vineri, 13 iunie 2008

Oprescu. Blaga. Sectie cu sectie

Tot date oficiale. Tot sectie cu sectie. Tot Bucuresti, turul I.

Patternuri evidente, predictibile, bine definite spatial (sectiile cu numere alaturare sunt alaturare geografic).

Intrebarea este: se vor repeta sherpishorii grafici shi duminica?

Enjoy!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Oprescu e constant. Nu are de unde sa scada, nici de unde sa creasca. Votantii emotionali nu au indecizii. Se spune despre Oprescu ca ar fi atras nehotaratii. Nu cred. N-a atras pe nimeni. Cei 30% care l-au votat in primul tur, il asteptau. Au primit ce au dorit. Ceilalti, care li se adauga in turul 2, sunt votanti decisi, nu indecisi si voteaza militant sau emotional (desi e cam acelasi lucru). Sunt votanti anti-Basescu si anti-PDL, fie ca in primul tur au votat PNL, PSD sau PC.
Blaga are un potential mult mai ridicat dar, asa cum s-a intamplat in sectorul 3, au nevoie de un stimul ca sa mearga la vot (Negoita a fost stimulul la sectorul 3). Nu cred ca Blaga il poate invinge pe Oprescu in conditiile in care nu reuseste sa atraga nehotarati (astia sunt in amre parte bazinul lui). Oprescu e totul sau nimic: il iubesti sau nu, nu te decizi sa votezi cu el pe parcurs. Votantii negativi (anti_Basescu, anti-PDL, anti-Videanu) au mers deja in primul tur la vot, nu cred ca au stat pe bara si vor veni acuma sa voteze (votantii negativi nu au indecizii, ci doar furii si razbunari).
Nu cred ca sunt anti-PDL-isti/anti-Basescu care nu au votat in primul tur si ar putea sa vina acum la vot (vreau sa zic, intr-un numar atat de mare incat sa aiba semnificatie statistica).
Zic si eu. Fara sa am dovezi stiintifice.

Turambar spunea...

Corect. Cu un singur comentariu care schimba poza: nu uita ca in turul I au fost unii anti-PDL / anti-Basescu care au votat altceva (Orban, Diaconescu, Gusa, Fuciu et alii) si care acum se indreapta mai degraba spre Oprescu. Astia nu sunt indecishi, ci doar au amanat votul pro-Oprescu in favoarea altor candidatzi anti-sistem, mai pe placul lor.

Except Orban si Diaconescu, of course; insa ai lui Orban sunt impartzitzi 50-50, iar ai lui Diaconescu voteaza aproape toti cu Oprescu.

Therefore, mai are si Oprescu de unde creshte. Cum ar veni: aia care nu au venit in turul I si acum vin sa-l sustina pe Blaga, si aia care au votat in turul I cu altzi haiduci, shi acum se muta spre haiducul cel mare.

Robin Hood-ul pesedist din Bucureshti. Am trait s-o vedem shi pe-asta, nu?

:)

Anonim spunea...

"Am votat in primul tur. Acum nu prea as mai vota ca nu imi place de nicunu dintre astia doi. Oprescu e PSD-ist si despre Blaga nu stiu nimic."

Asta e raspunsul pe care mi l-a dat o prietena astazi, pe mail, cand i-am zis de vot. Raspunsul initial. Raspunsul final a fost: "Ok ok. Am inteles. Ma duc la vot si il votez pe blaga"

"Despre blaga nu stiu nimic" - nu despre solutiile sau proiectele lui Blaga ci despre Blaga. Perosnalizarea, mai ales la locale, conteaza enorm. Un candidat care pare genul cu solutii va castiga in fata unuia care chiar are solutii. E ca diferenta dintre motocicletele japoneze si Harley: primele au putere, cealalta da impresia de putere.

Anonim spunea...

Simplificand, Oprescu are doua feluri de votanti: cei care s-au decis cand au aflat de candidatura lui si cei care s-au decis dupa ce s-au aflat rezultatele turului 2 (care votasera cu altii si care oricum erau decisi sa voteze anti-PDL). Blaga e pe trend ascendent (nu cred ca a ajuns la maxim) insa nu prea mai are timp. Poate spera la o mobilizare mouth to mouth. care e extrem de importanta, avand in vedere echilibrul dintre cei doi.

Anonim spunea...

Dragilor cred ca de data asta teoretizati prea tare.

Sunt niste alegeri la care ... te uiti la om pe strada si nu stii cu cine voteaza :))

+ rata mica de participare la vot
+ polarizare mica la primul tur (primii doi doar 60%)
+ campanii dezlanate (serpi, stapani, rusalii, florii, poante)
+ 2 din sectoare nu mai au miza pt turul 2 la sector
+ mesaje de sustinere ambigui (vezi sect 2)
+ evenimente externe inca neconsumate: ceva fotbal, ceva meteo, ceva mineri, ceva telefoane

Cu tot respectul ... e ca la pronosport.

Turambar spunea...

Aia cu pronosportul ai perfecta dreptate. Eu ii zic poker, dar tot aia e. Cu o singura deosebire: duminica tu o sa stai in fatza televizorului shi o sa te uitzi la meci, while noi o sa strangem puternic din fund daca vom fi in situatzie de Too Close To Call.

Mama voastra, ca nu facetzi sondaje real-time, sa vedetzi cum este... :rant:

vv spunea...

Pai stai bre, ca e simplu la "too close to call": dati 50-50, pe reteta deja cunoscuta... si nu va comenteaza nimeni nimic (asta bineinteles, daca nu cumva unul din candidati ia de fapt 57%)

Anonim spunea...

Daca se va intimpla asta,
http://www.ziare.com/Tele_voting_cu_urna_mobila_in_hotelul_fratilor_Camataru-331540.html'
munciti degeabala sondaje.