marți, 15 februarie 2011

A portent of things to come

Rusia intra incet dar sigur in NATO, nu pe usa din fata, ci pe intrarea de serviciu. Mecanismul de actionare e declansat discret – dar sigur – din interior. Profitand de un context international mai favorabil ca niciodata, Kremlinul isi largeste, fie si indirect, aliantele militare, si tinteste din ce in ce mai sus.

Nadia Dincovici, Rusia defensiva, 11 februarie 2011

10 comentarii:

vera spunea...

Glaurunga draga, fii gentil, nu ma pricep de loc la macropolitica si nu citesc chestii de astea. Zi-mi tu, doar cit sa nu mor complet imbecila, cum adica Rusia intra in NATO? Pai, daca ea intra in NATO, contra cui mai lupta NATO?
E poetic justice, adica?

Ai cerut-o pe Flo pe mail? Tz, tz. Pfff. Pretty lame.

Anonim spunea...

Foarte pertinenta intrebare si se leaga de fapt de contradictia dintre strategia rusa de aparare in care NATO este considerata o organizatie agresiva si intentia de a participa si aplica veto la orice decizie aliata. Intre timp, din strategia NATO au fost scoase de mai multi ani orice referire la agresivitatea Rusiei. Deci contradictorie in declaratii dar si in fapte este Rusia. Nu stim, cand vrea sa intre, cand vrea sa se desfiinteze, si tot asa.

matusalem spunea...

Nu se poate! Adicatelea, fecioara aia neprihanita si admirata de nenea Vianu, Ioropa, este de fapt o japita batrana si perversa, cu pampersii plini, care viseaza la carnita tanara si suculenta si mirosind a petrol din vastul spatiu exsovietic? Si-si lasa usa din spate deschisa discret, sa se strecoare handralaul roshu in patul ei imaculat?
:)))))))

Turambar spunea...

@ Vera: NATO va lupta in continuare pentru pace pina nu va mai ramine caramida pe caramida :). Lame? Why? I feel good for doing it. Eu eram in America, ea in Romania. Cum altminteri sa o cer, doamna? :)

@ Semanticu: Cine stie cunoaste :)

@ Matusalem: Da, domnule. Lasa toti handralaii sa o tavaleasca in parfum de gaz. Si de stepa. Si de gene. :)

vera spunea...

Din explicatzia cu NATO+Rusia=LOVE nu am intzeles nimic. Asha ca ramin cu ce ramine: daca nu rushii, atunci chinezii sau arabii sau cine-o mai fi vor fi noul raison d'etre al lui NATO cu Rusia in el.

Pai, da, asta ar fi un motiv, da si atunci: trimitzi, de coniventza cu un prieten, o nota handwritten si un buchet de flori! Aud?

Anonim spunea...

impotriva cui va fi nato, dupa ce intra si rusia-n nato?

ei na :)

Kilroy spunea...

Cand eram mic citeam o carte oarecare. Actiunea se petrecea in "imparatia razboaielor eterne, pentru instaurarea linistii vesnice"

Unknown spunea...

pai, simplu, nu? china e urmatorul "challenge militar" pentru sua, iar rusia are granita cu china. lunga.
iar rusia, azi in nato, maine-n ue, poimaine... potopul. nu vad de ce n-ar vrea. Le trebuie intai bani, apoi puterea.

Unknown spunea...

p.s. stiti bancu' cu pestisorul de aur si poporu' chinez?

nd spunea...

Rusia a gasit o cale ocolita de a face parte din Alianta – participarea la principalele ei proiecte (asta include si redotarea armatei, inclusiv dotarea cu portavioane Mistral). Facand o paranteza mai lunga, inca de la summitul NATO din 2008, Rusia a cerut explicit acest lucru, in contextul aderarii Georgiei/Ucrainei si amplasarii scutului.
Desigur, dorintele i-au fost satisfacute treptat (sau sunt in curs de...), pe motivul asa-numitelor considerente strategice. Multe ar fi de spus pe tema lor – mai ales ca, dincolo de cele geo-strategice (amplasare, forta, aliante etc), mai exista si considerentele financiare (ceva detalii aici http://www.huffingtonpost.com/2010/11/20/nato-russia-to-join-for-m_n_786377.html ), legate de impartirea costurilor la proiecte de mare anvergura.
Cat despre Mistral, problema e infinit mai simpla. Insasi principiile (articolele) care stau la baza constituirii Aliantei scot din discutie posibilitatea ca statele membre sa contribuie la dotarea cu tehnica de varf a statelor non-membre. In cazul unui conflict armat, Alianta n-ar mai avea niciun avantaj tehnic, practic ar ajunge sa lupte cu o tara care utilizeaza aceleasi arme.
Deal-ul cu Mistralul a fost insa posibil (in opinia mea) tocmai pentru ca, de vreo 3 ani incoace, NATO incearca sa-si redefineasca conceptele. Stiu, e cam simplista explicatia, dar spatiul nu-mi permite mai mult.