luni, 31 ianuarie 2011

Evolutia votului politic in Romania, 2009 - 2011

Sondaje CCSB. Mostly CATI (telefonic). Mostly aprox. 1000 cazuri. Esantioane nationale 18+, populatia adulta neinstitutionalizata.

Atentie! Analiza pe subuniversul celor estimati ca participa la vot. Atentie! Medie mobila 2, spre atenuarea variatiilor date de marja de eroare. Daca nu stiti ce e aia medie mobila, cautati pe Internet.

:wink:

17 comentarii:

Kilroy spunea...

Te-am vazut la TV, ochiosule, sprancenatule, metempsihoticule ;-) I-ai pleznit cu datele-ti seci peste metafore, peste volutele frazelor. I-ai invatat minte. :-D

Turambar spunea...

:) :p

Anonim spunea...

mna, acu, nu sugerez ca datele astea n-ar fi corecte, da postacii aprobati a lu Buble (nu mariu iubitori de Base si PDL) fac caterinca de cele 25% ale PNL, care adunate cu cele 0% ale PC, dau 30%.
asa, ca fapt divers :)

Dracu

Anca spunea...

Aaaaw, look at them Liberals -- naturally endowed with purposefulness, served with Conservatory garnish regionally deployed as top-class aphrodisiac. =))
Of, verishuare, am sa pastrez aceasta fina lucratura de cifre, semne de-ntrebare si raspunsuri certificatoare de intuitii – sa-i dam si-un titlu pe masura: dupa aspectul general, singura potriveala ar fi... aaa “Viermuiala”. :)))

Turambar spunea...

Evolutia ACD se datoreaza (si) interesului pt o chestie noua, combinata cu exploatarea media a subiectului. Stai sa se aseze lucrurile. In 2-3 luni putem sa incepem sa vorbim cu adevarat daca sint in stare sa se tina la 30. Mai e mult pina departe. Sa nu minimizam puterea organizationala a PSD si PDL.

Anca spunea...

A, bine, si sa se tina in sondaje de 30, noi stim clar ca liberalii sunt cei mai cu punga sparta cand vine vorba de capitalizare, asa incat de la sondaj pan' la urne prada o buna parte din procente pa drum. :))

Dani spunea...

Care e oscilatia de prezenta la vot? Imi imaginez ca a crescut spre alegeri, dar cat a scazut ulterior? E posibil sa fie o mica spirala a tacerii acolo?

Traian spunea...

E pixelul albastru ! Unde-i partidul poporului in frunte cu presedintele nea Dan, manipulatorule elitist ? Ha?

Galdor spunea...

bine, ar mai fi o varianta: ca oamenii nu se pot autoconvinge sa mai voteze inca o data cu PDL, si procentajele PNL/PSD variaza in functie de "care face tampenii mai multe". In ultima vreme, campionul la capitolul tampenii e PSD
(bine, si PNL si-a alienat din suporterii "hardcore" prin alianta cu PC, da' aia era oricum putini si nu prea participau la vot)

Turambar spunea...

@ Dani: Oscilatia nu prea e oscilatie. Sta destul de constant in jurul lui 40%. Cel putin in ultimul an (2010). Intr-adevar, in momentul alegerilor creste. Da, e foarte posibil sa fie o spirala a tacerii acolo.

@ Traian: Lasa vorbele! Arata carnetu de partid! Ce functie ti-a dat Dan, stralucitorule? Te-a facut vice au ba? Daca nu, putem sa punem o vorba buna, nu e timpul trecut.

:) :p

@ Galdor: Mai e mult pina departe. Se pot intimpla multe. Sa vedem. Sa asteptam. Rabdare si tutun. A, era sa uit: si whisky.

:)

Traian spunea...

Cum adica "sa pui o vorba buna" ? Esti Adrian Thiess in disguise, ha ? :D

Anonim spunea...

Imi place etapizarea. Ce urmeaza dupa etapa infiintari Aliantei? :)
Unde se duce PSD? cand se duce...

Anonim spunea...

se pare ca electoratul psd si pnl este intersarjabil. cand scade psd, creste pnl (aaa, ma rog acd) si invers. e inghesuiala mare pe autostrada stanga-dreapta si retur. cred ca exista un procent de vreo 10% de navetisti care oricand sunt gata sa sara cu bagajele la oricare partid.


adrian

Unknown spunea...

Scorul ACD ii include si pe conservatori? Ce e cu PPR? I-a scazut ratingul lui DD?

mariusic spunea...

Media în prime time (mii persoane), OTV: iulie - 132, august - 78, septembrie - 87, octombrie - 87, noiembrie 92, decembrie - 99, ianuarie - 192. Populaţie cu drept de vot: 18.347.397 (BEC, 01.10.2009). PP se învârte pe la 10%, prezenţa la vot 40%, 4% x 18.347.397 = 733.895,88. Există băieţi (şi fete) care votează DD fără să se uite la emisiunile lui? Ruşine să le fie! Cum îndrăznesc să nu soarbă în fiecare seară din înţelepciunea lui Domnu Dan prezidenţiabilul?!

Turambar spunea...

@ Mariusic: Gresesti in doua privinte.

In primul rind, folosesti indicatorul nepotrivit. In cazul analizei tale, mai adecvat este Reach-ul, decit Rating-ul. Stii diferenta dintre Reach si Rating? Daca da, ok. Daca nu, nu-i frumos sa copiezi cifre de pe Pagina de media fara sa stii ce inseamna ele cu adevarat.

In al doilea rind, in Romania sint aprox. 15,5 milioane, hai max 16 milioane de votanti. BEC poate sa spuna ca sintem si 43 de milioane si restul neo-zeelandezi, ca noi nu sintem 18,3 milioane. Alta poveste, pentru alte vremuri de limpezire a cunoasterii sociale.

Deci sa repetam. Prezenta de aprox 40%, inseamna 6,2 - 6,4 milioane votanti. Din asta, aprox. 10 puncte procentuale ale PPR (desi zilele astea nu prea mai e pe acolo, dar sa spunem ca analizam cifrele de inceput) ar insemna aprox 620 mii - 640 mii de votanti. Hai sa zicem 600 de mii, ca nu gresim prea mult.

Ia deschide matale acum Infosys-ul si verifica Reach-ul 5+ lunar al OTV pe ultimul an.

Cuuum? Nu stii care e diferenta dintre Reach mediu pe o anumita perioada si Reach total? Cuuum? Nu ai Infosys-ul pe care sa faci analiza? Cuuuum? Nu stii ce e ala Infosys?

Tz tz tz. Ce mariusici, dom'le, ce mariusici... :/

mariusic spunea...

Dreptatea e de partea ta cu reach-ul. Doar că mă aşteptat ca telespectatorii OTV să fie mai disciplinaţi: cine se uită o seară la OTV, se uită în fiecare seară. Se pare că tendinţa de a-i judeca pe oamenii ăştia în clişee m-a condus la eroare. Mai am până mă înţelepţesc suficient. Despre Reach aş mai bâjbâi câte ceva, dar nu te-ai oprit până nu m-ai făcut KO cu Infosys-ul. :D