Unul din stereotipurile vehiculate la adresa politicii românești este cǎ liberalii sînt niște gentlemeni. Sau, mǎ rog, mai gentlemeni decît alții de aceeași teapǎ cu ei.
Ǎsta este unul din motivele, printre altele, pentru care de cînd mǎ știu am votat cu ei. Neagu Djuvara sau Cǎlin Popescu Tǎriceanu reprezintǎ întrupǎri mai mult sau mai puțin scorțoase ale acestui stereotip.
Un alt stereotip al politicii noastre, sau mǎcar al cǎinelii catastrofico-publice de tip “Dar rapița? Ai vǎzut rapița, stimabile?” este cǎ politica în România este prea istericǎ și mîrlǎneascǎ și cǎ tare i-ar mai șade bine o înnobilare de vorbǎ și de faptǎ, un pic de ștaif ca la Paris sau ca la Londra.
Cum ar zice Veta și cu Safta, sorbind cu dichis din cafeluțǎ la ceas de searǎ, în fața dozei zilnice de talk-show și de OTV: Doamne, ce ne-am mai dori și noi o viațǎ politicǎ normalǎ, lipsitǎ de vehemențǎ și de sictir balcanic! Vai, maicǎ, ce bine ar fi dacǎ politicienii noștri ar fi și ei mai de Doamne ajutǎ, nu niște țate mîrlǎnești și niște cațe nesimțite!
Ai vǎzut, soro, cum i-a dat cu pa’aru de apǎ în fațǎ? Mai ceva ca Mița cu vitrionu. Țț țț țț! Pǎi la Viena, soro, n-o sǎ vezi niciodatǎ așa ceva, sau la Stockholm. Acolo politicienii e niște domni, soro, și cînd se înjurǎ o fac cu eleganțǎ. Ei și schimburile de lichide seminale le fac pe hîrtie cu antet, cu formule elegante de introducere și cu eufemisme în loc de jet.
Doamne, ce ne-am dori și noi sǎ se schimbe lucrurile în România și sǎ suferim și noi de normalitatea bǎtrînei Europe! Cǎ prea sîntem niște țopîrlani nespǎlați la vorbǎ, la faptǎ și la caracter! Ah, țațo, nu mai apuc eu vremurili alea sǎ fie bine ca sǎ nu ne fie rǎu...
Ei bine, drage babe fandaxite, ei bine, dragi acri cîrcotași, culmea culmilor și tristețea tristețurilor este cǎ astǎzi, într-una din foarte rarele momente de politețe și de bun-simț din România politicǎ a vremurilor noastre de rahat maro, cînd doi adversari politici au dat dovadǎ cǎ își pot ține în frîu umorile și vehemențele reptiliene și cǎ se pot comporta ca doi politicieni englezi, francezi, suedezi sau austrieci și nu ca doi țopîrlani români cu foncție publicǎ, ce îmi vǎd ochii, ce-mi aud urechile?
Cǎ liberalii, acești domni și eleganți ai politicii românești, s-au supǎrat în particular, dar au lǎsat totuși sǎ scape pe surse supǎrarea și în public, pe faptul cǎ Ponta a îndrǎznit nemernicia de a da mîna cu Predoiu și cu Ungureanu în drum spre tribuna de unde urma sǎ-și ținǎ discursul.
“15:20 - Surse din randul liberalilor au declarat ca acestia au fost nemultumiti de faptul ca Ponta a dat mana la intrarea in sala si cu premierul interimar, Catalin Predoiu, si cu premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu.”
Hait! Curat liberal, coane Fǎnicǎ!
Dacǎ e adevǎrat și nu doar o intoxicare de pe site-urile portocalii, atunci tare mǎ tem cǎ liberalii au comis-o mai mult decît aveau voie în fișa de cadre.
Bun, înțeleg sǎ te superi cǎ Ponta, partenerul tǎu de alianțǎ politicǎ, nu a cerut alegeri anticipate, așa cum a fǎcut-o pînǎ zilele trecute. Da, ǎsta da motiv de supǎrare întemeiat. E vorba de idei politice, de principii, de consecvențǎ. Discutǎm pe fondul problemei, cum ar zice bǎtrîna cîrpǎ kaghebistǎ Ion Iliescu, nu pe mofturi și toane.
Bun, înțeleg sǎ te superi cǎ s-a dus în Parlament, deși USL este în grevǎ parlamentarǎ. Alt motiv ce ține de principii și de consecvențǎ. Tot pe fond, coane Ilici.
Înțeleg de asemenea sǎ te deranjeze primejdia ca PSD sǎ dea prime semne de dezgheț de dialog cu PDL, pentru cǎ doar pentru asta ai fǎcut USL, sǎ scoți PDL de la guvernare. Înțeleg sǎ te supere și faptul cǎ se prefigureazǎ un contracandidat la Președinție care nu e chiar comod, venind dinspre zona serviciilor. Vorbim doar despre politicǎ și despre lupta pentru putere, nu despre un joc de table în parc, între pensionari.
Dar nu înțeleg sǎ-ți arǎți iritarea la adresa unui gest elementar de curtoazie, cum cǎ Icsulescu a dat mîna cînd a intrat în salǎ cu Igreculescu. Sau, mai general vorbind, cǎ deși te afli în opoziție și te arǎți totuși critic, anunțînd cǎ vei contesta la Curtea Constituționalǎ numirea miniștrilor fǎrǎ cvorum în comisii, ai totuși un mesaj echilibrat, și cu elemente pozitive, și spui și altceva în afarǎ de “Huooo! La oaaaseeee!”.
OK, înțeleg, discrepanțǎ stilisticǎ, așa cum a spus Antonescu la adresa discursului lui Ponta. Frumos spus, cu o reținere retoricǎ admirabilǎ. Dar sper cǎ aceastǎ nemulțumire la adresa divergenței stilistice sǎ nu se refere și la adresa gestului elementar de curtoazie între doi reprezentanți ai clasei politice românești.
Nu uitați: una din acuzele la adresa lui Traian Bǎsescu este cǎ e mîrlan, grobian, bǎdǎran, țopîrlan, cǎ n-are ștaif de domn care sǎ conducǎ țara. Cǎ nu e Vodǎ, ci mai degrabǎ vǎtaf. A arǎtat-o în destule rînduri: țigancǎ împuțitǎ, hai sǎ-ți arǎt suie-te pe masǎ, bețiveli sordide cu Becali, etc etc.
Dintre acestea, unul din gesturile reprobabile ale sale intens comentate îl reprezintǎ ignorarea la una din sǎrbǎtoririle de 1 Decembrie a prezenței lui Emil Constantinescu, totuși un fost președinte al țǎrii. A trecut pe lîngǎ el ca trenul prin garǎ și nu a dat mîna cu el. Nici cu Iliescu, dacǎ nu mǎ înșel, alt fost președinte.
Toatǎ lumea a sǎrit atunci imediat de fund în sus la adresa acestei impoliteți elementare. La fel, toatǎ lumea a salutat gestul tîrziu, dar binevenit de a-l lua mai apoi pe Constantinescu în avion la funeraliile lui Vaclav Havel.
Pǎi nu exact despre asta este vorba în propoziție și în gestul lui Ponta de azi? A trecut pe lîngǎ niște adversari politici și în loc sǎ-i scuipe în ochi, i-a salutat. Elementar, dragul meu Watson. Un gest de rugbyst, nu de țopîrlan de folbalist.
Drept pentru care conchid, cu liniuțǎ de la capǎt, sǎ înțeleagǎ tot analistul politic cu liceul la seral:
- Sper din toatǎ inima ca aceeași atitudine moralǎ și preocupare stilisticǎ precum cea arǎtatǎ mai demult la adresa lui Bǎsescu sǎ primeze și zilele acestea despre cele întîmplate azi. Accentul pe normalitate și pe politețe, nu pe taberele politice diferite. Pe adversar, nu pe dușman. Pe "we respectfully agree to disagree", nu pe "sǎ moarǎ dujmanii, sǎ le luǎm toți banii"
- Mǎ uimește felul în care am ajuns sǎ apreciez mai degrabǎ comportamentul celor de la PSD decît al celor de la PNL. Vorba poetului: nu credeam sǎ învǎț a lǎuda PSD vreodatǎ. Deh, omul cît trǎiește învațǎ...
- Mǎ întristeazǎ persistența grobianismului în viața politicǎ. Mǎ întristeazǎ și mai mult sǎ vǎd cum grobianismul își sapǎ culcuș în rîndul PNL-ului, acest partid teoretic de domni și de oameni cu caracter, moravuri și prințipuri, nu de țoape.
- Convingerile de viațǎ și puternicul sentiment cǎ gîndesc corect îmi sînt întǎrite de declarații precum cele ale unui stupid ca Mircea Badea, care dintr-o datǎ se trezește sǎ spunǎ cǎ “Eu pe bǎiețașul ǎsta nu-l votez”, deși prin cele fǎcute în ultimele zile încet-încet Ponta de-abia începe sǎ iasǎ din zona de “bǎiețaș” al politicii românești și sǎ dea semne de om politic matur, nu de veșnic adolescent într-ale celor serioase.
- Mǎ întristeazǎ vehemența cu care se peroreazǎ în public. Sper sǎ trǎiesc ziua în care disputa politicǎ sǎ nu mai fie sufocatǎ de nesimțire și de principiul “cine împroașcǎ mai tare cu salivǎ, ǎla are dreptate”, așa cum din pǎcate tot vǎd zilele astea pe la televizor și în Parlament.
- Înțeleg preocuparea pe care publicul o aratǎ la adresa imixtiunii serviciilor de informații în viața politicǎ. Dar mǎcar mǎ bucurǎ faptul cǎ securiștii tineri sînt mai manierați decît securiștii cei bǎtrîni, care, nu-i așa, pînǎ acum n-au intervenit deloc, dar deloc, mǎ înțelegi tu, coane Fǎnicǎ, în viața politicǎ din țǎrrrișoara asta a noastrǎ, Republica Istericǎ Rromânia. Da’ deloc, sǎ moarǎ pisica cu dosarul de gît!
Of, Doamne: bucuria românului cea de pe urmǎ... :(
.
Review soundbar wireless Philips
Acum 3 ore
30 comentarii:
Frate Turambar, ca securistii batrani trageau sforile e clar, dar carpa kaghebista o facea mai cu staif.
Mirel, da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine. Am inceput sa regret din ce in ce mai mult ca, in loc sa recunosc inteligenta seniorului, si sa ma alatur radicalismului lui, in '90, am preferat dandismul liberal.
Acum, cred, trebuie pus mana pe par si dat in cap. La propriu. Nu se mai poate. Asta daca mai este ceva de salvat.... Daca nu, oricum ne-au distrus tara, pentru ca noi am fost cilivizati, sa le dam in cap, sa-i matrasim, si apoi sa ne caram.
Traim in plina "balcaniada".
Asta inseamna ca domnia si eleganta in politica inseamna in realitate "fraier si papagal".
Nu domnul meu!
E timpul rangii in gura, a flegmei intre ochi, ochi pentru ochi si dinte pentru dinte, pentru ca numai asa merge treaba in "balcaniada".
Si noroc ca nu avem un raport de 5,8 arme la 1 locuitor.
Atunci ma duceam direct la rastel, umpleam incarcatoarele si ieseam la dialog indiferent de consecinte.
Parerea mea! :(
@matusalem: corect. Implantatiunea aschiutei prin urechi si extractiunea maduvei spinale!
@matusalem
Total de acord.
Nue vorba ca trebuia sa-l injure pe Ungureanu. Trebuia sa aduca in discutie problema cu ilegalitatea desemnarii lui ca sef SIE in functie si inca citeva chestii, nu sa-l perie usor pe umar.
Prost consiliat mai este Crin. Mai nasol este ca si cei apropiati il imitia.
Ponta chiar a avut o idee indrazneata sa vina cu un alt discurs. A intrat perfect in context.
Probabil nu merge treaba bine cu negocierile de la Buzau.
Fata de greva si alte discursuri inutile, de data asta Ponta a comunicat politic, a venit cu cele 15 conditii. Este singura chestie concreta a opozitiei din decembrie incoace. Pana acum numai vorbe.
