vineri, 28 ianuarie 2011

De ce? Simplu. De milenii simplu

Starea de război

De-a lungul istoriei înregistrate, purtarea războiului a fost comună între triburi și aproape universală între clanuri și state.

Atunci cînd Sorokin a analizat istoriile a 11 țări europene pe perioade cuprinse între 275 și 1025 de ani, el a descoperit că, în medie, ele au fost
angajate într-un anumit tip de acțiune militară 47% din timp sau aproximativ un an din doi. Spectrul se întindea de la 28% din timp în cazul Germaniei pînă la 67% în cazul Spaniei.

Clanurile și statele timpurii ale Europei și Orientului Mijlociu s-au schimbat cu mare rapiditate și o mare parte din cuceriri a avut caracter de genocid. Răspîndirea genelor a avut întotdeauna o importanță uriașă.

De exemplu, după cucerirea midianiților, Moise a dat instrucțiuni identice ca rezultat cu agresiunea și uzurparea genetică realizată de masculii maimuțelor langur:

"Acum omorîți pe fiecare bărbat prins și omorîți pe fiecare femeie care s-a împreunat cu un bărbat, dar țineți pentru voi orice femeie dintre ele care nu s-a împreunat." (Numeri, 31)


Edward O. Wilson, Sociobiologia (1975, 1980; Ed. Trei, 2003,Cap. 26: Omul: de la sociogiologie la sociologie, pag. 436)

Capitolul despre societatea umană îl găsiți aici.



8 comentarii:

impricinatul spunea...

adica...
d-aia conducem ca descreieratii in bukale? ca n-am mai avut, si noi, un rezbel ca lumea?
adica... traim rezbelul romano-roman daca tot nu ne mai batem cu persii, romanii, hunii, gepizii et al., plus turcii, rusii, nemtii, ungurii, sarbii, bulgarii?

impricinatul spunea...

si am uitat de tatari

ADRIAN spunea...

Pai daca s-au batut toti precum chiorii cel putin o data la doi ani ce se mai alege din "mandria" noastra de a ne fi batut tot timpul cu turcii pentru "linistea" lor ? :)))
Evident teoria era pentru idioti (care nu dau niciodata, nici pe diagonla, peste vreo istorie universala), ca sa justifice impotenta sociala nativa a romanului dar asta e alta chestiune ...

Turambar spunea...

He. He he. Ce ti-e si cu sentimentele astea de inferioritate etnica. Domnilor, de fapt eu cu acest citat vroiam sa scot altceva in evidenta: baza genetica a comportamentului uman, vinturarea alelei prin comportament violent, fundamentul razboiului la maimutele numite oameni.

Iar voi repede, Batman! Batman! cu Romanica noastra pe care nimeni n-o baga in seama, cu acest Nebraska de Balcani pe unde toata lumea trece, face un pipi istoric si merge mai departe, durindu-i la basca de adastare, constructie, gindire si alte alea.

Of Doamne, rau e sa fii roman. Si cind vorbim de maimutele din Congo sau din Indonezia de acum 20 de mii de ani, noi tot la romanasii nostri bicisnici ne gindim.

Care este.

:/ :p

matusalem spunea...

Ha? Si eu cand ti l-am aratat pe varu' nost' ganditor, tu la ce te-ai gandit? Ha? Nu mi-ai sarit la beregata? :) :) :)

impricinatul spunea...

romanii, popor pe alese! :)

Kilroy spunea...

Mais ou sont les guerres d'antan? ;-)

ADRIAN spunea...

:) e ... mai baltesc si eu cu bata din cand in cand in meandrele concretului ... da aia cu maimutele si violenta genetica o zice si Mircea Badea asa ca o invatasem recent de la televizor (care nu mai da westernuri ca pe vremea mea ...)
Eu,ca si in chestia aia cu statistica comandata de prodemocratia, vad numai sectoare, sectoare, sectoare ce sa fac? Ma duc sa ma culc :)