Mda. Cine poate sa imi explice ca la idiotzi, pas cu pas, in termeni clari, de gradinitza, ce vor stimatii nostri legiuitori sa spuna in Art. 48, punctul 7, paragraful a, primeshte toata aprecierea, uimirea, consideratzia si admiratzia mea. Bashca o sticla de whiskey, ca suntetzi mai deshteptzi decat mine.
I'auzi i'auzi:
(7) Desfasurarea mandatelor repartizate pe circumscriptii electorale se face de Biroul Electoral Central, dupa cum urmeaza:
a) pentru fiecare partid politic, alianta politica sau alianta electorala care intruneste conditia prevazuta la art. 47 alin. (2), se imparte numarul voturilor neutilizate si al celor inferioare coeficientului electoral al circumscriptiei electorale, din fiecare circumscriptie electorala, la numarul total al voturilor valabil exprimate pentru acel partid politic, alianta politica sau alianta electorala avut in vedere la repartizarea mandatelor pe tara.
Rezultatul astfel obtinut pentru fiecare circumscriptie electorala se inmulteste cu numarul de mandate cuvenite partidului politic, aliantei politice sau aliantei electorale. Datele obtinute se ordoneaza descrescator la nivelul tarii si separat descrescator in cadrul fiecarei circumscriptii electorale.
Pentru fiecare circumscriptie electorala se iau in calcul primele partide politice, aliante politice sau aliante electorale, in limita mandatelor ce au ramas de repartizat in circumscriptia electorala respectiva. Ultimul numar din aceasta operatiune reprezinta repartitorul acelei circumscriptii electorale.
In continuare, se procedeaza la repartizarea mandatelor pe circumscriptii electorale in ordinea partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, precum si a circumscriptiilor electorale din lista ordonata pe tara, astfel: primul numar din lista ordonata pe tara se imparte la repartitorul circumscriptiei electorale de la care provine, rezultand numarul de mandate ce ii revin in circumscriptia electorala respectiva.
In continuare, se procedeaza identic cu numerele urmatoare din lista ordonata pe tara. In situatia in care s-a epuizat numarul de mandate cuvenite unui partid politic, unei aliante politice sau unei aliante electorale ori dintr-o circumscriptie electorala, operatiunea se continua fara acestea.
Daca numarul din lista ordonata pe tara este mai mic decat repartitorul de circumscriptie electorala, se acorda un mandat;
Deci daca voi intzelegetzi ce spune acolo, suntetzi mari. Mai ales unde e subliniat cu rosu, acolo la repartitorul electoral. Ce inseamna "ultimul numar din aceasta operatziune" depasheshte copios limitatele mele capacitatzi cognitive, semantice shi umorale.
Shi atunci ma dau batut. Shi ashtept sa-mi ecsplicatzi. Si va dau o sticla de whiskey. Single malt. You name it. Except Lagavulin, ca de'ala bea Aditza shi imi repugna ideea sa va tratez cu asha ceva :p
Știrile zilei – 6 noiembrie 2024
Acum 50 de minute
21 comentarii:
"Nu cerceta aceste legi..."
1. Habar n-am, ca ma dor ochii-n creierii capului daca amestec literele.
2. Da' poti sa dai un Jack.
3. Afumatura sa bei tu, cu vecinii tai din bloc
http://codexpolitic.us/wp-content/uploads/2008/09/prezentare-sistem-electoral-2008.doc
via apd :)
@turambar
M-ai bagat la pologati. Asa mai venim de acasa.
Probabil propozitia aia isi avea locul in alta parte dar au gresit pagina si au bagat-o aiurea. Ori s-au certat in Comisia de Cod Electoral si ca sa-i faca pe plac si celui mai prost dintre ei. i-au bagat si lui o proprozitie contributie personala, la intamplare ca sa nu se supere ca nu ii sunt luate opiniile in considerare.
Vreau vot pe listeeeee!
@Turambar. Dau un whiskey (good old Jacko), dacă renunţi la sh şi tz. :)
@ Roxana: Sa moara mama mistretzului atomic daca mai fac. Shi promit solemn ca voi evita aceasta alaturare nefericita, tzipatoare, shuieratoare shi nesimtzita.
Joke aside: ori de cate ori pot, scriu in Word si pun diacriticele (cu toate ca am vazut ca in Internet Explorer nu prea se vad). Insa uneori o comit pe repede inainte si instinctele mele de forumist sunt mai puternice. Sa ma iertzi in avans :)
@ Mihnea: nu mi'ai raspuns. Nu dau nici un whiskey. In documentul acela explici cat se poate de clar distributia la nivel de judet. Dar pe aia am intzeles-o si eu. Insa la nivel national, nu avem o explicatie clara.