A venit si cu tata socru, deci avea un gir din partea batranilor si evident al Dacianei. :)
@ semanticus: yup :)
"Urmasul" (wow, acum 2 ani!), vezi si comentariile:
http://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/03/02/miezul-zilei-23-%E2%80%93-%E2%80%9Curmasul%E2%80%9D/
Da, se vehicula de ceva vreme numele sau. Insa de acum doi ani de zile :)
Bun, nu are rost sa irosesc timpul nimanui asa ca voi fi succint. Dumneavoastra ati scris un articol de 5 pagini pornind de la o mica nota de Live text de pe ziare.com cum ca cineva a comentat despre darea de mana.
http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/premier/guvernul-ungureanu-in-parlament-cum-vor-vota-minoritatile-live-1149790
Pai despre asta e vorba ? Pe asta va construiti argumentatia ca indignarea PNListilor e lipsa de buna purtare ? Problema a fost discursul lui Ponta, nu altceva. Ati pornit de la o ipoteza gresita si, implicit, concluziile au fost nefericite si exagerate.
@ Matusalem: e de gandit daca nu cumva suntem lenevitzi. Am ajuns sa ne ia la mishto intendentzii .
Ponta a reusit sa iasa in evidentza in prima zi in care puterea nu a pierdut "piese" pe drum.
In rest, nimic nou sub soare, serviciili vegheaza si cred ca as putea paria ca vor face fix aceeasi branza ca in ultimii 30-40 de ani in care au vegheat si gandit pentru patrie. Fatalitatea contextului economic internatzional probabil, mioritza, astea :-))
O sa avem nevoie de redobandirea independentzei natzionale, iar atunci ca intotdeauna liberalii o sa dea tonul.
Pana atunci ciocul mic, fanariotzii au treaba.
Eu n-am observat nicaieri ca s-ar fi suparat liberalii (cel putin cei cunoscuti) pe faptul ca Ponta a dat mana cu Predoiu si Ungureanu. S-au suparat pe servilismul lui. Si pe viitoarea posibila saritura in barca puterii, la cel mai mic semn. Asta cu salutatul o fi fost remarcata si infierata la Antene, dar nu servesc.
@ Anonim: nu este prima data cind e o diferenta intre ce ar trebui sa fie liberalii si ce sint, la nivel stilistic, ca sa ma exprim precum presedintele Antonescu. Indignarile referitoare la discursul lui Ponta le inteleg. Nu inteleg alunecarile lor intr-un discurs din ce in ce mai strident. Ma asteptam la alt fel de prezenta politica din partea lor in ultimul timp, nu doar la acest incident. Textul meu de cinci pagini reprezinta o expresie a acestei acumulari de nemultumire. Incidentul cu Ponta a fost pretextul, la fel cu incidentul Arafat a fost un pretext mic pentru o manifestatie in Piata.
Excelent text. Ma regasesc in aprecierile facute la adresa liberalilor si sunt de acord ca gestul dlui. Ponta a fost unul de maturitate politica. Gasesc din ce in ce mai politicianist si lipsit de substanta discursul dlui. Antonescu. Pacat, ca din acelasi motiv cum ca liberalii ar fi un specimen superior de politician, i-am simpatizat mereu. In prezent am mai mult decat diferende stilistice cu ei, iar ele par din ce in ce mai ireconciliabile.
Din pacate, din ce in ce mai mult simt si eu la fel. Pacat de Neagu Djuvara :(
cred că o să mă înscriu în pnl. mă fascinează spitalele de psihiatrie. le citesc blogurile și mă sparg de rîs.
Absolut de acord... Sper ca nu va intarzia momentul in care PNL-ul sa se sparga in aripa Antonescu si liberalii normali, echilibrati pe care i-as putea vota din nou.
Din pacate practic si strategic e greu pentru PNL sa mai rezolve problema conducerii in acest an. Prea tarziu sa mai schimbe planurile.
Daca PNL scapa de Antonescu, nu are timp sa "creasca" un alt lider. Cat timp Antonescu este peste PNL ca popularitate nici nu are logica o astfel de mutare.
