joi, 24 februarie 2011

Cunoasterea istoriei ajuta sau strica?

Iata un pui de dezbatere interesanta. Ea pleaca de la articolul lui Marian Zulean din 22, Asteptindu-l pe... Godet, cum ca in momentul de fata domeniul politicii externe si al securitatii nationale e imbibat de persoane formate intru istorie. Si ca asta ar dauna cumva limpezimii de gindire si actiune. Se atinge si tema geopoliticii, aceasta struto-camila de stiinta.

Claudiu Degeratu aka Semanticus vine sa raspunda acestei afirmatii critice: Meserii nesimtite. Desi nu respinge concluziile lui Zulean, nuantele aduse de Claudiu sint relevante.

Rezulta un dialog de idei pe care va invit sa-l urmariti.

:)

8 comentarii:

parvan spunea...

Doar la intrebarea din titlu: orice fel de cunoastere ajuta dar daca blocheaza alt fel de cunoastere ... stica.

PS: (ca nu ma pot abtine): Cred ca la Claudiu sunt mai mult decat "nuante". Eu am inteles ceva de genul: se poate zvura cu elicopterul sau/si cu avionul ... dar ce ne facem totusi cu gravitatia.

Anonim spunea...

Si ca sa fie treaba treaba pana la capat, normal ca dezbaterea e doar a sociologilor, dupa cum se vede. :))) Ce poate fi mai suspect decat sa ramana discutia doar intre sociologi?! Asata ca sa mai alimentam vechea "discutie" ca rivalitate nu ii pot spune intre distinisii nostri istorici si sociologi. :))))
probabil ca doar politologi privesc detasat si superior aceasta cearta a maselor.

Anonim spunea...

Sa nu uit. Despre geopolitica poate cu alta ocazie. Atacul este prea evident. :)

Logosfera.ro spunea...

Adrian Cioroianu zice ca... "depinde"
Depinde de ce esti (profesionist sau nu) si depinde de ce istorie vorbim (aia adevarata sau aia falsa)
http://www.logosfera.ro/2011/01/tara-te-vrea-prost/

Pongo spunea...

Cunoasterea istoriei este un lucru care nu poate decat sa ajute.

Ca sa intelegi pe ce lume traiesti nu poti sa ignori istoria. Sigur, ai si sarcina ingrata de a indeparta "adaosurile" invingatorilor concretizate prin tabuuri si idei preconcepute, dar fara asta nu cred ca poti intelege cu adevarat in ce lume te misti.

Daca insa esti imbibat de ideile istoriei cum am invatat-o noi la scoala, istorie in care "noi" ne-am batut cu turcii de dimineata la pranz si seara, poti sa ajungi la niste concluzi periculoase. Si in sensul asta poate "ignorance is a bliss".

Dar sa nu uitam: invingatorii au avut grija se scrie EI istoria cu un scop: nu pentru ca ar fi un domeniu al cunoasterii neimportant, ci tocmai pentru forta sa.

Turambar spunea...

:) Pentru cei care nu stiu: scriu toate acestea in contextul in care in ultimul timp in imprastierea mea de intzelepciune, ca sa zic asa, am pus accentul uneori chiar prea mult pe istorie si pe geopolitica.

Prietenii, cititorii si studentii stiu la ce ma refer.

:wink:

@ Pongo: Who controls the past controls the future: who controls the present controls the past.

http://en.wikiquote.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four

Turambar spunea...

@ Logosfera: am raspuns acolo, la voi :)

Anonim spunea...

@Turambar,
se poate domle? "am pus accentul...prea mult "!??!! :))
Si? aveai reactii inexplicabile? iar acum...