joi, 27 mai 2010

Romania: Structura populatiei pe virsta






13 comentarii:

Nashu_mare spunea...

Ca pe timpul razboiului?

Turambar spunea...

@ Nashu mare: Nope. Pe timp de razboi, de regula, se fac multi copii. Populatia, precum un mare animal cu milioane de creiere care se pun intr-un creier inconstient mai mare, simte mirosul mortii si se apuca sa recupereze.

@ Tapirul: Aia sint cei nascuti dupa razboi, cind inca nu incepuse sa isi faca efectul scaderea natalitatii ce tine de tranzitia demografica.

Uite aici ca sa vezi ratele de fertilitate (ultimul grafic, ratele totale de fertilitate):

http://turambarr.blogspot.com/2009/03/tranzitia-demografica-in-romania.html

Anonim spunea...

Stii ce e de urmarit?

Anul viitor o mortalitate la varsta a treia pe perioada 2005-2010.

Sigur o sa fie interesanta... Si tot ce este peste medie si statistic semnificativ va avea un nume: epoca basescu.

Abia astept (asta prin martie 2011 cand ies datele din 2010)...

Turambar spunea...

Nu poti sa compari, pt ca nu poti separa fenomenul social pe care il presupui (nemernicia de dictatura Basescu, in care toata lumea moare pe capete, mai ceva ca la Verdun sau ca in gulaguri, tz tz tz, ce vremuri de restrishte traim, maica, ne omoara asta pe toti) cu fenomenul demografic (o populatie din ce in ce mai imbatrinita careia i se asociaza o mortalitate din ce in ce mai ridicata, ca lumea sa stii tu ca asa cam moare, la batrinete. Din cauza lui Basescu, evident, nici nu mai e cazul sa mentionez aceasta axioma indubitabila, inexorabila si timpitzizabila)

:/

Luminita spunea...

Si totusi, ce s-a intamplat in intervalul B?

Turambar spunea...

Ce s-a intimplat in intervalul B? Simplu: perioada cea mai timpita si saraca a tranzitiei post-comuniste. Zaticnirea de reasezare de structuri si comportamente sociale. Trecerea de la un stil de viata la altul, de maniera brusca. Nesiguranta zilei de miine, combinata cu lipsa de locuinte in urban (mai ales mare) cu putere de cumparare redusa cu recent descoperita goana dupa profesie si cariera. Toate astea au dus la cresterea virstei la care oamenii se casatoresc, resp. fac primul copil. In plus, decreteii, care daca te uiti sint mai ales la oras, inca nu intrasera in perioada propriu-zis fertila, dupa criteriile recente (25 de ani plus). Cind decreteii au inceput sa faca si ei copii, combinat cu cresterea nivelului de viata, s-a trecut de la B la A. Acum 5 ani de zile. Adica in 2005. Cind a inceput economia sa duduie... :)

Joke aside: cind au inceput decreteii sa faca aprox. 30 de ani si sa inceapa sa se gindeasca ca e vremea sa faca si ei copii.

John Galt spunea...

Eu de vro 10 ani astept sa porneasca migratia la sat inapoi.

Cand ma uit la saracii someri cum isi planteaza patrunjel sau rosii in balcon zau ca ma ia mila..


Asa ca LA ATAC stimati bugetarofagurus REX, pasunile Romaniei va asteapta cu drag.

Eu deja sunt acolo.

:D

John Galt spunea...

A chiar, o chestie care am simtit-o pe pielea mea (daca pot sa spun asa):

Exemplarele feminine de 16 ani sunt pe cale de disparitie, indiferent in ce club de fitze v-ati uita.


Chestie care e cam nasol.

Turambar spunea...

Eu cred ca este mai degraba nu un fenomen demografic, ci unul etologic: de aparare prin evitare. Cum te vad saracele fete, cum parasesc clubul de fitze prin usa din spate.

Se numeste adaptare si creste probabilitatea de supravietuire a speciei.

Pradator mic si durduliu ce eshti, carele sperii pipitzele din cluburile noastre de ginecee...

:) :p

John Galt spunea...

Macar n-am burta..

:D

John Galt spunea...

Si nu e asa, crede-ma ca am mirosul fin. Le simt de la 2km, chiar inainte de a se decide unde vor sa mearga sau ce pantofi sa poarte.

Asta e proba de foc pentru orice capitalist autentic, pana nu treci de ea nu inveti nimic.

Imagineaza-ti ca la un moment dat facusem un catalog al anumitor trasaturi fiziologice "de succes" si modul in care acestea s-au propagat in timp si spatiu. Se vedea foarte clar ce vedeta a fost la moda intr-o anumita perioada, actorii preferati, ba chiar influenta orientala, caucaziana, poloneza, tatara sau ruseasca pana si la 2-300 de ani in urma.

Daca nu era globalizarea de acum ti-as fi spus regiunea doar uitandu-ma la ochi, si glezna.

Ce face omul ca sa nu se plictiseasca, nu?

:)

Turambar spunea...

Cuuuum? N-ai burta? Si te mai numesti capitalist autentic? Burjui de marca?

Huooo. Amarashteanule. Nici burta n-ai. Pai cum mai iesi tu in lumea cea buna daca n-ai burta la tine? Tz tz tz. Ce lipsa de status social. You're not a fat cat, my dear. Just a skinny proletar.

:) :rofl:

John Galt spunea...

N-am burta in sensul ca nu e o burta de aia nesimtita, de socialist imbuibat ce se urca in spatele taranului roman suge sangele poporului, ci una asa, putin burgheza, cat sa se intrevada sixpack-ul dar nu prea tare.

Nu vorbi asa pentru ca eu am muncit foarte mult la ea, mii de ore cu fundul in masina, lunch-uri prelungite in noapte, uisky, stat pe spate relaxat..

Sa nu crezi ca e usor.

Oricum, astazi, capitalistii feroci adevarati si autentici sunt exact opusul alora din posterele sovietice. Adica ei sunt cei asupriti, fugariti, banati pe forum, tarati prin tribunal la infinit, haituiti cu garda, cu banditii, cu cagulele, inrobiti prin taxe (pentru ca nu poti scapa la infinit), cu cicatrici si dosare penale fara numar, urmariti prin satelit, prin cont bancar, ascultati pe telefon, filmati cu webcam, cu amanta, cu cealalta amanta, cu cravata, cu servetelul din restaurant, vai si amar de capul lor. Si al meu (ca fiecare e cu treaba lui)..

Singura chestie care a ramas intacta e LACOMIA aia cat toata galaxia si ETICA in afaceri mai taioasa ca orice cutit de unt si laser de pe pamant. Din cate mi-am dat seama baietii vor deveni cat de curand Intergalactici, asa ca bucura-te de compania "noastra" cat mai e timp.

Tare imi e ca o sa apasam butonul ala de "STOP JOC" (ca sa ne jucam cu timpul cum vrem - sa reparam stricaciunile din ultima mie de ani) dar mai ales ca sa va reformatam toate preferintele complet, de la a la z. Ca sa nu mai fiti socialisti.

Chestie care nu va fi frumos, recunosc, dar pana la urma asta e, Invingatorii scriu Istoria (si pentru ca leftismul nu are cum sa castige prin definitie), va trebui sa va obisnui cu ideea. Si sa ziceti mersi.

:)