sâmbătă, 10 octombrie 2009

Citius Altius Fortius

la inceput nu a fost cuvantul.

nu, prieteni: la inceput a fost agresiunea.

agresiunea pura, instinctiva. musca si vei manca. fugi si nu vei fi mancat. musca mai tare, ca sa il invingi pe cel care musca mai incet. fugi mai repede, sa il manance pe cel care fuge mai incet. o presiune evolutiva care pe parcurs de sute si mii de generatii a dus la exemplare superbe, la marginea tolerantei fizice a materialelor din care sunt facute. din care suntem facuti. zebre lei maimute caracatite girafe gheparzi rechini paianjeni elefanti.

pe urma, in cazul nostru, al primatelor ingamfate, pe masura ce creierul ni s-a umflat si ne-am transformat din maimuta in om, cu toate schimbarile de rigoare, agresivitatea s-a rafinat, transformat, a devenit mai complexa.

s-a transformat in razboi.

la inceput, grupurile de masculi tineri care isi imbogateau cantitatea de proteine acumulate prin incursiuni in randul grupului concurent. in acest caz agresivitatea si teritorialitatea (controlul asupra resurselor) merg mana in mana.

incetul cu incetul, violenta organizata cu scopuri de maximizare reproductiva, adica razboiul, a devenit din ce in ce mai elaborat, de la o mana de maimute s-a trecut la zeci sute mii sute de mii de participanti folosind un instrumentar din ce in ce mai complicat mai contondent mai letal.

adica evolutie. de la simplu la complex.

de la o mana de participanti si bete si forta fizica la tare repede si iute. bolovan batz cutit ascutit cutitul legat in varful batului sa ajungi la gatul si sangele celuilalt fara ca celalalt sa ajunga la al tau apoi sa ajungi si mai departe svarle lancea la fel cum stii sa svarli bolovanul si uite asa lancea s-a transformat in sulita. apoi arunc-o si mai departe dar dar e prea grea fa-o mai usoara si uite asa sulita s-a transformat in sageata. mare descoperire sageata.

pe partea cealalta cutitul. fa-l mai lung mai mare mai taios. nu pot piatra se sparge. fa-l din lemn. nu pot lemnul se rupe. apare metalul. la inceput din meteoriti. la inceput moale. la inceput nu fier. apoi din ce in ce mai tare, mai putin casant. mai taios. mai letal. mare revolutie. fundamentala revolutie revolutia metalului. de aici incepe toata nebunia. cutitul se face lung se transforma in sabie palos iatagan. sageata strapunge francisca crapa teasta busduganul sfarama platosa apara. dar nu uitati: metalul e o nebunie recenta de maxim trei mii de ani. inainte cu mult inainte sute de mii de ani milioane de ani oamenii maimutele si-au dat-o la oase simplu, natural, cu pietre si cu lemne. bolovanul lancea cutitul sageata. lunga gradinita a razboiului, unde ce conta cu adevarat era forta fizica.



evolutie revolutie agresivitate sange teritorialitate resurse.

razboi.

forta fizica.

mai repede mai tare mai departe mai iute.

adica citius altius fortius. mai repede mai sus mai tare.

voi credeti ca atletii aia greci de acum trei mii de ani se antrenau pentru nobila cauza a frumusetii eterne? gresit, prieteni! eronat, fratilor intru gena si limba si teritoriu! grecii se antrenau sa fie mai pregatiti sa babardeasca dujmanii si sa nu fie babarditi. mai repede hai mai repede sa moara fraierii. mai sus hai mai sus sa-i dam la devla la dujman. mai tare. n-auzi ma da-i mai tare sa nu mai miste sa nu se mai scoale mama lui de nemernic ia uite ce are la gat ia uite ce are in hambar ia uite ce fete frumoase in coliba. gena noastra trebuie sa mearga mai departe copiii nepotii fratii ei trebuie sa fie aici in locul asta pe dealurile astea in tara asta ei trebuie sa se bucure de rodul pamantului de fructele copacilor de femeile dujmanilor. hai mai repede fratilor intru gena. mai sus tovarasi de arme. mai tare camarazi.

o sa spuneti ca sunt primitiv. sunt. asa este. sunt vinovat de aceasta vina. sangele imi este primitiv. toti suntem primitivi. o sa va trimit sa cititi iliada si biblia si epopeea lui ghilgames si saga islandeze, aceste glorificari ale ideii de gena care trebuie sa se perpetueze sa moara dujmanii sa le luam toti banii sa-i facem sa le curga sangele sa-i cucerim nimicim calcam in picioare. daca ma intaratati, il scot pe george murnu din biblioteca, deschid la intamplare si va arat cum se omoara aia cu arama pe ei. cu cuvinte frumoase, e adevarat, dar se omorau. povesti cu mult sange si cu frati rude dujmani aur sabii femei succes si suferinta. tiganii nostri de azi ahile si patrocle de acum doua mii de ani.

si ne intoarcem la citius altius fortius. sportul ca maniera de pregatire pentru razboi supravietuire cucerire aparare. gena care trebuie perpetuata in jocul competitiv al naturii red in tooth and claw.

