vineri, 4 ianuarie 2008

Huckabee and Obama win in Iowa

Huckabee and Obama win in Iowa. Citit in FT. Am ajuns acolo via o discutie pe Jeopardy, la Stoica. Da, I know: I rely too much on HotNews.

I-auzi i-auzi: paragraful semnificativ:

Barack Obama declared a “defining moment in history” on Thursday as he rode a wave of support from young and independent voters to defeat Hillary Clinton in the Iowa caucuses, putting him in pole position to win the Democratic presidential nomination.

The Illinois senator, who is bidding to become the first African-American US president, won by a decisive eight-percentage point margin, with Mrs Clinton, the senator for New York, finishing third behind former senator John Edwards.


Oops. Se pare ca America nu e pregatita pentru un presedinte femeie, si ar pune mai degraba botul la un minoritar de culoare. Dintre doua minoritati oprimate, negrii si femeile, femeile tot la cratita raman. :blink:

Procentele sunt urmatoarele:
Barack Obama 37.6%
John Edwards 29.7%
Hillary Clinton 29.5%

Hillary, cu toata asocierea ei cu Bill (sau poate tocmai de aceea?!...), cu toata vizibilitatea sa, a cam dat-o in bara. Si dupa cum probabil unii dintre voi stiti, alegerile din primele state (e.g. Iowa) sunt definitorii pentru trend setting.

Se anuntza alegeri fierbinti. Kip in tach.

LATER EDIT: Mihnea vorbeste si el aici despre acelasi subiect, scotand in evidenta efectul grass rootului organizat pe Internet, especially among young independent voters, si cum el este probabil singurul care can close the gap between Democrats and Republicans, aducand in tabara democratilor votanti transfrontalieri, din tabara republicanilor.

6 comentarii:

Unknown spunea...

minoritate morala, poate, la femei, ca sunt mai multe decat barbatii cam peste tot in lume. dar da, interesant ce zici :)

Turambar spunea...

Intr-adevar, in sensul asta, nu din punct de vedere numeric. Ci simbolic, referitor la putere, resurse si conducere - apanajul barbatilor in lumea asta paternalista si violenta si rea.

Vezi tu, in Germania a fost posibil, cu Merkel. In America, cu un miez de un conservatorism constant, e posibil sa nu fie posibil.

Insa se mai joaca. Nu au intrat statele mari in joc. Vezi in articolul acela strategia lui Giuliani de a se concentra pe ele, la conservatori.

Cum spuneam: kip in tach. :)

Claudiu Tufis spunea...

Prin 2006 (parca) mi-era lene sa lucrez la dizertatie, asa ca am urmarit cu atentie conventiile democratilor si republicanilor. Din toti cei care s-au bagat in seama atunci, Obama a fost singurul care m-a impresionat. A avut un discurs extraordinar, cu succes atat printre participanti cat si in mass media (mai putin cea vadit republicana). Marele lui dezavantaj, din punctul de vedere al unora, este ca este de-abia la primul mandat de senator - cam verde pentru Casa Alba.

Huckabee e aproape la fel de idiot ca si W.

Turambar spunea...

"Marele lui dezavantaj..."

Yup. I know. Asta va fi probabil punctul sensibil in care vor tot lovi preopinentzii.

Habar n-am de Huckabee. Citesc ca e un Bible-thumping evanghelist. Daca e tampit, e bine. Scad sansele republicanilor si mai mult.

oceania spunea...

s-ar putea ca Hillary Clinton sa piarda nu pentru faptul ca e femeie ci pentru ca nu convinge

Turambar spunea...

S-ar putea sa ai dreptate. Insa cu siguranta si faptul ca e femeie ishi aduce contributzia.

Sorry, Oceania. You're doomed. La cratitza cu tine! Noi ne ducem sa purtam razboaie si sa ne intoarcem victorioshi pe scut.

:)