Prin anii '80, un prieten m-a dus acasă la Ţuţea, unde am fost prezentat unui bătrân în pijama care bombănea aiurea repetând paradoxuri cinice. Ideea vagă a acelui prieten era că trebuia să ne simţim disidenţi prin simplul fapt că l-am vizitat pe Ţuţea. „Păi, mă, Ţuţea l-a cunoscut pe Nae Ionescu!"...
Poziţionare adolescentină, desigur, însă ea rămâne la fel de solidă şi astăzi în atitudinea intelectualilor, la două decenii după căderea comunismului şi după ce - conform predicţiilor ideologului totalitar reconvertit la democraţie Silviu Brucan - am intrat cu chiu, cu vai în Europa. E ca şi cum tot acest parcurs nu ar fi lăsat nici o urmă pe parbrizul naţiunii.
A mai propune azi un om precum Petre Ţuţea drept standard moral înseamnă a fi rămas prizonierii aceleiaşi mentalităţi infirme de naţiune frustrată care nu se poate afirma decât printr-o provocare amorfă, însă violentă la nivel verbal, şi mai ales o provocare de dreapta, elitist-creştină, pentru că noi se presupune că am fi înţeles care sunt adevărurile esenţiale ale civilizaţiei europene, spre deosebire de Occidentul decadent şi ateu.
Aşa încât e încă de bonton să îţi proclami admiraţia pentru influenţa magică exercitată de Nae Ionescu asupra intelectualilor interbelici şi pentru verbul neconvenţional al lui Ţuţea. Totuşi, până şi cei mai necondiţionali adoratori ai lui Nae Ionescu recunosc că opera acestuia e anostă şi indigestă, o compilaţie de citate şi banalităţi.
Mitul subzistă însă pe fond de frustrare. Intelectualii caută să şi-l închipuie pe Nae Ionescu ca pe un soi de Socrate, a cărui operă ar fi mai degrabă o paideia, o formă de educare prin care discipolii îşi descoperă adevărata natură.
Dan Alexe, Prizonierii lui Petre Ţuţea, bătrânul habotnic cu verbul dezlânat
Bolojan, Radu Eremia și austeritatea
Acum 4 ore
6 comentarii:
Evident ca e imposibil sa impui un "standard moral Tutea". Nici Tutea nu ar fi fost de acord, sunt convins, el avea alt "standard moral" pe care l-ar fi dorit termen de comparatie pentru atidudinile noastre zilnice (cam la fel cu acel "What would Jesus do?" postat de Occupy din Londra, care a dus la demisia unui prealat ce a trebuit sa isi reevalueze brutal viata si sensul).
Tutea e mare nu prin ceea ce a enuntat , cum zice nenea asta "dezlanat", ci prin faptul ca ceea ce a enuntat a si probat prin fapta in burta fiarei. De aia un ateu celebru si destept pe numele lui Cioran il respecta. Intre extreme exista respect, fiecare stie de ceea ce este capabil celalalt.
Ori domnul asta numai respect nu degaja. Fake.
Ma scuzati ca indraznesc o intrebare!
Cine e puletele asta scapat de la Socola... ? Si ce vrea el?
:lol:
Sau e "Bride of the gorilla" din posterul de mai jos? :) :) :)
Eu zic ca Alexe asta trolleaza.
Si totusi, care e ideea acestui link? Cine e autorul afirmatiilor si in ce calitate isi exprima parerea despre Tutea?
Sincer, dupa ce am dat click pe "citeste tot", am regretat ca ii fac trafic.
@Matusalem
Cum ce vrea... Parca n-ai sti mizeria cu demitizarea, deconstructia & stuff.
Vrea sa ne convinga ca nu sintem buni de nimic.
Cand şmenarii ãstia însira tot soiul de mizerii despre înaintasi cineva care îi crede ajunge la concluzia ca daca stramosii au fost niste lepre el nu poate fi altceva decat o leprã.
Daca afla ca moş-su s-a pus si cu turcii si cu austro-ungarii s.a.m.d. isi poate zice "Stai frate, ca daca bunicu a putut eu de ce sa nu pot?". Si asta e periculos pentru asupritor.
Stietoata lumea cum se rescria zilnic istoria in '1984'. Cine controleaza trecutul...
La noi inca nu se rescrie zilnic. dar daca am lua manualele de istorie la rasfoit am avea mari surprize...
@Dragos Bora: Demitizarea exhaustiva si relational caduca. Adica?
Puscaria e rece, iar Turambar ne poate povesti de Siberia cea rea. Nu de aia cea fantasmagorica, la care mai visez je, cand si cand. Syberia. Kthxby. Semnez io, Toma NC.
Trimiteți un comentariu