Astăzi ne uităm la participările la vot în ultimele alegeri, din 2007 încoace. Avem două europarlamentare (2007 și 2009), o alegere parlamentară (2008) și două tururi de alegeri prezidențiale (2009).
Dat fiind că avem de-a face cu cercetări CCSB pe un volum mare de cazuri (Exit Polluri în general, peste 10-15 mii; doar într-un caz au fost sub 10 mii de cazuri), putem să facem analiză pe subtargeturi foarte fine, cum ar fi pe grupe de vîrstă din an în an. Chiar și așa, am ales să netezesc asperitățile cu o medie mobilă de lungime cinci, nici prea scurtă, nici prea lungă.
Primul grafic ne arată structura participării la vot pe cele cinci rînduri de alegeri. Identificăm niveluri diferite de participare care corespund evident unor niveluri diferite de interes.
Fig. 1. Participarea la vot. Analiză pe vîrstă.
Sursa: Exit Polluri CCSB, 2007 … 2009
Cel mai slab din punctul de vedere al participării stau, după cum știam și din cifrele medii de participare, alegerile europarlamentare. Pe un palier mediu de interes stau alegerile parlamentare. Cel mai sus stau alegerile prezidențiale.
Nimic neobișnuit pînă aici. Mai interesant este că putem vedea diferențele de participare în diversele zone de vîrstă și că putem trage concluzia că ele au fost relativ uniform distribuite, în benzi aproximativ paralele.
Singurele ușoare diferențe de specific de participare la vot pe vîrste ar fi, pe de o parte, între turul 1 și turul 2 al alegerilor prezidențiale, unde identificăm o ușoară creștere doar în zona 60 – 70 de ani; pe de altă parte, participarea mai scăzută la vot a tinerilor la alegerile parlamentare din 2008.
În rest însă, intensitățile de participare la vot pe vîrste se așează într-un pattern bine definit și constant.
Asta ne duce la una din concluziile puternice ale acestei analize, faptul că identificăm în comun aceeași formă a graficului, care ne arată că avem de-a face cu patternuri relative stabile de participare la vot.
Dacă regularizăm graficele și calculăm fiecare serie în funcție de valoarea medie, adică dacă e să calculăm niște afinități de vot (unde 100% = participare medie), identificăm o formă foarte bine definită de consum de vot de-a lungul vieții, care imediat ne duce cu gîndul la teoriile socio-psihologice ale stadiilor vieții și la nevoile diferite, interesele diferite, stilurile de viață diferite pe care oamenii le au la vîrste diferite.
Fig. 2. Intensitatea (afinitatea) de participare la vot,
în funcție de vîrstă (100% = medie).
Sursa: Exit Polluri CCSB, 2007 … 2009
Astfel, identificăm faptul că pînă spre 40 de ani oamenii sînt mai puțin tentați să participle la vot.
OK, OK, știu: descoperirea apei calde. Dar să știți Dvs. că de cele mai multe ori corpul rezultatelor semnificative din știință constă în confirmarea unor ipoteze relativ de bun simț, nu doar în strălucite rezultate serendipice, neașteptate ori contraintuitive. Carnea de zi cu zi a cunoașterii o reprezintă măcinarea lipsită de strălucire a unor fapte, verificarea unor ipoteze și bifarea unor rezultate destul de evidente.
Un astfel de rezultat este și confirmarea prin măsurători cantitative a apetenței scăzute a tinerii pentru participarea la vot.
