miercuri, 24 septembrie 2008

Pe'o sticla de whiskey

Deci m'am hotarat. Deci trebuie sa fim interactivi, nu? Deci sa va aud: care cum crede ca se vor concocta bobocii in aceasta toamna?

Pe limbaj stiintific, sa intzeleaga si politicianul mediu care trage cu ochiul pe aici: care credeti ca vor fi partidele care vor intra in parlament, si cu ce scor (inainte de redistribuire)?

Premiul: o sticla de whiskey Laphroaig.



Daca avem de'a face cu doamne si doamnele nu accepta gustul de ploshnitza afumata strivita pe limba, atunci un de'ala, cum ii zice, un Bailey's, smantana de whiskey cu gust de cacao cu lapte, ca e tare bun si dulce pentru cuconitze si dezleaga limba si alte shnururi corporale. :)



Deci, fara zabava: astept estimarile Dvs. Voi lua in considerare pariurile facute pana pe 1 noiembrie, ziua cand se declanseaza campania, ca sa lasam suficient de mult timp si hazardului sa decida daca e Laphroaig sau Bailey's si cine il bea.

Spun eu primul. Si nu, eu nu ma bag in concurs. No matter what, cineva tot o sa bea din sang... din banii mei.

Deci spun eu primul. Deci:

PD-L: 33%
PSD: 33%
PNL: 19%
UDMR: 5%
PNG (la 3 cu 6): 3%

Total: 93%. Restul se redistribuie.

Participare la vot: 37%.

Nu pun virgule, ca ar insemna sa fiu naiv.

Da, conteaza si ordinea. Cred ca PD-L va lua la mustatza un pic peste PSD. Dar s-ar putea sa ma inshel, ca de'aia sunt sociolog. Sa lucrez cu probabilitatzi si sa dau cu banul in mod stiintific.

Deci va ashtept sa va spunetzi presupusul. Deci we're gonna have some fun.

Deci.

:)



LATER EDIT: A, apropos: fara anonimul cutare. Dati'va si voi un nick, acolo: icsulescu, marmotache, shtrumulici, maimotzeala. Ceva prin care pe urma sa putem sa zicem cine ce merita, nu?

LATER LATER EDIT: Da, oamenii muncii blogorale au dreptate. Trebuie sa ne dam cu parerea si in privinta participarii la vot. Sfatul meu: nu va svarliti cu cifre prea mari. Nu uitati ca se calculeaza participarea din numar oficial de votanti, care BEC-ul il da la 18 milioane, incluzandu-i in socoteala si pe cei aprox. 2.5 milioane de romani din strainatate, care au putine sanse sa voteze, data fiind hartogaraia necesara.

37 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Daca o sa castigi tu dau eu sticla de whiskey dar cumparam fiecare cate una si ne facem praf. Maine dau pronostic. Daca castig eu tu le cumperi si le bem tot impreuna.

Anonim spunea...

Da daca ramane vot pe liste faci alt concurs sa n-avem vorbe,ok ? :)
PD-L 37%
PSD 34%
PNL 18%
UDMR 5%
Restul-NU

Participare: max 35% (Teacher's please)

franzen spunea...

PDL 36,5
PSD 30
PNL 16
UDMR 5
Niciunul la 3+6

Participare: 45%

Turambar spunea...

Cred ca pana la urma se intrezareshte o mare bauta comuna. De fericire, de necaz, asta o vom vedea. Dar clar va fi o incercare de reset. De Crt-Alt-Delete de 40% spirtos.

:)

Teacher's? Comme on. Da, ai dreptate: dintre whiskey'urile blended astea medii din supermarket este, paradoxal, unul din cele mai bune, cel putzin dupa gustul meu. Mellow, moale, nu asha de spirtos cum e Ballantine's-ul, de exemplu. Dar single malt-ul e in alta sfera celesta, moshule. Did you ever try to waste your tongue with a dip of Laphroaig?

Da, avetzi dreptate: trebuie sa introduc si participarea. Buna idee. Ma mir de ce nu mi'a trecut prin cap. Absentza prezentzei cafelei in sange :)

Anonim spunea...

PD-L: 34%
PSD: 29,5%
PNL: 17,5%
UDMR: 5%
PRM: 5%

Total: 91%.
Restul (PNG 4%, PC 2% etc. - dacă n-or fi prin alianţe)se redistribuie.

Participare la vot: 38%.

Nu mă omor cu uischiul, da' o palincă nu refuz niciodată :)

Cristian Banu spunea...