si incetul cu incetul, de o suta de ani, de cincizeci de ani, sportul ca sport. mare schimbare mare revolutie. alta paradigma. in cele din urma animalul sangele se potoleste teritoriile se aseaza se fac tari si granite si vamesi si autostrazi si aeroporturi si oameni grasi si lenesi care se uita la televizor mama voastra care va pierdeti timpul la televizor cum va irositi voi viata fraerilor.

mai mult, si mai important: agresivitatea se multiplica prin aparitia tehnologiei pana acolo incat putem sa ne stergem de pe fata pamantului cu totii daca ne apucam sa ne-o dam la gioale precum avem scris in gene, de la fratii si bunicii nostri maimutele de acum trei milioane de ani din savana primordiala a africii leaganului copilariei noastre de specie.

si atunci pentru ca in sangele nostru striga in continuare citius altius fortius trebuie sa schimbam motivatia nu ne mai pregatim de razboi ungandu-ne cu ulei de maslin pe corp si luptandu-ne in curtea liceului grecesc ca sa le dam spartanilor sau atenienilor sau tracilor la cap nu mai pregatim echipele de sportivi care de fapt sunt trupe speciale trimise in recunoastere clandestina a teritoriilor pe care intentionam pe urma sa le vizitam cu tancurile si cu migurile nu mai practicam tirul cu arcul lung ca o maniera de pregatire a populatiei pentru marele razboi national de babardire cu francejii mama lor de franceji nu mai facem scoli de planoare si de parasutism care sa mascheze viitoarele generatii de luftwaffe si de brigazi de asalt aeropurtate nu mai incurajam artele martiale pentru a invata samuraii cum sa curga sabia elegant prin matele celuilalt.

schimbam motivatia, trebuie sa schimbam motivatia. vremurile se schimba. sublimam cum zice psihanalistu de servici sublimam agresivitatea o transformam in ceva folositor si constructiv si pozitiv si datator de energie. agresivitatea controlata masele de pe stadioane care urla se bucura isi zguduie entuziasmul isi istovesc orgasmul agresiv radem glumim urlam lovim dar nu parasim incinta tovarasi ne batem in cadru organizat suntem niste gentlemeni ne tavalim in noroi ne caram pumni pe sub nas in gramada dar pe urma mergem la bere cu buzele umflate si suntem prieteni si camarazi si nu spalam cutitele unul in sangele celuilalt gloantele unul in capul celuilalt nu furam femeile teritoriile resursele nu ne raspandim genele conform cu imperativul de milioane de ani mergeti cresteti inmultiti-va omorati-i pe ceilalti si luati-le tot ce puteti sa le luati viata mancarea femeile teritoriul.

cititi dune. mai cititi dune inca o data si aduceti-va aminte cum ne spunea iluminatul ala de herbert despre imperativul agresivitatii despre razboiul sfant care rascoleste cazanul cu oameni care catalizeaza variatia genetica dintr-o parte in alta a lumii. gena nu trebuie sa balteasca. sangele trebuie amestecat. si pentru asta trebuie sa curga sange. cititi biblia cititi coranul cititi iliada cititi odiseea cititi mahabharata. peste tot agresivitate peste tot justificare a cuceririi a raspandirii genei a supravietuirii glorificare cu vorbe mestesugite a marei zvarcoliri.

sport razboi agresivitate competitie evolutie. mecanisme de selectie.

dar se schimba lumea si atunci incetul cu incetul cu poticneli lent dar ireversibil se schimba mecanismele de selectie, intr-o lume din ce in ce mai pasnica. intrebarea este: ce facem cu instinctele? cu agresivitatea cu teritorialitatea cum potolim animalul cum ne imprietenim cu dujmanul dujmanul de langa noi de departe de aproape dujmanul din noi animalul necontrolatul impulsivul primordialul?

raspunsul, prieteni, este citius altius fortius. raspunsul general. sublimati agresivitatea in sport.

raspunsul prieteni este, in cazul meu, rugby.

voi, prieteni dujmani necunoscuti purtatori de gene si de istorie si de sange si de patima de maimuta in voi, voi ce faceti?

lenesilor stralucitorilor urbanilor puturosilor grasilor internautzilor spectatorilor blogerilor...


7 comentarii:

ameţitul spunea...

excelent scris. eu nu folosesc rugby-ul, deşi fizicul m-ar recomanda, folosesc un sac de box şi un joc violent online.

Pintea Haiducul spunea...

Glaurungologule,se pare ca ai avut revelatia vietii tale! Ruga ta pentru "fratele violent" a primit,vad,un raspuns prompt de la Marele si Preainteleptul Brahma.

Anonim spunea...

Traim intr-un sat global si azi mai mult ca niciodata se duc lupte crancene pentru suprematie,bunastare si civilizatie.Pentru a avea aceste prioritati in primul rand este nevoie de informatii si resurse.

rock60_70 spunea...

http://andruska.files.wordpress.com/2008/02/2001-the-dawn-of-man.jpg

Anonim spunea...

frumoasa descriere a realitatii

Anonim spunea...

mare om kubrick.

ZaffCat spunea...

http://www.sport.ro/rugby/sange.html
:-) sau ;-( ?