Analiza evoluțiilor afinităților pe vîrste evidențiază cîteva etape bine definite în viața românilor, din punct de vedere al participării la vot:
1. 18 – 22 ani: un interes ușor mai ridicat decît restul tinerilor. Avem de-a face cu generațiile care se află în fața primului lor vot și care, în consecință, sînt ceva mai interesate să meargă să dea cu ștampila. Nu mult însă: participarea este mai scăzută decît media generală în populație (aprox. 80%)
2. aprox. 25 de ani: groapa maximă de lipsă de interes față de vot. La acest moment al vieții, oamenii au alte preocupări. Nu sînt încă interesați de gestionarea resurselor publice ori de maniera în care statul îi afectează: asistență socială, taxe, eficiența / onestitatea gestionării banului public. La această vîrstă majoritatea nu au familie, mulți sînt încă la studii, încă mai copilăresc. Singura diferență o identificăm în cazul votului la prezidențiale, unde interesul este ceva mai crescut, dar tot sub media generală
3. 30 – 40 ani: interesul față de vot începe să crească o dată cu apropierea de 30 de ani. Deja oamenii încep să intre într-o altă etapă a vieții lor. Se angajează, se căsătoresc, fac copii, se desprind de gospodăria părinților, încep să își gestioneze resursele singuri și, în consecință, să fie mai preocupați de maniera în care statul interacționează cu ele. Încep să fie preocupați de locuire, de educația copiilor. Încep să vină la vot
4. 40 – 55 ani: de la 40 de ani încolo, pe măsură ce copiii cresc, pensia se apropie, sănătatea începe să se erodeze și să înceapă să se vadă și malul celălalt al acestei mari călătorii numită viață, oamenii sînt din ce în ce mai interesați de politică și, în consecință, de vot. Începem să avem de-a face de asemenea și cu generațiile socializate profesional înainte de 1989, care se confruntă, pe măsură ce sînt mai avansate în vîrstă, cu dificultăți de adaptare din ce în ce mai ridicate la societatea capitalistă. Participare mai ridicată la vot decît media, în zona unui palier de 120% față de media generală
5. Aprox. 60 de ani: Vîrful de interes și de participare la vot. Cei din această zonă de vîrstă prezintă o probabilitate de aprox. 1,5 ori mai ridicată decît media să meargă la vot. O combinație de ieșire la pensie, resurse mai scăzute, interes mai ridicat pentru serviciile sociale puse la dispoziție de stat (pensii, alte asistențe sociale, sănătate) fac această categorie de vîrstă să fie cea care merge cel mai disciplinat la vot. Între 57 și 65 de ani, ei sînt regii și reginele votului.
6. 65 – 70 de ani: începe să scadă ușor participarea la vot, după dezmățul de folosire a ștampilei a celor din jur de 60 de ani. În continuare însă participare semnificativ mai ridicată de vot, în jur de 140% față de media generală.
7. 70 – 75 de ani: scăderea de participare la vot continuă și e bine definită. Pentru cei care sînt familiarizați cu graficul de consum TV într-o zi obișnuită din săptămînă (TTV), veți observa că intrăm încet-încet în Late Fringe. Participarea scade spre media generală.
8. 75+ ani: Gata. Încet-încet, limitările biologice încep să-și spună cuvîntul. Oamenii fie nu mai sînt interesați de politică, fie nu mai pot pur și simplu să iasă din casă.
După cum spuneam, graficele sînt bine definite, relativ constante și seamănă cu graficul TTV de consum TV. Cunoașterea lor ne ajută să identificăm segmentele diferite de alegători, poziționate în perioade diferite ale vieții, cu nevoi diferite și relaționări diferite față de registrul public al societății și, în consecință, față de politică.
Situația la zi – joi, șaptenov
Acum 8 ore
16 comentarii:
Maestre, ia spune mataluta, apopou de participarea masiva la alegerile prezidentiale...in democratii asa se intampla - lasam America sau Franta, in care prezidentul are alte roluri.
Iar cu participarea tinerilor, cum n-am date si sunt inginer, nu sociolog, din aria aia cu "Dormi, studentule, in pace, tara inginer te face", tind sa te cred pe cuvant. Dar, poate, poti sa ne arati, marite, si niste date de p'afara.
S-o troznesti.
By the way - cand bem cafeaua aia?
Mă întreb dacă nu cumva e (şi) efect al contextului politic că interesul maxim pentru vot apare după pensionare. Ok, omul are timp mai mult, ce naiba să facă, pescuieşte şi votează; dar tot atunci dependenţa de stat devine principiul fundamental al existenţei (ne măreşte sau nu pensia?), iar campaniile orientate pe pomană din uşă-n uşă se adresează preponderent celor ce stau pe-acasă.
Altfel, vorba lui Bujold, pe la alţii cum or fi, populaţia activă tot mai puţin interesată decât cea inactivă?
De curiozitate, dacă pui şi sexul pe grafic iese ceva interesant?
Şi tot de curiozitate, dacă ai timp, ar fi chiar interesant de văzut evoluţia urban/rural şi pe regiuni. Sunt nişte mituri de demontat (ponderea ruralului, ponderea Moldovei...), cred.
@ Bujold: Hmmm. N-are tata, ca v-ar da. Nu stiu despre profilele de participare in alte tari. Presupun ca sint asemanatoare, cu exceptia celor care sint diferite :) .
