joi, 17 februarie 2011

Everything is a remix

Încetul cu încetul, nu știu cît de încet sau de repede, cǎ o fi 50 de ani, cǎ o fi 100 sau 200 sau 500, rahat, iaca niște secole acolo, la scara eternitǎții e un fir de praf și restul amǎgire, e clar cǎ ne mutǎm spre un alt tip de societate. Nu va fi nici capitalistǎ, nici comunistǎ, va fi altceva. Elementul fundamental: dependența de resurse.

De fapt, eliberarea de dependența de resurse. Pe mǎsurǎ ce vom învǎța sǎ ne adǎpǎm de la fîntîna soarelui, vom intra încetul cu încetul într-o lume a ielelor, într-o lume a zînelor și a fantasmelor arhetipale, unde necesitǎțile de bazǎ ale traiului vor fi, încetul cu încetul, din ce ce în ce mai bine susținute de o armatǎ de fiare care sperǎm cǎ nu ne vor asupri dupǎ Singularitate.

Eliberîndu-ne de povara asigurǎrii celor de zi cu zi, ne vom transforma din ce în ce în ielele lui Tolkien, frumoase și nemuritoare și mai ales și mai ales cǎlǎuzite de setea de creație și de frumusețe, și nu de zvîcnirea noroiului, de cele sortite spiței oamenilor.

Încet încet, ne pregǎtim treptat pentru o lume în care tokenul nu va mai fi (atît de mult) banul, ci respectul, reputația, brandul. Sînt deja semne, rǎspîndite inegal prin tot soiul de colțuri ale interacțiunilor oamenilor. Ne pregǎtim sǎ intrǎm într-o erǎ post-bani, într-o erǎ previzionatǎ turbat și baroc de Jack Vance în 1961 în Molia Lunii (în 1961! Mama lor de vizionari :) ).

Mare parte din ce vedeți voi aici pe blogul ǎsta face parte din acea lume. Lumea în care ne permitem, mǎcar și parțial, sǎ gîndim dincolo de bani. Asta dintr-un singur motiv: pentru cǎ, încet-încet, avem suficiente resurse. Mai ales timpul, resursa fundamentalǎ.

Nu spun cǎ am suficienți bani. Nu spun cǎ am suficient timp. Spun doar cǎ, din cînd în cînd, I’m a portent of things to come, chiar și fǎrǎ sǎ-mi dau seama. The bliss. The beauty. The boredom. The machine. The existential anguish. What are the real questions? What does it mean to lead a good life? Pen’ ce, coane, pen’ ce?

Nu uitați. O lume a ielelor. Cuvîntul cheie este Creație. Frumusețe. Expresivitate. Gratis.

Others call it Heaven.

În loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea...

* * *

Scriu aceste rînduri sub influența, desigur, a mai multor lucruri întîmplate recent. Un curs la doctorat la SNSPA, despre organizațiile non-profit. Niște cǎrți citite. Niște filme vǎzute. Dar mai ales niște ani petrecuți într-o zonǎ dincolo de bani. În comunitǎțile virtuale unde banul nu conteazǎ. Alta este moneda, alta este interacțiunea. Altcineva plǎtește curentul electric, ca sǎ spun așa :)

Iar cea mai recentǎ influențǎ care a reprezentat, de altfel, triggerul ce a generat aceste rînduri scrise aproape la foc continuu – de fapt nici nu știu dacǎ pot scrie cu adevǎrat altfel decît în sistem de cvasi-dicteu automat – da, Gelule, știu, sînt imposibil de citit, fi-mi-ar Marquez și Saramago sǎ-mi fie

- cel mai recent trigger au fost aceste douǎ filmulețe pe care mi le-a trimis Dragoș Bora. Fascinante. Excelente. Geniale. Everything is a remix.

Vǎ recomand cu cea mai mare cǎldurǎ sǎ vǎ rupeți o halcǎ de viațǎ și sǎ vǎ uitați la ele. Prima parte se ocupǎ mai ales cu muzica. Cea de-a doua, absolut gustoasǎ în maniera sa de prezentare, despre film. Ce spune le știam de mult timp, y compris Avatar, Star Wars și alte Tarantinisme. Dar una e sǎ știi și alta e sǎ vezi, dupǎ cum bine spunea Morpheus în Matrix (da, da, spunea altceva – deh, mǎ joc și eu cu referințele).

