Zilele trecute am cumparat niste carti de la o librarie in engleza (cea de care vorbeste Claudiu aici). Vanzatorul, amabil, mi-a dat si un catalog, pentru ca m-a vazut frunzarind mai multe albume foto. De-abia acum am gasit timp sa ma uit pe el. Printre multele albume prezentate, imi cad ochii pe o fotografie. Aceasta:
O fotografie luata la cald, la debarcarea pe plaja Omaha. Citez din prezentarea de pe site-ul unde am gasit fotografia: "One of the first pictures to be released on D-Day shows a G. I. edging toward Omaha Beach during the Normandy landings. Capa went in with the first wave and turned around to photograph the soldier in the surf."
Robert Capa. Unul din marii fotografi, pare-se, ai lumii acestea crude si expresive. A fotografiat razboiul civil din Spania, debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului. A murit precum a trait: calcand pe o mina anti-personal.
Robert Capa. They don't make them like that anymore. May he rest in peace.
ABCul politic, cu Ernu și Rogozanu
Acum 3 ore
4 comentarii:
geniala fotografia indeed
yup. impactul cel mai mare e in context: e vorba de debarcarea pe Bloody Omaha, unde valurile erau rosii de sange si unde a fost un adevarat macel. in aceasta situatie, sub heavy fire sa stai sa faci poze, e de foarte admirat.
e si o parte de ironie a vietii in toate astea: a avut curaj, a facut poze under heavy fire, pe urma a dat filmele la developat si un pulache de pushtan de 17 ani le-a stricat, a pus prea multa solutie si a busit marea majoritate a fotografiilor. doar vreo 10 cadre au scapat, shi alea blurred.
:(
da,... e drept ca e dureros ca dupa tot chinul si curajul necesar, pozele sa fie "mucite"... dar la fel de adevarat e ca asa blurred au poate mai mult farmec. Pacat mare, intr-adevar, de restu'.
Alte vremuri, alta carne de oameni. Nu mamaliga post-modernista si consumerista a noastra, care sta pe puf shi moare de ennui. :(
Trimiteți un comentariu