marți, 11 decembrie 2007

He he... :)

Stiu: jurnalijdii au ales-o pentru caracterul sau extraordinar, spectaculos si tabloid. Un mos care face arme. Tzarishoara se duce de rapa, nu se respecta regulile, bla bla.

Iar eu vad un mos cu patima vanatorii, care isi vede meticulos de treaba. Ca si cum ar face gura la fierastrau, sau ar da la rindea ceva. Rigoarea saseasca a muncii bine facute.

In minte simt gust de Jean Gabin, de mos gagios, taciturn, dar reliable. Ceata, ogari, Bretogne. Sau Milwakee, trapperi. Sau gaucho si Patagonia. Cartile de vanatoare pe care le citeam la 10 ani, cu vanatori sfatosi, grijulii, si cu mistretzi incoltziti de haita de caini si de gonaci.

N-am fost niciodata la vanatoare. Nu am trairisme nici contra, nici pro. Am bagat la vremea mea cutitul in carnea calda, la taiatul porcului. N-am nici o greatza, ma pricep sa desfac carnea din varful cutitului. Dar nici nu as duce pusca la ochi, doar de placere. Pen' ce? Daca mi-ar fi foame, nema problema. Insa asa, mai bine ma plimb prin padure degeaba. Insa respect tipul asta de patima. Mai ales din partea mosului acesta meticulos.

Un fel de a fi, dincolo de timp. Sa ne traiesti, mosule, si sa ai bafta sa scapi de pushcarie... :)

Courtesy of Ziua

Fabrica arme la 78 de ani

O stire aparent banala comunicata de Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Arad a scos in evidenta un fapt incredibil: in curtea unui om exista de ani de zile o mini-fabrica de armament!. In exclusivitate, ZIUA online a aflat ca cel care fabrica linistit de ani de zile arme si cartuse este un batran acum in varsta de 78 de ani. Zaharia Talpas si-a facut, prin metode traditionale, matrite in care turnat atat armele propiu-zise, cat si cartuselele pe care le umplea cu praf de pusca!.
Batranul le-a declarat, nonsalant, oamenilor legii ca face acest lucru "de vreo zece ani". "Nici macar nu s-a ferit sa spuna ca el le face", ne-a declarat unul dintre politisti. Oamenii legii nu stiu, inca, cum sa explice prezenta armelor din curtea mosului. Mai ales ca este vorba despre cinci arme de vanatoare. Armele au fost gasite in diferite locatii: una era ingropată in pamant, una la cazanul de tuica, iar altele erau ascunse in diferite locuri din casa.
Facea arme la strungul de acasa
Politistii au ramas "masca" atunci cand au vazut cum facea mosul armele. Folosea un strung, o freza, un aparat de sudura si matrice pentru cartuse. Mai mult decat atat, la domiciliul batranului au mai fost gasite 125 de cartuse de vanatoare si 158 de bucati de capse pentru pistol de impuscat bolturi. Cu alte cuvinte, mosul se adaptase, deja, la piata. Drept dovada, capsele pentru pistoalele cu bolt confectionate de el erau mai ieftine decat cele cumparate de la magazinele de profil. Mai mult decat atat, potrivit anchetatorilor, Zaharia Talpas folosea pulbere si confectiona cartusele necesare pentru alicele folosite de vanatori. De altfel, la pechezitie a mai fost gasita cantitatea de 20 grame de pulbere pentru confectionat cartuse.
"Armurierul" din Gurba
Zaharia Talpas a fost un vanator impatimit. In urma unui accident de vanatoare, despre care nici el nu vrea sa vorbeasca, a renuntat la aceasta pasiune. El a ranit, din greseala, un gonas (un om care alerga animalele ce urmau a fi vanate - n.r.) si i s-a retras permisul de vanator. Cu toate acestea, a continuat sa isi ajute consatenii, care vanau pe teritoriul satului Gurba, din comuna Sicula, judetul Arad. "Un batran care a facut frontul", cum ii spun consatenii sai, stie sa manuiasca armele. Autoritatile au aflat, abia acum, ca el stie sa faca si arme! Din acest motiv, la aproape 80 de ani, s-a ales cu dosar penal: nerespectarea regimului armelor si munitiilor si regimul armelor explozive. De asemenea, oamenii legii nu exclud ca batranul sa fi fost folosit, de-a lungul timpului, de braconieri sau de alti beneficiari pentru confectionarea de arme si munitie.
Petrisor CANA

0 comentarii: