sâmbătă, 1 mai 2010

Furiologie

"Ce deranjeaza mai mult: tiganii sau tigania ?

Romanii, asa cum ii stiu eu, sunt un popor tolerant. Excese au existat si vor exista dar, ca regula generala, mamaliga romaneasca nu explodeaza in atitudini anti-etnice sau rasiste. Ce il deranjeaza, totusi pe roman? Il deranjeaza tiganul ca om, ca suflet? Sau comportamentul si atitudinile tiganesti?

Pe roman nu-l intereseaza statisticile. Cati om fi si cati n-om fi. Ce il intereseaza e sa poata merge, pe jos, de la de la statia de metrou Eroilor pana la statia lui 104 fara sa fie deranjat de mirosurile pestilentiale ale corturilor pe care floraresele le lasa primariei spre a fi curatate noaptea. Atat. Romanii vor sa mearga de la Intercontinental, cu sandwichul in mana, fara sa le iasa in fata vreo doua pirande cu vreo 5 copilasi care sa intinda mana catre bucata pe care nici nu au apucat sa o muste.

Romanii vor sa nu mai calce in gol in fata blocului pentru ca gratarul a fost furat, pe timpul noptii de tigani, ca sa-l dea la "fer vechi". Eu vreau sa merg la intersectie in Militari si, in masina, la semafor, sa-mi verific agenda, nu sa ma lupt cu toti tiganusii care-mi asalteaza parbrizul. Vreau sa nu imi mai ranjeasca cu dintii lui de aur murdari de saorma, tiganul care-mi da cu tifla cand intra in fata la orice magazin. Nu vreau sa mai stau toata noaptea treaz fiindca bulibasa din cartier isi marita "printesa" tocmai pe strada din spatele blocului.

Vreau ca la intare in Sibiu, cand imi alimentez autoturismul, sa nu ma agaseze cei 4-5 tigani care sa ma intrebe daca nu veau "tigla sau scurgeri de tabla". Ce sa fac eu, in concediu, cu tabla lor ?

Si vreau ca, atunci cand merg in vacanta in Italia, pe aeroport sa nu se uite chioras vamesii la mine deoarece vin din Romania. Si mi-as mai dori ca francezii sa nu mai asocieze Romania cu cersetoria ci, din nou, cu Constantin Brancusi.

Spiritul de clan si violenta publica

Incidente ca cel de marti seara de la spitalul din Craiova par sa nu mai suscite nici un interes. Ele sunt trecute la capitolul "fapt divers". Agresarea unor medici care, culmea, se chinuiau sa-i salveze viata unuia "dintre-ai lor" nu mai reprezinta, de mult, ceva deplasat. Tupeul, tigania si scuipatul pe legile tarii au devenit banale pentru simpaticii reprezentanti ai etniei romilor, dar si pentru jurnalele de stiri care descriu, periodic scene ridicole din diversele cartiere tiganesti.

Suntem ipocriti sau pur si simplu nu intelegem ceea ce sare in ochi restului Europei? Faptul ca presedintele Partidului Popular din Badalona, Xavi Garcia Albiol spune cu voce tare ca "grupurile de tigani romani s-au instalat in oras pentru a comite infractiuni, pentru a fura si (deci) creeaza multe probleme" nu trebuie sa fie un semnal de alarma? Sau avertizarile Cailor Ferate Franceze referitoare la infractionalitatea "romanilor" nu trebuie sa-i puna pe ganduri pe reprezentantii tiganilor?

Cu siguranta ipocrizia este dusa la extrem si de vociferantele asociatii ale tiganilor care, sesizand sensul peiorativ pe care l-a capatat, in decursul timpului, numele etniei lor, incearca din rasputeri sa-l schimbe in "rom". Dar, oare, se poate schimba o natie doar schimbandu-i numele? Iar aceste asociatii, fie ca se numesc ele Rromani Cris sau Aven Amentza (sau care-or mai fi !) fac cel mai mare rau tocmai prin faptul ca, in loc sa-i educe pe ai lor si sa se intereseze de integrarea lor intr-un spatiu social cat de cat normal, se otarasc si sar de doi metri in sus la fiecare critica adresata lor.

Caci fiecare semn de dezaprobare, in loc sa fie inteles si analizat de catre acestia este, in mod nefericit, pus pe seama rasismului si a discriminarii. Cred ca, in primul rand aceste asociatii ale tiganilor ar trebui sa inteleaga ca romanii nu discrimineaza pe tigani ci sunt satui de tiganie. [...]

Afisarea ostentativa si grosolana atat a bogatiei, cat si a saraciei, a bucuriilor si a necazurilor face ca tiganii sa fie priviti ca o etniei zgomotoasa, iesita din tiparele sociale ale unor societati care si-au reglat mecanismele in decurs de secole. Occidentul nu e obisnuit cu hoarde de cersetori agresivi si nici cu sutele de cazuri de gainarii, furturi si violente. Nu e obisnuit nici cu promiscuitatea si mizeria cartierelor ilegale de cocioabe si corturi de la marginea metropolelor.

Exista si tigani care fac cinste etniei lor si Romaniei in general. Asa este. Dar, oare, acestia constituie regula sau exceptia? Imi pare sincer rau de eforturile nereusite ale lui Madalin Voicu de a mai spala, din cand in cand, din imaginea patata a propriei sale etnii. Dar dl. Voicu stie foarte bine ca o natie, o etnie si, in general orice din lumea asta, nu se judeca dupa exceptii ci dupa reguli. Atata timp cat etnia tiganilor este asociata mai ales cu comportamentul asocial si cu dispretul normelor de convietuire, tiganii vor fi mereu marginalizati iar cuvantul tigan va avea, in continuare, un sens peiorativ."

Ovidiu Mihalache, Tiganii si Europa, Ziare.com, 30 aprilie 2010



2 comentarii:

Richard spunea...

Se pare ca cititorii tai sint extrem de toleranti, nu zic nimic...

Turambar spunea...

Sau poate s-au saturat de toate marotele astea ale lu Turambar :) :wink: