joi, 29 mai 2008

Great quotes

62.15% of all statistics are meaningless.
Anonymous

It's very difficult to make predictions, especially about the future.
Regula de fier rece a Dept de Cercetare, National TV

34 comentarii:

Anonim spunea...

s-a cam înjurat singur, adicătelea...

Turambar spunea...

Maa.... Ma Sherlock Hoalme, ma...

:)

Anonim spunea...

sau cum zicea solomon marcus deunazi:

"Matematica opereaza cu aproximari exacte pe cand stiintele sociale opereaza cu exactitati aproximative"

sondati, sondati, exactitati tarii sa dati!

topitop

Turambar spunea...

N'avem. Exactitati n'avem. S'a terminat stocul de mai mult timp, de cand au inventat nishte nemtzi, franceji shi engleji teoria probabilitatii.

Exactitati mai gasiti doar peste drum, in mintea carteziana a clientului, care nu intelege paradigma probabilista si crede ca foloseste un metru riguros exact, ca in constructzia de mashini-unelte si de rachete de arat solul patriei.

Dar vedetzi ca sunt cam vechi. Descartes si Newton au murit cam demult, si am auzit ca nici Kant nu se simte prea bine... :)

Amona spunea...

Dupa parerea mea, nici rezultatele exit-poll-urilor nu vor fi apropiate de cifrele finale, pentru ca "miscarile interesante" se vor produce in acelasi timp cu numaratoarea voturilor...Doar sa se intample o "minune" sa nu fie asa...Mira-m-as!

Anonim spunea...

Despre Cluj ai vesti ? ...cifre fara nume ?

Anonim spunea...

"There are three kind of lies - lies, damn lies, and statistics."

Benjamin Disraeli

Anonim spunea...

Asta ce inseamna? Ca oprescu are 62%?????

Turambar spunea...

Nu. Pur shi simplu inseamna ca am luat cu Copy Paste un citat care mi s-a parut haios, din cutiutza aia din dreapta plina de invatzaminte intzelepte de la Homer Simpson, Yogi Bera si alti filosofi de marca ai societatii capitaliste multilateral distruse.

Cat are Oprescu? O sa vedeti duminica seara, la Exit Poll, acolo unde cifrele nu e adevarate, daca e sa ne luam dupa Amona :) :p, ci doar exacte. Probabilistic exacte, adica suficient de exacte, adica pe-aproape, adica Doamne-ajuta sa fie in marja de eroare.

Am zis Doamne-ajuta? Damn. Me and my big mouth.

Am si pe Cluj, dar nu spun. Noblesse oblige.

:)

Anonim spunea...

Nu stiu altii cum sint, dar duminica sigur fac infarct.Oare de ce m-oi consuma atit? Asta-i din cauza lui iliescu, fie-i numele nerostit 1000 de ani.Mi-e frica sa nu puna iar laba pe noi.
Da' oare am scapat vreodata? :)

Amona spunea...

Turambar,
N-ai inteles nimic din ce-am spus!
N-am afirmat ca la exit-poll rezultatele voastre ar fi gresite, ci pur si simplu ca fraudarea alegerilor (anularea unor buletine de vot cu buna stiinta sau inlocuirea altora)fac in asa fel incat anumite institute de sondare a opiniei publice sa fie discreditate..Asta e tot! Nu e nevoie de ironie...nu inteleg de ce trebuie sa fi atat de sarcastic! In fine, asta e alegerea ta...no comment!

Anonim spunea...

Daca imi aduc bine aminte, la europarlamentare a fost prima data in 18 ani cind sondajele au fost destul de departe de adevar. CSOP a avut cea mai mare deviere, iar CCSB cea mai mica.
Nu stiu care sa fi fost motivul.Ori oamenii au raspuns aiurea, ori au fost ceva fraude.

Turambar spunea...

Stiu, doamna :). A fost o ironie benigna. Nu fi si dumneata acum atat de sensibiloasa, sa pui boticu si sa te superi.

Joke (and apologies) aside, stiu la ce te referi. Avem si noi in vedere chestia asta. Insa sa-ti spui un secret: facuram noi neshte calcule de mari specialishti intr'ale futurologiei si concluzionaram ca mai mult de 1% nu se prea mangleshte, decat in contexte esceptzionale. s-au cam dusara vremurile alea. parerea mea. iara mai se egzista shi un alt secret, tot de expert futurologic: fura lumea la vot, dar per ansamblu unii fura'ntr-o parte, altzii in parte opusa, si iac'asha, suprize suprize, furaciunea se cam anuleshte.

cand o sa avem timp, sa-ti povestesc ce-am patzit la exit poll-ul din 2000 (da, din 2000 tot fac exit poll-uri), cu PNL si PNL Radu Campeanu, si ce aglomerari de lichid seminal ne-am luat de la Sarbu ca am greshit Exit Poll-ul. Cand, de fapt, adevarul a fost in alta parte, iar noi am masuratara corect.

Alta data. Dupe Exit Poll'ul asta, in care inima bate fierbinte, iar sondajele nu minte :)

Turambar spunea...

