vineri, 4 ianuarie 2008

Personalitatea autoritariana

Multumesc lui Alex pentru citatul asta din Tismaneanu, dintr-un articol al sau din revista 22:

"Uneori, valorile liberale sunt percepute ca avand orientare de stanga pur si simplu pentru ca pun accentul pe secularism, toleranta si drepturile omului."


Asta imi aduce aminte de personalitatea autoritariana. Da, da: Adorno. Cei care nu stiu ce-i aia compromisul, care cred cu tarie intr-un adevar unic, de netagaduit, cei care abhora faptul ca altii propavaduie alt adevar si simt furnicaturi de dorinta de violenta in pumni sa le demonstreze celorlalti ca nu-i asa.

Violenta in loc de argumentatie, adevar unic, morocanosenie, lipsa de toleranta si de umor. Moralizatori, gomosi, predicatori, seci si lipsiti de libido. De fapt, cu libido-ul proiectat in alte parti decat in sfanta sexualitate.

O eticheta care se poate aplica multora dintre noi din ziua de azi, mai ales in draga noastra de Romania - tara violata de doua generatii de autoritarieni totalitaristi, rusi, sovietici si comunisti.

Partial, din pacate, cred ca mi se poate aplica si mie. I'm fighting it, mates, i'm fighting it... :(

2 comentarii:

Anonim spunea...

Lumea se imparte in 3 categorii: cei care stiu ce e aia libido; cei care nu stiu, dar stiu ca trebuie sa si unde sa caute; cei care nu stiu, nu vor sa stie si oricum, au nimerit aici din greseala. Sorry, but patronizing links won't change this.

Turambar spunea...

Da, ai dreptate, doamna.

Insa parerea mea este ca orice efort de dezcriminare a libido-ului prin comunicarea de tip popularizarea stiintei ieftine este iertat din principiu. Mai bine redundantza decat lipsa, nu?

In rest, numai de bine. Ma duc sa-mi mai cumpar un kil, sa am sa dau si la altii :)