joi, 29 octombrie 2009

Sonda-v-ash!

Aia se supara ca tiranu e prea sus. Ca nu-i asa. Ca Mircea de fapt incepe cu trei, poate chiar peste tiran, si ca noi suntem niste nasoi, nu ca I sau ca C, care stiu sa faca sondaje. Adevaratele sondaje. Si da-i telefoane, si da-i discutzii, si da-i reproshuri. Adevaratele sondaje.

Aillantzii se supara ca stralucitoru (tot tiranu, dar versiunea "despot intelept" de data aceasta) e prea jos. Ca nu e in marginea aia de jos a lui trei, e inspre marginea de sus si, daca stam sa ne gandim bine, de fapt incepe cu patru. Astia nu dau telefoane, neaah, ei asculta, ei nu dau, si ne trimit reproshurile prin intermediari binevoitori si intzeleptzi. Adevaratele sondaje.

Ashtilantzii se supara ca Mircea e prea sus si Crin e prea jos. Cuuum, dupa tot tam-tamul si toata stralucirea mediatica, nu a recuperat? Cuuuum? Pai voi sunteti niste ticalosi. Niste nemernici ticalosi vandutzi la mogul (ma rog, nu cu cuvinte de-astea, cu de-alea politicoase si cu zambete superioare, dar analiza de continut tot pe-acolo rezulta). Cuuum, Crin nu incepe cu doi? Cuuum, Crin nu l-a depasit pe Geoana? Ce nemernici. Ce ticalosi. Dar poate facem, totusi, un sondaj. Dar sa apara neaparat pe... Hai sa le mai zambim inca o data superior, ca or sa vada ei cand vom iesi presedinte. Adevaratele sondaje.

Ashtilantzii se supara ca Sorin nu l-a depasit pe Crin. Cuuum? Tot acolo? Cuuum? Aha. Sondajele astea, cu 4000 bucata de punct procentual. Stapanii sondajelor. Neshte tecaloshi cu totzii. Las' ca stim noi adevaratele sondaje.

Spre ushurarea sufletului nostru de ticaloshi probabilishti, Vadim e suparat pe toata lumea si atunci nu suntem noi tinta specifica a jetului sau de spuma retorica. Pentru Craishor, toti sondorii sunt niste nemernici iremediabili, dar sa stiti ca are el un sondaj facut de adevaratii patrioti din serviciile albaneze in care este al doilea, cu douazeci si trei virgula patruzecishisapte. Stai asha, ca parca mai e si a treia zecimala, dar nu pot sa desfac paginile, manecile astea innodate la spate ma incurca la ecsprimare. Deci, vedetzi voi, respondentzii moshului, de fapt, pana si Vadim crede in sondaje cu procentele innodate la spate. Adevaratele sondaje.

Deci ramane cum am stabilit. Deci Kelemen inca nu ne-a injurat. Dar ne injura altii pe forumuri ca de ce unguru are doar doi sau trei sau cat are el acum, ca toata lumea priceputa stie ca ungurul o sa ia sapte opt noua chiar doishpe si ca atunci sondajul e gresit ca suma da 101 sau 99 niste nenorociti v-am spus noi sondajele astea nu e bune de nimic nishte manipulatori. Stim noi adevaratele sondaje.

Remuse, tu nu esti suparat, frate, ca stai prost in sondaje? Ce naiba, Remuse, spune si tu ceva de nashpa despre sondaje, sa te preia media traditionala si electronica si sa fii si tu in rand cu toti politicienii de seama ai Romaniei. Hai, Remuse, hai ca potzi. Spune si tu ceva despre adevaratele sondaje. Fii barbat, Remuse: injura-ne si tu.

:rofl:

Nu-i asha, Roxana? Ia spune-ne tu, Roxana, cu obiectivitatea specifica breslei, cat are de fapt candidatul care cu siguranta va castiga fotoliul de presedinte al Romaniei si care ii va zdrobi cu pliciul atomic pe nenorocitii de sondori care il fura la procent?

Tz tz tz. Ce oameni. Ce patima. Ce probabilitate de infarct. Ce sondaje adevarate.

Sonda-v-ash eu sa va sondez pe totzi...

:/

22 comentarii:

Anonim spunea...

Apropo de Vadim, nici nu stii ce dreptate ai. Uite un site peste care am dat eu unde o sa gasesti un sondaj de-al vostru cu rezulatele date peste cap. Vadim e pe primul loc. (faceti loc...)
http://alegeri-prezidentiale-2009.blogspot.com/2009/10/pentru-romanii-din-strainatate-vezi.html

Mirela

Turambar spunea...

LOL. Mersi ca mi l-ai aratat. Cata imaginatie :)

Irina Ursu spunea...

