joi, 13 octombrie 2011

Dialog in Curtea Neamurilor, la o cafea de cearta, inainte de Apocalipsa

"Cred ca in realitate exista trei curti.

Prima este curtea credinciosilor, care poate la randul ei sa fie impartita in doua: credinciosii autentici si credinciosii incolori, fara identitate, fara chip, care au doar o practica religioasa vaga, pentru care credinta nu loveste viata.

La fel, de cealalta parte, exista multi necredinciosi, multi atei, agnostici, care insa se intereseaza de Dumnezeu cu o pasiune, chiar daca atacand, urand, dar cu o pasiune pe care nu o au credinciosii acestia slabi.

"Sunt asemeni lui Iov, omul care, pierzand divinitatea, priveste spre golul ramas si nu mai intelege nimic. Singura forta ce-mi ramane este refuzul. Refuzul de a ma supune, de a accepta sa dau libertatea pe liniste, pe anestezie - acest pact modern cu diavolul pe care atatia oameni din tarile oprimate il fac pentru a fi lasati in pace."
Eugen Ionescu

Sa nu uitam ca in Cartea Apocalipsei exista o fraza teribila indreptata impotriva unei biserici din Asia Minora: "Pentru ca tu nu esti nici cald, nici rece, ci caldicel, eu voi incepe sa te vars din gura mea". Deci exista o lume de crediciosi care sunt aproape inferiori ateilor care simt problema existentei lui Dumnezeu, chiar daca in mod polemic, dar in mod serios.

Un poet german, Heine, spune intr-o poezie: "Ascultati clopotul cum suna. Sint aduse Sfinte Taine unui Dumnezeu care moare". Un alt filozof de la 1800, contemporan, Nietzsche, prezenta acel nebun care tipa in piata: "Noi l-am ucis pe Dumnezeu! Mainele noastre siruie de sangele Dumnezeului pe care l-am ucis!" Dar nu se stie la final care este adevaratul sens: acest om, care poarta o lampa, la final o sparge, o loveste de pamant. Cade adica in intuneric: nu mai are soarele religie, dar nu mai are nici lampa ratiunii.

Iata de ce zic ca exista atei care apartin de Curtea Neamurilor, cu care noi dialogam".


Cardinalul Gianfranco Ravasi, interviu

3 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Poza face toti banii.

Anonim spunea...

haine contemporan cu nice, my ass

Pongo spunea...

Baiat destept cardinalu' asta :wink:

In alta ordine de idei (aceeasi), da , ateul nu a risipit banul primit (ca nu a primit), nu a pierdut samantza (ca nu a primit-o inca) si nici nu e caldicel. Aia care nu sunt :-)