ca de aia ca de ailalta sunt rusi rai si urasc romanii. Ziceai de la inceput: "eu detin adevarul suprem, si in aceasta calitate zic ca rusii e rai", si nu te mai bateam la cap. Tehnic, poti sa demonstrezi ca orice lucru e "rau" folosind ceea ce americanii numesc "confirmation bias". Totusi asta necesita timp pentru cautarea de referinte adecvate. Eu zic ca atunci cand mai vrei sa arati ceva, sa o dai direct in axiome, sa stim o treaba. In timpul economisit, mai faci si tu un ministudiu sociologic pe baza volumelor mari de date pe care le ai la dispozitie ;)

Turambar spunea...

:) Da, intr-adevar, asta este una din axiome. Asa cum toti ceilalti au axiomele lor de necontestat, adevarurile care le curg pe timple, cum spunea poietu comunist, si la mine egzista astfel de adevaruri inoxidabile.

Un adevar suprem albit cu multe oase, anonimule. Niste referinte adecvate la zarca si la nagan, necunoscutule. O sentinta de axioma tratata cu suc de gulag, mai Toma necredinciosule. Un ministudiu sociologic facut la gura Canalului si a colectivizarii, tu indoielnicule tu

:(

Dan Selaru spunea...

Pe pod, la Berlin, pe pod, cu privirea in pamant, incet treci pe langa el, oare ce a facut, treci pe langa el, pe pod, la Berlin.

matusalem spunea...

Daaaaaaa. Suntem niste oropsiti ai soartei, impilati de cand ne stim, de la Decebal incoace am tot suferit. Nu suntem niste putori cartitoare. Altii sunt de vina, nu noi. Suntem buni de pus pe rana. :)
Hai taica, las-o-n sange! Ca sa transam disputa definitiv, eu zic ca Big-Bangul e de vina. Daca nu era el, nu eram nici noi sa suferim atat. :) :) :)

Anonim spunea...

Pai si ce vina au rusii? Domnu Visarionovici si partenerul lui intr-ale gulagului, Beria, erau gruzini, iar intre "Luca, Pauker si cu Dej" nu era nici un rus... deci degaba tot bati apropo-uri la acele tragice excese staliniste, rusofobia ramane irationala (ca de aia ii zice "fobie")

Turambar spunea...

Cuuum sa nu. Rusii nu au avut nici o vina. Absolut nici o vina. Apsolut nici o vina. Cuuum? Ei? Doamne fereshte! Ii acuzam pe nedrept. Ei nu au facut niciodata nimic. Dragii de ei. Saracutii de ei. Oropsitii de ei. Persecutatii de ei.

Doamne Dumnezeule! Nu-mi vine sa cred ochilor! Baaaa! Baaaa anonimule necunoscut, matale eshti cu capu? Doamne Dumnezeule care nu existi decit in mintea babelor de la biserica, dumneata fie nu ai proprietatea mintii si cuvintelor la purtator, fie - si mai rau sau si mai previzibil - faci parte dintre aceia carora le-a priit cit timp au supt rusii de la noi. Fie esti prost, iremediabil prost, fie esti ticalos, iremediabil ticalos.

Fie amindoua. Insa in general ticalosii nu sint prosti. Si din retorica dumneata alunecos-tolerant-mizericordioasa, nu cred ca esti prost. Doar un biet ticalos de servici, cum avem de altminteri cu sutele si cu miile si cu hoardele pe aici, prin mirificul spatiu carpato-danubiano-pontic, din cei care intorc spatele tuturor nemerniciilor care le-au facut rusii cu noi in ultimii 60 de ani si prefera sa recite poezia care i se soptete in casca, la ureche.

Mda. Ce sa-i faci? Asta e viata. Voi astia sinteti un fenomen natural: intruparea ticalosiei. Si atunci mergem inainte, ca soldatul Ivan, si cu voi, si fara voi. O scoatem noi la capat cumva.

:(

Anonim spunea...

Iti dai seama ce influent e blogul tau de platesc rusii agenti de influenta sa-ti combata viziunea victimizant-revansarda? Ar trebui sa fii mandru de asta :)

Anonim spunea...

ha ha. Noica si baietii lui chiar au fost agenti de influenta

Turambar spunea...

Sint mindru de atentia acordata. La trecutu-mi rating, rating si mai mare.

:wink:

Anonim spunea...

da, m-a sunat medvedev si mi-a zis sa-l prelucrez pe elful ala turambar care face crize ca vrem sa-i invadam. ca sa vezi a decazut si kgbu', auzi tu, "elf"

Anonim spunea...

ca sa n-o dau anonima, iscalesc:
brodda orientalu, invadatoru tarii de mijloc

dhaarth spunea...

despre cum se face acel sentiment de acasa in vremurile noastre stiintifico-sociologice:

http://www.sport.ro/cm-2010/nemtii-si-au-schimbat-nationala-in-urma-unui-sondaj-o-poveste-uluitoare-despre-cum-se-face-o-echipa.html

Kilroy spunea...

Revenind la subiect, intai comunistii si dupa aia politicienii din 90 incoace ma fac sa ma simt in asa fel ca nu o sa mai imi placa niciodata tara asta. Intr-un fel e absurd ca in bancul cu Bula care trage o basina in clasa si e dat afara din clasa. Unde e logica?, intreaba el, pe mine m-au dat afara si au ramas ei cu mirosul ...