joi, 18 decembrie 2008

Frica de moarte

Frica de moarte se rasfrange in perceptzia asupra lumii. Asa sa fie oare, sau chiar sa aiba dreptate?

Acesta ar fi semnul ca incepem un nou Ev Mediu. Asta inseamna ca hegemonia americana care asigura un fel de pace mondiala, nu va dura cinci secole precum imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani. Ganditi-va ca in doar un secol, Europa va fi metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid incet, dar sigur. Adica nu mai fac copii, nu mai au nicio ambitie. Deja de zeci de ani. Noi nu suportam un “atac” al lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia vin sa-l umple.

Restul interviului aici.

Doamnelor si domnilor: Neagu Djuvara. Mare om, mare istoric, mare spion.


... Si voua? Voua, va e frica de moarte?

Shoapte shapte sparte lapte carte parte.

6 comentarii:

Anonim spunea...

chiar are dreptate, si arabii (io's cam islamofob - posibil partinitor) chiar au de gind sa ocupe europa.

citeam o declaratie (confirmata de mai multe statistici) - citatul e aproximativ - "noi vom ocupa europa, in timp ce o media nasterilor la europeni e 1.2, o femeie "islamica" are 3.5 copii"

fish

Turambar spunea...

Yup. You're bloody right, fish. Si mie tot de asta mi'e frica. Presiunea demografica. Pe americani ii duce capul si au o politica bine definita si pe termen lung de contracarare a scaderii natalitatii pe masura ce creste nivelul de trai. Au un program bine pus la punct de imigratie, cu accent pe cei cu studii. Import de creiere. Isi pazesc granitele (au si noroc, mostly ocean around - si unde e pamant, au probleme cu hispanicii). Si europenii s'au mai trezit, incetul cu incetul, insa nu gestioneaza la fel de bine aceasta problema.

Dinspre partea cealalta a presiunii, sunt grupuri etnice care fac chestia de maniera instinctuala (vezi albanezii in Kosovo, sau tiganii in Romania), si altele care o fac programatic (exemplul tau cu arabii).

Vin vremuri nashpa... :(

Anonim spunea...

faza e nasoala pt ca ei sint hotariti sa faca asta. exemplul cu "3.5" era parte din declaratia "de razboi" impotriva europei.

fish

Turambar spunea...

Bine dracu' ca nu au decat copii si petrol, si ca nu se pricep cine shtie ce la tehnica... Desi orice lucru se invatza.

Razboiul se schimba: nu vor veni cu tancuri si cu rachete. Desantul e economic si populational. Therefore, strategiile de aparare trebuie, in consecintza, schimbate :(

Anonim spunea...

ba deja au venit cu tancuri si rachete, dar nu in aceeasi proportie ca intr-un razboi "clasic".
strategiile... intr-o lume pacalita de vocea de sirena a "political correctness"-ului (noul nume al neo-comunismului global), nu-s usor de schimbat si ma tem ca urechile liderilor sint cam departe.
care ar fi shansa ca UE sa impuna o politica anti-imigrationista stricta?
si apropo - US au o intreaga granita - aproape cit o latime de continent - cu canada. canada in care vocile islamice au inceput sa fie mai zgomotoase.

___ spunea...

Invazia araba e doar in capul vostru. Emigrarea are un caracter aproape complet economic, la fel ca migrarea romanilor catre vest. Restul e doar paranoie rasista, religioasa si ultra-nationalista.

Si chiar daca vom fi "cotropiti" nu vad problema. S-a mai intamplat si acum vreo 2000 de ani cand romanii, un popor foarte diferit de daci, ne-au cucerit iar astazi ne cacam pe noi de fericire din cauza asta.

Iar dpdv religios e foarte simplu: lupta pentru un secularism mai puternic si atunci religia vecinului nu va mai avea de ce sa te deranjeze. Dar daca in loc de echilibru alegi sa te intorci la sovinism crestinist atunci nu faci decat sa te aperi de o hegemonie in timp ce o aperi pe alta.

In rest, despre articol, e amuzant cum cred unii ca Obama e de stanga cand s-a inconjurat fie de neo-liberali fie chiar de conservatori plus ca are o atitudine foarte beligeranta in politica externa(l-a speriat pana si pe McCain intr-una din dezbateri). Oricum ambele partide sunt la drepta fata de majoritatea americanilor dar cum SUA nu are o democratie foarte puternica iar grosul mass-mediei e detinut de corporatii ei reusesc sa creeze in continuare iluzia unei dihotomii intre doua partide nu prea diferite.

N-am putut sa nu zambesc si la ideea de SUA ca stat pacificator cand dupa WWII ei au fost permanent cea mai mare amemintare la pacea mondiala fie prin lupta impotriva regimurilor de stanga(chiar si democratice) sau pentru controlul resurselor naturale, in special in lumea araba.