@ anonymous: nope. nu au fost cu mult mai mari decat in alte dati. din ce stiu eu, Exit Poll-ul cel mai cu cantec a fost cel din 1996, cand IMAS-ul a cam gresit ordinea. Atunci, IMAS-ul si-a luat-o'n freza de prestigiu profesional destul de urat. Ma rog, au avut si ghinion: chiar a fost strans, si era destul de usor sa dai invers. Tight. Too close to call.

Amintiti-va how CURS chickened out acum patru ani, la alegerile prezidentiale, si a dat un 50-50 curat, neutru, sec, de Too Close To Call. Cifrele nu au fost asa, insa le-a fost frica sa aiba incredere in rezultatele sondajelor lor si sa-l dea pe Marinelu castigator.

Las', ca mai stiu eu si pe altii care au avut probleme de self-confidence :)

franzen spunea...

uite ca ai vorbit de alegerile din 2004 si m-ai facut sa vars o lacrima de emotie :)
ce vremuri, ce tensiune, ce bucurie navalnica, ce fericire cand l-am vazut negru la fata pe adelu, in geaca albastra, cu geoana si nea nelu langa el.
o tempora
anul asta nu mai luptam cu coruptia, nu mai avem niciun ardei, votam numai ca sa nu iasa nebunu si sa ne treaca autostrada prin balcon sper acu' sa nu ma cenzurezi pentru campanie mascata, zic si eu ce am pe suflet :)

Amona spunea...

Turambar, ok..am inteles sa nu fiu "sensibiloasa, sa pun boticu si sa ma supar."...n-o sa ma supar!
Eu imi spun doar o parere total neprofesionista in domeniul dumitale (sociologie,am inteles)si asta e formata doar pe baza observatiilor mele de pana acum, caci n-am surse din "interior"..M-as bucura sa ma insel, iar rezultatele voastre sa fie cat mai precise....
Am inteles foarte bine "chestia aia secreta", iar pe mine ca simplu cetatean m-ar avantaja sa stiu ca institutele de sondare devin din nou credibile ...
P.S In paranteza fie spus, in multe locuri (inclusiv pe net) sunteti demonizati si decredibilizati prin toate mijloacele..Inteleg si de ce!

Turambar spunea...

E inevitabil sa suntem atacati, Amona. E in firea lucrurilor, ca sa fiu cinic. In mod constant, in orice ierarhie (cum e, de exemplu, cea care rezulta din sondaje), numa' unu' este fruncea. Restul e la coada. Si atunci lu restu' nu'i convine pozitia, si atunci ishi pun trepadushii sa muste de fund institutele de sondare.

De fapt, nici macar institutele de sondare nu le ataca, pentru ca back office au nevoie de ele ca de mama. Ci doar rezultatele publice ale sondajelor, comunicate in detrimentul lor.

Si uite asa, pe fatza fac de rahat sondajele, pe la spate, prin birouri le citesc cu cea mai mare atentzie. Si taie si spanzura in functie de rezultatele acestora.

Deh. Schizofrenie comunicationala. Double thought. Nu ar fi primul domeniu public in care sa se intample asa ceva. Especially in our beloved Romania, where double thought is, unfortunatelly, norm, due to our Communist recent past.

Fatzarnicie, bre doamna bre. Fatzarnicie.

:(

Amona spunea...

Foarte buna definitia "Schizofrenie comunicationala"..excelenta! Felicitari! Caci ea cuprinde, din pacate, toata fractura societatii romanesti post-decembriste, incepand cu politica si terminand tot cu ea..Of...Si ai dreptate! prea multa dreptate! Din nefericire, pentru noi!

Anonim spunea...

Turambar, tu dormi vreodata? Am vazut postari pe la 3 a.m.

Anonim spunea...

Turambar,

In opinia ta, care dintre actualii primari de sector vor fi alesi din primul tur si care dintre ei, in turul al doilea...Si desigur, care dintre ei nu vor mai fi alesi ?

Turambar spunea...

@ primu: saptamana asta a fost intensa. ma culc uneori la 3 - 4 dimineata. atunci sunt atat de obosit incat nu mai mi-e somn si therefore frec pe Internet, chiar daca stiu ca ar trebui sa bag cornu in perna

@ al doilea: chiar daca o sa zici ca fac mishto de tine, totusi ma risc: sa stii ca e o probabilitate semnificativa sa iasa din primul tur la fiecare sector. e o sansa, intr-adevar mica, sa iasa chiar toti sase din primu tur: o bliss, o heaven - n-ar mai fi turu doi :) dar nu avem noi norocul asta.

reluam. incep sa dau probabilitati de victorie din turul I. daca esti baiat / fata / anonim destept, stii si despre cine e vorba, nu? :)

