miercuri, 4 iunie 2008

Bucuresti: Exit Polluri vs BEC

Au fost trei.

CCSB, pentru Antena 3. INSOMAR, pentru Realitatea TV. ATLE, nu stiu pentru cine (probabil de folosinta interna, probabil pentru pesedisti; am aflat de el din articolul din Jurnalul National care ne musca de posteriorul fundului - e acolo un .ppt cu rezultatele lor).

A mai fost unul partial, facut de Gallup doar in sectoarele 1 si 6, tot de folosinta interna, pentru liberali. Il luam la socoteala doar in cazul primariilor de sector respective.

Rezultatele sunt prezentate in tabelul de mai jos, impreuna cu rezultatele cvasi-oficiale BEC (au terminat de numarat toate sectiile, insa nu le-au declarat oficiale pana nu se termina contestatia de la Sectorul 5; chiar si asa, mare lucru nu are cum sa se schimbe; le luam ca atare).

Principalele concluzii:

  • Rezultatele Exit Poll-urilor sunt mult mai apropiate de realitatea votului decat vor distinsii nostri dujmani, detractori si muscatori sa lase de inteles.
  • Totusi, nu are rost sa nu scoatem in evidenta diferentele.
    • Ierarhia primilor 4 candidati la Primaria Generala a fost inversata (damn it: rezultatele cele mai vizibile si care prezinta cel mai mare interes...) . In loc sa dam 1 2 3 4, am dat 2 1 4 3. Toti. Nu doar CCSB, cum insinueaza dujmanii, ci toti. Explicatia? Sunt doua, IMHO:
      • a) Apropierea la cvasi-egalitate, deep within the marge of error, dintre 1 si 2 (Oprescu vs Blaga), respectiv dintre 3 si 4 (Diaconescu vs Orban)
      • b) minciunile de conformitate (v. si infra, pentru mai multe detalii): votantii ex-CDR / ex-ADA care au votat cu Orban sau Diaconescu si le-a fost rusine sa recunoasca in fata operatorilor nostri de interviu ca in intimitatea cabinei de vot nu au respectat disciplina de vot si au votat partidul, insa nu si nesuferitul ala de candidat :)
    • Rezultatele Exit Poll-urilor in cazul partidelor ex-CDR / ADA au fost usor supraestimate (semnificativ; dincolo de marjele de eroare). Noi am supraestimat PD-Lul si candidatul sau, pe Blaga. INSOMAR-ul a supraestimat PNLul si candidatul sau, pe Orban. In diverse sectoare, candidatii dominanti (Negoita la 3, Ontanu la 2) sau reprezentand partidele ex-CDR (Chiliman si Murgeanu la 1, Ionescu la 2, Silaghi la 4, Poteras la 6 etc ) au fost si ei supraestimati.

      Asta intra in logica rusinii electorale si a spiralei tacerii. Bucurestenii percep Bucurestiul ca fiind un oras cu istorie de vot anti-PSD. Intre timp, unii dintre CDRisti / ADAisti si-au mai schimbat simpatiile politice, insa nu le vine usor sa declare public aceasta schimbare. Cum ii spune? Disonanta cognitiva, parca, nu? :)

      Si atunci, desi au votat Oprescu, declara ca au votat comme il faut, adica asa cum cred ei ca e righteous sa votezi (norma care apasa pe constiinta). Si dau o mica minciunica de vot cu Blaga. Sau cu Orban. Sau cu PD-L. Si uite asa am supraestimat noi fie pe Blaga, fie pe Orban, sa intre distinsii clienti in paradigma conspirationala :)
    • Toate institutele au subestimat PRM. Atat de mult, incat noi l-am dat la 3%, in timp ce el a intrat in Consiliul General, obtinand peste 5%.

      Este fix in aceeasi logica a spiralei tacerii si a rusinii electorale. Dupa cate spume face Vadim si dupa ce bad press primeste in mod constant, unii se simt rusinati sa recunoasca in public ca au votat cu el, desi in secret rezoneaza cu ideile sale. Si atunci declara ca au votat cu altcineva, most probably cu partidul perceput ca fiind cel mai puternic. Si cum in Bucuresti avem aceasta istorie CDR-ista / ADA-ista si apetenta pentru Basescu, atunci lumea il considera tatuca pe Basescu si declara ca au votat cu partidul stapanului, adica cu PD-L. Sau refuza sa raspunda. Tot aia: ne biaseaza rezultatele masuratorii.
  • Liberalii au obtinut un rezultat mai slab decat se asteptau. Votantii lor cu figuri in cap au preferat sa stea pe Valea Prahovei decat sa se prezinte la vot :) Si la partid, si la candidat, au obtinut mult sub cel 15% cu care erau obisnuiti in sondaje.
  • Oprescu a obtinut un rezultat mai slab decat il prefigurau sondajele Tracking Poll. Haiduceala lui a convins lumea suficient de mult incat sa declare ca ar vota cu el, insa nu suficient de mult incat sa neutralizeze disciplina de vot.
  • Vom avea un tur II al dracului de strans. Pot sa estimez suficient de sigur ca 4 va fi castigat de Piedone, 5 de Vanghelie si 6 de Poteras (modulo inevitabilele surprize, bineinteles). Insa la Sectorul 1 si mai ales si mai ales la Primaria Generala sa moara catzaua probabilistica daca pot paria pe vreunul din ei. Atat Oprescu, cat si Blaga au si sanse pro, cat si contra. Pot la fel de bine sa si piarda, sa si castige. Depinde de campanie, de mobilizarea la vot, de rezultatele echipei nationale de fotbal :), de gafele pe care le pot face sustinatorii, respectiv adversarii / dushmanii lor. Acelasi comentariu si in privinta meciului Chiliman - Murgeanu. Vom vedea duminica viitoare.
Concluzia? E greu sa masori opinia publica. Mai ales atunci cand ai niste clienti, atat B2B (televiziunile, partidele si candidatii), cat si B2C (telespectatorii, votantii) care sunt invatati sa gandeasca in logica exactitatii riguroase, la virgula si la milimetru, si nu in logica probabilistica impanata cu interferentele psihologico-morale.

Repet: Se subestimeaza puternic, uneori cu rea credinta, exactitatea rezultatelor obtinute la Exit Poll.

Felicitari tuturor institutelor pentru rezultatele obtinute. Bravas CCSB, bravas INSOMAR, bravas ATLE si Gallup (chiar daca doar de folosinta interna).

Multumiri colegilor nostri care au tras ca nebunii in ziua aceea isterica, pentru a putea da rezultatele la orele 21:00 trecute fix (stiu, stiu... Nu e de la noi :p ). Txs, Grinch. Txs, Duda, Txs, Silvian. Txs, Mihai & Luminita :). Txs, Toadere. Txs, Iulian, Madalina, Cristi, Catalin, Sebi, Aiten. Txs to all of you not here on this list. Si, last but definitely not the least, multumiri clientului pentru colaborare si pentru increderea aratata.

Si bafta in turul II. Atat candidatilor, cat si noua, astia care invart cifrele si se roaga la Gauss... :)

PS: Prezint datele in doua feluri: cu si fara virgula. Asta din mai multe motive:
  1. Dupa cum spunea si distinsul domn profesor Dumitru Sandu pe vremuri, la cursul de statistica, e o dovada de ... de stiti voi ce sa dai rezultatele unui sondaj de opinie cu virgula, atunci cand ele sunt supuse inevitabil unei nesigurante probabilistice, unei marje de eroare, unui fuzziness de tipul "pe acolo, pe undeva, prin intervalul ala". De aceea eu, de regula, prezint rezultatele catre clienti fara virgula, chiar daca ei stramba din nas uneori. Si in cazul de fata, la marje de eroare de 0.7% ... 1% la nivelul intregului Bucuresti si de aprox. 2% la nivel de sectoare, nu se face sa dai cu virgula. Mai ales cu doua virgule... :)
  1. Fara virgula se citeste mai usor, mult mai usor. Ai mintea mai limpede si te poti concentra pe comparatii, sa faci grafice in minte, fara sa-ti fuga ochii pe atatea cifre si virgule si stuff. Less is beautiful.