:))))))))))) ce revarsare de testosteron in societate (si deci si printre cititorii tai). din pacate, nu doar in societatea noastra. Unii cred ca o lume in criza poate fi reglata cu bate de baseball, pusti si alte simboluri falice transformate in arme de lupta politica. Tura, nu trebuie sa-ti para rau de Djuvara - citeste-i ultimele 3-4 interviuri si o sa vezi ca el a ajuns mai repede - sau mai public - decat tine la aceleasi concluzii. Pe de alta parte, cred ca ar fi pacat sa tragem concluzia ca tot PNL-ul a luat-o pe aratura si a devenit isteric. Cat despre talentele batranei curve kaghebiste, cea mai misto lectura din ultimul timp: Intre linii, a lui Eugen Mihaescu. Un insider al regimului Iliescu descrie cu inteligenta, umor si ironie ce a fost acolo. Toti stiam ca e o otreapa, dar ce apare acolo ne depasea cu mult imaginatia:)
Logica este ca trebuie cineva capabil sa faca rahaturi, pardon, compromisuri. Fara cacat in compozitzie nu iese aluatul pentru baietzii astia.
E ca in bancul ala vechi cu Bula:
Bula era mic si se juca in tzarana. Trece un militzian si il intreaba:
-Ce faci aici Bula?
-Un pompier
-Si cum il faci?
-Simplu: pun putzin pamant, putzina apa si putzin nisip!
- Bai Bula ia sa faci bine sa faci si un mulitzian! Hai ai grija cum te joci, ca io o sa ma trec pe aici
Dupa o zi vine tablagiul iarasi:
-Ce faci Bula aici?
-Un militzian!
-Bravos bai, vezi ca se poate? Si ia zi tu lui nenea cum il faci?
-Pai pun putzin pamant, putzina apa, putzin nisip si putzin cacat.
Se enetveaza ala, il bate pe Bula (adica cum cacat ma nenorocitule?!!).
Dupa o zi militzianu trece iarasi. Bula in acelasi loc cu ochii umflatzi modela linistit in tzarana.
-Ce faci Bula?
-Un pompier, sa traitzi!
- Si ia zi tu cum il faci?
-Pai pun putzin pamant,putzina apa, putzin nisip..
-Si cacat nu pui?
-Nu, ca iese militzian!
Care liberali echilibrati? Cei care, ca si in '90, pactizeaza cu hotii? Nu revenim la ideea, clara, ca FSN se regrupeaza? Despre ce echilibru se vorbeste aici? Si asa ne-am distrus tara prin echilibrul de care am dat dovada.... in loc sa facem ceea ce trebuia facut si a sugerat, Dumnezeu sa-l odihneasca, Seniorul Coposu.... Cu cine sa fim echilibrati?
Ca cine? Sa-l urmam pe Chamberlain sau pe Daladier? Sa se scrie carti despre conciliatorii romani.
Oameni buni, care mai sunteti pe aici, treziti-va sau indurati, i n continuare.
Asa nu se mai poate...
PS. Mirel, stii foarte bine cam ce fac si ca n-am nici o umbra de probleme economice care ma fac atat de vehement. Am, insa. un fiu de 19 ani pe care-l invat, pentru ca ce altceva sa fac cand vad astfel de atitudini, sa plece unde-o vedea cu ochii.....
Mereu uitam ca orice se poate intoarce de fiecare data. Chiar si atunci cand totul in jurul tau e steril si rece.
Abstract nu?
@Anonim ala care a vorbit despre Intre Linii al lui Eugen Mihaescu - prietene tu nici macar nu i-ai citit cartea si te lingi in cerul gurii. Mihaescu l-a umanizat pe Iliescu si i-a prezentat firea si defectele, dar in niciun caz nu l-a prezentat ca pe o "otreapa". Esti un recenzist de twitter, te-dreaq.
Hmm...aceleasi chestii si socoteli vechi.
PNL-ul, partidul balama care detine intotdeauna adevarul, si cantecul Mioritei poltice, se reface FSN-ul si asta nu e bine pentru ca doar PNL merita(chiar nu stiu de ce...?) sa conduca tara deoarece au fost candva unii pe care-i chema Bratianu.