Deci te suna, ma mira sa nu faca asa. Dar curiozitatea mea este alta. Care este replica ta:d

Sergiu spunea...

Turambar,

Sunt de acord cu tine. Si eu cred ca base e in jurul a 31-33, iar geoana in intervalul 25-30.
Nu cred, insa, ca oprescu si crin au asa mult. Dar, orice este posibil...
E greu sa ii impaci pe toti...
As vrea sa te intreb daca se acopera toate retelele telefonice sau doar o parte dintre acestea....in acest caz care ?
E adevarat ca la sondajele de teren, basescu mai castiga 1-2 procente, iar crin si oprescu pierd un pic ? Asta a fost impresia mea, cel putin, pe baza sondajelor anterioare...
Pe cand un sondaj de teren...?
Stii ce pare ciudat in aceste sondaje ? Ca desi base are doar 31-33 in primul tur...in turul 2 e intr-o lupta echilibrata, desi toti s-ar astepta sa piarda cu 65%...totusi, pana la turul 2, chiar ar putea pierde cu 60-65 %...
Cand faceti urmatorul sondaj (public sau nu) ?
Si o ultima intrebare: Ai acceptat vreodata sa faci o "ajustare" de 1-2 procente in favoarea sau in defavoarea vreunui candidat ? Cand ma refer la ajustare, am in vedere si posibilitatea unei baze de date favorizante pentru un anume candidat...includerea printr-o usoara supraponderare a unei zone, a unui oras, a unei comune care sa ii mai dea cateva zecimale in plus (poate 1-2 procente) unui candidat sau altul....

tapirul spunea...

treaba cu Basescu turul unu versus turul doi se expplica, cred io, prin faptul ca aia care nu voteaza cu Basescu in turul unu se vor grupa in jurul lui cui-mai-ramane ca sa voteze impotriva lui basescu. cam cum a fost cand cu Iliescu-Vadim, in anu' ala.
adicatelea, multi care voteaza cu altii decat basescu o fac nu ca ii doare in cur de altii astia, ci ca ii doare in cur sa fie contra lui basescu.

Turambar spunea...

@ Sergiu: waw. Multe intrebari.

Retele telefonice? Cele fixe Romtelecom si (partial) RDS.

Base la sondajele in teren? Hmmm... Greu de spus. In general centru-dreapta (liberalii, pedeleii) ies ceva mai sus pe sondajele telefonice.

Urmatorul sondaj? Acum. Chiar acum, in timp ce vorbim, e in lucru.

Ajustare? Nu. Tocmai de'aia traim zilele astea niste momente foarte interesante de viata.

Anonim spunea...

revin cu rugamintea de a ne arata niste serpisori. si solicitarea de a ne da si datele sondajului pe 1011 subiecti executat pe 22-23 oct... ala care iti alunga toti clientii...

merci,
mihai

Turambar spunea...

Sherpishorii? Mai tarziu.

1011? Cat timp clientul nu il face public, nici eu nu pot face asta.

Anonim spunea...

Oricum, faptul ca sondajele efectuate in aceeasi perioada de timp, de diferite firme, institute, etc, au niste rezultate atat de diferite intre ele denota ca multi din cei care se ocupa cu sondajele mint cu buna stiinta sau nu-si cunosc deloc meseria.

Dar bineinteles ca fiecare sustine ca sondajul sau e cel adevarat. Abia dupa alegeri , cei cu musca pe caciula se ascund repede si nu mai auzi de ei pana la urmatorul scrutin cand totul se ia de la capat.

Sergiu spunea...

De acord, daca iei in considerare si retelele de telefonie mobila.
Daca le iei in calcul doar pe cele fixe e exact opusul concluziei initiale.
La Romtelecom mai sunt doar persoane in varsta si cu venituri reduse: electorat psd.
Eu fac referire chiar la experienta CCSB: acum doua saptamani: sondaj telefonic (Romtelecom + RDS)- pdl 28, psd 35, base -31; sondaj de teren in aceeasi perioada ptr. amosnews: pdl - 33, psd - 32; base 33.
Din acest motiv am pus intrebarea de mai sus.
Uite fratele meu locuieste impreuna cu familia sa intr-un mic oras de provincie: Nu au nici Romtelecom, nici rds (au renuntat la ele). In schimb, au acces la mai multe retele de telefonie mobila....Voteaza basescu...l-am chestionat in acest sens...
Concluzia mea: daca se iau in considerare si retelele mobile e posibil sa fie usor avantajata dreapta....daca se ia doar Romtelecom si partial RDS (fix): avantaj stanga. Plus ca cei activi, care sunt ocupati, nu prea sunt de gasit acasa pe fix.

Poate gresesc, dar asa cred...

