luni, 26 octombrie 2009

Cum arata creierul lor pe dinauntru

Vorba domului Pivniceru, vicepresedintele Uniunii Cineastilor din Romania. Ne-am intalnit la un moment dat la Liceul "Jean Monnet" cu Ambasada Frantei, care e foarte draguta si care investeste acum intr-un program de educatie cinematografica pentru copiii romani.

Domnul Pivniceru, care e un om subtire, operator cu vechi state de serviciu si proprietar de sala de cinema, a incercat sa le explice francezilor ca „spectatorul roman e un animal, un amarat care, cum sa zic, nu mai are nicio licarire in ochi”. El incerca sa le explice oamenilor acelora ca nu trebuie lucrat delicat si cu sferturi de masura. Omul era exasperat, asa cum suntem si noi.

In clipa in care majoritatea spectatorilor e formata din oameni care vor sa se uite la jegurile de pe OTV sau care isi pierd ore in sir la reality show-uri, te intrebi cum arata creierul lor pe dinauntru, daca-l deschizi. Nu cred ca vrei sa vezi. Drama pe care o traim noi e legata de nivelul general al celor care au mai ramas sa traiasca in tara asta. Acolo trebuie sa facem ceva.

In clipa in care te uiti ce nivel formidabil au spectatorii romani din strainatate... E o placere de fiecare data cand ne prezentam filmele prin Statele Unite sa vedem care e nivelul IQ-ului copiilor plecati sa studieze acolo. Si dupa aia vii in Romania si, nu stiu, iti pui problema ca, de fapt, televiziunile nu fac decat sa difuzeze ceea ce vrea sa vada spectatorul roman.


Cristian Mungiu, interviu Hotnews

0 comentarii: