marți, 27 mai 2008

La oase, mama lor... :)

Ah. Incantare. Ah. Jubilare. Ah. Osanale.

O radiografie severa a superficialitatii mass media, in contextul modificarii treptate, spre normalitate, a atitudinii candidatilor. Felul in care mass media este prinsa cu indispensabilii in vine de catre o lume in schimbare.

Bravas, Sorine! Da'le la ficatzi, mama lor de OTVishti cu shtaif, care confunda analiza cu dezastrul continuu.

:)

Courtesy of Evenimentul Zilei.

=====

SENATUL EVZ: Daţi-ne scandal

Marţi, 27 Mai 2008
SORIN IONIŢĂ: "Un mare geamăt de durere răzbătu de o vreme încoace dinspre presă, în special cea audiovizuală, iar disperarea unor moderatori sau prezentatori defulează prin ecrane şi se revarsă în casele noastre ca apa din canalizarea înfundată: campania electorală e aproape de final, dar marea garagaţă, exhibările şi capete în gură între candidaţii partidelor mari se lasă aşteptate."

Concurenţii marginali fac şi ei ce pot, însă una peste alta discuţiile se duc periculos de mult în zona programelor - mai deştepte sau mai tâmpite, dar oricum, programe -, iar presa de mainstream e în ofsaid.

După ce ani întregi a tot acuzat liderii politici că sunt neserioşi (nu ca în UE) şi că se bălăcăresc continuu, jubilând însă ea însăşi în vânturarea acestor lături şi neratând să despice în patru orice mizerie, reală sau inventată, debitată de cineva, acum canalele principale, inclusiv televiziunea publică, s-au trezit cam nepregătite pentru ceea ce au cerut tot timpul: proiecte concrete. Dacă o perioadă lungă te-ai specializat în interpretat politica doar ca păruială personală şi divertisment, ţi se atrofiază până la urmă instrumentul de analiză, în caz că l-ai avut vreodată. Cum ar veni, dacă te-ai obişnuit s-o faci mereu pe prostul, s-ar putea ca după o vreme să nu-ţi mai poţi reveni.

De exemplu, numai în ultima lună au lipsit din jurnale subiecte care în mod normal trebuiau să deschidă ştirile principale, precum disputa Isărescu- Vosganian de acum două săptămâni, pe teme cruciale de echilibru macroeconomic; începutul funcţionării, zilele acestea, a conturilor de pensii individuale cu acumulare, noutate istorică în România postbelică; schimbările de conducere de la APIA, care pot afecta absorbţia unei sume imense de bani europeni pe agricultură; sau faptul că Ucraina a trebuit să oprească lucrările la Bâstroe şi ce semnificaţie are asta, pentru că la debutul acestor lucrări, dacă te uitai la TV, aveai impresia că stăm să pornim război cu Kievul. În schimb, nu scapă din ştiri nici o ploaie de vară care rupe trei crengi la Făurei, că pentru asta nu se cere multă minte sau efort.

Ca să revenim la campania din Bucureşti, candidatul independent Oprescu a înţeles cel mai bine că audiovizualul vrea aforisme de zece cuvinte şi OZN-uri multicolore, că realizatorilor li se înceţoşează ochii după zece secunde de discutat proiecte, schimbând rapid subiectul cu întrebări şablon (cine e de vină? ce să înţeleagă din asta cetăţeanul de rând?). O lipsă de documentare elementară îi împiedică să surprindă contradicţii şi să ceară explicaţii - de exemplu, zilele trecute oamenii unui partid mai mic acuzau în gura mare clauzele de confidenţialitate din contractele de achiziţii publice, deşi partidul lor a votat în parlament de fiecare dată împotriva modificării legii pentru a interzice aceste clauze. Singurul repertoriu constă în trucuri obosite precum a-i întărâta pe politicieni ca pe cocoşii de luptă sau a-i înjura la grămadă, de proşti, corupţi şi plicticoşi, când refuză să se ia la harţă.

Dacă rămânem la nivelul ăsta, şansele mi se par mici să ajungem să discutăm rezonabil chestii dificile, unde lucrurile nu sunt în alb şi negru, ci în nuanţe de gri. Două exemple din Bucureşti. După nenumărate bâlbâieli în anii ’90, s-a decis finalmente în 2001 restituirea proprietăţilor imobiliare - cei implicaţi ştiu foarte bine, celebra Lege 10. Şapte ani mai târziu, Capitala are cel mai mic procent din ţară de rezolvare a dosarelor, cam 20%, iar situaţia e foarte încurcată: dacă nu le dai oamenilor terenurile şi casele înapoi, te dau în judecată şi iese scandal, fiindcă oamenii nu vor să stea la mila despăgubirilor prin fantomaticul Fond Proprietatea. La terenuri, pe unde s-or mai găsi, te acuză adversarii şi ONG-iştii că eşti corupt, plus că îţi vine mult mai greu să controlezi pe urmă ce se construieşte pe ele, cu sau fără autorizaţie. Nu că n-ar fi corupţie în acest sistem de restituire - este, slavă Domnului. Dar stau şi mă întreb ce ar face un ipotetic primar onest, prins la mijloc între legi contradictorii şi foşti proprietari nervoşi, deposedaţi de două ori: o dată în 1949 şi a doua oară în 1996, când a vândut guvernul PSD chiriaşilor casele naţionalizate.