Auzi la ei...diferente stilistice. Adica e corect ce-a spus dar nu ne-au placut cuvintele alese. Pai da, PNL-ul chiar are pretentia legitima(procente,si toate astea)sa impuna exact ce sa spuna ceilalti.
Dincolo de asta observ cum pesedistii sau stangistii devin automat basisti si hotnews-isti, tapaligisti si aligisti. :-)
Pe bune oamenilor, gentlemenilor sau cum doriti sa va intitulati(poate budoaristi daca ceilalti sunt fermieri?), faceti un pas in spate, respirati adanc, si eventual reveniti. Cu mai multa modestie.
Anonime, o sa iti spun eu "de ce". Pentru ca liberalii aia "vechi" pe care ii chema Rosetti, Carada, Bibicescu Costescu etc. au donat zeci de mii de volume de cartzi romanilor din tzara si de aiurea, au facut o banca natzionala a Romaniei cu averea lor, au facut Romania, au adus regele in tzara. Numai astea si sunt de ajuns. Giugeii mostenitori ai scapatatzilor care au izgonit de la putere tagma liberala pot sa stea in cap si in fund, dar ceva similar nu vor reusi neam. De aici dispretzul meu si al altora.
O fi admiratzie a stilului la unii. La mine e din gena si e cam inevitabila.
Draga Pongo
Am inteles, esti un aristocrat adevarat. Urmas legitim al vreunui conte sau ceva de genul.
Stiu totul despre tine si gena ta. Unu', ca niciodata n-a fost prea puternica.
Doi, l-am citit pe Caragiale, care tot la gena liberala facea trimitere. Asta daca nu stii.
In alta ordine de idei, faptul ca Bratienii, aia...primii trei, caci dupa aia s-a cam ales praful de gena lor politica, vindeau parti din Florica si-l trimiteau pe unul, Eugeniu Carada pe numele(vezi ca-i si-o strada cu numele asta)la iobagii aia imperiali atat de dispretuitori astazi fata de mitici cu bani ca sa-si poata cumpara lemne si sa-si incalzeasca scolile, NU ARE absolut nici o legatura cu partidul liberal de astazi si pretentiile tale ridicole.
Daca vrei sa ma crezi bine, daca nu...nu ma crede si viseaza in continuare c-o sa vina o multime de Lulache in minijupe pe la guvern care o sa cucereasca site-urile matrimoniale cu drapelul liberal si enuntul "adevaratei" drepte. Mult Succes. :-)
Ofer discuției un citat din Telepreședinții - Nicoleta Corbu / Mădălina Boțan, pag. 136 :
//Crin Antonescu a fost prezent în media prin tema care l-a consacrat în afișele electorale, ideea "bunului simț", a decenței, a unui alt mod de a face politică: "a rămas, fie și în folclor, dar a rămas până la urmă, România bunului simț a lui Crin Antonescu." (Victor Ciutacu) Deși a fost cel mai departe de niște teme macro, generale, ideologice (CTP, Tolontan), Antonescu a venit cu o "retorică a sincerității" (Marian Voicu), a omului simplu, ca oricare dintre noi, "care își dorește ca politica să nu mai fie o treabă murdară". (M.V.) Radu Tudor consideră că această campanie (2009) a marcat o renaștere pe scena politică a PNL-ului, ca forță politică importantă, iar Crin Antonescu (abordând un discurs de intoleranță pentru tot ce înseamnă derapaje de la valori democratice și drepturile omului) a făcut dovada unui viitor candidat cu mari șanse de a ajunge președinte în campania din 2014.//
Va scapa un trist adevar intemeiat pe fapte istorice:
Lista completa a sefilor de stat/guvern hacuiti/alungati;
Barbu Catargiu, AI Cuza, IG Duca, Armand Calinescu, Carol al-II-lea, Ion Antonescu, N. Ceausescu.
Un sublim total de sapte piese in 150 de ani fix.
Nu stiu care natiune europeana si-a casapit conducatorii cu asemenea pasiune. Voi stiti?
Trimiteți un comentariu