marți, 6 iulie 2010

Contraintuitiv, dar adevarat

Atunci cind vine vorba despre criza, si cind lumea incepe sa se lamenteze si sa dea ochii peste cap, sa rostogoleasca limba prin gura, plini de vorbe de disperare: ai vazut rapitza?, le spun ca nu e dracul chiar asa de negru, ca dupa cel putin sase-sapte ani de crestere neintrerupta, in ultimii ani (2007, 2008) chiar nesanatoasa, era de asteptat sa vina si o perioada de racire, ca graficul ala nu poate sa o tina tot in sus.

Continuam spunindu-le ca este mai degraba o reactie emotionala, amplificata de mass-media cea degraba varsatoare de vorbe de catastrofa, ca deh, asa sta scris in fisa postului lor.

Ca, de fapt, au fost ani in care am dus-o mult mai rau (anii '90, de exemplu), dar nu a fost aceasta perceptie de dezastru si de sfirsit de lume. Ca, de fapt, daca stai strimb si judeci drept, ca nivel de trai / calitate a vietii am dat un pic inapoi, sintem cam pe undeva pe unde eram prin 2007, inainte de perioada in care toata lumea innebunise. Si pe urma ii intreb: ce, traiai rau in 2007? In 2007 de ce nu-ti rupeai camasa de pe tine? De ce nu-ti smulgeai parul din cap? De ce ti se parea ca lumea e tot o oportunitate si o bucurie si o crestere, ca tot aia cistigai si atunci?

Acum, dincolo de vorbe, pot sa va arat si un grafic, tot courtesy of Khris, ca si postul anterior: evolutia veniturilor si cheltuielilor romanilor din 2001 incoace.



Uitati-va ce vraiste eram atunci, in 2001. Uitati-va ce crestere constanta de atunci. Uitati-va apoi la 2010 fata de 2009 sau 2008. Observati cum nivelurile nu sint semnificativ diferite.

Stiu, o sa spuneti ca inflatia. Ca de fapt a fost o eroziune. Iar eu vin si va spun: da, a fost. Dar nu atit de catastrofic de dezastruos de cocosator de nemaipomenit de sfirsitul lumii apocalipsa maica precum unora dintre voi (alo, Gheorghe, se aude?) va place sa trimbitati. Mai stam de vorba peste 2-3 ani de zile si veti vedea ca a fost de fapt un blip pe scara istoriei, o hurducaneala pasagera si nu un dezastru de schimbare de regim, caaaade capitalismu, v-am spus eu, ar trebui sa fim socialisti cu totii.

Neeah. Cool off. O sa fie si sfirsitu lumii, dar nu aici, nu acum. Mai incolo. Mult mai incolo, cind se va raci soarele. Dar nu traim noi pina atunci, deci nu va intristati degeaba.

Ashadar si prin urmare, luati-o mai usor, ca va cauzeaza la ficat si la splina si la icter si la depresie. Priviti criza ca pe o oportunitate sa va reaseze viata, sa va reconsiderati prioritatile, sa redescoperiti bucuriile simple si ieftine: rosii,brinza, usturoi, plimbatul de mina prin parc. Beti un pahar de vin rosu, mingiiati-va nevasta si copiii, uitati-va la desene animate, daca nu aveti nevasta si copii, puneti mina si faceti rost, ca altminteri o sa aveti o batrinete cu adevarat nasoala, consumati mai putin si mai sanatos, faceti sport si ginditi mai mult.

Nu strica. Mai ales sa ginditi mai mult si, de preferinta, cu creerul vostru din dotare.

:/

4 comentarii:

matusalem spunea...

Sensei, la faza aia cu "puneti mana" nu sunt de acord, in rest ...

Turambar spunea...

:) Si tu cit de ad litteram potzi sa gindeshti. 'Oi 'oi 'oi, ce oameni, dom'le, ce oameni.

:) :rofl:

parvan spunea...

si totusi daca pui inflatia ... valorile absolute se aplatiaza ...si importanta ramane doar rata de economisire ... si poate influenta unor alegeri populare :D

Anca spunea...

That's a nice perspective!