In cele ce urmeaza, va prezint intensitatea participarii la vot la cele mai recente doua editii de campionat electoral: asta-toamna, la europarlamentare, si acum, la locale. Analiza e facuta pe baza datelor de Exit Poll facute de CCSB. Cel de la europarlamentare e la nivel national. Cel de la locale, turul II e la nivelul Bucurestiului.
Cum a reiesit graficul? Am comparat structura de varsta a celor care au participat la vot, asa cum a reiesit ea din jde miile de cazuri din fiecare baza de date (in jur de 20 mii de subiecti pe fiecare cercetare - suficient de mult incat sa ai sub-esantioane suficient de mari pe fiecare an in parte, de la 18 ani la 85 ani), cu structura oficiala a populatiei si le-am raportat unele la altele. Cea mai imparteala cu putinta. In termeni statistici: Odds. In termeni de analiza media, pe sub-targeturi: Affinity (cei care folosesc Infosys-ul stiu despre ce e vorba).
De-un exemplu: la Exit Poll la localele din Bucuresti, turul II, cei de 18 ani au reprezentat 0.9% din total esantion. Insa ei in total populatie statisticile spun ca reprezinta 1.4% din total populatie. Uups. Mai putini decat ne asteptam. Deci tinerii de 18 ani nu (prea) au venit la vot. Ia sa facem imparteala: 0.9% / 1.4% = 65%. Deci doar doua treimi. Aceasta este intensitatea de participare la vot. Si tot asa, an cu an, bob cu bob. Dat fiind ca, totusi, avem de-a face cu marje de eroare inerente in orice cercetare pe baza de sondaj, i-am fript o medie mobila de 5 pentru a nivela un pic asperitatile date de zgomotul de fond.
Ce a rezultat? Acest grafic.
Ce vedem noi in acest grafic? Noi in acest grafic vedem sherpishori, gandacei, liniutze si alte complicaciuni specifice sociologilor de rit Excelic. Mama lor de sociologi, carele nu este in stare sa vorbeasca si ei pre limba noastra, vorba cu vorba, cuvant cu cuvant, fara fraze pretzioase si ochi datzi savant peste cap. Huooo! La oase! Sa vina ziarishtii sa beshteleasca fripturishtii. O stire negativa despre sociologi, por favor! Da' repede. Si intr-un cotidian de larga raspandire natzionala shi judetzeana. Se aude, dom' ziarist?
Mama voastra...
Buuuun. Inapoi la date si la sherpishorii divers coloratzi. Daca nu tzinetzi cont de ditirambele isterice ale lui Turambar shi daca avetzi rabdare si cititzi in continuare, veti vedea ca...
Structura de comportament de vot este neasteptat de stabila, pe perioade scurte. Faptul ca doua serii de date, in doua momente diferite (Nov 2007; Iunie 2008), in doua contexte de vot total diferite (vot la europarlamentare vs vot la locale) a generat cam acelasti tip de serpisori ne da dovada ca avem de-a face cu acea rara avis, cu faptul social. Ce zice nenea Durkheim despre faptul social? Suprapersonal si constrangator.
Avem de-a face cu un fenomen social puternic modelat de structura stadiilor de viata. Dupa cum puteti vedea, tinerii nu prea participa, pana spre 35 de ani, cand incep sa se aseze cum trebuie la casele lor si sa fie interesati din ce in ce mai mult de politica. In randul lor, vedem un usor zvac initial al celor care voteaza pentru prima data, in jurul la 18 ani, urmat de o scufundare in dezinteresul loisirist al celor in their twenties. In aceasta perioada de viata, lumea e tanara, se distreaza, se babardeste, se beruieste, chefuieste, isi cauta mandra, servici, casa si invata sa traiasca. Therefore, nu prea e interesata sa participe la vot. In medie, participarea lor la vot este de doar trei sferturi din cea generala si la jumatate din cea a pensionarilor.