Cealaltă dilemă priveşte Planul de Urbanism General (PUG), pe care văd că toţi candidaţii au căzut de acord să-l actualizeze în doi ani, şi care a ajuns să fie privit, din exces de zel, ca un fel de tablă a lui Moise, din care nu se mai poate modifica după aia o iotă. Asta în practică va fi imposibil, pentru că orice oraş creşte şi se schimbă; întrebarea este cum să aprobi doar acele modificări rezonabile şi în interes general la PUG, nu şmechereli cumpărate cu bucata la taraba Consiliului General. Cum să faci ca în centru să subvenţionezi chiria unor teatre experimentale, galerii de avangardă sau cluburi de bun-gust, ca peste tot în Europa civilizată, pentru că ele nu pot plăti preţul pieţei, fără să te trezeşti că cioflingari de la SC Bingo SRL sau Imobiliara SA îşi fac rapid fundaţie de artă modernă doar ca să pună mâna pe spaţii (cum se încearcă la sediul GDS). Mai va până când o să putem noi dezbate în public asemenea subiecte complicate, iar până atunci mai bine le ignorăm decât să le masacrăm în moara de isterie şi inepţie.

19 comentarii:

Anonim spunea...

O analiza lucida si de bun simt, dau unde mai gasesti asa ceva in presa? Cred ca e intentionat intretinut zgomotul asta infernal,pentru a demobiliza lumea.
Oricum, ce mai conteaza...
Dupa ultimele zvonuri, Oprescu va cistiga din primul tur. Se retrage Diaconescu pina vineri.

Turambar spunea...

Nu stiu daca ar fi atat de bine pt PSD. Detrimental, I'd say. Pe de o parte, ai toate declaratiile liderilor PSD ca ei nu-l vor sustine pe Oprescu in turul II si ca merg cu Diaconescu pana in panzele albe. Pe de alta parte, sa-l retraga in ultimul moment.

Ar fi o recunoastere implicita a faptului ca Oprescu este un candidat PSD mascat.

Anonim spunea...

Si? omul obisnuit nu are timp de vineri pina duminica sa faca analize pe text. votantul psd-ist vede ca nu-l mai are pe diaconescu, sare pe oprescu.Treaba e groasa rau.
Incep sa cred ca ne-am pacalit de 2 ori: o data cu "independentul" oprescu, o data cu "diplomatul timid" diaconescu. Cred ca a fost o piesa de teatru regizata de tata ilici.

Amona spunea...

Anonimule,
pai scenariul acesta a fost dezvaluit de la bun inceput..Toata manevra Oprescu a inceput cu "victimizare", urmata apoi de "teatrul ieftin", marca Ilici si evident revenirea in familia "trandafirilor" a fiului risipitor...NU EXISTA INDEPENDENT LA PSD! N-a fost si nici nu va fi vreodata! Numai naivii ar putea sa inghita o asemenea gogoasa rasuflata..

PS Ilici e maestru in regiile de culise...Prietenii stiu de ce!

Turambar spunea...

Yup. Ma tem ca Amona are dreptate.

:(

Anonim spunea...

Pe mine Diaconescu ma pacalise. Pe oprescu l-am declarat nul de la bun inceput.

Anonim spunea...

Anonimule,
Nu cred ca ai dreptate. Un anunt de retragere vineri nu va produce efectele pe care le prezici tu. Eu cred ca si daca s-ar retrage vineri Diaconescu , duminca ar obtine cel putin 50% din scorul cu care este creditat in sondaje. Plus ca cei care nu vor mai aplica stampila pe Diaconescu din inertie, nu se vor duce 100% la Oprescu. Mai mult, conform ultimelor sondaje chiar si daca toti cei care l-ar vota acum pe Diaconescu s-ar duce spre Oprescu, acesta tot nu ar ajunge la 50% (conform ultimului sondaj de pe blgul asta:) Oprescu are 36 iar Diaconescu are 11). Deci un total de 47, adica lipsa vreo 4 procente. Acum totul depinde de ultimele sondaje, dar tinand cont ca trendul pentru Oprescu era descrescator tind sa cred ca nici alea 36 de procente nu sunt chiar sigure. In plus daca PSD va sustine in mod public candidatura lui Oprescu s-ar putea sa alunge cativa dintre cei care credeau in "independenta" lui Oprescu.

Amona spunea...

Diaconescu NU va fi retras sub nicio forma..pentru ca e logic ca cine il va vota pe Diaconescu in turul I, il va vota apoi (in turul II)pe Oprescu..caci "sangele apa nu se face"...Of...Nu va mai spun si ce criterii au stat la baza alegerii lui Oprescu, ca va apuca durerea de cap!
Cert e un lucru...turul II va fi intre Oprescu si Blaga si va fi multtttt mai interesant decat primul tur..parerea mea!

Anonim spunea...