Cafea? Anytime, except afternoons, when this week I'm kinda stuck :)
@ Ovidiu: Da, cu siguranta e chestia cu muuuult timp la dispozitie. Dar cred totusi ca preocuparea pentru resursele publice, acestea jucind un rol din ce in ce mai important in viata pensionarilor, este principala explicatie. Iar faptul ca se duc baetii sa le dea nu e decit o spirala in acest loop de feedback pozitiv.
Sa pun sexul pe grafic? Ce vrei tu sa insinuezi? Doamne, ce ginduri nefiresti au oamenii astia din sectorul non-profit... :rofl:
Cind am timp pun si sexul pe grafic. Impletesc si aceasta ramurica ramurea la constelatia de cunoastere inutil-valoroasa a lumii
Regiuni? Mediu rezidential? Damn it. Tu chiar vrei the whole she-bang, isn't it? OK, OK, facem :)
Precizare: NU sexul tău! Pune şi tu un sex frumos, o ţâţă, chestii din astea care te-au consacrat :P :P
Bre turambare, cand pui sexu' pe grafic, sa bagi si un NSFW in titlu (si sa nu-l pui pe prima pagina). Da?
Iar daca tot te ocupi matale si de cititorii mai obsedati de sexe, poate te ocupi si de aia lenesi si bagi un grafic cu "total populatie" * "participarea la vot". Stii tu, inmultesti graficele alea mobile cu "varsta populatiei" cu graficele astea de acu', sa iasa unu singur in care sa vada cititoru' lenes direct care e influenta votului concret, pe grupe de varsta, si care sunt tendintele.
@ Ovidiu: aha. Am intzeles ce vrei sa insinuezi.
@ Id: Hmmm. Stai asa ca nuntzeleg. Deci ce vrei dumneata de la viata? O evolutie in timp? Sau grafice in valori absolute, in mii persoane? Cred ca in mii persoane, dar trebuie sa-mi mai spui inca o data, sa fiu sigur.
Prime time dupa 60, fir-ar sa fie, ca tare tarziu mai vine...
Prime Time? Neeah. Vrei sa spui Last Time. Last Supper. Last Erection.
Noi incepem incet-incet sa intram in Access. Acolo numa timpenii se vintura, dupa cum bine stim. Spre deosebire de Prime Time, unde se vintura timpenii. Si de Late Fringe, unde se dau timpenii, dar diferite. Si de Night, unde timpeniile se dau in reluare.
:wink:
Evolutia nr. de voturi pe varsta. Graficul facut de matale, da' in valori absolute.
Bonus points: evolutia "stereoscopica" a graficului (eventual numai una dintre linii - e.g. votul la prezidentiale) dupa evolutia varstei populatiei (presupunem ca se pastreaza neschimbate procentele, da' imbatraneste populatia).
Sau mai simplu: cum va arata graficul in valori absolute la alegerile viitoare, vs. cum a aratat la alegerile trecute.
Atat parlamentare cati si prezidentiale (bonus points 2, flawless victory: si pentru alegeri locale)
Vin si eu cu o idee ca sa iti mai dau de lucru. :P Cred ca ar fi interesant de vazut cum a evoluat varsta medie a votantilor in timp. A crescut participarea tineretului, sau dimpotriva, a batranetului?
Uite un link, poate te intereseaza :-)
http://web.guggenheim.org/exhibitions/exhibition_pages/greatupheaval/
Si aici se vede "desteptaciunea" baietilor si fetelor care se ocupa de campaniile electorale. Toti vor campanii pe internete ca doar e mai ieftin si mai comod sa postezi prostii pe net toata ziua, numa ca pe net citesc in general tinerii (sub 40 de ani) care nu prea sunt interesati sa mearga la vot, asa ca bani si timp consumat degeaba. Plus ca nici un partid nu are o strategie pentru tineri (sa le promita joburi, case, ajutor pentru intreprinzatori etc) asa ca tot promisiuni de pensii marite o sa auzim (ca doar alea aduc voturi).
mâine de la 11, pe Hotnews? :)
Miine la 11 :)
Iaca si eu!
Am si eu o mica intrebare / comentariu? Care e baza de raportare pentru calculul turnout? Ca daca e INSSE apai variatiile sunt sigur diferite datorita migratiei diferentiate in functie de varsta.
Doar carcotas, ca o varianta mai buna stiu ca e greu de facut. Dar nu imposibila.
Da, INNSE (cele mai recente date oficiale la data alegerilor). Da, ai dreptate: votul mai scazut pina prin 45-50 de ani se datoreaza intr-o masura semnificativa si migratiei diferentiate pe virste (predominant virste active). Cine stie, cunoaste :)
Trimiteți un comentariu