vineri, 30 mai 2008

Mama voastra... :(

Cu stima si respect. Sa ne oprim de la un registru lingvistic inadecvat, plin de umori joase, si sa o dam pe politetzuri taioase si rele si reci.

Mama lor... :(

========

Acest post este o replica la articolul d-nului Liviu Antonesei din Cotidianul de azi, in care ne acuza de manipulare, rautate, malevolenta, nepricepere si de alte rautacisme de'astea retorice.

Am aflat de articolul cu pricina de la Bogdan Voicu. Bogdan este unul din oamenii priceputi ai sociologiei romanesti din ziua de azi, si preocuparea sa pentru soarta profesiei noastre si pentru felul in care ar trebui sa reactionam atunci cand suntem muscati e demna de lauda si merita sprijinita. Ii multumesc lui Bogdan (si) pe aceasta cale.

Inapoi la articol. Initial, am scris replica dorind s-o postez pe Cotidianul. Cu nume in clar si tot dichisul. Insa dat fiind ca acolo e nevoie sa-ti faci cont pentru a posta pe forumul lor, si pentru ca nu am chef sa fac cont pe Cotidianul, atunci il postez aici. Semnat tot in clar: Turambar :) Cine stie, stie. Cine nu, sa citeasca Tolkien si sa intrebe prin vecini.

Inainte de a citi replica, va rog sa intzelegeti contextul. Va rog sa intelegeti cum plange de fapt lumea dupa sondaje. Inclusiv Dvs, cei care cititi in momentul de fata aceste randuri, ca doar de aceea va aflati aici, nu sa aflati despre tribulatiile nepretzuitului si inegalabilului Turambar.

Sondajele, mai ales acum, pe ultima suta de metri, sunt informatie foarte pretioasa. De cand am postat la sfarsitul saptamanii trecute sinteza cu toate rezultatele sondajelor aparute in ultima vreme, inclusiv cu date CCSB in exclusivitate, inclusiv pe sectoare, traficul blogului distinsului Turambar a luat-o razna in sus.

M-am trezit ca sunt pus in blogroll-ul multor persoane care pana atunci nu ma aveau pe radar, ca sunt linkuit pe diferite forumuri, ca vine lumea la mine pe blog si sta, si sta, si converseaza, si alte chestii de'astea de liga majora.

In plus, in ultimele zile telefoanele zbarnaie ca naiba, rugandu-ma, cajolandu-ma (just Google it :) ), incercand sa ma faca din vorbe, doar doar dau date de sondaj.

Cei care suna sunt de trei feluri. Principalele doua categorii sunt politicienii si ziaristii. O a treia categorie, mult mai putin numeroasa, prietenii. Insa ziaristii si politicienii sunt de departe cei care incing sarma mobilului cerand sondaje. Le arde gura dupa o picatura de sondaje. Cum mai sta Cutarescu? Ce se mai intampla pe Sectorul X? De ce nu ai trimis datele pana acum? Cand e gata Tracking Poll-ul? Etc etc.

Deci dinspre partea economica, o nevoie apriga de sondaje. Marfa rara si pretzioasa. Floare-a lumilor, val verde cu lucori de petre rare...

Pe partea cealalta, insa, in discursul public, toata lumea injura, infiereaza, face cu otzet si tavaleste prin rahat nobila arta a sondarii.

Explicatia, dupa cum spuneam si intr-un comentariu anterior, e simpla. In mod inevitabil, rezultatele sondajelor nu au cum sa convina decat unei singure parti: aia din fruntea bucatelor. Restul sunt cu totii nemultumiti ca nu incepe cu 3, sau ca e sub 5, sau ca scade, sau ca... sau ca... E inevitabil. Orice ierarhie, fie ca e la concursul de 100 metri plat, la alegerile pentru Primarie sau cine fuge mai repede de urs, ca in bancul ala cu avocatzii, genereaza astfel de resentimente.

Si atunci, in bun spirit schizo-paranoic, cum ar spune psihanalistu, in loc ca blambecii cu rezultate firave in sondaje sa se uite in hara proprie si, dupa o introspectie serioasa si responsabila, sa traga concluziile de rigoare si sa puna mana pe katana, sa si-o dea'n buric, se apuca sa externalizeze tensiunea si sa gaseasca vinovati.

Mecanismul de aparare psihologic e destul de des intalnit, din pacate, si e specific persoanelor insuficient de limpezi la cap, care nu au dus pana la capat procesul de maturizare si de individuatie si au ramas agatati printr-o faza intermediara nevrotica si resentimentara.

