marți, 25 octombrie 2011

În plin delir șerpilian, vom avea rege peste un an

Sǎ zicem cǎ...

Motto: Paranoia bine temperatǎ nu stricǎ niciodatǎ (Johann Sebastian Bach, pe patul de moarte, înainte sǎ fie sinucis de tovarǎșii care veniserǎ sǎ-l întrebe de sǎnǎtate; pardon, ǎla a fost Maiakovski)

Hai sǎ vǎ fac o gîndire în stil conspirațional, cǎ și așa dǎ bine la spectacol, face rating, am eu impresia cǎ dacǎ nu grǎiești paranoico-prǎpǎstios nimeni nu te bagǎ în seamǎ. Deci hai sǎ evitǎm ignorarea publicǎ și sǎ gîndesc cum vǎ place voo, dragi șerpilieni care vǎ pierdeți zilele în fața televizorului, în loc sǎ vi le irosiți pe Internet, pe bloguri și alte prostii de socializare.

Sǎ zicem cǎ șerpilienii, absconșii, rozicrucienii, masonii, serviciilii și toți ceilalți suspecți de serviciu de rit ascuns, dar care ne afecteazǎ noo zilele noastre cele de toate zilele (dacǎ nu încep așa, e clar cǎ nu am cum sǎ vǎ atrag atenția), deci sǎ zicem cǎ șerpilienii vor sǎ-l punǎ pe Rege înapoi pe tron. De fapt e greșit spus. Formal se zice “sǎ reinstaureze monarhia”, pentru cǎ sǎracul Rege e cam foarte bǎtrîn și simte coposian. Nu știm cît o mai duce, dar îl avem pe Duda pregǎtit de rezervǎ, eșalonul doi, cum spun politicienii, militarii și sociologii dedați acestor fenomene.

OK, OK, acum douǎzeci de ani, pro-sovietici fiind, l-am gonit prin alergare pe sǎ-ți fie rușine, mǎi majestate. L-am fǎcut cu ou și cu oțet, l-am ponegrit, scuipat, calomniat, mǎ rog, ca la manualul de rǎzboi psihologic.

Dar alea erau vremurile pre-9/11, era pe vremea cînd eram ai rușilor, de partea proastǎ a p... a plapumii. Acum între timp am pus boticul la NATO, la UE, la chestii de alt fel de sistem politic, nu mai sîntem ai rușilor, sîntem o gubernie a Europei. Buuuun. Deci putem sǎ ne jucǎm de-a monarhia, cǎ și alții au pe aici. Avem de asemenea și exemplul de succes al spaniolilor, care au ușurat tranziția de la un sistem autoritarian la unul democratic punînd un Gigel imperb – care între timp s-a dovedit a duce decent povara gomoșeniei monarhice.

Deci e prea probabil ca și Duda sǎ poatǎ sǎ o facǎ, pentru cǎ oricum va fi mai degrabǎ decorativ. Adevǎrata funcție a sa (am zis “funcție”, nu “grad”, da? Ne pǎstrǎm rǎutǎcismele pe aceastǎ temǎ pentru peste doo paragrafe mai încolo) va fi una cît se poate de hilarǎ: sǎ reprezinte soluția tensiunii dintre cei doi poli de putere actuali: Cotroceni și Victoria. Scoatem unul din ecuație, trecem de facto la parlamentarism și potolim nebunii, cǎ de vreo 10 ani încoace numa’ de trosneli de-astea am avut parte: ba Ilici cu Adițǎ, ba Bǎse cu Moliceanu, numa contre și trosneli la gioale pe supt masǎ.

Ok, nu va mai fi republicǎ. So what? Who the heck cares cum îi spune? Duda se joacǎ de-a gomoșenia solemnǎ, dǎ decorații și face frumos la pozǎ la vizitele externe, iar partidele își simplificǎ jocul de împǎrțire a puterii, eliminînd un factor imprevizibil: președintele. Serviciiilii e și ele de acord, cǎ oricum le doare la bascǎ, ele își vǎd în continuare de sforǎrealǎ, oricum Duda e al lor, e un bǎiat decent pregǎtit de încǎ acum 20 de ani pentru acest rol, l-au bǎgat și pe sub pielea prințesei, l-au fǎcut și colonel pe repede înainte, ca pe Fǎt Frumos, creștea în grad într-o zi cît alții în patru ani, a fǎcut și Colegiul Național de Apǎrare, a fost și emisarul oficial al statului român, s-a și plimbat prin țarǎ de vreo cel puțin 5 ani de zile, sǎ frǎgezeascǎ talpa țǎrii, opinia publicǎ...

Deci e proiect mai vechi, nu doar o bǎlmǎjealǎ de-acum a useliștilor și voiculescienilor.

