sâmbătă, 24 mai 2008

Teaser

Pentru admiratorii mei carele le zice de rau. :)

compute age = v19.
execute.

freq age.

recode age
(9 = 99).
execute.

recode v21
(1 thru 3 = 1) (4 thru 6 = 2) (7 = 3) (80, 99, sysmis = 99) into educ.
execute.

freq educ.

compute sex = v17.
execute.

cross v1 by sex / cells = count row.

freq sex age educ.

freq all.


Adica, pe intzelesul Dvs: au sosit primele 1200 de chestionare din valul 4 de Tracking Poll. Facute ieri si azi. Tu du duuuum. Si lucram la editarea bazei de date, la ponderare, la prime rezultate (neponderate le am deja, da nu vi le spui).

Stupize stupize. Luni, cifre. Pana atunci, munca, weekend, carcoteli. Enjoy!

:)

16 comentarii:

Anonim spunea...

OK ...intelegem, intr-o anumita masura, faptul ca inca nu ne spui, mai ales ca nu le-ai ponderat...dar macar spune-ne daca este vreo rasturnare in privinta ordinii Oprescu - Blaga (probabil 32-33% Oprescu, 31-32% Blaga) sau cat de mult s-au apropiat...Prevad o prabusire a lui Vanghelie...langa 40 %, o crestere a lui Bodu la 36-37 %, o crestere a lui Murgeanu langa 40%, o scadere (nu o prebusire) a lui Ontanu la 56-58%, o scadere a lui Negoita, la 75-80 %, o scadere a lui Piedone si o crestere a lui Silaghi ... oricum stii si tu ca prezenta va fi de 35-38 % (aminteste-ti ca in 2004, cu o miza uriasa, la locale in Bucuresti a fost 44%), ceea ce ii va scadea simtitor procentele lui Oprescu (intre votantii lui sunt multi nehotarati - la optiunea pentru partide - care de regula nu prea voteaza, cu 7-8% fata de ultima estimare) ..Zic bine ?...daca nu ne spui prea multe...confirma-ne ca sunt surprize...si daca da...la ce se refera ?

Turambar spunea...

Pe sectoare chiar nu am ce vedea. Prea putine cazuri deocamdata (tine cont ca toate analizele le fac din cei care declara ca merg sigur la vot, pe doua masuri diferite: scala Likert de 4: sigur da, probabil da, probabil nu, sigur nu, impletita cu o scara de 10 - note de la 1 la 10 din care iau doar nota 10). Asta imi da un subesantion de participanti la vot de aprox. 750 de cazuri, pe care daca le mai si impart pe sectoare se alege praful din amarata aia de marja de eroare.

Deci. Deci pe sectoare nu.

Pe Primaria Generala? Pai daca vorbesc din neponderate e nashpa. Nu? Unde dracu mai e exactitatea stiintifica?

:)

Oprescu sta pe loc. Blaga isi continua cresterea. Diferenta de 8. Repet: pe neponderate.

Asteapta si tu acum pana luni :)

La turul II: Oprescu. 60 la 40. Blaga mai are de sapat. Deocamdata, principalul favorit ramane Oprescu, n'importe quelles betises il va faire :)

Anonim spunea...

Inteleg ca la sectoare vom afla cate ceva luni sau poate nu...Mai evaluati si pe sectoare pana in ziua votului ?
Daca zici ca Oprescu e stationar, inseamna ca are cam 36 %, iar daca diferenta este de 8%, inseamna ca Blaga are cam 28%> Daca prin ponderare, intelegi sa te referi doar la cei care vor participa in mod efectiv la vot...anticipez, in acest caz, 33% Oprescu, 31% Blaga. Oricum, daca ai lua in calcul o participare de 35-38 % (cum va fi in realitate)...probabil ca Blaga ar avea cam 35-36%, iar Oprescu, in jur de 25-26%...iar turul 2 ar da 54/46 pentru Oprescu....Mai primesti un val de chestionare si pentru duminica sau sondajul s-a efectuat doar vineri si sambata ? Daca ar fi si duminica, cred ca diferenta ar fi si mai mica...
Nu vreau sa te agasez cu intrebari, dar creda-ma ca realmente ma pasioneaza acest domeniu, eu lucrand in cu totul alt domeniu...un ultim favor...neponderat CGMB ?...Blaga nu prea mai are timp sa sape...Ramane de vazut....

Turambar spunea...

He. He he. :)

Luni.

Valurile de sondare sunt urmatoarele:

vineri - sambata: valul 5
duminica - luni: valul 6
marti si joi (miercuri avem simulare de EP): valul 7

Rezultatele la sectoare nu le pot avea mai devreme de valul 7, pentru ca pana atunci nu am suficient de multe cazuri per fiecare sector.

Prin ponderare nu ma refer la cei care participa la vot. Asta o fac f simplu, printr-un filtru pe variabila sigur_DA :) Nu, este vorba de analiza structurii socio-demografice pe sector, sex, varsta, educatie, ocupatie si etnie si pe construirea coeficientilor de ponderare in asa fel incat sa fie diferente cat mai mici fata de rezultatele din recensamant, respectiv din sondajele in teren (pe acele variabile unde nu avem date oficiale). Believe me: it's tough shit. Cam cum dadea taica-meu din shurubelnita aia mica, atunci cand misca incet-incet potentiometrii semireglabili prin blocurile de canale, inainte sa le picure ceara fierbinte peste, sa le fixeze :)

CGMB? He. He he. Ma tragi usor usor de limba. Nasol. Iar eu ma las tras.

41 28 15. Restul foarte posibil sa fie sub 5.

Hai, noapte buna, ca pana la urma o sa le vrei pe toate de pe acum :) Luni, domnitza. Luni...