Ce e bun, e inauntru, e al meu, al nostru. Succesurile ne apartin, cum ar spune donshoara Basescu. Ce e rau, zvarlim in afara, la aia rai, multi si urati. Masonii, ungurii, bogatii, tiganii, aia de peste deal care ne fura prunele, sau conspiratzia internationala, sau extraterestii care ne rapeshte si ne chinuieste. In cazul de fata, sondorii care vor sa ne faca la prestigiu, mama lor de sondori care nu intzeleg ca pe mine lumea ma iubeste si ca am peste doozeci de procente prin toate cartierele tarii, inclusiv in Mizil.

Cum ar spune specialistu cu stetoscopu de gat: schizoidie. Pe din spatele mastii, au nevoie ca de mama de sondaje, si platesc ca sa le realizeze (de cele mai multe ori :/, ca uneori, pe langa ca ne fac de rahat, ne mai dau si tzapa :( ). Pe din afara, in discursul public, se intrec care mai de care in spirit vadimist sa improaste cu rahat, pentru ca nu le convin rezultatele.

Asadar, nashpa si nasol. Si criticat, si cu banii luatzi.

Asa, frate bleg: da vina pe metru. Noi va masuram, voi ziceti ca metrul e prost si ca de fapt nu sunteti gras in talie, ci Fat-Frumos. Nu aveti un metru treizeci cu mainile intinse, sa-i ajungeti lui Danny de Vito pana la barbie, ci sunteti ditamai animalul de un metru nouazeci, cu succes la gagici si in tusa la rugby.

Mama voastra... :( Ar trebui sa va iau spor de penibilitate, ca lucrez in asemenea conditii... :(


===========================

Stimate domnule Antonesei,

Sunteți părtinitor și plin de retorică veninoasă. Dacă v-ați respecta standardul intelectual cu care ne-ați obișnuit și ați avea minima curiozitate, așa cum îi stă bine unui enciclopedic de largă respirație precum Dvs, să citiți despre măsurarea opiniei publice prin intermediul sondajelor și despre metodologia din spatele acesteia, ați ști că se bazează pe statistică.

Iar statistica, așa cum puteți întreba orice matematician pe care să-l apucați de mâneca hainei pe coridoarele Universității din Iași, e inerent aproximativă. In termeni științifici lemnoși, e vorba despre probabilități. Discutăm de grade de certitudine, de măsurări aproximative, de tendințe, de compromisuri între exactitate, risc și costuri. E foarte probabil ca rezultatele mai multor sondaje de opinie care măsoară același fenomen social să nu fie la fel, fie din cauza erorii inerente, existente a priori într-un proces de măsurare incomplet, pe bază de eșantionare, fie din cauza evoluției fenomenului, fie dintr-o combinație de amândouă.

Însă Dvs. nu vă împiedicați în asemenea nimicuri. Dvs. săriți direct cu toporul retoric, să moară mama sondorului care nu-l scoate în frunce pe catindatul pe care îl susține publicația în paginile căreia semnați. Sondorii e de vină. Mama lor de sondori care zvărle cu sondaje în stânga și’n dreapta, ca să-i cază lui Cutărescu trompa. Sau lui celălalt Cutărescu. Huoo! La oase! Sondorii are intenții ascunse și nemernicii comunicaționale. Să moară sondorii / Că e proști ca chiorii!

Mda. Din păcate, înjurați sondajele cu un venin demn de Vadim și de alți talk-show-iști de servici, fără să vedeți bârna din propriul ochi profesional. Vorbesc despre calitatea actului jurnalistic din România, în general, și din publicația în care semnați, în particular.

Știm cu toții că, din păcate, nu e pui de publicație în România care să nu fie mai aplecată politic decât este cazul, călcând în picioare deseori standardele jurnalismului de calitate: acuratețe a informației, obiectivitate, trei surse, separarea știrilor de opinii, limbaj și stil reținut al scriiturii.

Faceți parte dintr-o tagmă profesională, ca să folosesc atributul depreciativ pe care îl foloșiti la adresa noastră, îmbibată de campanii de presă la comandă, de agende ascunse, de teorii ale conspirației și de alte compromisuri bicisnice.

Și atunci, ca jurnalist de cursă lungă, în loc să vă puneți cenușă în cap sau măcar să aveți decența de a băga capul la cutie și de a folosi sulul acela de hârtie igienică pe care l-a pus cândva Victor Rebengiuc la dispoziția publicului, ne stigmatizați in corpore, fără să aveți habar despre subiect. Pentru scopuri tactice (suferă catindatul în sondaje și atunci trebuie să decredibilizăm sondajele de opinie, poate-poate neutralizăm cumva efectul comunicării rezultatelor lor), zvârliți cu noroi de manieră stereotipă în toată lumea, la grămadă, și în îngeri, și în mișei.

Cam lipsit de ..., domnule Antonesei. Știți Dvs. ce. Păcat. Mare păcat.