- sect 1: probabilitate 50% sa chilimanizam din primul tur. cred ca va fi turul II. dar totusi, e o portita deschisa
- sect. 2: probabilitate 95% sa ontzanim din primul tur. du-te si cumpara niste seminte, sa ne uitam la macel :)
- sect. 3: negoitzam 99% din primul tur. mai cumpara shi nishte beri, ca'i face negoitza cu drujba si o sa ni se faca sete
- sect. 4: probabilitate 60% sa piedonizam din primul tur. daca ma intrebai acum o sapt si ceva, cifra era ceva mai mare.
- sect. 5: probabilitate 60% sa vanghelizam din primul tur. si totusi... se joaca, h., se joaca.
- sect. 6: probabilitate 66% sa poterasim din primul tur.

stiu. o sa spui ca ma ascund in spatele sanselor, a probabilitatilor si a altor gimmicks. Dar asta mi-e meseria. Cu certitudini lucreaza militzienii si Geo Dumitrescu, Dumnezeu sa-l ierte ("Certitudini imi curgeau pe tampla...")

Anonim spunea...

Mda, vesti bune si vesti foarte proaste.

Anonim spunea...

La sectorul 1 ce probabilitate ai fi dat acum o sapamana ? Dar la 5 si 6 ?

Amona spunea...

Anonimule, vai de steaua noastra cu Vanghelie si Ontanu! Mai, ce naiba acolo in sectoarele 2 si 5 s-au tembelizat prea mult la antene? Asta chiar e naspa..Vanghelionul zis si "revelion" o sa inceapa iar sa debiteze aceleasi prostii de te doare capul...Poate daca ar iesi mai multi nehotarati sa voteze, oare s-ar schimba situatia?
Tu ce crezi?

Anonim spunea...

Asteapta intai raspunsul lui Turambur la intrebarea mea si apoi dicutam...

Amona spunea...

Astept..pana dimineata...ca e timp destul!

Anonim spunea...

Asteptand inca raspunsul lui Turambar...sunt inclinat sa cred ca daca ar iesi la vot mai multi nehotarati...ar fi in favoarea primarilor in functie...caci dubiul profita celui in exercitiu...

Amona spunea...

Anonimule,
Asa ma gandeam si eu..dar stii ca eu sunt o fraiera din aceea cu "speranta moare ultima"...
Bleah..la naiba cu PSD-ul!Intr-un fel poate ca ne meritam soarta!

Turambar spunea...

Anonymous, iar eshti jmecher. Dar nope. Nu tzine. Estimarile de probabilitate pe care le-am dat sunt pe baza datelor vechi, facute publice (CCSB-ul si IPP-ul de saptamana trecuta). Intre timp, poate s-au schimbat lucruri. Sau poate nu. Poate castiga altii din primul tur. Sau poate nu.

Doar calculatoru meu si Doamne Doamne din birou executiv le shtie. Si voi, bineintzeles. Duminica seara, la orele 21 trecute fics.

He. He he... :) :p :p :p

Amona spunea...

Turambur,
iti multumesc ca i-ai dat o gura de "oxigen" sperantei mele...macar pana duminica! Pot sa duc sa dorm si sa visez macar o capitala fara "rosii"..WOW ..ce fain ar fi..lol
Noapte buna si voua! Si cat mai multe sperante implinite!

Amona spunea...

Turambur, scuze pentru dublurile astea..nu stiu ce s-a intamplat cu net-ul meu..inca o data mii de scuze..Nu stiu cum le pot anula!

Anonim spunea...

Turambar,

Ti-am dat posibilitatea sa spui cate ceva doar raspunzand la intrebari...caci indiferent de profesia noastra...toti avem dreptul la opinii...deci eu asteptam opiniile tale...nu estimarile ccsb...dar, ce sa zi, nu prea ai profitat...

Oricum, parerea mea:

- chiliman pierde in turul 2;
- ontanu castiga in turul 1 sau 2 (ce mai conteaza);
- la trei este evident;
- la patru castiga piedone in turul doi in lupa cu silaghi;
- la 5 castiga bodu, in turul 2;
- la 6 castiga poters in turul 2;

pe total, pdl va avea 4 sectoare, in loc de doua sectoare cat are acum...psd 1..pc 1..nu e chiar rau...ai inteles si cu cine votez...fiind in trei oricum nu m-am gandit prea mult...

Estimare - prezenta la vot - 35-38%; il va costa scump pe Oprescu aceasta prezenta slaba...cam 35% din procentul la care tu ai acces acum....apropo ai primit datele din valul 7 ?

Amona spunea...

Anonimule,

Ce mi-as dori sa iasa cum spui tu! Si chiar mai bine de atat! Dar deja bat campii!

Turambar spunea...

Prezenta la vot mai degraba undeva in jur de 40%.

La Sectorul 5 eu as paria mai degraba pe Vanghelie. Insa e adevarat: se joaca.

La 1 sa moara mama daca pot spune ceva. E strans. Al dracului de strans.

Ocazia de a-mi spune punctul de vedere deja am profitat de ea. Am tinut insa cont de datele de sondaje pe sectoare facute publice.

Ashadar si prin urmare, PD-L poate avea fie doo, fie trei, fie patru picioare. In functzie de lupta'ntre popoare. La mare sau la soare, In orice imprejurare, succesuri electorale.

:)