Cine nu se uitǎ are puța micǎ și viața tristǎ și o sǎ verse cafea pe covorul cel nou din sufragerie, ori pe milelul de pe televizor. Pardon, de pe plasmǎ.

:)
Part 1

Everything is a Remix from Kirby Ferguson on Vimeo.



Part 2

Everything is a Remix Part 2 from Kirby Ferguson on Vimeo.



6 comentarii:

Florin Pîtea spunea...

Mulţumesc pentru filmuleţe. Toate cele bune şi aştept cu interes următoarele episoade ale acestui serial.

matusalem spunea...

Nu ma uit bre, numa' de al dracului!
Ca putza e mica oricum (sanchi), cafeaua o beau in bucatarie si mileu nu am pe metrul ala de televizor. :)
Si, indifenet unde ajungem si cand ajungem, tot o sa patim ca in "Soarele gol" de Asimov. De racila asta nu avem cum sa scapam... :))))

Unknown spunea...

deci dupa ce m-am benoclat la filmuletele alea - pe care preferam sa nu le vad, pentru ca uite asa se duse dracului si star warsu - deci m-am luat cu miinile de cap. adica m-am pus pe ginduri.

ce e dom'le singularitatea asta? ca adineauri mai auzii pe inca unu vorbind despre. si m-am dumirit, dom'le, m-am dumirit.

ah, si by the way, garantia ta ca cine se uita la filme n-o are mica vine cam tirziu, sa stii. dar omu cit traieste trage nadejde, vorba aia

Pongo spunea...

Lucas a si spus ca saga lui este o muxare a tuturor povestilor fundamentale. Pe principiul ca asa dai de adevar.Adevar care este oarecum continut in fiecare din noi. De aici si succesul colosal.

Dar pana la urma toata "evolutia" despre care vorbesti nu poate apare decat de jos in sus. De la nivel personal.

Sunt mii de ani in care s-a tot vorbit si studiat pe tema asta. Si tocmai cand sa spui :"Uite domle' au reusit sa ajunga la un soi de armonie!", zbang o criza si doua razboaie mondiale in care oameni au fost prajiti de vii cu ajutorul celor mai inalte principii ale fizicii, care aduceau (si aduc) mai mult a filosofie decat a stiinta seaca.Trist.

Sigur, daca mai adaugam si comunismul la lista esecurilor teribile ale ultimului secol putem sa ne intrebam cu ingrijorare "ce urmeaza?".

In ideea asta nu pot decat sa ma bucur ca esti optimist.
:-)

kilroy spunea...

Mi-ai spulberat corola de minuni cu Led Zep. Pentru asta te urasc ;-)
Pe Tarantino, in schimb, il iubesc. Si nici nu neaga una si alta. In Inglorius Bastards, pe frontispiciul cinematografului, desi actiunea se petrece in WWII, apare o referinta la un regizor din anii 60. Hinturi care il fac pe cinefil sa ragaie incantat "Mmm, ce film gustos" :-D

Turambar spunea...

@ Florin: :) :friends:

@ Matusalem: Aha. Din toata poliloghia savantliceasca si post-moderna, tot la subiectul cu putza mica ajungem, da? De retzinut... :rofl: :p

@ Claudiu: Singularitatea? Cuuum? Nu ti-ai cumparat si tu? Toti avem cite una pe-acasa, prin debara. :) :wink:

@ Pongo: Optimist? Pina cind se inchide usa la camera de gazare, optimist voi ramine :)

@ Kilroy: Ciiine? Nasoii aia de Led Zepp? Cuum? Inca nu te-ai lepadat de ei? Inca nu ai trecut la unica si singura religie adevarata, Bach Brel Bowie? In numele Tatalui (Brel) si al Fiului (Bowie) si al Sfintului Duh (Bach), te lepezi de Satana?

:)

Tarantino? Un soi de Gaudi cu cioburi de film, nu de sticla :)