I'auzi i'auzi ce spui tu acolo:
Pentru faza de atribuire a mandatelor la nivel naţional, se efectuează o serie de operaţiuni pe baza resturilor rămase de la nivelul circumscripţiei, descrise în art. 48, .alin. 6 din lege. Calculele efectuate reprezintă o aplicare a metodei d’Hondt de atribuire a mandatelor într-un sistem electoral proporţional, metodă care era folosită şi de sistemul cu vot pe listă folosit în România până în 2004. În urma acestei operaţiuni, pe care nu o putem efectua în cadrul unei exemplificări cu un singur judeţ obţinem numărul de mandate ce revin fiecărui partid din cele care nu au putut fi atribuite la nivel de circumscripţie (judeţ).
Trebuie apoi să stabilim în care dintre circumscripţii vor fi atribuite mandatele rezultate în urma operaţiunii de mai sus. Pentru acest lucru se calculează un repartitor de circumscripţie (art. 48, alin. 7). Acest repartitor de circumscripţie ne va indica către ce circumscripţii (judeţe) se vor îndrepta mandatele atribuite partidului la nivel naţional, urmând apoi ca Birourile Electorale de Circumscripţie să atribuie mandatele candidaţilor din colegii.
Doar chestii generale. Nimic explicit, la nivel de algoritm. Si nu ne spui cum se calculeaza repartitorul. Deci nema whiskey. Vreau sa intzeleg cum se calculeaza repartitorul electoral, si nu pot. Pentru ca legea e scrisa cu picioarele.
In orice caz, mersi mult pt link. Insa sa stii ca distributia la nivel national tot o necunoscuta ramane. O sa incerc sa stau de vorba cu Mishu Voicu, sa ma lamureasca. Pentru ca daca nici el nu poate, atunci sa moara ma'sa ca cineva is riggin' them :(
@ Ciutacu: mai tonomate, matale vrei whiskey.
Pai atuncia sa shtii ca dam. Dam, ca avem de unde. Dar sa stii ca doar Laphroaig, ca stiu ca nu'tzi place shi atunci o sa suferim impreuna: eu ca dau, shi tu ca bei.
O sa suferim in tacere, ca la talk show la Dan Diaconescu.
:) :p
Nu, că dacă e vorba de "ultimul număr" e fatal. După aia doar cu viagra.
Mi-a luat patru episoade.
http://romaniadeieri.blogspot.com/2008/07/legea-electoral-partea-nti.html
Asta e partea intai, dupa asta te descurci.
Neah. Tot nu mi-ai explicat ce e aia REPARTITORUL CIRCUMSCRIPTIEI ELECTORALE. Deci nema whiskey for the moment. Astept partea a doua. Poate poate. Dar nu cred ca potzi sa-mi ecsplici.
Wow! Ma bucur din toata tastatura ca nu sunt singurul care m-am uitat la textul ala de lege ca boul la poarta noua.
Tutea il cita pe Nae Ionescu si zicea "exemplele au fost lasate de Dumnezeu pe pamant pentru ca ideile sa fie sesizate senzorial si de prosti". Eu am zis ca singurul mod de a intelege e prin puterea exemplului(:-)) Creez trei judete, trei partide - patru si sa buchisesc ce-o iesi. Dar mi-a fost prea lene sa o fac. Incearc-o tu ca tot iti iese de-o ciunga/uischi din chestia asta.
Si-o-ntrebare de final: iti dai seama cum or sa arate sondajele voastre cu privire la cine intra in parlament si cine nu?! Oops, I don't want to be you cand-o sa-te-ntrebe clientii: da' eu intru sau nu?
Sunt scrise toate patru. La rand.
http://romaniadeieri.blogspot.com/search?updated-max=2008-07-17T21%3A13%3A00%2B03%3A00&max-results=10
@ Dan: Da, le-am vazut intre timp. Partea a doua. Si eu banuiam ca repartitorul ar trebui sa fie egal cu nr de mandate nerepartizate inca. Dar puteau si ei sa o formuleze altfel, in pana mea :(
@ Mihai: da. Ma bucur ca suntem mai multzi. It helps... :)
Tu decide-te cu tuica aia. Hahahahahah
deci (încep cu "deci", ca să mă conformez analizelor deştepte pe care le-am citit aici, pe blogul dumitale), în mod normal m-aş fi bucurat să citim şi împreună textele astea, altminteri cam asta fac toată ziulica. că în afară de diacritice şi indo-europene, să zicem că aş mai avea habar şi de astea...