Ne dam noi de ceasul mortii cu analizele noastre, dar prezentala vot cred ca va fi sub cea de la europarlamentare. Cine isi va mobiliza electoratul,va cistiga.

Amona spunea...

Anonimule,
aici chiar ai dreptate! Intr-adevar vor castiga cei care vor reusi sa-si mobilizeze electoratul sa mearga la vot...
Dar prezenta in Bucuresti cred ca va fi mai buna decat la europarlamentare..in tara in schimb nu sunt sigura...Vor fi diferente mari si la procentele de prezentare la vot intre judete si mai ales regiuni..

Turambar spunea...

Prezenta la vot va fi cu siguranta mai mare, as putea spune mult mai mare, decat la europarlamentare. E logic: camasa este mai aproape de corp decat haina. Interesul local, imediat, e mult mai mare decat interesul pentru o locatie si o functie indepartata (europarlamentar).

Din ce ne iese noua in sondaje (55%...60% interes), calibrat cu marja de minciunica de 10%...15%, pe care am invatat din experienta sa o identificam, rezulta ca vom avea o participare la vot de aprox. 45%. Hai, 40%. Hai, 50%. Pe undeva pe acolo, ca doar lucram cu probabilitati si cu benzi de estimare, nu cu cifre exacte, de farmacie si de rocket science.

Anonim spunea...

Turambar,

Mai ai vreo noutate...iasi....cluj...la bucuresti inteleg ca nu....oiricum, PSD mi se pare pe un trend ascendent...iar eu nu simpatizez deloc cu acest partid...uf...

Amona spunea...

Anonimule,
ma tem ca nu vom scapa prea usor de "ciuma rosie"..La dracu' cu astia chiar va fi nasol!
Fata de Bucuresti, PSD-ul a avut o campanie mult mai agresiva in teritoriu, cu mita cat incape si promisiuni asijderea! Iar fraieri se gasesc gramada..din pacate..Nu inteleg cum naiba nu-si dau seama ca n-au facut decat sa fure atatia ani si de la putere si din opozitie...numai averile lor daca le insumezi, faci PIB-ul Romaniei pe un an..ha..ha..

Anonim spunea...

In Bucuresti...nu prea s-au vazut...sunt curios ce efect va avea la urne...iar in restul tarii nu prea am fost in aceasta perioada...nu stiu...ramane de vazut...insa, chiar si asa...nu stiu ce anume poate sa fie atractiv acum la PSD...poate ne explica turambar...care sper sa ne dea si niste vesti...cat ma poate...

Anonim spunea...

Nu va mirati ca ascensiunea PSD a reinceput dupa ce "nume grele" au revenit in frunte: Mitrea, Nastase s.a.? Oamenii cunosc meserie. In plus, situatia lor ar fi fost dezastruoasa in teritoriu daca nu primeau "oxigen" de la liberali.La ultima rectificare s-au varsat bani la greu in visteriile primariilor psd si pnl. Presa a semnalat anemic acest aspect.
Pai alegatorului roman ii mai pasa de principii gen anticoruptie, anticomunism? El aplauda un parc, o strada, o alocatie. Romanul e pragmatic.

Claudiu Tufis spunea...

Turambare, te vor astia de la Radio Romania Actualitati. Cauta pe cineva sa le zica de candidatii la locale in Bucuresti si sectoare.

Trimite-mi si mie mobilul tau la ctufis@gmail.com ca sa il dau mai departe. Repede.

Si mai stai dracului pe la servici ca nu te-am gasit si mi-a spus emo aia a ta sa te sun pe mobil :D

Claudiu

Turambar spunea...

Done and done. Am fost intr-o mitinguiala de intalnire. Now back to trenches.

Trimis. Astept.

:)

Bogdan spunea...

Despre observatia lui Sorin Ionita din articol, cu lipsa de dezbatere si simpla azvarlire de acuze despre care e mai corupt si despre nesemnificative intamplari trecute ...:

Lucrurile sunt simple: e vorba de timp si de educatie. Oamenii din Romania nu au timp sa asculte chestii prea lungi, fiind, asa cum o arata varii date, europenii cei mai lipsiti de resurse de timp. Aici e vorba de abilitatea candidatilor/realizatorilor de a isi prezenta ideile in constructii scurte, sau de a-si folosi carisma ca sa pastreze auditoriul atent cand au nevoie de mai multe fraze).

Pe de alta parte, proiectele mai lungi necesita capacitate de intelegere din partea celor ce voteaza, iar aici din nou e o problema la intreaga populatie, de la electorul de rand, la candidat si realizatorul TV, produsi ai unui sistem educational din pacate mediocru :(

Turambar spunea...

Therefore, o atomizare comunicatzionala emtivista, specifica sindromului lipsei de atentzie, si accent pe actoriceli shi pe fatzuieli: cine care cat de expresiv injura, cat de spontan este. limbaj non-verbal, instinctiv, care sa dea seama despre sigurantza de sine si despre puterea candidatului. voce, fatza, gestica.

mda. ronald reagan, cum s-ar zice, nu? sau schwartzennegger... :)

mama ei de retorica, de la ala cu prune in gura citire :)