vineri, 28 mai 2010

Avant le debacle

Zilele astea, taica-meu face un nemaipomenit act de necesara reparatie istorica: recupereaza si digitizeaza istoria personala si a comunitatii.

Pe de o parte, scaneaza pozele vechi de familie. Pe de alta parte, scaneaza si OCR-izeaza monografia Telegii din 1927.

E vorba despre vremurile dinainte de potop, despre vremurile dinainte sa vina rusii sa ne fure tara si petrolul si grinele si oamenii si libertatea.

Este vorba despre vremea cind Telega era aproape un oras, cu industrie infloritoare, cu o clasa de mijloc in rapida miscare si inavutire, clasa de mijloc care pe urma a facut canalul si puschariile, courtesy of stramosii prietenilor nostri care zilele astea ridica in slavi virtutile sistemului socialist, comunist, sovietic, rus si imperialist. Deh, niste oameni absolut inocenti care pentru un pumn de arginti sint in stare sa-si bage in puscarie si mama, daramite un rahat de istorie a unei tari sub ocupatie.

Dar sa revenim. Ura si resentimentul si amareala le lasam pentru alte posturi, pentru alte lupte de vorbe si de idei. Sa pastram doar amareala, s-o transformam in nostalgie si sa ne aducem aminte de vremurile cind Telega era in Occident, nu la coada vacii. Pe vremurile cind rusii inca nu ne luasera petrolul si uraniul si elita tarii, sa-i bage la beci, sa faca manusi din ei.

Doamnelor si domnilor, inaugurez azi o serie de nostalgii vizuale puternic imburghezite, mama noastra de burgheji, prin care va propun sa dati cu nasul in viata si fericirea si suferinta si superbia si zaticnirea si patima si trecerea prin istorie a unei femei tare data dracului si voluntara si fiara si mindra si cocoana.

Doamnelor si domnilor, din viata si aventurile Leoaicei, matusa mamei mele. Niculina Leu, nascuta Lamba, sotia lui Toader Leu, contabilul care a venit de la Tzutzcani sa lucreze la sonde la Telega, astfel impletind soarta a doua neamuri: ai lui Leu / Bacutza din Tzutzcani si ai lui Lamba din Telega (mai tirziu, si ai lui Palada, dar asta e alta poveste)

O sa va povestesc cu vorbe despre vietile si patimile lor alta data. Acum luati niste poze, asa, de antreu, pour la bonne bouche. O poza, stim prea bine, face cit o mie de vorbe.

Doamnelor si domnilor: Niculina Leu. Toader Leu. Stefan Bacuta. Mihai Lamba. Telega anilor 30. Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti, ca toti sint raposatzi...

Telega, 1925
Toader si Niculina Leu la cununie
Asa a inceput totul



Tzutzcani, 1925
Toader si Marghioala Leu (mama sa)



Chisinau, 1927
Nanutzu in armata



Telega, 1927
Toader Leu si prietenii



Telega, 1937
Nana amazoana (calul Mishu)



Telega, 1936
Nana si Nanu in plina retorica vizuala natzionalista


Telega, 1938
Niculina Leu (Leoaica) la o sedinta de coconologie



Cismigiu, 1939
Burghejii verosi in actziune



Telega, 1939
Nanutzu, Nanutza si bunica-meu Stefan Bacutza



Telega, 1940
Nana in plina retorica vizuala natzionalista


Telega, 1941
Fat cats in them country woods



Telega, 1941
Mishu Lamba, fratele Nanutzei
Mort prin injunghiere, pentru o gradina


21 comentarii:

Dragos Bora spunea...

Chapeau, barosanilor!

Theophyle spunea...

frumos, sensei :)

Turambar spunea...

Frumos, dar dus :(

matusalem spunea...

Telega 1925.
Superba!
Ia exemplu de ce inseamna eleganta in atitudine. FRUMOS !

Dan Selaru spunea...

Genial. :-) Poza cu burghejii verosi e sublima.

Turambar spunea...

@ Matusalem: Nu stau asha la poza nici daca mai pui la zid, inainte sa ma impushti :p

@ Dan: :) Ce vremuri. Ce oameni bronzatzi ca tractoristii... :)

Dan Selaru spunea...

Nenea ala din stanga in poza cu burghejii e Peter Ustinov?

Andrei spunea...

Atunci oamenii erau mai frumosi, mai mandri si din cate mi se pare nu la fel de simpli ca acum.
Mama lor de comunisti si de televiziune, tot in jos mergem.

Turambar spunea...

@ Dan: :D Ce ochi de vultur cinematografic ai. Cum de tzi-ai dat seama?

:rofl:

E fie Ion Maracine, fie unu' a lu' Brezeanu, tot din cei care aveau sonde in Telega. Sa-i intreb pe ai mei, ca poate ei isi amintesc si numele lor (desi nu erau nascuti pe vremea aia, dar i-au prins prin anii 50-60).

@ Andrei: stai linistit, ca nu erau nici mai frumosi nici mai uriti decit sintem noi acum. Erau doar mai arsi de soare, ca stateau toata ziua pe la munca pe-afara, nu ca noi care ne bronzam de la radiatzia monitorului. Sa nu mitologizam ce nu e de mitologizat.

In schimb, da, ai dreptate: erau mai mindri. Mindria le-a fost frinta, rupta pe genunchi de canal, de patul Naganului, de turnatorii din rindul nostru, de lagare si de 50 de ani de comunism sub atenta indrumare a fratiorului mai mare de la rasarit. 50 de ani care de fapt au fost cam 60, daca e sa socotesti pina prin 2001, cind au cazut niste turnuri gemene in NYC si cind in sfirsit am inceput sa scapam de ei (cozile lor de topor care si acum sint prin preajma noastra, sanatoase si imbuibate si zimbitoare).

Nu, nu mergem in jos. Stai linistit, am trecut de perioada aia. Mergem in sus, doar ca nu-ti dai tu seama.

Si nu te mai uita la televizor. Si vei merge si mai in sus. Vei fi mai limpede la cap, mai lipsit de ura si de zgura ideologiei, mai matur si cu muuult mai mult timp liber la dispozitie, pentru tine, nu pentru zeii ratingului si ai manipularii... :)

marian enache spunea...

eheii..ce vremuri ! stiu de ei de la varu Victor si AntoaneAta !!de nana si mos stefan ce mandru si drept in uniforma militara !!ehei ..mama ei de viata ce repede trece !! eheii...

Turambar spunea...

:) Ce mica e lumea ce repede trece timpu ce putin inseamna viata.

Mda. Am ajuns sa fac filosofie de doi bani kilu de cuvinte. Repede, repede: inapoi la grafice cu mine, ca pe pashunea asta nu ma pricep defel.

:)

John Galt spunea...

Eu mi-am facut arbore genealogic cu ADN.

NA!

Turambar spunea...

Si eu mi-am facut arbore in curte: platan si frasin si ulm si gherghin si par si mar si prun si cais si zarzar si nuc si gutui si chiar si alun si maces.

NA!

:p

John Galt spunea...

2-0 pentru tine. La mine din nefericire a fost ciopartit destul de mult iar unii copaci taiati din radacini. Strabunica'miu, mare mosier ce cumpara trenuri de grau, a fost fugarit inclusiv in munti. Taica'miu saracu' a fost respins de la conservator din cauza originii nesanatoase, doar bunica'miu mai exista, la 94 de ani. Poarta cravata in fiecare zi.

Acum sper ca intelegi din ce cauza sunt un capitalist feroc atat de indarjit.

:)

molie spunea...

Bune si frumoase "radacini".
Tot respectul!

Dumnezeu sa-i odihneasca.

joness spunea...

Superbe poze, imi vine sa te sharez pe Facebook, dar mai bine o faci tu. :)

Si mi-ai dat o idee. Poate vreodata o sa imi gasesc si eu timp sa scannez niste fotografii asemanatoare, din aceeasi perioada si cam din aceeasi zona: Bustenari, Mislea, Banesti, Campina, cred ca si Telega. :)

Turambar spunea...

@ John Galt: :) Te intzeleg...

@ Molie: :) Mersi. Dumnezeu sa-i odihneasca, pentru ca n-are de ce sa-i ierte

@ Joness: Nu pun pe Facebook. Urasc Facebook-ul. Nu folosesc Facebook-ul.

Asteptam pozele tale din Bustenari si Mislea si Banesti si Cimpina si poate chiar si din Telega :) :wink:

Ilie Cristian spunea...

Bună! Mă numesc Ilie Cristian şi în prezent lucrez la o monografie a comunei Telega. Rudele dumneavoastră, Niculina şi Toader Leu apar în lucrare cu afacerile lor de prin anii '40. Aş dori, dacă se poate, să-mi oferiţi informaţii sau copii ale unor documente legate de acestă familie. Deasemenea vă cer permisiunea de a ataşa în Anexele lucrării, câteva din imaginile de pe blogul dumneavoastră.
Mulţumesc anticipat!
Ilie Cristian.
P.S.
Sunt din Bucureşti, dar am o casă la Telega de vreo zece ani...

Turambar spunea...

Cu cea mai mare placere aveti permisiunea mea de a folosi fotografiile de familie. In privinta altor documente, va sfatuiesc sa discutati cu tatal meu, care tine mult mai bine contabilitatea acestor vremi trecute. Va rog luati legatura cu mine pe emailul mirel at ccsb punct ro pt a va da contactul tatalui meu.

Unknown spunea...

Va felicit, va admir si va respect.Locuim de 10 ani in Telega,vis a vis de noile bai Soimul,familia Costa-Foru Const si Nineta, am fost interesati de o adtfel de monografie si in sfArsit ati facut o dvs.Cu multumiri, Avocat Nineta Costa-Foru

Anonim spunea...

Mama mea era din Grausor:Lamba.Puteti sa imi achizitionati si mie monografia(macar imprumut)Sunt fascinat de lumea petrolului