În general nu mǎ entuziasmez la cǎrțile date la ziar. Mai cumpǎr cîteodatǎ, dar atunci desene animate, cǎ sînt dublate în românǎ și numai bune pentru Andra a noastrǎ de 5-6 ani. Am cumpǎrat tot Orǎșelul Leneș, tot Iron Man, acum mai nou Garfield, e plinǎ casa de cutii de CD-uri, nici nu mai știu pe unde sǎ le punem, cred cǎ trebuie sǎ cumpǎrǎm un hard extern doar pentru asta. Mersi Gazeta Sporturilor, parcǎ nu aveam și așa prea multe cotoroage telectuale prin casǎ :)
În rest, cǎrțile mai puțin. Rahan-ul, da, Rahan e altceva, e bandǎ desenatǎ, e nostalgie, și în plus e o șansǎ datǎ unei maniere de exprimare care altminteri nu și-ar fi gǎsit canal de distribuție în România asta cam mîrlanǎ și țopîrlǎneascǎ, ce nu gustǎ decadențe de-astea occidentale complicate cum ar fi banda desenatǎ.
Însǎ cǎrțile le gǎseam bine mersi la librǎrie, pe net, nu-mi rupeam capul meu de telectual mediocru cu așa ceva. Știam cǎ unora le ajutǎ, cǎ aduce în apropierea cǎrții un tip de public care nu prea ar intra altminteri în contact cu ea, n-ar da o raitǎ și prin librǎrii, și asta era bine, orice s-ar fi lamentat editurile. Însǎ nu eram de-acolo, din pozǎ, din grupul țintǎ.
Ca sǎ nu mai spunem și de moda cotoarelor din bibliotecǎ, aliniate la milimetru, strǎlucitoare dar nedeschise, element de legitimare de status social pentru un strat de țopîrlani care vor sǎ sǎ-și împopoțoneze imaginea pe care o proiecteazǎ în public fǎrǎ sǎ-și strice ochii dupǎ purecii ǎia de litere.
Azi însǎ fac o excepție și îmi permit sǎ aduc laudǎ unei cǎrți vîndutǎ alǎturi de un ziar. Și culmea, e vorba de o chestie de-aia lucioasǎ și care prezintǎ potențial de colectibilitate și cotorozitate, de aranjat frumos bubico pe perete, fǎrǎ sǎ fie deschisǎ. Vor fi în total 16 volume, da, 16!, azi a apǎrut primul. Și totuși, îl laud.
Îl laud pentru cǎ este începutul unei serii de volume despre istoria lumii, Cronica ilustratǎ a omenirii, care o ia de la Ana la Caiafa, de la Alfa la Omega, de acum 7 milioane de ani pînǎ în zilele noastre.
E evident o traducere a unei lucrǎri din strǎinǎtate, din acest Occident decadent și pretențios pe care ne tot dorim sǎ-l maimuțǎrim, fǎrǎ însǎ sudoarea aferentǎ acestui proces. Și evident, pentru cǎ e vorba de istorie și de 16 volume, nu putea fi scris decît de nemți. O lucrare cioclopedicǎ de prin 2008, deci recentǎ, Die Grosse Chronik – Weltgeschichte, de la o editurǎ din Munchen (Wissen Media Verlag), ce te trece prin toate epocile și prin toate zonele lumii.
Nu e Encyclopedia Britannica, dar pentru unii care se simt cam prǎfuiți într-ale istoriei e numai bunǎ, și mai ales pentru cei care au copii care acum încep încet-încet sǎ dea cu nasul în zona asta, e ideal ca punct de pornire. Informație densǎ, fotografii pertinente, antropologie și geografie și biologie și artǎ puse laolaltǎ sǎ ușureze înțelegerea, numai bun pentru primul pas în istorie, sǎ nu fie prea seacǎ și plictisitoare. Cel puțin pentru Marta noastrǎ sînt sigur cǎ-i va fi de mare ajutor, acum cǎ e într-a cincea și dǎ cu nasul de istoria universalǎ, iar manualul nu e chiar strǎlucit.
Deci, doamnelor și domnilor, un efort de popularizare a științei demn de lǎudat, la un preț modic per volum, de 15 lei. Banii de țigǎri, stimabililor. Știu, per total va face cam 240 de lei, dar și voi puteți sǎ vǎ abțineți vreo lunǎ de la fumat și sǎ luați chestii faine la copii, da?
:)
Dezbatere Prezidențială – live text
Acum 2 ore
6 comentarii:
Daca nu face referire la Esca... geaba... N-are valoare pentru natia asta. :))
Poti sa ne dai detalii despre continut? Daca e vreo alta istorie din alea postmoderniste si multiculturaliste nu merita banii (pt copii ar fi buna totusi ca are poze)
http://freedomkeys.com/commongenius.htm
Nope. Din ce m-am uitat prin ea e ok. No pomo horror. Nemti, dom'le... :)
se poate cumpara de undeva toata colectia? adica one shot - one hit.
fish
pomo explained
http://www.stephenhicks.org/publications/explaining-postmodernism/
Nu stiu. De-abia au inceput s-o scoata. Mai ai si tu rabdare.
Trimiteți un comentariu