Singura problemǎ e sǎ vrea și guvidul. Boborul. Cetǎțeanul ambetat, turmentat, abrutizat, asistat și pungizat care urlǎ din patru în patru ani “Eu cu cine votez?” Lu’ cetǎțeanu’ ǎsta îi place mult de tot sǎ i se dea impresia cǎ el conduce, cǎ el alege. Și n-ar da rața vopsitǎ a votului direct din mînǎ nici pentru punga de banane de pe gard. E greu sǎ-l momești, sǎ-l pǎcǎlești.

Pǎi atunci sǎ intre în joc marea armǎ ascunsǎ, șmecheria pǎstratǎ pentru finalǎ, ca schema de tușǎ a All Blacks cu Woodcock care a trecut ca prin brînzǎ prin franceji. Arma letalǎ și ascunsǎ se numește psihologia inversǎ.

Pǎi pînǎ acum ceva timp, vreo unu-doi ani, aveam doar vreo 15% care ar fi fost de acord cu monarhia. Hmmm. Cam puțin. Ce ne facem, fetelor? Șerpilieni mici și pufoși, cum rezolvǎm situațiunea?

Simplu: sǎ intre psihologia inversǎ. Oglindǎ oglinjoarǎ, cine este cel mai foarte nașpa balaur în momentul de fațǎ în țarǎ? Bǎǎǎseeescuuu. Buun. Orice zice el e foarte nașpa și lumea îmbrǎțișeazǎ instant opțiunea pe dos. Ce vrem noi, fetelor? Sǎ punem pe rege, adicǎ pe Dudǎ. Yuk. Nu prea e front-office bǎiatul ǎsta, nu cucerește inimi. Pǎi atunci sǎ-l ajutǎm. Îl punem pe Bǎse, care oricum e de-al nostru, șerpilian cu grad cel mai foarte mare, e și el în planul ǎsta conspirativo-conspirațional, îl punem pe Bǎsescu sǎ-l înjure pe Rege, sǎ înjure monarhia, sǎ facǎ spume la gurǎ. Succes garantat! Imediat în momentul doi, în trei timpi și patru luni lumea va îmbrǎțișa cu entuziasm ideea de monarhie, deși cu un an în urmǎ i se pǎrea cea mai mare tîmpenie.

Și frǎgezim ideea asta așa, in crescendo, vreo 1-2 ani de zile, pînǎ este deja un fapt de la sine înțeles. Între timp își terminǎ și Bǎse mandatul, schimbǎm și Constituția, o punem de-o revoluție pașnicǎ și intrǎm într-o nouǎ erǎ de progres și dezvoltare multilateral conspiratǎ, inspiratǎ, iluminatǎ și catastrofatǎ.

E cǎ trec egzamenul de asistent șerpilian? E cǎ aș fi bun de moderator la OTV? Ce pana mea de șarpe boa... :)

17 comentarii:

matusalem spunea...

Asa, repede pe forward, scenariul e fezabil... problema este cine il joaca pe Duda in filmul asta, ca Sergiu Nicolaescu e prea batran... La final vreau si ceva efecte 3D ca se poarta... plus un end in coada de peste... poate mai facem unul sau doua in continuare... daca are succes de casa... :)) :)) :))

Adi Zăbavă spunea...

Eu asa departe n-am mers :)) Dar m-am gandit la un articol despre cum poate avea chestia asta vreun rol in batalia de la anul. Inca mesteresc la felul in care au decurs lucrurile in ultimul timp, cum a aparut toata povestea asta si cine a starnit-o. Oricum, intai cred ca o sa astept sondajul lui Dancu despre perceptia romanilor asupra faptului, ca deh, dupa Iri+Moni (sau minus?), Nunta lu' Borcea, accidentul lui Huidu trebuie sa urmeze si asta :)

Fluieratorul spunea...

Ei, in tineretea mea (si a lui) l-am vazut pe Radu Duda pe scena de citeva ori, si pot spune ca era chiar bun in generatia lui. Cred ca ar face fata fara probleme rolului de rege, si mai cred ca este destul de educat si de umblat prin lume intre timp ca sa nu feshteleasca rolul chiar daca il ia in serios. Da' mie-mi place mai mult ideea de Regina Margareta, ce sa fac...

DMZ spunea...

Ce imaginatie "bolnava" ai si tu. :) Ai fi atat de sadic incat sa ne doresti sa-l avem pe Duda rege?
Partea buna e ca nu ar vrea boboru ca romani se plictisesc repede si vor sa-si schimbe stapanii repede. Acu de bine de rau la 4/5 ani daca nu ne convine ceva mergem la vot si-l dam jos, da cu regele ce sa facem o noua revolutie? Si daca are regele asta vreun mostenitor retardat, beizadea sau pitipoanca ce facem?
Daca tot vreti monarhie mai bine il chemam pe Charles din Anglia ca tot e el mai mult prin Transilvania si parca engleji l-ar vrea rege pe fiu-su. Cine s-ar mai pune cu noi daca am avea rege englez. :)

Pongo spunea...

E un fel de "tot raul inspre bine" dar ma indoiesc ca iese. Cum n-a iesit nici cu Johanna, se prind astia ca pot sa o ia in mana cu "gigi" sa isi ia rolu prea in serios si sa ii beleasca. Mai bine o ciorbulitza securista reincalzita, chiar daca facem tzara praf, doar noi sa tzinem hatzurile...

Turnofftheglory spunea...

Prietene, planul e copt de ceva vreme si s-a lucrat copios. De aici si explozia matelotului in acest an si nu anul trecut. Stia de chestiune.
Si ca sa fie si mai fair,cred ca sistemul parlamentar e ceea ce traianul doreste. El e in afara jocului dupa 2014.
Nu e asa ca e fain?
Monarhia si inflatia de monarhisti din ultimele 30 de zile se va fasai ca furadanul madalinei? Va mai amintiti de ea? Ala nu, ala nu? Dar de tanara pesedista adanc injurata de Victor? Uite de aia ador eu "momentele" astea. Uitati-va cine tine batul bomboanei monarhice.

Florin Pîtea spunea...

Ia de aici, şerpilian de rit balauresc: http://www.youtube.com/watch?v=F1ILPl5FQaM. Şi vizionare plăcută!

Combo spunea...

Poate gresesc eu dar Duda vine rege doar daca il alegem specific pe el, altfel e regina Margareta , si Duda un soi de printul Philip. Sau tu stiai dar vroiai sa vezi cine pune boticul la marmelada ? :)

Anonim spunea...

Ce vorbesti domle ?!

KingSnake spunea...

Da, nu-i rau scenariul. Dar nu cred ca serviciile alea secrete (sau nu) vor asa o democratie parlamentara sa stea mata-n coada. In fond e mai ieftin sa ai un scandal mare si perpetuu din postul de presedinte decat sa conteze alegerea fiecarui parlamentar local. Vorba aia, poate nu toti beau whiskey ...

ipo spunea...

Eu nu inteleg daca Duda e tzac-pac stabilit ca succesor: http://en.wikipedia.org/wiki/Line_of_succession_to_the_Romanian_throne

Poate se face matrapazlacul si clarifica Mihai situatia, punand-o pe Margareta la succesiune. Nu ca ar modifica foarte tare scenariul.

Combo spunea...

Duda nu e in carti in nici o situatie. Dupa constitutia din '23 ar fi seful casei de Hohenzollern si daca refuza vreo 3, Parlamentul alege un alt rege dintr-o dinastie europeana. Dupa statutul Casei Regale, Margareta ar deveni regina, cu Radu Duda print consort. Oricum, daca se revine la monarhie detaliile s-ar stabili in constitutie.

Regiunea Centru spunea...

Problema cu monarhia este ca il ai pe viata. Pe el si camarila lui. In schimb la republica vine unul nou cu gasca lui. Iar odata la 4 ani se schimba gastile. isi mai dau la pcioare, poporul mai primeste cate ceva in anii electoral etc. In cazul monarhiei poporul va primi doar dreptul de a striga Traiasca Regele :-)

ipo spunea...

I'm not Lebowski, I'm The Duda! :))

oppositester spunea...

Jenant scenariu, jenante comentariile(eu am citit ieri prima oara si-am tot asteptat sa apara cineva care sa puna punctul pe i).

Jenante si serviciile, jenanta si masoneria aia(apropo, s-a manelizat si masoneria, acum toti sunt masoni, toti invartatii de prin cafenele si de prin institutiile statului, e ca un fel de Secu de pe vremuri dar totusi fara sa ajunga s-o depaseasca).

Ca Duda nu poate fi decat print consort s-a spus deja, s-a si argumentat.

Mai trebuie spus doar ca o monarhie constitutionala n-are nici camarila si nici tot felul de independenti de dreapta care dau petreceri atunci cand se face rectificarea bugetara.

Valentin Berceanu spunea...

Super scenariu. La cit il injur eu pe Basescu si-n sculare, si-n culcare, sa aflu ca doar s-a "sacrificat" in felul asta pentru revenirea la monarhie, nu numai ca mi-as pune cenusa in cap, dar imi donez averea sa-i fac statuie.

Eu totusi nu cred ca masinismele prezidentului sunt la ordin, mai degraba mi se par ca se bat doua factiuni din fosta securitate si multi oameni de buna credinta au picat in plasa alaturindu-se uneia sau celeilalte.

KingSnake spunea...

Dupa tunurile propagandei (Hotnews, EVZ, Blogary etc.) care s-au pornit azi contra regelui, sunt unii care se pare ca cred in scenariul asta si se simt chiar amenintati ...