Acum ceva vreme vǎ prezentam în articolul Etapele vieții reflectate în participarea la vot în România felul în care vîrsta influențeazǎ participarea la vot, folosind indicatorul "afinitate" (intensitate, odds): procentul / probabilitatea de vot pentru partidul respectiv la o anumitǎ vîrstǎ, comparat cu procentul mediu obținut în general de partid la alegerile respective.
100% înseamnǎ o valoare medie. Ce e sub 100% semnificǎ o apetențǎ mai scǎzutǎ de vot pentru acel partid din partea vîrstei respective. Invers, ce e peste 100% indicǎ o apetențǎ mai intensǎ de vot decît media generalǎ pentru acel partid în cadrul vîrstei respective. Aceleași maniere de rotunjire au fost aplicate ca cele explicate în articolul anterior: medie mobilǎ de lungime 5.
Putem face același lucru nu numai cu participarea la vot, dar și cu votul propriu-zis. Datoritǎ numǎrului mare de cazuri (11 mii în 2008, 19 mii în 2009), putem sǎ facem aceeași analizǎ și pe votul pe partide, respectiv candidați, la cele mai recente alegeri: cele parlamentare din 2008 și cele prezidențiale din 2009, mai ales în turul 1, unde am avut mai mulți candidați, votul a fost mult mai politizat și, în plus, am avut și întrebare cu ce partid ar vota.
Pentru claritate și simplitatea înțelegerii, pǎstrez doar principalele trei partide: PSD, PDL și PNL, respectiv candidații acestora. Nu de alta, dar încet-încet viața politicǎ se limpezește și simplificǎ și pe scenǎ rǎmîn doar aceste trei partide. Maniera în care vor evolua acestea în viitor, inclusiv în viitorul apropiat, peste un an, la localele care mai mult ca sigur se vor suprapune cu parlamentarele, poate fi înțeleasǎ și din analizele care urmeazǎ.
Vǎ propun sǎ vǎ uitați la grafice, fǎrǎ vorbe deocamdatǎ, și sǎ punem vorbele disearǎ, la emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3 de la orele 19:00 unde sînt invitat sǎ discutǎm aceste evoluții politice.
2008, parlamentare: Senat
2009, prezidențiale tur 1: candidați
2009, prezidențiale tur 1: partide
.
Cu Crin, iese Georgescu președinte fluierând
Acum 3 ore
7 comentarii:
Ne transformam in US, stanga liberalii, dreapta conservatorii, social democratii cam mor, la propriu.
Inevitabil se ajunge la o astfel de distributie pe virsta odata ce te hotarasti sa ramii cu doua partide, asa cum intentioneaza astia acum prin introducerea votului uninominal
e efect de vârsta sau de cohortă?
Ne vei prezenta si un sondaj mai recent CCSB ? Poate diseara la 19 ? Nu de alta, dar cam lipsesc sondajele institutelor cu credibililitate: CCSB, CURS, CSOP....poate si ....IRES. M-ar interesa daca pdl a reusit sa treaca de 20%, fie si cu un procent....daca usl e intre 50-55% sau trece de 55% si....cam care ar fi acum simpatiile in functie de varsta, educatie, venit....
Ne vei prezenta si un sondaj mai recent CCSB ? Poate diseara la 19 ? Nu de alta, dar cam lipsesc sondajele institutelor cu credibililitate: CCSB, CURS, CSOP....poate si ....IRES. M-ar interesa daca pdl a reusit sa treaca de 20%, fie si cu un procent....daca usl e intre 50-55% sau trece de 55% si....cam care ar fi acum simpatiile in functie de varsta, educatie, venit....
@ Tapirul: e si de virsta, si de cohorta. Are si o componenta inertiala: cohorta, odata ce s-a obisnuit sa voteze cu un anumit partid, va vota in continuare cu el.
Are insa si o componenta de virsta: pe masura ce se schimba etapele vietii si oamenii inainteaza in virsta isi schimba nevoile si interesele si unii dintre ei tind sa isi schimbe optiunea de vot.
@ Sergiu: nu, nu voi prezenta. Daca vreti informatii despre evolutiile politice, ne puteti contacta la adresa cunoscuta si sa discutam posibilitatea unei colaborari reciproc avantajoase.
Si aici suntem sui.. in timp ce in lumea buna tineretul e de stanga, iar batranetul e conservator, la noi e fix invers...
Trimiteți un comentariu