Postul de mai inainte, cel despre etimologie si ideologie, a starnit deja reactii.
Constantin Gheorghe, unul din persoanele constant active in blogosfera de schimb de idei din Romania, cu o pozitie ideologica bine definita de stanga pe care i-o cunoastem cu totii, ii dedica un articol separat. Nu prea e bland cu cuvintele, dupa cum ma asteptam, de altminteri. Insa de-aia e dezbatere de idei, sa discutam in contradictoriu.
Iata ce spune Constantin Gheorghe:
*********
Gândirea Bocului constituţional, exprimată de sluga lui Şeitan: nu vă luăm dreptul la pensie, vă luăm din pensie.
Ştiu că tot felul de cretini au să ţopăie de furie pentru că, nu-i aşa, să se ducă dracului statul şi boşorogii ăia de comunişti, şi au să urle că eu sunt comunist şi nenorocit şi că au să-mi facă şi au să-mi dreagă. Aş vrea să văd cum ar reacţiona tembelii când ar veni unii şi le-ar pune pistolul la tâmplă, spunându-le: "bă, nu-ţi iau dreptul la viaţă, îţi iau viaţa!" După care apasă pe trăgaci...
Noi ne împiedicăm în termeni şi facem filosofie de doi bani (scuze, Turambar, dar termenii folosiţi nu demonstrează nimic): vezi, Doamne, americanii sunt demni, că la ei pensionarilor li se zice retraşi, iar ai noştri sunt pomanagii, că sunt pensionari, care aşteaptă cu mâna întinsă la stat.
Nu e pomană, e un sistem care implică solidaritate între generaţii. Şi la retraşii americani funcţionează sistemul. Iar pensiile mari le datorează statului providenţă şi poziţiei dominante, ocupată de economia americană după cel de-al Doilea Război Mondial. Generaţia baby boomerilor e pe ducă, iar pentru restul huzurul s-a terminat. Au avut grijă de asta Reagan şi compania.
Solidaritatea este ceva suspect în ochii noii generaţii. E greţoasă, e comunistă. Iar "mila" este doar prilej de circ mediatic. E "cool", e la modă.
Oamenii nu au nevoie de pomană, au muncit pentru pensiile alea. Şi degeaba fluturăm "demografia". De vină este egoismul. Sigur că nu vor fi bani de pensii, dacă unii nu mai vor să plătească pentru cei din faţa lor. Sigur că nu sunt bani când 2 milioane de români lucrează afară şi nu contribuie. Sigur că nu sunt bani când e evaziune fiscală, muncă la negru. Sigur că nu sunt bani când statul a ajuns un cadavru. Sigur că nu sunt bani când administrarea statului este făcută haotic. Sigur că nu sunt bani când cineva intră pe piaţa muncii la 25 de ani şi iese la 50-55. Degeaba măreşti vârsta de pensionare la 65 de ani, când la 50 eşti deja candidatul ideal la şomaj.
Orice sistem poate fi abuzat sau fraudat. Pentru asta sunt sistemele de supraveghere sau control. Ăsta nu este un argument pentru a respinge sistemul public.
Nu, Turambar, greşeşti fundamental, şi anticomunismul tău primitiv îţi întunecă judecata. Nu ai, moral, dreptul să spui asta: "Ati priceput? Vedeti pe ce se pune inconstient accentul? In cazul romanilor (si nu numai, mai sunt si alti europeni care folosesc aceeasi sintagma), scoatem fara sa vrem in evidenta faptul ca primeste ceva. Deci pe beneficii, pe entitlements. Pe asistenta sociala. Pe pomana bine-meritata."
Oamenii ăia au muncit pentru pensie. Au cotizat. Sunt banii lor. Nu primesc niciun beneficiu. Şi nu iau banii altora. PUNCT!
Nu vrei să mai plăteşti pentru alţii? Foarte bine! Să zicem că ar fi dreptul tău. Deşi nu cred că ai acest drept, pentru că şi alţii au plătit pentru tine. Dar spune-o! Nu jigni nişte oameni care nu merită asta.
*********
Si iata raspunsul meu:
*********
*********
Da, stiu. Nu e pomana. E bine-meritata. Insa la nivel simbolic, la nivelul perceptiei ei la nivel lingvistic, e perceputa, chiar si inconstient, drept pomana. Ne da statul. Stam la mana statului. Si atunci nu putem sa concepem lingvistic alta existenta si alt cuvant in afara pensiei - data de milostivenia si de bunavointa, dar si de toanele unui tatuc omnipotent si castrator: statul. Altii. Asta ii face pe oameni in mintea creerului lor sa gandeasca ciuntit, sa-si perceapa viata ciuntit. Isi pune cineva problema dintre cei care sunt acum la pensie sau pe cale sa iasa la pensie: Mai, pot / voi putea / as fi putut sa traiesc si din banii mei, ai mei, facuti cu sudoarea si cu responsabilitatea mea, pusi deoparte de mine, de MINE, la decizia mea de om mare si stapan pe deciziile mele?
Aici e buba, draga prietene. La minte. La cap. La creer. La perceptzie. Si la felul in care asta afecteaza relatia cu riscul, cu responsabilitatea, cu viitorul, cu efortul lucrativ, cu proprietatea. Eu. Eu hotarasc. Nu ministrul de finante.
Stiu: ai dreptate. Toata generatia pensionarilor de acum nu a avut mari sanse sa puna deoparte, courtesy of atitudinea comunistilor fata de proprietatea privata si fata de initiativa privata, de descurcatul pe cont propriu. Nu aveai voie sa ai initiativa. Initiativa era primejdioasa. Altii iti spuneau cand sa-ti cumperi casa, unde, ce servici sa ai (vestitele repartizari), ce salariu meriti, ce pensie o sa ai, unde sa calatoresti si unde nu, daca ai voie sa mananci parizer sau nu. Ori oua ori unt: nu sunt bune - face rau la sanatatea alimentatiei rationale.
Toate, actiuni abjecte de infantilizare si de dezumanizare si de castrare a omului si a vointei.
Da, inteleg. Pentru ei e prea tarziu. Ei nu pot sa conceapa in capul creerului lor cum e aia sa te zbati sa ai banul tau si sa pui deoparte si sa gandesti tu pentru tine si sa traiesti tu viata ta pentru tine. Cine facea asta era ori ostracizat, hartuit - varianta moale - ori pur si simplu bagat la puscarie ca submineaza siguranta nationala - varianta tare.
Vezi tu, asta iti doresti tu de la poporul asta pe care spui ca-l iubesti, prietene? Un alt rand, o alta generatie de infantilizati si castrati care sa traiasca asa cum vrea partidul, in marea marinimia sa un pic dispretuitoare? Asta doresti tu viitorului tarii asteia?
Daca da, cam nasol.
Eu despre asta vorbeam cand faceam comparatia intre cele doua cuvinte.
A, apropos: stii care e singura sub-categorie din Romania despre care, atunci cand ajunge la varsta la care nu mai munceste, se vorbeste si cu alt cuvant decat cu cel de "pensionar"? Despre militari. Ei sunt "in retragere". Adica exact echivalentul roman al lui "retired". E drept ca se spune des "pensionar militar", ca doar le intalnim in sondajele noastre unde intrebarea despre ocupatie este deschisa. Dar se practica si sintagma "militar in retragere". Ala e "in retragere", nu e pensionar. Da?
:(
*********
*********
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 4 ore
13 comentarii:
cu toate că a fost o zi lungă, am urmărit atent cele 3 articole (pe logec, aici și la dl C. Gheorghe) și nu cred că cele 2 poziții (cu nuanțele simplificatoare de rigoare) sunt chiar atât de contradictorii :). în fond, trecând peste poziționări ideologice, cu toții susțineți retribuția echitabilă a muncii depuse, acum și atunci. că această echitate o realizează „statul”, un fond de pensie sau o organizație masonico-mistică, e prea puțin important.
mentalitățile și percepțiile sunt fluide și se tot schimbă. pentru nepoții noștri probabil vom părea retrograzi:)...
Dincolo de pozitiile inevitabil comune, exista totusi o diferenta de pozitie. Sunt unii care spun ca ar fi cazul sa pui bani si singur deoparte, sa nu stai la toanele si la priceperea limitata de gestionare / planificare a statului. In plus fata de siguranta financiara, asta face bine si la tonusul creierului, ajutandu-te sa iti construiesti o mentalitate de autonomie, de independenta, de maturitate si responsabilitate.
evident. am și scris exact despre economisire și inițiativă într-un comentariu pe blogul „opozantului” :)
Orice american cu ceva sub scufita stie doua lucruri cand se casatoreste, primul ca are nevoie de bani pentru copil/copii la universitate si al doilea ca trebuie sa-si planifice "retragerea" si sa se bazeze numai pe el. Nu pe stat si nici pe locul de munca.
In fiecare an inainte de a depune declaratia de venit, un american normal vede care au fost economiile si ce mai area sau nu mai are pentru "retragere." Nu toti ajung in Florida dar nici in Bronx
Ar fi bine sa terminam cu pestii si sa incepem sa le dam undite!
Mi-a sters doua comentarii pana acum. E lovit rau de tot.
Faza tare e aia in care el tine neaparat sa ma invete cum e cu "lupta de clasa".
Sa ma oblige probabil sa-i platesc unuia ca Plesita o pensie de 15.000 euro, cand indivizi de genul asta l-au bagat pe taica'meu in puscarie, chemat minerii mai tarziu, vandut pe nimic si la bucatat tot ce era bun dupa ce timp de 20 de ani ne-au tinut pe loc (ca sa fie ei proprietari - si da, pensiile se platesc din veniturile de acum - nu din cele de atunci).
Viata e DREAPTA!!
:)
@Turambar,
discutia imi aduce aminte de semestrul 1 din anul 1 cand tot studentu de la stiinte sociale trebe sa prinda nuantele relatiei dintre status si rol (Draga Director esti la tin ela birou nu acasa, am inchis citatul heheheheh).
De acord cu baza analizei tale, la punerea in pagina nu ma bag, ca stiu ca e greu de vandut o asa "marfa emotionala", ai incercat si asta este foarte bine.
Cum era exemplul acela? cu eschimosul care dupa o anumita varsta se retragea singur pe banchiza...probabil ca un excurs antropologic nu e de ignorat.
Cand gandesti ideologic nu poti fi cinic, dar care sociolog isi lasa cinismul de serviciu pentru o glorie efemera in slujba altor interese??!?!!Ma rog, interesante reactii....
Turambar: fortezi distinctia etimologica atat in cazul lui retired (ti-am zis la postul trecut) cat si la cel de pensionar. Pensie e si pensia alimentara si cea dea la pension si apare si-n pensiune. La mine-n comuna saraca din Olt pensionar nu inseamna batran ci fix al care are pensie (adica e de bine, a muncit, si-a pus deoparte are pensie, spre deosebire de ai de au lucrat cu ziua sau la CAP.
In plus zilele astea pensionari e ruda cu dascali (desi nu canta in biserica) sau cu "plante etnobotanice" ... sintagme plimbate prin guri guralive si umplute cu sensuri aiurea.
Revenind la ideologie ... eu considerandu-ma de dreapta :)
statul ala pacatos pe care-l urasti la fel de mult ca mine le-a promis pensii, a dat pensii ca premii speciale ca sa-i convinga sa ... plece. Chiar s-au retras pentru acel venit promis :( .
Pe baza promisiunii si-au dat casele la copii sau poate tot ce au strans au dat copiilor pentru o casa separata, ca nu nu mai aveau nevoie de familia extinsa ... ei erau generatia care-si asigurasera batranetele ... aveau pensie.
Aveau un contract.
Cu tot retired superior de care vorbesti tu, nu cred ca americanul "retired" cu bani de primit de la fond garantat de stat, sau poate de la banca sau de la ce vrei tu .... nu depinde de acele plati.
Problema mea e alta: de ce statul actual (fara cortina si fara ideologii venite pe tancuri) nu spune verde in fata ca are probleme in a-si onora contractul si nu face apel la SOLIDARITATE cu batranii, bunicii, seniorii, pensionarii sau cum vrei tu sa le zici.
Revenind la ideologii aberatia e ca statul asta nu e-n stare sa-si caute propriile contracte si sa-si sanctioneze oamenii care gresesc, sau ... la fel de grav de ce nu e-n stare sa judece faptele cetatenilor sai (ca tot se aduce Plesita in discutie).
Prefera sa stimuleze in continuare pensionarea (oferind-o ca mita electorala), sa urle la pensionarii care si muncesc facandu-i un fel de infractori .... si mai grav decat toate sa mestece un principiu inaplicabil in situatia data (cica al contributivitatii) care in mod evident produce efecte majore la cei care ar putea sa plateasca ... din solidaritate dar li se spun vorbe evident false despre contributivitatea la pensia pe care o s-o ia peste x ani.