Vine pe urma varsta de mijloc. Lumea isi schimba valorile. Are deja o familie, probabil ca incepe sa acumuleze resurse (materiale, de cunoastere, relationale). Isi pune incetul cu incetul la punct familia si cariera si incepe sa devina din ce in ce mai interesat de politica. Primul pas: sa voteze (cel de-al doilea pas, sa candideze, in jurul varstei de 40 de ani, vi l-am prezentat ceva mai demult aici: Ce varsta au candidatii? ) E vorba, bunintzeles, si de identificarea cu cei care candideaza: persoane din ce in ce mai asemanatoare cu ei, de-o seama cu ei, cu aceleasi preocupari si valori impartasite. Therefore, lumea incepe sa vina la vot si identificam astfel acel palier aproximativ constant de intensitate a participarii la vot de pe la vreo 40 de ani pana spre vreo 55 de ani.
Ei, aici ce se intampla important in viata omului? Pai, omul imbatraneste si pensioneste. Mai anticipat, mai pe caz de boala, mai pe-o pila la spital, mai disponibilizati pe principiul "Daca'i ordin, cu placere", lumea incepe sa iasa la pensie. Si, dintr-o data, are mult mai mult timp la dispozitie. Si ca sa nu se plictiseasca, merge la vot...
Glumesc. E cert ca avem de-a face in ecuatia intensitatii de participare la vot si cu o predispunere data de timpul la indemana, insa principalul responsabil in acest caz este schimbarea valorica. Cresterea constiintei civice, cum spuneau secretarii de partid pe vremuri si cum spun activistii de partid acum in workshopuri. Preocuparea pentru priceperea combinatorica, cum ar spune Pareto si distinsul legionar si ideolog de rit sociologic dom' profesor Ilie Badescu. Ma rog, sunt multe la mijloc, amestecate si incurcate. Nu ma puneti sa le explic. Eu fac grafice si va arat ca se intampla. De explicat sa explice Ion Cristoiu si Ilie Badescu, ca ei le stiu pe toate :)
Cum, necum, cert este ca lumea vine tot intr-o veselie la vot intre 55 si 70 de ani, cu un varf de paroxism civic in jurul varstei de 65 de ani. Deh: bunicii nostri, mama lor... :) Lasa, ca o sa ajungem si noi ca ei, sa fim dependenti de resursele pe care le administreaza institutiile publice (pensiile, for instance, si alte ajutoare sociale, cum ar fi lemnele) si atunci, pe de o parte, sunt preocupati cine iese la vot ("ai nostri"), pe de alta parte sunt mai usor de momit (vestitele pomeni electorale, pungile cu malai, zahar, faina si cozonaci, la care se pricepe Mazare cel mai bine).
Pe urma, incetul cu incetul, de pe la vreo 70 - 75 de ani, intervine alta problema: nu-i mai tin picioarele sa iasa din casa. Si atunci, saracii, nu se mai duc la vot. Asteapta sa vina Dansa. Se uita la pendula. Cum spunea Brel pe vremuri, pe cand inca se facea muzica, nu zgomot, si poezie, nu latraturi:
Les vieux ne rêvent plus, leurs livres s'ensommeillent, leurs pianos sont fermés,
Le petit chat est mort. Le muscat du dimanche ne les fait plus chanter,
Les vieux ne bougent plus, leurs gestes ont trop de rides, leur monde est trop petit,
Du lit à la fenêtre, puis du lit au fauteuil, et puis du lit au lit,
Et s'ils sortent encore bras dessus, bras dessous, tout habillés de raide,
C'est pour suivre au soleil l'enterrement d'un plus vieux, l'enterrement d'une plus laide,
Et le temps d'un sanglot oublier toute une heure la pendule d'argent
Qui ronronne au salon, qui dit oui, qui dit non, et puis qui les attend.
Ceea ce va doresc si Dvs. Tot un poet a zis-o mai bine: Viata adanca si moarte senina.