Asigurându-vă că de-abia aștept momentul în care să citesc un editorial de-al Dvs. în care să propăvăduiți with angry righteousness despre ridicarea standardelor jurnalistice prin intermediul reglementării unui for reunit de specialiști din rândul Academiei Române și al Circului de Stat,

Al Dvs.
[Turin Turambar / Dagnir Glaurunga]

9 comentarii:

Amona spunea...

Turambar,
imi pare rau ca deja au inceput! chiar ieri iti spuneam intr-o postare despre demonizarea institutelor de sondare..Am senzatia ca odata cu clasa politica, ar trebui schimbata si zdrobitoarea majoritate a jurnalistilor..Pacat, pentru ca in fond, noi cetatenii simpli avem cel mai mult de pierdut!

Turambar spunea...

No problem, 'Mam. Face parte din fisha postului. Tabacirea pieii de sociolog prin mijloace comunicatzional-ofensive.

Si nu au inceput. Continua :(

Iar la jurnalisti e ca si peste tot: unii se pricep, altii nu. Unii sunt decenti, altii nu. Unii sunt isterici, altii sunt si mai isterici. E in fisa postului. Mama lor... :)

Anonim spunea...

Of, Turambar, cât amar!
Îmi pare rău că te-ai necăjit, dar eu chiar cred că eşti un tip al naibii şi n-o să te laşi tăvălit. Keep walking, da? Acum mai că-mi pare rău că n-o să pot citi ziarele de luni să-i văd pe unde scot cămaşa ... dacă stau bine şi mă gândesc, parcă nici nu doresc să-i văd aşa, la bustul gol... hehehe ... I'll miss you:) şi mai sper că nu uiţi de filmele alea bune, iar când mă-ntorc poate îţi aduc fo' două suedeze la pachet, mă rog, ce s-o găsi pe meleagurile alea nordice

Turambar spunea...

Aha. Intzeleg. Imi miroase a velatura de bric in the air.

:)

Mersi pt incurajari! Sa ne tzii pumnii, si sa te uiti la televizor la rezultate. Poker, frate... :)

Bogdan spunea...

Lung, da bun.
Spor la exit!

Anonim spunea...

Turambar,
Un singur lucru cred ca ar trebui sa te surprinda. Ca LA e sociolog (aici rid, ca-s in afara programului, deci :) ), mama ei de meserie! In rest, baiat bun.
Bafta miine, tin pumnii.

Bogdan spunea...

Mai exact are o licenta in psihologie-sociologie, mai degraba fiind psiholog, daca este sa ne uitam la primul sau job si apoi la cel de-al doilea.

Urmeaza apoi varii activitati publicistice, si un job in stiintele educatiei. Dupa '90 apar si interesele catre management politic.

Apoi, dupa 20 de ani de la incheierea facultatii (din care insa 14 pe vremea comunismului), se inscrie la doctrat, tot in stiintele educatiei. Din CV-urile de la URR si Wikipedia pare a fi fost cam la fel de indreptatit sa fie profesor universitar ca si medicul Oprescu, dar asta e alta mancare de peste.

Mie mi se pare ca e mai putin sociolog decat Vadim Tudor si Adrian Nastase, care chiar au absolvit sectii de socilogie, desi nu au practicat nici cand meseria cu pricina. (despre Nastase si Tudor parerea mea este ca nu sunt tocmai sociologi, ei optand pentru meserii destuul de indepartate de ceea ce au studiat...)

Oricum, tipul de educaţie academica la care a fost expus poate explica parţial discursul domniei sale despre proştii de sociologi :)

Turambar spunea...

LOL. Exemplar raspuns, Bogdane :)

Multzumesc tuturor pentru incurajari. Maine o sa avem nevoie. Sa ne tzinetzi pumnii!

Anonim spunea...

si totusi...

nu ti se pare absolut nimic in neregula cu sondajele care sunt la ZECI (cateodata) de procente de realitate??? adica, eroarea aia statistica parca se incadreaza si ea in niste limite. si nu de +/- 90%.

sau de sondajele "construite inteligent", d-alea cu intrebari de genul:

"nu-i asa ca Cutarescu e hot?
a. sigur ca da
b. e cel mai mare hot
c. bineinteles"

cu tristete remarc faptul ca vrem cu totii sa se faca curatenie, sa se indrepte, sa fie cinste, corectitudine, profesionalism etc etc.

cu conditia sa nu inceapa cu noi, ci cu ailalti.
(si foarte probabil ca inclusiv eu sunt "beneficiar" al mentalitatii cu pricina).

as fi curios sa imi dai chiar tu exemple de sondaje facute neprofesionist, de comportament neprofesional etc. sau chiar nu exista, si n-ai vazut/auzit in viata ta de asa ceva???

Dracu