joi, 16 februarie 2012

Sǎ curgǎ procentele, sǎ înfunde canalizǎrile

"O altă greşeală tipică este calcularea din ce nu trebuie. Dacă întrebi populaţia României câţi bani ia Statul ca TVA din 100 de RON o să spună, o mare parte, 24, greşit, e ceva în jur de 19,5 RON. Din 124 de lei ia Statul 24. Asta e greşeală, nu manipulare.

Metodele sunt, se calculează procente din altceva decât trebuie, se calculează procente fără a se preciza din ce, se compară procente din cantităţi diferite, nu se leagă procentele de realitate, se calculează procente din aceeaşi noţiune dar la momente diferite de timp. Cine mai are e binevenit. Cea mai folosită este folosirea procentelor fără a se preciza din ce sunt calculate.
"

Dan Șelaru: "Procente, PR, economie"



.

5 comentarii:

Vlad. Ciobanu spunea...

...de ce ? E ceva deductibil ? 24% din 100 de lei înseamnă 19.5 lei ?

și mai am o întrebare

La revânzare TVA-ul se aplică, nu ?

Anonim spunea...

Statul nu ia nici macar 19.5 lei din 100. TVA-ul e deductibil pentru societatile comerciale.

Teoretic, prin TVA statul ia 24% din adaosul comercial. Practic nici atit. Pentru ca o firma are cheltuieli, face investitii. Deci e si cumparator, adica plateste TVA. Apoi DEDUCE din TVA-ul pe care-l colecteaza ca vinzator ceea ce a platit la cumparare. Pot exista situatii in care o firma sa ajunga sa aiba TVA de recuperat de la stat.

Exemplul tipic de recuperare a TVA-ului de la stat e pentru firmele care produc local (deci platesc TVA in calitate de cumparatori de materii prime, utilitati, bla-bla) si vind preponderent la export in tari UE. Adica nu factureaza TVA la vinzare.

Vlad. Ciobanu spunea...

Păi și eu la magazin de ce plătesc cu 24% mai mult la prețul de bază ?

Barbu Mateescu spunea...

Vlad, la întrebarea de la 16:19 :
100 de lei din exemplul tău nu e preţul pe care îl plăteşti, ci costul înainte de taxe. Tu plăteşti 124.

În acelaşi sens, legat de întrebarea de la 20,04: tu plăteşti într-adevăr 24% mai mult. Deducerea TVA e altă poveste.

Ce vroia să spună Dan Şelaru era să nu confundăm preţul-înainte-de-TVA cu preţul-de-după-TVA.

Anonim spunea...

Dan Selaru se referea la marimea de referinta, cea la care trebuie sa te raportezi.

Exemplu:
Sa zicem ca sint un comerciant si-mi lichidez stocul de marfa la finalul sezonului. Pretul produsului a fost de 100 RON. La reducere vreau sa-l vind cu 50 RON. Ce reducere procentuala voi afisa la intrarea in magazin? 50%, sau 100%.

Aritmetic ambele valori sint corecte. Depinde la ce pret de referinta ma raportez. Corect este la cel initial, ca la ala fac reducerea. Deci, am o reducere de 50 RON, la un pret initial de 100 RON. Adica 50%.

Dar cum comerciantii sint abili, iar clientii, de regula, cam naivi si mai deprinsi cu carnea de porc decit cu aritmetica (ambele grele, spune o vorba din popor), discountul afisat la intrarea in magazin va fi 100%. "Pretul e 50, ti-am redus 50, deci 100%. Pomana curata!"