La care se aduga
si eu cred ca sistemul de pensii, a fost gandit in ultimii ani ca alternativa la condamnarea comunismului. Se dau pensii mari ca sa dea la o parte cat mai repede o generatie marcata de comunism. In acest spirit mi se pare normal acum sa se micsoreze pensiile, avand in vedere ca cealalata varianta era ca generatia de peste 50-60 de ani, ar fi trebuit sa fie condamnata pentru construirea comunismului, si penalizata cu excluderea fortata din posturi de decizie de orice nivel, sau pensionarea anticipata cu pensii mici. Acum vorbesc de cei cu pensii mari. Pentru ceilalti, sistemul se autoregleaza. Sistemul nu poate fi pacalit. Nu ai vrut sa mori atunci pentru libertate- sa ti se permita sa ai proprietate privata, sa iti faci o pensie privata, acum o sa mori de foame. Pe scurt oricum mori. Asta va fi lectia pentru generatiile viitoare. Romani nu exista solutii miracol. Daca mai lasati statul sa va ia banii si sa va lase iluzia ca va avea grija de voi, si sa va impiedice sa va vedeti singuri de grija, o sa muriti! Statul impersonal nu isi onoreaza contractele! Sau muriti pentru libertatile voastre, sau muriti de foame! Daca alegeti prima varianta poate aveti o sansa. Daca alegeti a doua nu o aveti nici pe aia! Statul abstract nu va ofera nimic! Eu as face o pensie mare pentru cei care au suferit in comunism, si restul cu o pensie minima, gen salariul minim pe economie. Si asta e solidaritate sociala. Fiecaruia sa i se asigura supravietuirea, si sansele de a a-si asigura singur in plus.
BRRR :(( asta cu generatiile condamnate pentru ca "nu au vrut sa moara atunci pentru libertate" e mai scarry decat comunismul insusi.
Esti sigur ca toti au fost la fel? Esti sigur ca tu si congenerii tai ati facut "totul" pentru libertate si proprietate?
Esti sigur ca peste ani vrei sa fii judecat pentru ca ai fost contemporan cu infierarea si disparitia presei? cu egalizarea salariilor, cu ura generala motivata in persoane individuale (vezi Plesita mai sus, dar ai si alte exemple)? cu frica devenita politica de stat si aprobata prin vot de congenerii tai?
Alternativa la condamnarea comunismului zici? De ce n-ar fi o alternativa tocmai condamnarea comunistilor, a minciunii in numele unei ideologii, a foloselor necuvenite, a inumanului, a furtului ... si da... poate si a lasitatii.
De-as fi congener cu tine eu n-as vrea sa fiu judecat pentru faptele tale sau ale altora doar pe baza varstei apropiate. Asta e modul in care inteleg sa ma feresc de comunism si sa-mi apar libertatea individuala. Nu stiu daca as fi dispus sa mor pentru asta sau as alege sa traiesc pentru a incerca sa-mi conving copii ca judecata asta pe clase e un pericol de care trebuie sa se fereasca.
DA parvan, vreau sa fiu "judecat" pentru tot ce spun si fac. Ar fi absurd sa cred ca poate fi altfel, ca astfel de lucruri trec de la sine, ca se uita sau nu se platesc.
Asta nu inteleg leftistii, ei cred ca vor scapa nepedepsiti. Culmea e ca nu e nevoie de nici un "tribunal al poporului", nu e nevoie de nici un calau. EI SINGURI sunt proprii lor calai, mana invizibila le corecteaza erorile exact cu armele lor, prin FURT, prin IPOCRIZIE si MINCIUNA.
Cand inamicul tau de distruge singur cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa-l lasi in pace, nu? :)
..
Si da, sunt de acord cu disparitia presei. Sunt de acord si cu limitarea dreptului la exprimare "libera", castigat atat de greu. Nu oricine ar trebui sa-si dea cu parerea despre "democratie", "libertati" samd. Ar trebui sa fie ca la poker - deschizi gura > PLATESTI.
Acelasi lucru si in cazul dreptului la vot.
Altfel ne vom trezi ca acum cu 900.000 de pensionati pe caz de boala, cu certificat care atesta BOLI PSIHICE (pe langa "socialism"), ce culmea, se calca intre ei ca sa voteze pe aia care le promit marea cu sarea si luna de pe cer (evident fara a se tine de cuvant, fara a avea nici o responsabilitate), rezultatul fiind o tara de asistati social, de handicapati mintal, bolnavi de hepatita si sifilis, ce se bat cu RUSIA la nr de tarfe trimise la produs.
Asta e singurul rezultat rational al unor astfel de abordari. Gheorghe cat si altii platesc acum pentru ce nu au inteles atunci.
Faptul ca au votat un Ilici, apaca, ca au chemat minerii, ca au sustinut (*si inca sustin) niste CRIMINALI, SE PLATESTE !
Tu esti un caz special :) era o reactie la judecata pe generatii a lui alexnicolae.
La tine discutia-i alta (am vazut discursul si in alte parti) ... ce te faci daca tipul asta de discurs devine mainstream ... ca guerila asta nu prea a mers adoptata de majoritati :) si nici daca se mentin doar highlights-urile
Pai ar fi perfect. Nu ai auzit ca minereul de zinc, plumb etc s-ar fi terminat in 5-10 ani, platina in 15, petrolul in 40..
Ce lume crezi ca vreau sa las celor peste 20-30 de nepoti la care lucrez acum..
:D
Trimiteți un comentariu