Precepţia e un proces extrem de selectiv. Avem amintiri vii despre anumite chestii ce ne trec prin faţa ochilor, le ignorăm pe altele, iar pe câteva le negăm în mod activ.
Ne luptăm pentru o poziţie pe scara ierarhică, încercând să urcăm cât de sus putem. Foarte puţini dintre noi ajung acolo însă. Când se aşează praful, majoritatea ne găsim undeva la mijloc. Nu facem parte din cercurile puterii şi prestigiului şi nu gustăm utopiile iubirii şi faimei pentru care ne-au pregătit fanteziile copilăriei.
Cum suportăm umilinţele zilnice aferente rolurilor noastre mediocre? Mintea e pregătită cu anestezice care calmează aceste dureri. Cea mai importantă dintre ele e procesul chirurgiei estetice a amintirilor. Mintea ignoră faptele dure ale existenţei noastre şi ne concentrează atenţia asupra acelor lucruri care ne dau stimă de sine.
Restul aici, la The Lucifer Principle. Un articol foarte bine pus pe picioarele argumentative despre felul in care ne functioneaza mintea, de cele mai multe ori failibil, si despre cum avem nevoie de uleiul amagirii pentru a ne unge bicisnica existenta, si despre cum, de multe ori, uleiul asta miroase a tamaie si a icoana si a resemnare de tip Doamne-Doamne.
Highly recommended. Atentzie! A se citi in interiorul unei cladiri cu acoperis dotat cu paratrasnet, sa nu cumva sa va fulgere Maniosul si Atotfulgeratorul si Atotsuparatorul, ca cititi chestii care Ii scad stima de Sine.
:)
Și BMW sunt speciali…
Acum 6 ore
5 comentarii:
Interesant articol. În mare parte sunt de acord. Dar nu cred că superstiţiile (inclusiv religia) înfloresc numai în zonele mai sărace ale societăţii - vezi sectele şi cultele neoprotestante şi toate "credinţele" New Age, de la zen-macrobiotic la terapia cu îngeri.
Turambar - duamna de deasupra are dreptate: exista multe formule aberante, care sint prizate de upper middle class si upper class, pe principiul: cu cit mai cultivat, cu atit mai aberant/ farfetched.
Ma duc sa citesc bibliografia de ne-ai dat-o aici, dar just a short exit line: FORTZELE iti dau semne - ce ai scris dedesubt, postat la 9:57, are data de 21 decembrie; postul asta, (postat la 10:08), poarta data de 22 decembrie. Intrebarea corecta aici este nu 'de ce se intimpla asta?', ci 'ce semnificatie are mesajul?'.
Avetzi dreptate, doamnelor. Si in clasa celor mobilatzi la minte shi la portofel exista trairisme autentic penibile (vezi, de ex., Scientologia). Dar parerea mea (stiu, stiu, trebuie sa o dovedesc si cu date) e ca e o legatura intre statusul social si intensitatea trairii religioase. Cu cat o societate este mai afluenta, cu atat creste probabilitatea aparitiei unor persoane care nu mai au nevoie de aceasta plasa spirituala de protectie mentala :)
Ora? E simplu: am postat initial pentru azi, acum, aici. Pe urma m'am gandit ca, deoarece plec la Telega, unde pentru ca mi s'a stricat telefonul nu am Internet, ar fi fain sa'l aman pentru maine. In consecinta, am editat si am schimbat data, sperand sa il retraga si sa apara doar maine. Iata ca nu a fost sa fie: a schimbat doar data publicarii...
:) Dumnezeu vegheaza si imobilizeaza :)
da, cam asa e, elementul religios infloreste in zonele sarace, religia e folosita pe post de anesteziere a vietii fade pe care o traim cu totii. Si totusi asta nu e un argument al faptului ca Dumnezeu nu exista.
A Laphroaig. Shi a frasin.
Trimiteți un comentariu