Dat fiind insa ca ceilalti (INSOMAR, respectiv ATLE) au prezentat cifrele cu virgula, atunci pentru conformitate le prezint in al doilea rand de coloane si pe ale noastre la fel. In plus, diferentele dintre rezultatele Exit Poll-urilor si cele oficiale BEC sunt calculate din valorile cu virgula.


25 comentarii:

Anonim spunea...

:) Felicitari...si bafta in continuare. Tinem pumnii in 15 iunie...

Anonim spunea...

De ce nu te gindesti si la frauda? Sint convins ca asta e explicatia. Mai ales dupa ce am vazut ca sint 13.000 de buletine de vot anulate.Mai ales ca s-au gsit buletine cu stampile de culoare mov, nu albastra.MAi ales dupa cum am vazut ce s-a intimplat la sate.Mai ales dupa ce s-a renumarat la sectorul 5 si s-au gasit peste 600 buletine valide. Pt. toate partidele, mai putin PSD.
Nici o indoiala nu am :FRAUDA

Turambar spunea...

E posibil. Cu atat mai mult s-ar explica supraestimarea lui Blaga si a lui Orban, a lui Bodu si a lui Dan Cezar Ionescu. S-ar putea sa fi fost ceva umbra de rost de mangleala, cum spune un distins domn.

Insa nu voi fi eu cel care sa vina cu argumentul asta. Hotul neprins, negustor cinstit.

La Negoita si la Ontanu, insa, e mult mai putin probabil sa fie mangleala. Acolo most certainly a fost conformism. Presiunea sociala ii face pe minoritari sa declare ca au votat cu domnu dominantu', desi ei au votat cu unul din aia mici mici mici :)

Bogdan spunea...

Frauda reprezinta o explicatie posibila. Spirala tacerii... hm..greu de crezut intr-un Bucuresti in care nu exista de mult o majortate absoluta. Poate la sectroul 5, dar nici acolo nu cred.

Cum stam cu explicatiile prozaice: Cum arata tabelul de contingenta intre preferintele operatorului de interviu si cele ale intervievatilor? Da ceva semnificativ acolo?

Senzatia mea este, cunoscand si modul in care se aplica random route la noi, ca este posibil sa avem de a face si cu unele efecte ale retelelor de operatori... (mai stiu si de dificultatile de recrutare aparute in ultima vreme...)

Altfel,privind cifrele, tinând cont de marja de eroare obişnuită pe exit poll, ca şi de distribuţia ~30-70 pentru primii 2, respectiv ~10-90 pentru cei doi perdanţi, trag două-trei concluzii simple:
*Scorul lui Blaga nu este nimerit de nimeni;
*Pe Oprescu îl ghicesc toţi, cu ceva dificultăţi la ATLE.
*Pe Diaconescu şi pe Orban nu ii nimereşte nici un exit poll.
Pe de altă parte, ca tendinţă, lucrurile stau bine, în ciuda inversării poziţiilor Oprescu-Blaga, Diaconescu-Orban.

La partide: CCSB greşeste în estimarea făcută PD-L, iar ATLE la PSD. Mă surpinde (plăcut) faptul că INSOMAR nimereşte bine primele trei partide (restul nu contează).

Dinnou, fauda si spirala taceriinu sunt explicatii suficiente. Chiar daca spirala tacerii ar exista, jobul agentiilor de colectare ar fi sa o evite. Asa ca hai sa ne uitam mai bine dupa explicatii serioase pentru erorile de estimare aparute in exit poll!

Anonim spunea...

Felicitari, inclusiv pentru a analiza. Va trebui probabil sa va ginditi, voi cei ce va riscati credibilitatea cu marjele de eroare, si la o chestie mai coordonata de a educa publicul(jurnalistii, mai ales) in legatura cu asemenea riscuri. Uite, eu am fost intrebat de cineva ce cred despre "exit-pollurie astea care au dat-o in bara", i-am explicat cite ceva, parte si din ce ai scris tu aici, si s-a declarat lamurit. Deci, cu putina strategie, cred ca merge si la novici.

Btw, nu ti se pare, uitindu-te pe majoritatea candidatii carora EP-urile i-a scos mai breji, ca se-ntimpla sa aiba si un electorat mai breaz. So, nu crezi ca "minciuna" celor chestionati are legatura si cu statusul. Am eu asa o senzatie. Dar sa nu-mi spui ca tot intimplator (sau nu) acestia sint fosti CDR-isti sau ADA-isti, ca explicatiile nu se exclud. Evident, daca ramine si a mea in picioare.

Anonim spunea...

sorry,
... candidatii PE CARE (nu carora) EP-urile i-a scos..
:)

Turambar spunea...

@ bogdan: nu am avut probleme de recrutare. din contra :) am avut de unde sa alegem, courtesy of iulian, madalina, cristi und so weiter. avem coordonatori... :) deci asta cam pica.

in privinta insomarului care a nimerit cel mai bine partidele, da-mi voie sa fiu carcotas si sa incep un comentariu competitiv si sa spun ca, din contra, diferenta cea mai mare in valoare absoluta se intalneste la insomar (3.7 la pnl). therefore, au si ei diferentele lor, ca si noi (3.4 la blaga). look twice, bogdane, si nu fa precum clientzii care vad doar ce vor ei sa vada :)

ca sa nu mai spun ca, per ansamblu, la primarii de sector noi stam de departe, repet, DE DEPARTE, cel mai bine / exact. insa asta nu o mai vede nimeni :(

ramane insa in picioare ipoteza problemelor cu operatorii care nu poate sa fie exclusa totalmente din ecuatie. de verificat. cu discretie. de mentionat insa ca verificare in teren a fost, toata ziua au bantuit coordonatorii pe teren sa-i verifice.

a mai fost ceva: un nivel ridicat de NeRe-uri totale. Nu numai noi ne-am confruntat cu asta. Si Gallup=ul a avut aceeasi problema.

@ Pavel: txs pentru felicitari / incurajari. ai dreptate: trebuie sa facem ceva munca de lamurire cu lumea. Asta este, de fapt, si unul din motivele pentru care tin acest blog. Mananca timp, insa e necesar. Si explicatiile le dau tuturor celor cu care stau de vorba. Unii inteleg, altii nu. Depinde de... stii tu de ce anume. E o functie de densitate :)

Parerea mea este ca NeRe-urile coreleaza cu statusul. Cu cat ai de-a face cu persoane cu un status social mai ridicat (bani, profesie, educatie, stima de sine), cu atat creste probabilitatea ca onor subiectul sa considere ca este sub demnitatea sa sa raspunda operatorului, pe care il percepe ca fiind sub el (mai tanar, mai sarac, fiind nevoit sa stea sa-si petreaca duminica muncind, in timp ce onor subiectul umbla ca belferul cu mainile la spate iesind din sectia de votare). therefore o corelatie intre status si nivelul de refuzuri. si cum cei cu status social mai ridicat e mai probabil sa voteze cu anumite partide, iata un tip de biasare.

e greu. e mult de vorbit. poate o punem de-un workshop cu bere si cu mici. eu vin cu graficele si cu manelele. voi aducetzi berea :)

Turambar spunea...

later comment: @ bogdan: "Chiar daca spirala tacerii ar exista, jobul agentiilor de colectare ar fi sa o evite. "

Rezultatele oferite au tinut cont de aceasta si au corectat ce am considerat, din experienta si din tracking poll-uri, ca ar fi rezultat al spiralei tacerii. Altminteri, la Ontan si la Negoita ar fi fost cu totul alte cifre :) Insa la niveluri competitive, unde toti sunt destul de aproape unul de altul (15 ... 20 ... 30 ... 40) nu mai merge asa de usor.

Anonim spunea...

Interesanta chestia cu statusul fudul si NR-urile. Dar cred ca astea-s corectabile. Io ma gindeam la faptul ca modestii sint mai dispusi sa minta, iar asta chiar nu ai cum s-o dibui. De aia ziceam ca supraestimarile din EP-uri apar de regula la candidatii cu electorat mai breaz.
Anyway, ai dreptate, e de "seminar" discutia. Io vin cu semintele :)

Turambar spunea...

Mda. Suntem ca Ivan Turbinca. Semintze avem, manele aduc eu, bere gasim noi pe undeva. Da' femeile? Femeile cin' le aduce?

Nasol. O sa fie un workshop trist daca nu se sacrifica cineva si nu vine cu soacra... :)

Anonim spunea...

Mda. Am scapat. Mie mi s-au terminat. Soacrele, I mean :)

Bogdan spunea...

@turambar: cand ma uit la precizia estimarii, ma uit (1) la ordinea partidelor; (2) la precizia pentru fiecare in parte din cele peste 5%.

La capitolul (2) e interesant sa te uiti cate erori peste 2 pp, respectiv peste 1 pp da fiecare exit poll. (in fine, eu ma uit un pic mai complicat de atat, am luat in considerare un volum realizat al esantionului de 8000 si ma uit la o precizie de 99%, ca doar e exit poll, nu survey simplu sa ma aventurez la 95%; Insomar iese in usor avantaj tinand cont de faptul ca eroarea sa de la PSD e mai mica, chiar daca greseste mult la PNL).

In fine, e mai putin important ...

Sunt curios ce precizie o sa avem la turul II.

Anonim spunea...

Asta cu omerta/spirala tacerii mi se pare de domeniul eseisticii si oricum nu acopera diferentele intre sondaje.

Nu stiu daca pe blog dar eu simt nevoia de dezbatut teme precum:

1.ponderea voturilor inaccesibile la EP (urne mobile, institutii bla bla) in conditii de prezentare scazuta la vot.

2. in conditiile in care anulatele sunt multe poate exista o "inconsecventa" intre declaratia la exit poll si votul efectiv introdus in urna?

3. Caracterul relativ public al EP-ului (in practica... macar cu memmbrii familiei si evident cu operatorul) vs votul secret.

4. tendina de bias a operatorului ... mie mi-a zambit o operatoar de ep la intrare ... iar la babuta nu :( . Asta se duce in NR/NS (mai tineri mai zambareti bla bla.

5. aproo de problema mediatica: cifre insotite de metodologie, om competent care le prezinta, estimari, ore de culegere bla bla ... si nu cifre seci pe banda sau grafice frumoase cu virgule :)

PS: Nu inteleg povestea cu statusul NR/NS-urilor ... nu consideri NR si refuzul de participare la studiu? (astuia de unde-i stii statusul?)

Bogdan spunea...

Refuzurile de răspuns: de mai multi ani, in lume, se culeg date despre cei care refuza sa răspundă (măcar sex, vârstă). In sondaje e mai simplu, că întrebi vecinii, ai deja informaţia respectivă de pe liste etc. Apoi poţi utiliza proceduri de inputare ca să corectezi estimările.

La exit-poll e mai complicat, bănuiesc însă că trebuie să existe ceva literatură pe cum se poate face asta.