Sunteti la prelucrare de date acum sau la culegere ? Va fi public ?
Teren sau telefon ?
Ce zici de sondajul de astazi al Avangarde ?

tapirul spunea...

totul depinde de reprezentativitatea esantionului, nu neaparat de cunoscut meserie sau mintit. telefonie fixa, greu de apreciat cat e de reprezentativ pentru populatia votanta si votatoare - io nu prea cred ca e. iar pe mobile nu poti.

plus, as vrea sa vad o esalonare a refuzului de participare, pe zone macar, daca pe varsta/categorie sociala nu se poate. nici asta nu cred ca e random si, mai ales, e legata de comportamentul la vot (de exemplu anti-basestii being more likely to accept to participate - nu stiu, zic si eu). si macar niste cifre, cate households in romania au telefon fix?

s-a incercat survey prin posta? - stiu, e mai scump, rata de refuz e cea mai mare (desi daca chestionarul e f. scurt..), dureaza mult (posta, reminder, intrare in baza de date, etc), dar pe de alta parte are sanse mai mari sa printa esantion reprezentativ.

Sergiu spunea...

Am ramas dator cu emisiunea "Nasul"...
Dancu sustine ca in prezent face cam doua sondaje nationale pe zi, pe tema alegerilor...ca face trei de teren pe saptamana...era alaturi si de un reprezentant CSOP, care sustinea ca are incredere deplina in cifrele pe care le obtine...
Cred ca iti dai seama ca Dancu nu lucreaza atatea sondaje de dragul sondajelor sau pentru arhiva personala....
PSD lucreaza cu Insomar si Curs...
Liberalii cu CSOP si CCSB (partial)....
Cine mai are potenta sa plateasca atatea sondaje "la gramada"...doar un candidat important cu suport material...As zice....Basescu...plus prezenta la Nasul, alaturi de reprezentantul CSOP....tonul sau din ultima perioada....magulitor sau rezervat la adresa lui base....a fost si pieleanu...dar, avand in vedere cifrele din sondajul de astazi, nu prea cred ca lucreaza cu base....
Irsop - ul si Ias -ul nu mai face sondaje politice...hai sa fim seriosi...Dancu e al doilea institut, alaturi de CSOP, cu care lucreaza base....ce zici ?

Sergiu spunea...

Rectificare:

Liberalii lucreaza cu BCS si CCSB (partial), nu cu CSOP.

Sergiu spunea...

A mai aparut un csop:

- base-37;
- geoana -26;
- crin - 13;

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Cum comentati ultimul sondaj Avangarde?
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/sondaj-avangarde-24-27-octombrie-2009.html

Anonim spunea...

@sergiu
unde a aparut? link pls

Anonim spunea...

gata, l-am gasit :">

http://dl.transfer.ro/Transfer_ro-5ec0992a8ea0b5c8.zip

Turambar spunea...

@ Sergiu: in privinta lui Dancu nu-mi dau seama, dar e posibil si, mai mult si mai mult, din felul in care argumentezi, chiar plauzibil.

CSOP? No comment.

@ Codrin: Avangarde? No comment. Deshi asha ma mananca limba sa spun...

:) :p

Anonim spunea...

Chiar asa, cand ne spui ceva despre Avangarde? Si ce-a mancat Mircea Geoana de a crescut asa de mare dintr-o data?

30 de sondaje comparate (am facut o si eu o "margica"...)
http://www.infomina.ro/pdf/Sondaje%20alegeri%20prezidentiale%202009-%20turul%20I.pdf

mirela

Turambar spunea...

Excelent! Bravo, Mirela. Un singur comentariu: faceti graficele avand scala temporala pe axa oX, nu categoriala (distante egale), asa cum o aveti acum. Atunci vei vedea si mai evident varfurile si vaile din grafice.

Despre Avangarde? Nu spun nimic.

Mircea Geoana? Creste, creste. Chiar daca nu asha steroidic precum apare la unii stralucitori. Dar creste. E inevitabil sa creasca: disciplina de partid.

Uite asa ar trebui sa arate graficele voastre:

Toate
http://img4.imageshack.us/img4/55/alegeriprezidentialeevo.jpg

Doar cele...
http://img215.imageshack.us/img215/55/alegeriprezidentialeevo.jpg

Anonim spunea...

Multumesc. O sa tinem cont.
Mirela

Sergiu spunea...

Bun, dar disciplina de partid este si la pdl....deci ar trebui sa creasca si basescu, caci nu toti votantii pdl votau basescu....
Dancu a declarat ieri ca, potrivit masuratorilor pe care le face, dupa inceperea campaniei electorale, se observa o crestere a primilor doi clasati, basescu si geoana, catre care s-au decis o parte din nehotarati...
In ce stadiu mai esti cu sondajul ?