Foarte intersante scorurile previzionate pentru PD. Mă întreb, totuşi, de unde creştrea faţă de locale în condiţiile în care au făcut numai gafe iar Traian Băsescu este şi el în declin...
În fine:
PSD - 36%
PD - 25%
PNL - 25%
UDMR - 8%

Participare la vot 30% plus minus marja de eroare de 3%.

Anonim spunea...

PD-L 34%
PSD 32%
PNL 19%
UDMR 5%

Restul - maruntzish, peanuts, redistributie.

Prezenta la vot 35%-38%, depending on how cold it is and how hard it rains.
Si beutura nu ma intereseaza, so waiver.

Anonim spunea...

PDL 36
PSD 30
PNL 16
UDMR 5
restul redistribuire
prezenta la vot 40%

Anonim spunea...

PD-L: 32%
PSD: 33%
PNL: 19%
UDMR: 5%
PRM: 5%
Total 94%.
Prezenta la urne 35%.

Anonim spunea...

Ce facusi bre, Turambare? Ai aproximat o vaca cu o sfera ca sa-ti dea rezultatul? Nu prea le bunghesti:
1.Se voteaza omul dar la imparteala finala(resturile) conteaza rezultatul la nivel national.Simulezi alegerile mai ceva decat Lacatus faulturile, pe vremuri.Daca in PH PSD ia 3 senatori si PDL doar 1 ma oblig sa-ti dau un TIR de whisky din care vrei tu.Daca nu, dai si tu o bere "La Lac" .
2.O prezenta asa mica la vot inseamna ca UDMR-ul va scoate cam 9% si nu 5%(arunca un ochi pe rezultatele la Europarlamentare si aduna UDMR+Tokes)
3.Dupa ce Bruxellesul si Washingtonul vor numara voturile, distributia in Parlament va iesi cam asa:
Base+Ungurii+Becali 48%
PSDNL 48%
Minoritati 4%
Prezenta la vot 50%(40% urban+ 60% rural)

Turambar spunea...

:) Riscul meu si whiskey-ul tau. Va fi 2 / 2 / 1 la senatori. Dar daca mi'l arati tu pe'al doilea de la PD'L, in conditiile in care inca nu si'au anuntzat candidatzii...

Cu UDMR-ul e posibil sa ai dreptate. Dar la fel de bine, tinand cont ca se recalibreaza dupa total vot pe tara, nu cred ca va fi discrepanta atat de mare. Poate 5 nu, dar nici 8 ca voi.

Deci zici ceva si de partide, sau o lasi ca la americani, cu cele doua tabere strategice?

Anonim spunea...

Preezenta la vot: 42%

PD-L: 34%
PSD: 28%
PNL: 20%
UDMR: 5%

90%

Conteaza numele candidatilor (nu neaparat ptr votanti). partidele care le baga pe gat alora din teritoriu oameni de la centru, pierd.

Anonim spunea...

erata: 87%

Anonim spunea...

dau io un uischi, sa intepenesc, daca da domnul cel mare si cel sfant in care cred io in ultimele doua-trei ore ca prezenta la vot sa fie sub 30%, chestie care ar rima cu un mini-orgasm politic in capul meu - daca treaba asta ar avea v'un sens.
deci: turambar si restul - dau io de baut daca am motivu' asta!

Turambar spunea...

Domnilor si doamnelor,

Rugatzi-va la sfantul elector de Mizil si de Isaccea si de Gherla sa nu mearga la vot. Atunci vom bea pe spezele lui Dottore. Din buful lui, carat cu carca din Beirut...

:)

Ioan Castil Valeda spunea...

Dane, maine se pare ca vom vedea cine da berile alea ->
http://fuckyoutovarasi.blogspot.com/2008/09/cine-da-berile-alea.html ;)

Anonim spunea...

1.In PH la senatori o sa avem 1/1/1 si restu' la redistribuiri.In final, probabil va fi 2/2/1.
2.Nici un partid nu si-a desemnat catindatii.Intra pe pagina web a PNL si-o sa vezi numai discursuri.Toata lumea claxoneaza da' nimeni n-a umplut rezervorul.
3.Nici eu nu cred ca UDMR+PCM va depasi 6.5-7%.Ti-am atras atentia ca in ipotezele tale UDMR nu ia numai 5%.De ce crezi ca s-a dus Base in ungurime?
4.La oras se va vota partidul, asa ca poti sa iei de bune rezultatele de la locale.
5.La sate primarii vor scoate lumea masiv la vot si fata de asta-vara PDL va sta mai bine pen' ca au acum 13-14 pres. de CJ (vatafi adica), in pixurile carora stau multe combinatii alfanumerice ca X5, Q7, A6 ale alesilor locali.Ca sa-ti dai seama de puterea lor vezi rezultatele din PH ale partidului lui Anghel.
6.Nu sunt convins ca in 2004 Basescu a avut cele mai multe voturi, dar era prea riscant pentru Occident sa-si lase banii pe mana lui Nastase.
7.PDL 34%
PSD 27%
PNL 18%
UDMR 6.5%
PNG 5%

Anonim spunea...

PSD-PC 34
PDL 31
PNL 19
UDMR 6
PRM 5

Da' e Laphroaig' ? Că atunci e scoţian, deci whisky. Nu că aş zice pas la un whiskey irlandez.

Turambar spunea...

OK. Ai dreptate. Am pus un e in plus. Dau un Tullamore pentru asta.

:rofl:

Cum spunea distinsu rapsod anonim din neamu lu Adrian Paunescu

Laphroaig beau, Laphroaig mananc
Seara pe Laphroaig ma culc.

Turambar spunea...

@ adi: mersi pentru comentarii. La oras partial ai dreptate: conteaza mult mai mult componenta de partid, ideologica, decat la sat, unde puternice sunt retelele locale si priceperea organizatorica de vataf a primarului si a popii si a crasmarului si a cui mai intra in ecuatzie.

Insa asta nu inseamna ca ma pot baza pe rezultatele de la locale peste tot. Au fost judete / municipii unde rezultatul de la locale este puternic colorat de carisma personala a primarului-tunet, care a luat tot si a futut tot. Vezi Pitesti, cu Pendiuc, vezi Constanta, cu Mazare, vezi Rm Valcea, cu haiducul ala, i'am uitat numele, cu G parca. Nu cred ca votul de la locale, obtinut in buna masura pe sharmul primarului, va fi replicat cu aceeasi intensitate la parlamentare. De ex, nu cred ca in Constanta (vorbesc de municipiu), PSD-ul va reusi acelasi tavalug de voturi ca in mai. Va conta in continuare prezenta lui Mazare, dar nu cu acesta intensitate nesimtita :)

Deci nici la oras nu ma pot baza 100% pe rezultatele de la locale. Insa, pe partea cealalta, reprezinta estimatorul cel mai la indemana si cel mai clar pe care il avem deocamdata, pana incep sa apara sondajele de toamna pe colegii, care ne dau o imagine mai actuala a situatiei. Dar pentru asta trebuie sa avem listele de candidati, nu?

Mama ma-sii de taraganare, ca mai au astia un pic si intra in noiembrie si tot nu s-au hotarat. Si pe urma, intr-o joi, o sa vina iuresul in care toata lumea o sa ceara sondaje ieftine si bune pe care sa le facem ieri. Sau alaltaieri, daca sa poate, please, ca suntem prieteni, nu?

:(

Anonim spunea...

Intuitia mea de matematician imi spune ca a face un sondaj in fiecare colegiu, cu clasica eroare de 3% presupune un volum de selectie de cateva sute/colegiu, adica 10-12000 la nivel national.Scump dom'le, scump!Intreaba-l pe Oprescu cum a reusit sa stranga jdemii de adeziuni intr-o saptamana.
Probabil ca se vor selecta iarasi 1100 de bizoni, e adevarat cu lista de catindati in fata, iar rezultattele se vor da la nivel national si nu la nivel de colegiu.
Tu stii mai bine, ca nici pe tata nu l-am invatat cum se fac copiii.

Turambar spunea...

La nivel national intr-adevar este presque imposibil. Nu spun totalmente imposibil, ci foarte dificil. Doar daca pui laolalta resursele umane a mai multor institute de cercetare. Calculul e simplu: 350 ... 400 x aprox. 330 = aprox. 100 mii de cazuri. Neah. Prea mult. Nici macar mai multe institute nu pot face asta suficient de repede.

La nivel de circumscriptie (i.e. judet) se poate mai usor. Un judet mediu are 6 colegii de CD (celelalte de Sen intra by default in ele). 6 x 500 = 3000 de chestionare. Nu cocosator de mult. Nici putin, e drept, dar totusi fezabil.

