„Sistemul, dragul meu, e acea pânză de păianjen care s-a ţesut, des şi strâns, înainte de ’90 pe baza pactizării cu «politica Partidului». «Sistemul» nu avea nimic de-a face cu competenţa şi cu eficienţa profesională. De-aia s-a şi prăbuşit comunismul, doborât sub greutatea cantităţii de imbecilitate şmecheră împinsă silnic la vârful societăţii. Coagularea sistemului s-a făcut atunci cu ingrediente eminamente politice.
Iar acum? Acum el funcţionează inerţial ca sistem de relaţii. A fost atât de bine alcătuit şi s-a bătătorit atât de bine încât, chiar şi-n absenţa elementelor care i-au dat naştere, s-a putut rostogoli, mânat de propria-i consistenţă, pe celălalt mal al istoriei noastre. Capitalul de relaţii deja structurate şi organizate atunci şi perpetuate acum este forţa acestor oameni. Ieşiţi din sistemul politic de-atunci, ei au preluat şi au invadat noile instituţii ale societăţii păstrând vastul sistem de relaţii creat atunci. Şi aceştia sunt mulţi şi au împânzit tot locul. Ei ronţăie astăzi fructul crescut din vigoarea vechilor rădăcini. Iar solidaritatea oamenilor de valoare, lipsită de o istorie semnificativă, este firavă pe lângă a lor.
Gabriel Liiceanu, A doua (si ultima) scrisoare deschisa adresata Domnului Daniel Funeriu, Ministru al Educatiei si Cercetarii - Cateva ganduri despre "sistem"
Dezbatere Prezidențială – live text
Acum 2 ore
8 comentarii:
Aaaa, daca cultura si morala ar fi corelate... Din pacate, nu. O afirmatie exacta, un diagnostic precis nu pot infera nimic despre moralitatea celui care le produce. Scrisoarea II este o adevarata "mise en abyme" ! Dar ceea ce lipseste din poveste este relatia individului inteligent si amoral cu sistemul. Cine este alibiul cui ? Poate chiar o simbioza. ;)
da, bine
dar nu e pierdut totul
nu mai musc momeala asta
mediocritate inseamna ceva si nestiinta anumitor lucruri inseamna altceva, un numitor comun ar putea exista, dar nu e relevant
oricum ..cam neclar ce spui aici, la ce anume te referi?
Ce iti spuneam si eu mon cher. O triere inversa, gena neputintzei betzive contrapusa celei alora care au cladit tzara, luptatori, oameni bogatzi intelectual si material, o inversare a curbei lui Gauss.
Aia e.
comunism? :)) ete na c-am trait s-o aud si pe asta. Lasa. nu e comunism, nu-s activist comunist, de fapt credinta mea nu are prea mult de-a face nici cu politica nici cu religia. Si sunt convinsa ca desi as fi studiat toate sistemele politice si religioase mi-as fi pastrat caracterul areligios ai apolitic. Sunt neutru fara a fi neutru, chiar daca pare greu de digerata si de inteles asta. Rolul meu aici e de a echilibra dezechilibrele produse de oligarhi, nicidecum de a a impune un regim cu retete, ierarhii si tot tacamul.
„Sistemul, dragul meu, e acea pânză de păianjen care s-a ţesut, des şi strâns, înainte de ’90”
Cerceteaza ce facea sistemul inainte de comunisti? Dar inainte de Unirea din 1918 cand conducatorii Romaniei nu vorbeau romaneste :-)
Dar pe la 1880 sistemul compus din conducatori care nu vorbeau romaneste? Dar pe la 1800? Dar pe la 1700?
Lumea si sistemul n-au inceput cu comunistii. Ei doar au sters memoria colectiva astfel incat lasa impresia ca lumea a inceput cu ei. Iar stergerea memoriei functioneaza din plin :-)
Ne miram si comentam de parca ar fi ceva nou
Trimiteți un comentariu