Anonim spunea...

Ok ma duc sa ma culc...dar nu inainte de o ultima intrebare...promit ca este chiar ultima...daca acum diferenta neponderata este 8, cat a fost aceasta diferenta dintre Oprescu si Blaga la precedenta cercetare ?...La CGMB am inteles ca e rezultat neponderat...

Turambar spunea...

Da, la CGMB e neponderat. Nu am construit inca ponderile, ca stau pe bloguri :)

La valul anterior era 12 (neponderat, ca sa comparam mere cu mere). Vine Blaga din urma.

Anonim spunea...

Intelegand ca saptamana viitoare, acest blog va fi de interes maxim :) ... ma gandeam daca n-ai putea sa zici ceva de prezenta, nonraspunsuri, nehotarati etc.
Nu ca n-as iubi CATI si sondajele .. dar parca prea multe confirmari ale primarilor in functie, sa nu fie vreun efect de "dezirabilitate".

Rugamintea asta se ascunde sub bunele intentii de separare a masurarii sociologice de presa si mamaomidisme; vrand sa preintampine discutii postelectorale. ... Dar la interior cred ca e doar o dezirabilitate a mea, locitor al Ontanogradului.... ca primarul cel luptator cu mall-urile si speculantii, dar datator de iluzii excursioniste pt pensionari .... e supus si el acestui efect. Poate daca ajunge in turul 2 ... simte si el un pic de "control cetatenesc" :).

Turambar spunea...

Prezenta, asa cum iese ea acum din sondaje, este de aprox. 60%. Daca ii facem ajustarea aia de 15 puncte procentuale, estimam un 45%. Nu cred ca la formula e nevoie sa mai ajustam si cu factorul de emigrare, since Bucharest is not so strongly affected by it.

Deci, Cristi, 45% participare la vot. Acum, strigatura la o saptamana inainte.

Imi pare rau de situatia din Sectorul 2. Sincer imi pare rau. Din pacate, nu cred ca o sa scapati de el. Iar in privinta efectului de intarire prin intermediul comunicarii sondajelor, stii si tu ca nu afecteaza cine stie ce. Blogul asta este citit de max. cateva mii de oameni. Picatura intr-un ocean. E mai degraba info la nivel B2B. La nivelul tavalugului B2C, stii ca e vorba de o inertie care nu poate fi invinsa decat mult mai greu, nu de un biet blog de turambareala.

Txs for dropping by, Cristi! Tine-ne pumnii... :)

Anonim spunea...

Dupa primirea tuturor chestionarelor diferenta neponderata a ramas 8 %? Se profileaza rezultatele ponderate la primar si CGMB ? In legatura cu dezirabilitatea primarilor in functie, se profileaza surprize la sectoarele 1 si 5 si chiar la 4...deci, lucrurile nu sunt chiar dezirabile...la 2 nu se poate exclude o surpriza de ultim moment,. ca Ontanu sa coboare, la primul tur, usor sub 50%. Asteptam valul 7...

Anonim spunea...

Puteti simula rezultate la o prezenta de 45% (probabil cei cu optiuni politice clar conturate, mai ales pe partide)?

Turambar spunea...

Vrabia malai viseaza. Visati degeaba: Ontanu o sa iasa din primul tur. Get a life. Get real. :(

Datele prezentate sunt deja analizate pe cei care se jura cu mana pe inima, pe cruce si pe cravata de pionier ca vor veni la vot. Acestia sunt 60% din populatie. Din experienta noastra de sondaje de pana acum, 15 puncte procentuale din astia sunt niste mincinosi: nu vor veni. De aici estimarea de 45% de participare la vot.

Repet: date pe sectoare mai recente nu am cum sa am, ca inca nu e gata cercetarea. Incetati cu cersitul, ca nu mai am altele :)

Iar in privinta rezultatelor de vineri si sambata, si aici repet: luni. Stop begging

:)

Anonim spunea...

ok ...dar insemna ca luni seara ne poti spune cate ceva si despre valul sambata-luni neponderat...

Bogdan spunea...

Sunt curios cum se duc simpatiile celor care declară că nu vor merge la vot. Însă experienţa mea de subiect al CCSB (:p) îmi zice că parcă ăstora nu le înregistraţi simpatiile?

Oricum ar fi, cred că o să avem o toamnă interesantă în cazul unei victorii a lui Oprescu, aşa cum speculez aici.

Anonim spunea...

La simularea EP-ul - ului de miercuri, veti avea si rezultate sau doar stabiliti partea tehnica (telefoane, locatiue etc) ?

Turambar spunea...

@ Anonymous: date luni :). Simularea de miercuri cuprinde doar partea tehnica (identificare locatii, comunicare, alea alea)

@ Bogdan: Pe bune? Am ajuns si la tine? Coooolll.... :) Deci sondajele se fac pe bune. Uau! Ma duc sa le spun pe forumuri...

:)

Da. Cei care sunt nehotarati nu ii intrebam de simpatiile politice. It's just a fast tracking poll, mate.

:)

Anonim spunea...

nu de intarirea sondajelor prin vot ziceam. Asta e o abureala de presa/ justificare de pierzatori, material pt conspiratia universala :)

"dezirabilitatea" de care-ti spuneam era efectul ala de sondaj in care ii spui operatorului ce crezi ca vrea sa auda ... sau ce ti-e mai la indemana ... ma gandeam ca la CATI asta poate fi mai mare si poate "afecta" mai mult pe cei cu awarness mai mare, aia deja in functie etc.

Cum spuneam ... ma intriga scorurile primarilor in functie.

PS: stiu ca Ontanu o sa iasa ... speram macar sa primeasca un mesaj ca ... nu e garantat pe viata.