Turambar a început să zică ceva cu operatorul "mai tânăr, mai sărac" adică fix ce zice Cristi cu probabilitatea diferenţiată de răspuns în funcţie de statusul operatorului, dar şi de selecţie (operatorul are tendinţa naturală de a lua persoane mai apropiate de propriile opinii, de aia se recomandă să ai reţele cât mai pestriţe, apoi să studiezi rapid efectul opiniilor operatorului asupra răspunsurilor şi abia apoi să treci la eventuale corecturi ale estimărilor...)

Anonim spunea...

Datele INSOMAR din tabelul comparativ sunt o combinatie intre cele de la ora 18,30 si cele finale, de la inchiderea urnelor. Cred ca ar fi fair sa le pui pe cele finale. Si o alta observatie: nu cred ca suma diferentelor este un indicator foarte potrivit pentru analiza.

Anonim spunea...

Va bateti capul degeaba.Explicatia e FRAUDA. S-a fraudat intr-o veselie. Stiu: paranoia, scenarita etc.Mai tineti minte cele 33.000 de buletine de vot tiparite peste limita prevazuta de lege?
Cu transa aia i-au prins, dar unde credeti ca s-au dus urmatoarele?

Anonim spunea...

Rezultatele finale date de INSOMAR sunt aici: http://www.realitatea.net/oprescu-si-blaga-au-intrat-in-turul-al-doilea--potrivit-estimarilor-insomar_291807.html

Anonim spunea...

Poate asa merge:
http://www.realitatea.net/oprescu-si
-blaga-au-intrat-in-turul-al-doilea
--potrivit-estimarilor
-insomar_291807.html

Turambar spunea...

@ cristi & bogdan

- da, trebuie sa trecem toate in revista toate posibilele motive de distorsiune:
- voturi anulate. se distribuie oare la fel nepriceperea de a pune stampila pe bolentin?
- frauda. oare? daca da, cat de mare? nu cred ca poate fi mai mult de 0.5%...
- minciunica. de conformitate? faptul ca sunt insotiti de membrii familiei? spirala tacerii? rushinica? (la prm sigur a fost - nu fiti carcotasi)
- NeReuri diferentiate. spirala tacerii (la PRM sigur a fost - nu fiti carcotasi)? diferenta de status dintre operator si respondent?
- efectul de operatori. afinitatile politice ale operatorilor? diferentele socio-demo dintre ei si respondenti, concretizate in rate de NR diferite?
- esantionul. aici teoretic intra marja de eroare.
- limitarea universului cercetat la sectiile "normale" (adica fara urna mobila, fara penitenciare, unitati militare, spitale, camine studentesti si alte institutii totalitare :) ).


- in privinta graficelor cu virgula, nu e de la noi. REPET: nu e de la noi. din contra, am insistat sa nu le dea cu virgula (33.00; 30.00 etc) pentru ca arata ca dracu. ele oricum au fost comunicate rotunjit. insa tipii de la grafica au motivat ca modulul ala de grafica va fi folosit si la prezentarea datelor oficiale BEC si ca e greu de modificat. therefore, nu e de la noi.

- NR: ba da, si refuzurile de participare la studiu tot NRuri le consideram


@ Anonymous: ai dreptate, datele INSOMAR sunt o combinatie de date finale (Blaga si Oprescu) si partiale orele 19:00. Asta insa din simplul motiv ca nu le-am gasit, except primii doi candidati.

[later] Mersi pentru sursa. A mers. Le voi modifica si voi inlocui tabelul cu datele INSOMAR finale

Amona spunea...

Turambar, dincolo de felicitarile de rigoare, de acuratetea datelor oferite, nu-mi pare rau decat de faptul ca nu s-a efectuat un asemenea sondaj de anvergura si in tara..Poate n-as fi fost atat de dezamagita de rezultatul obtinut in municipiul asta blestemat...

In privinta asa-ziselor erori, nu pot sa adaug decat ca ele n-au existat decat intr-o infima parte, caci de fapt minciuna si anularea unor voturi au facut diferenta..
Inca o data felicitari pentru tot efortul tau (al vostru)!

Turambar spunea...

