luni, 17 ianuarie 2011

Evoluția numărului de studenți, 1990 - 2008

În cei douăzeci de ani pe care Brucan ni i-a dat să ne limpezim la cap, numărul de studenți a crescut de mai mult de 4 ori, de la aprox. 200 de mii (*) la începutul anilor 90 la aproape un milion (900 mii) în 2008. Nu avem încă date disponibile pe 2009 și 2010.

(*) 200 mii, nu 100 mii, cum scria initial - my bad, a slip of the keyboard necorectata la timp

Tot în acești 20 de ani numărul studenților la privat a crescut de la practic zero la aprox. 400 de mii, ponderea lor ajungînd la aproape la jumătate din total studenți.

Dintre studenții la privat, marea majoritate, două treimi, sînt în București. Următorul oraș ca număr de studenți la privat este, surprinzător, Brașov, cu aprox. 10% din total studenți la privat (informație necuprinsă în graficele prezente, dar tot de la INSSE: http://www.insse.ro/cms/files/Anuar%20statistic/08/08%20Educatie_ro.pdf, Tabel 8.14)

Creșterea semnificativă a numărului de studenți a început din 1998 încoace.

Într-o primă fază, anii 1998 – 2004, creșterea s-a datorat îndeosebi sectorului de stat, de la 300 la 500 de mii studenți. Creșterea din anii următori, 2005 – 2008, s-a bazat îndeosebi pe dezvoltarea sectorului privat, de la 150 la 400 mii.

Din păcate, creșterea cantitativă nu este dublată și de una calitativă. Universitățile românești încă nu au intrat în topurile internaționale, gen Shanghai 500. Universitățile au ajuns o imensă fabrică de făcut bani pe spinarea celor care aspiră la la un status social mai ridicat, deși de multe ori există o discrepanță evidentă între aspirație și putirința intelectuală. Nu-i așa, Spirule?

:/

Fig. 1. Volum (n)


Fig. 2. Structură procentuală stat - privat




8 comentarii:

Pongo spunea...

Ce numai spiru? Pe ai mei imi vine sa-i strang de gat ce perlati scot.

Turambar spunea...

Ai tai fiind unde? Sa stim macar unde sa venim sa-ti dam o mina de ajutor, ca intre prieteni.

:/

Pongo spunea...

La UTCB e ai mei. Partea dureroasa e ca in meseria asta se presupune ca ai o raspundere.

In afara pustilor care vin din traditia parintilor restul sunt praf.
De profesori, cu unele exceptii notabile, pot sa zic ca sunt mediocri. Cel care a studiat implementarea eurocodurilor de ex. habar nu are in ce constau diferentele fata de vechiul stas - povestita ieri de un amic cu care colaboreaza pt infrastructura patriei.
De manuale si indrumatoare nu poate fi vorba..Noroc cu provincia ca mai misca ceva in domeniu.

Richard spunea...

Ultima intrebare e o sopirla de stepa? Sau din Plescoi?

Turambar spunea...

@ Pongo: Mda. Pina vor incepe podurile sa cada, damn it :(

@ Richard: Ce, eleganta doamna si-a rotunjit la Spiru constructia telectuala? Damn it :(

Kilroy spunea...

Am inteles ca 2009 ar fi an de scadere a numarului de studenti. Si ca asta ar fi tendinta si in urmatorii ani. Din niscavai motive demografice. Gresesc?
Doamna cica la Cantemir a rotunjit (sau indreptat) niste treburi.

Turambar spunea...

E foarte posibil. Hai sa vedem: studentii sint mostly in zona 19 - 25. Adica cohortele 1986 - 1992. Da, incetul cu incetul, pe masura ce intra la servit cei nascuti dupa 1990, ceea ce a inceput deja sa se intimple, numarul studentilor va scadea. Si atunci jale si suspin si zbateri de marketing pentru a extinde aria clientilor, cu toate IDD-urile jalnice aferente :(

valentin spunea...

Foarte bine. Suntem un popor educat.
Nu vad nimic rau in asta!