Maestre Turambar, eu rămân anonim, c-aşa-i plăcerea mea. şi ca să nu existe nici cea mai mică bănuială, confuzie, că nu am vrut să fac nici concurenţă, nici vreun alt rău ... promit, dau cuvânt, că nu mai scriu până nu se termină sezonul ăsta. te citesc, cu maximă plăcere, dar mă abţin să mai zic ceva. revin eu după... zicea Shelley, în Ode to the West Wind:
When winter has come,
can spring be far behind?
With a lot of affection
Textul sublinit cu rosu, si nu numai, il veti gasi in intregime in defuncta lege 373/2004, deci nimic nou sub soare. Oricum, isi bat caput destul cei de la statistica cu minunile astea...
@ Dan: am sa dau un whiskey. Este, precum banuiam, numarul de mandate nerepartizate. Daca impartirea da sub unu, se asigneaza un mandat. Vorbim cum facem sa'tzi parvina tzuica de Scotzia, cum intri pe dreapta in Isley.
@ Alina: Da, dar daca ishi bat capul cei de la statistica, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne batem si noi cu aceleasi chestii. Ce, doar pe ei sa ii doara?
@ Anonim: Chiar mi'ar parea rau. Esti unul / una dintre persoanele mereu binevenite aici si dragi sufletului nostru turambarian. Pls stay. Nu te du nu pleca ci mai sta (Azur din Braila)
:)
Salut,
am si eu o mare rugaminte imi poi trimite si mie pe adresa ancasiradu@gmail.com documentul in excel cu simularea pe BUCURESTI.
Iti multumesc anticipat.
Copii, am in maini manualul "Drept constitutional si Institutii politice" al lui Gheorghe Iancu, dupa care se invata la drept. Pentru a-l verifica pe fiu-meu daca si ce a inteles, l-am luat si eu la rasfoit. Mari greseli, care ii baga in ceata pe studenti. Nu intelegeam de ce era asa de revoltat fiu-meu.
sa ne oprim la pag. 325 in care incearca sa se explice ce si cum cu repartitorul electoral din metoda D'Hondt. O greseala de tipar face sa nu mai intelegem nimic, dar m-am straduit sa pricep cum de fapt se calculeaza si am descoperit:
(Sa ne folosim de exemple pentru a nu ne incurca in cuvinte)
Avem de repartizat 4 mandate si au "concurat" 5 candidati. Au obtinut voturi dupa cum urmeaza
A=200, B=100, C=70, D=30, E=20.
Facem un tabel si pe verticala trecem cele 5 candidaturi (A,B,C,D,E) si pe orizontala numarul de mandate de repartizat, in cazul nostru 4 (deci 1,2,3,4).
Impartim apoi voturile fiecaruia pe rand la 1,2,3 si 4 si trecem valorile in tabel
Astfel
A=200 impartit la 1=200, la 2=100, la 3=66,6 si la 4=50
B=100 imparit la 1=100, la 2=50, la 3=33,3 la 4=25
C=70 impartit la 1=70, la 2=35, la 3=23,3 la 4=17,5
D=30 impartit la 1=30, la 2=15, la3=10, la 4=7,5
D=20 impartit la 1=20, la 2=10, la 3=6,6, la 4=5
Acum, aceste valori le asezam in ordine descrescatoare:
200 (de la A:1), 100 (de la A:2), iarasi 100 (de la B;1), 70 (de la C:1), 66,6 (de la A:3) si asa mai departe, dar de fapt nu ne mai intereseaza, caci trebuie sa ne oprim la cea de-a patra valoare, caci avem de repartizat 4 mandate. Care este cea de-a patra valoare? Este 70 (obtinut, cum spuneam prin impartirea mandatelor obtinute de C la 1.
Acesta este REPARTITORUL ELECTORAL.
Ce facem cu el?
Impartim numarul de voturi la el:
A=200:70=2,85 (deci doua mandate obtinute)
B=100:70=1,42 (deci un mandat)
C=70:70 (un mandat)
Asa se repartizeaza cele 4 mandate in cazul nostru.
Este adevarat ca nu mai era nevoie de aceasta ultima operatie de impartire, caci se putea vedea direct din tabel care sunt primele 4 valori in ordinea descrescatoare (200, 100, 100 si 70) si in dreptul carui candidat se afla.
Se foloseste insa pentru a vedea resturile de vot pentru cazul redistribuirii mandatelor.
Adica A=200 de voturi dintre care, pentru 2 mandate i-au trebuit 140 de voturi (70-repartitorul electoral inmultit cu 2), deci mai raman 60 de voturi...
Cam asa ceva.
toate cele bune!
Trimiteți un comentariu