Multumesc, doamna. Ma bucur ca sunteti alaturi de noi. Sa ne tineti pumnii si la turul II...

:)

Anonim spunea...

Povestea cu voturi anulate nu e doar distributia dezechilibrata. Ca cele 4.86% respectiv 2.62% oricat de deformate ar fi nu pot misca muntii.

Propunerea de tema era : acuratetea reproducerii votului la cererea operatorului din motive "omenesti" nu din cele de "minciunica" :))

Si offtopic dar legat de voturi anulate ... de pe la alegerile trecute stiu de diverse insemnari cu pixul pe care unii votantii le fac pe buletine. Ocarte cu aceste insemnari ... ar putea fi o istorie politica minimalista ... de maxim interes :)

vv spunea...

Turambar - nu ne dai please si niste "hint-uri" despre turul 2? Macar "ce crezi tu" daca nu date oficiale...
A. Piedone vs Silaghi - probabil Piedone
B. Vanghelie vs. Bodu - sper la Bodu, dar realist vorbind... probabil Vanghelie :(
C. Poteras vs. Darabont - Poteras
D. Chiliman vs. Murgeanu... posibil Chiliman, da' e la limita oricum
E. Blaga vs. Oprescu - cred (sper!) ca totusi Blaga. cum e cu "tendintele", s-au mentinut?

SI as mai avea o intrebare la tine: cum crezi ca va afecta absenteismul (probabil) din T2? Il avantajeaza pe Oprescu sau pe Blaga (sau pe niciunul)? Hai, ca ai vazut niste date demografice in T1, poti sa speculezi aici fara sa divulgi nimic confidential :)
Ca ultim comentariu - cred ca "scorurile actuale" e f. posibil sa fie "scorurile finale"... a inceput EURO, nu-i mai pasa nimanui de campanie :)

vv spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-3214482-sondaj-insomar-oprescu-51-2-blaga-48-8.htm
E in marja de eroare, din fericire :)

Poti comenta pe tema articolului asta? I.e., cum ti se pare, "plauzibil" sau "manipulat"? :)

Turambar spunea...

Si eu cred ca scorurile actuale nu vor dife... Pardon: nu e vorba de scoruri, ci de optiuni.

Sa ma explic: optiunile, intr-adevar, nu prea mai au cum sa se modifice, mai ales cu fotbalul asta, cum bine spuneai. Cam cine s-a hotarat, s-a hotarat, cine nu, probabil nici nu o sa vina la vot.

Problema este in alta parte: motivatia de participare. Adica dintre cei care s-au hotarat deja, si cam stiu cu cine tin si cu cine ar vota, in ce masura o sa gaseasca energie sa-si mute prietenul corp catre urna de vot. Aici e cheia castigatorului.

Cu cat vor iesi mai multi la vot, cu atat are mai multe sanse Oprescu. Parerea mea... :) Adica, pentru a-ti raspunde: dupa cum simt lucrurile, absenteismul e posibil sa il favorizeze pe Blaga. Votantii lui Oprescu sunt mai multi, dar mai neseriosi. Zic din gura ca voteaza, dar o parte din ei raman doar la componenta orala :)

Pronosticuri? La sect 1 si la primaria generala este tanda pe manda. Amandoi pot castiga la fel de bine. Parerea mea proprie si personala, la nivel de feeling? Daca ma intrebai saptamana trecuta, ziceam Blaga. Acum spun Oprescu. La sect 1, continui sa cred ca va castiga Chiliman. Insa in ambele situatii va fi strans, al dracului de strans, si pot aparea surprize.

La celelalte e mai simplu: most probably Piedone, Vanghelie si almost certainly Poteras.

Sondajul INSOMAR? Raspunsul este "da".

:)

... Bine, fie: sa nu fiu marlan. Raspuns complet: da, e plauzibil. Nu e manipulare. Cel putin asa imi spune mie nasul. Si inca ceva in plus... :)