:)
LATER EDIT: Si iata ce iese din tot acest articol, daca il scuturi bine si il bagi in mixerul de Wordle:
Useless fun, ain't it? :)
Cu Crin, iese Georgescu președinte fluierând
Acum 7 ore
17 comentarii:
:) frumos.
spor...
spasiba, senora.
ce mai facetzi dvs? tot invaluita in mantia superioritatii feminine? nu va e cald pe canicula asta?
:rofl: sa vezi ce mi-o da acuma, de nu ma vad... sper sa se prinda ca e spusa cu spirit de gluma. sunt obosit. am fost bolnav cand eram mic. mie de fapt imi plac femeile, doar ca lor nu le place de mine. stai, nu da! that hurts...
:rofl:
Ne spuneai ca azi ai rezultatele la nivel national...Nu cifre, niste concluzii....printre randuri, printre ganduri...ce zici ?1
Da, le am. Nu, nu pot sa le spun.
In general, rezultatele intentiei de vot replica structura de vot de la locale.
La nivel de incredere sunt unele surprize. Unele asteptate: Oprescu creste, pe fundalul succesului din Bucuresti. Gigi scade, mult mai mult decat ma asteptam. Basescu nu scade atat de mult cum si-ar dori unii.
Partea interesanta este la intrebarea "Cine credeti ca a castigat alegerile?". Pe scurt: PSD. Vin vremuri interesante la toamna...
Sondajul IMAS - parlamentare:
PD-L - 40%;
PSD - 26%;
PNL - 18%;
PNG-CD - 5%;
UDMR - 5%;
Sondaj IMAS - incredere:
Basescu - 46%;
Oprescu - 40%;
Stolojan - 26%;
Becali - 25%;
Ordinea de la locale se pastreaza, ma refer la numarul de voturi de la locale, dar PD-L e mult mai bine cotat la parlamentare. Stii ca niciodata rezultatele de la locale (influentate de interese si aliante locale, etc -vezi Sibiu FDGR, Timisoara - Alianta pentru Timis care la generale nu vor lua mai nimic) nu au coincis (din punct de vedere al procentelor) cu cele de la generale (unde votul e mai concentrat)...PD-L profita....ciudata mi se pare perceptia ca PSD a castigat-la care faci referire...si cred ca rezulta din faptul ca PD-L nu a obtinut atat de mult cat s-ar fi asteptat de la ei. Cam cat din populatie are aceasta perceptie ?
Cifrele tale sunt asemanatoare sau rezultatele tale sunt mai stranse ?
Ma gandesc ca daca cifrele la intentie de vot sunt, in linii generale, asemanatoare, perceptia asupra castigatorului nu influenteaza prea mult intentia de vot, iar pana la generale, Basescu si PD-L pot recupera (apar noi teme pe agenda)....ce zici ?!
Nope...nici o enervare. De ce sa fie? E cald, e bine, e vara....
Tztztztztztz...
:) Asa e femeile....afurisite (unii zic “capoase/incapatanate”)...
http://www.youtube.com/watch?v=AHeZ0O7-LwU&feature=related
Asa ca...spor si trafic...bafta!!!
Stii cum spunea bunica-mea, Dumnezeu s-o odihneasca? Fie la ei acolo...
La noi e altfel. Ordinea, firesc, este aceeasi. Insa cifrele nu se pupa. In orice caz, nu incepe cu 4. Iar PSD-ul e usor mai sus. Nu cu mult, dar semnificativ.
Nivelurile de incredere sunt usor mai ridicate. Except for Jiji.
Nu pot sa-ti spun procentul celor care considera ca PSD a castigat alegerile. Insa este mare. Cert mai mare decat scorul electoral care l-ar obtine. Cum ar veni: cei mai multi (nu majoritate, insa cei mai multi) considera ca PSD a castigat alegerile per ansamblu. Da, poate fi o perceptie legata de faptul ca lumea simte ca a luat mai mult decat se asteptau.
Nu, nu cred ca PD-L va recupera. Evolutiile astea electorale au si ele niste porneli si niste inertii care nu pot sa fie zaticnite brusc decat foarte greu. Stii, cum curge mierea sau lava.
In privinta electoralelor prezidentiale, parerea mea este ca e cam devreme. Mai e mult pana departe, iar aici chiar se pot intampla lucruri. Unul din ele, cel mai important poate, fiind chiar rezultatul alegerilor din toamna si felul in care se configureaza majoritatea parlamentara.
De'aia spun ca va fi o toamna interesanta. Clientii au inceput deja sa sune, sa intrebe de sondaje. Semn ca incepe sa-i manance si pe ei prin anumite parti si sa simta nevoia sa se scarpine.
In advance... :)
@ Anonymoasa Belea de Jour: Aha! Nu te-ai suparat. Deci pot sa mai zic. Sa nu spui ca nu ti-am dat ocazia sa dai. Acum, ca ai ratat-o, voi fi rau si amarnic cu femeile pretz de inca vreo... Inca vreo.
Si pe urma ma potolesc. Ca si mie mi-e cald. Si sete. Si somn.
:) :friends:
Ok...deduc ca la voi ca PSD - ul este undeva pe la 28-29% (nu cred, de fapt nici nu imi doresc, sa atinga 30%), iar PDL pe la 35-37% (mai jos de atat, nu cred ca l-ati cotat), poate PNL pe la 15-17%...dar ceea ce vreau sa spun este ca s-ar putea ca sub impulsul unei impresii de moment, favorabile PSD, scorul sau sa fie usor mai ridicat decat in realitatea votului de la urna...altfel spus, emotional, pe moment, ia ceva in plus, insa, treptat, pe masura ce ne indepartam de momentul critic....emotiile scad...procentele coboara si intram in matca reala a partidului...la asta m-am referit...acum, depinde cat este matca reala...in plus, faptul ca basescu nu pare prea afectat, ar putea fi o gura de oxigen pentru PDL...ceva nu se leaga totusi in sondajele astea....
Imi place cum gandesti... :)
http://economie.hotnews.ro/stiri-it-3368516-decizie-istorica-icann-aprobat-noile-reguli-legate-domeniile-internet.htm
blogul de aici e o "insula"...hai..fa-ti un "continent"...
spor
uite, d'asta vin pe la tine, nu că mi-ai fi simpatic în vreun fel: eşti orgolios, obtuz, ultra-macho şi de-o verbozitate enervantă... altminteri eşti TARE, dat naibii de bun!
p.s. şi schimbă odată "smuls"-ul ăla de la fragi! :)
lol. gata, gata! am intzeles aluzia. :) in obtuzitatea mea orgolioasa de tip macho, acuma acushica ma duc sa smulg fragii de pe profil :) :p
si pe urma sa-mi fac insule si continente. sule si nente. le si te. e si e. e e. ee. e. E. EEEEEE!
:p
Iar o iei "pe aratura"?! Ai zis ca esti ma rog..."cumpatat"...daca termenul asta iti zice ceva.
Hai... treci la meci...si mici si bere...
Spor
Cumpatat? Ce'i cu acest cuvant? Nu voi sa shtiu! Eu mi-s republican de la Ploieshti. L'am studiat pe Dyonissos la gradinitza si l-am alergat pe Apollo cu bata prin gradina. El n'are nici o vina. E o institutzie straina. Paroxismul salveaza omenirea.
lol. Daca mai vrei, mai debitez. And we're all honourable people
Go Spain!
:)
Hai Spania! :)
of, iar ne-ai confundat, las' că trece...
YesterNight wrote:
http://andrei.ablog.ro/2008-06-28/poezia-cifrelor.html
Un text superb, cu metaforă şi nerv. Fără nici un fel de (alte) recomandări!
Trimiteți un comentariu