"O altă greşeală tipică este calcularea din ce nu trebuie. Dacă întrebi populaţia României câţi bani ia Statul ca TVA din 100 de RON o să spună, o mare parte, 24, greşit, e ceva în jur de 19,5 RON. Din 124 de lei ia Statul 24. Asta e greşeală, nu manipulare.
Metodele sunt, se calculează procente din altceva decât trebuie, se calculează procente fără a se preciza din ce, se compară procente din cantităţi diferite, nu se leagă procentele de realitate, se calculează procente din aceeaşi noţiune dar la momente diferite de timp. Cine mai are e binevenit. Cea mai folosită este folosirea procentelor fără a se preciza din ce sunt calculate."
Dan Șelaru: "Procente, PR, economie"
.
Dezbatere Prezidențială – live text
Acum 2 ore
5 comentarii:
...de ce ? E ceva deductibil ? 24% din 100 de lei înseamnă 19.5 lei ?
și mai am o întrebare
La revânzare TVA-ul se aplică, nu ?
Statul nu ia nici macar 19.5 lei din 100. TVA-ul e deductibil pentru societatile comerciale.
Teoretic, prin TVA statul ia 24% din adaosul comercial. Practic nici atit. Pentru ca o firma are cheltuieli, face investitii. Deci e si cumparator, adica plateste TVA. Apoi DEDUCE din TVA-ul pe care-l colecteaza ca vinzator ceea ce a platit la cumparare. Pot exista situatii in care o firma sa ajunga sa aiba TVA de recuperat de la stat.
Exemplul tipic de recuperare a TVA-ului de la stat e pentru firmele care produc local (deci platesc TVA in calitate de cumparatori de materii prime, utilitati, bla-bla) si vind preponderent la export in tari UE. Adica nu factureaza TVA la vinzare.
Păi și eu la magazin de ce plătesc cu 24% mai mult la prețul de bază ?
Vlad, la întrebarea de la 16:19 :
100 de lei din exemplul tău nu e preţul pe care îl plăteşti, ci costul înainte de taxe. Tu plăteşti 124.
În acelaşi sens, legat de întrebarea de la 20,04: tu plăteşti într-adevăr 24% mai mult. Deducerea TVA e altă poveste.
Ce vroia să spună Dan Şelaru era să nu confundăm preţul-înainte-de-TVA cu preţul-de-după-TVA.
Dan Selaru se referea la marimea de referinta, cea la care trebuie sa te raportezi.
Exemplu:
Sa zicem ca sint un comerciant si-mi lichidez stocul de marfa la finalul sezonului. Pretul produsului a fost de 100 RON. La reducere vreau sa-l vind cu 50 RON. Ce reducere procentuala voi afisa la intrarea in magazin? 50%, sau 100%.
Aritmetic ambele valori sint corecte. Depinde la ce pret de referinta ma raportez. Corect este la cel initial, ca la ala fac reducerea. Deci, am o reducere de 50 RON, la un pret initial de 100 RON. Adica 50%.
Dar cum comerciantii sint abili, iar clientii, de regula, cam naivi si mai deprinsi cu carnea de porc decit cu aritmetica (ambele grele, spune o vorba din popor), discountul afisat la intrarea in magazin va fi 100%. "Pretul e 50, ti-am redus 50, deci 100%. Pomana curata!"
Trimiteți un comentariu