La Bucuresti, insa, unde ai 28 de colegii, iar da de ordinul zecilor de mii. Deci mult. Deci scump. Deci greu. Deci nu. Fiecare pe barba lui, cu toate ca la numarat bobocii calculele se vor face per total circumscriptie, adica per total Bucuresti. Ceea ce va crea niste probleme de estimare. Si multi si-o vor fura, facand calcule doar pe sectoare.

Nu'i asa ca e misto meseria asta uneori?

:) :p

Anonim spunea...

Prezenta la vot 37%
PDL: 33%
PSD: 26%
PNL: 20%
UDMR: 7%
restul, redistribuire.

Anonim spunea...

PDL 35%
PSD+PC 29%
PNL 20%
UDMR 7%

Participare 33%

Intrebare, pentru ca nu am inteles foarte bine ceva la noul sistem de vot:
Daca, de exemplu, Gigel Becali castiga detasat colegiul in care candideaza, insa PNG per total are sub 5%, Gigel isi pierde locul ?

Turambar spunea...

Daca va candida drept independent si castiga 50% + 1, isi pastreaza locul.

Daca va candida din partea PNG, PNG ia sub 5% si nu obtine 6 colegii de deputat si 3 de senator unde sa iasa pe primul loc, se duce acasa.

Daca, insa, obtine 6 + 3, chiar daca are sub 5%, intra in Parlament.

Anonim spunea...

PD-L - 32%

PSD - 31%

PNL - 16%

PRM - 5%

UDMR - 5%

PNG - 4%

Restul - 6%

Participarea la vot - 45%

Unknown spunea...

pfft.. procentaje. eu zic ca alegerile se amana din cauza unui atac extraterestru.

Anonim spunea...

:) Too early to tell, vorba Mirandei. But anywho:

PD-L: 35%
PSD: 32%
PNL: 17%
UDMR: 6%

Prezenta 45%...

Anonim spunea...

PSD-PC 33
PDL 30
PNL 18
UDMR 7
PRM 5

Prezenta 35% - 37%. Dar sa nu uitam o vorba din batrani: Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile.

Turambar spunea...

@ Helpthegrass: He. He he. Mic, dar intzelept. :)

Dar sunt si maniere de contracarare a chestiei astea staliniste. De'aia se fac exit polluri si de'aia fiecare partid are reprezentantzi in fiecare sectie (teoretic toate; practic partidele mari) si face numaratoarea paralela, la care de cele mai multe ori ai raspunsul inainte de rezultatele oficiale BEC.

A, sa nu uit: bine ai venit! :)

Anca spunea...

Sa vedem

PD-L: 32%
PSD: 26%
PNL: 18%
UDMR: 5%
PNG: 4%

Total de 85%, estul se redistribuie.

Participare la vot: 32%.

Ion de la Chiuiesti spunea...

PDL-30%
PSD+PC-34%
PNL-18%
PRM-5%
UDMR-5,5%

TOTAL 92,5%
PARTICIPARE 53%

autor spunea...

PSD PC 32
PDL 31
PNL 14

Prezenta la vot ~ 40 - 42%

Cristian Banu spunea...

And the winner is Mordechai. Da şi eu am avut parţial dreptate, dacă aduni scorurile PD + PNL :) ). Cheers!

Anonim spunea...

eu nu cred, da' cercetez...
si oricum, s-au cam anuntat exit polls.

Turambar spunea...

Mordechai? O sa ii dau un whisky lui Mordechai? Damn. Lumea e cruda si nedreapta.

:) :rofl:

O sa fac centralizarea si o sa decidem castigatorul. Daca iese Mordechai, o sa mai facem o data centralizarea. Daca si atunci iese tot Mordechai, o sa deschid sticla de suparare si o sa o beau sa ma imbat sa nu mai vad un asemenea rezultat crud si hain.

Auzi tu: sa'i dau eu whisky lui Mordechai!

:rofl: again

@ Zamolxis: cam tarziu, zeule, cam tarziu. Pana si zeii trebuie sa emita predictii inainte, nu dupa eveniment :). Stii tu cum se spune: Predictia este foarte dificila, mai ales cand se refera la viitor.

Deci data viitoare. Deci multumesc ca ai trecut pe aici. Deci.

Anonim spunea...

Bine v-am regasit.
Sa nu ne grabim... mai este ceva pana la rezultatele finale. Dar observ ca predictiile sunt apropiate. Ce se intampla la balotaj? Cum se imparte sticla?
Sanatate si Noroc.