duminică, 6 februarie 2011

Deportarea in Siberia

Courtesy of Dragos Bora.

Sa nu uiti, Darie, sa nu uiti.

:/

Partea 1


Partea 2


Partea 3

7 comentarii:

Itzicbaseanu spunea...

Te iert de data sta Turi!...si numai postez decat oleaca: Toooomnai in Siberia, sa-mi tii si mie un loc, tu habar n-ai ce natura virgina este acolo si cata sanatate inca mai pastreaza taigaua!...Auzi, da-mi cumperi tu tzigari?...Ca daca da, io ma duc, sa traiesc salbatic!...Auzi tu, de parca acu' as trai prea civilizat!...Da asa e unii, trage la rau!

Itzicbaseanu spunea...

Mai ales ca-ti da sa mananci raci!...Tu habar n-ai ce buni sunt!...Tu ai mancat vreodata raci?...

Turambar spunea...

Aha! Deci te-ai uitat la ele, spurcat la gura de impielitzat ce-mi esti!

:p

Dragos Bora spunea...

http://www.historia.ro/exclusiv_web/stiati/articol/marturiile-prizonierilor-europeni-gulag-reunite-intr-un-muzeu-virtual

Mărturiile prizonierilor europeni din gulag, reunite într-un muzeu virtual

Un muzeu audio virtual va reuni mărturiile celor care au fost deportaţi în gulagurile din fostul URSS, între 1940 - 1949, la acest proiect urmând să participe 13 cercetători din 15 ţări din Europa, inclusiv România, informează AFP.

Acest muzeu virtual include 160 de mărturii inedite ale deportaţilor din Europa Centrală şi de Est trimişi în gulagurile ruseşti, potrivit reprezentanţilor Centrului de studii ale lumii ruse, caucaziene şi central-europene(EHESS/CNRS) şi Radio France Internationale (RFI), iniţiatorii acestui proiect, primul de o asemenea amploare la nivel european.

Intitulat "Arhive sonore, amintiri europene din gulag", proiectul va fi prezentat la Paris vineri şi va fi disponibil online la adresa museum gulagmemories.eu în aceeaşi zi.

http://www.historia.ro/exclusiv_web/stiati/articol/marturiile-prizonierilor-europeni-gulag-reunite-intr-un-muzeu-virtual

Dragos Bora spunea...

Expoziţia „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan“ documentează momentul tragic al deportării în stepa valahă a peste 44.000 de oameni din Banat şi Mehedinţi în 1951. În urma unui plan pregătit de regimul Gheorghiu-Dej, au fost scoşi din casele lor, în noaptea de 18-19 iunie 1951, peste 44.000 de femei, bărbaţi, bătrâni şi copii, ulterior abandonaţi în Bărăgan, fără niciun mijloc de subzistenţă.
http://www.adevarul.ro/cultura/literar_si_artistic/arte_vizuale/Istorie_neagra_0_452955236.html

Dragos Bora spunea...

70 de ani de la "Katynul românesc"
http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/view/27440

La Fântâna Albă, pe data de 1 aprilie 1941, în Duminica Paştelui, aproape 3.000 de români din satele de pe valea Siretului din Bucovina, care doreau să fie repatriaţi din Uniunea Sovietică în România, au fost împuşcaţi de către trupele sovietice.

Dragos Bora spunea...

"De ce oare suna infricosator acest vers al lui Puskin ? Avem desigur propriile imagini despre Siberia ....si intre ele ,mai mult sau mai putin conturata cea a Gulagului . Un univers concentrationar in care
oamenii paseau ca intr-o alta lume abandonand, ca in pragul infernului,orice speranta !!!
Si totusi ,din Iad , s-au mai intors unii oameni.... desigur nu in aceeasi lume si nu aceiasi oameni . S-au intors si cativa dintre ei ,au povestit !"

http://paginideistorie.radiocultura.ro/2011_04_01_archive.html

"Pohod na Sibir !"/ "Pagini de istorie", 45 min mp3:

http://www.paginideistorie.radiocultura.ro/audio/Pohod%20na%20Sibir1%20aprilie%202011.mp3