miercuri, 8 februarie 2012

Despre regulile jocului, suprafața terenului și numǎrul de jucǎtori din tribunǎ

Se contureazǎ o situație neplǎcutǎ pentru unii, de auritǎ oportunitate pentru alții: procesul electoral se va desfǎșura exact precum cel de acum patru ani. Și din punct de vedere al regulilor de joc, cît și al dimensiunilor terenului.

Regulile de joc, adicǎ legea electoralǎ. Indiferent dacǎ vom avea alegeri parlamentare anticipate, în mai-iunie, ori la termen, în toamnǎ, legea este foarte puțin probabil sǎ fie schimbatǎ. Dacǎ vor fi anticipate, este imposibil. Dacǎ vor fi la termen, este foarte foarte dificil, cu actuala majoritate din Parlament și cu timpul avut la dispoziție pentru a se trece legea prin toate furcile caudine procedurale, pentru cǎ de asumare de rǎspundere nu cred cǎ e cazul.

Deci legea va fi în continuare proporționalǎ și struțo-cǎmiloasǎ: unii vor ieși de pe primul loc, alții de pe al doilea ori chiar al treilea loc. În condițiile scorurilor electorale din sondaje, PDL nu are nici un interes sǎ schimbe legea într-una curat uninominalǎ, de tip first past the post, cum s-a întîmplat la primari. Asta chiar ar însemna moartea lor, sǎ aibǎ aceeași soartǎ ca PNȚ-CD acum 10 ani.

Pentru cǎ în cazul votului uninominal, cu cît ai scorul mai sub 30%-35%, cu atît e o diferențǎ mai mare între voturi și mandatele parlamentare obținute, în detrimentul mandatelor. Cu cît ai mai peste 35%-40%, cu atît primești un bonus din ce în ce mai gras ca pondere de mandate peste ponderea de voturi obținute. Iar de la 50%-55% încolo, cum are USL, mǎcelul este spectaculos, obținîndu-se spre 65%-70% din mandate.

Deci PDL nu are interes în aceastǎ privințǎ, deci nu vǎd de ce ar trage în jugul procedural al schimbǎrii legii, doar pentru a se împușca singur în picior. Deci aceastǎ lege struțo-cǎmiloasǎ va rǎmîne așa cum e ea acum.

Ce facem cu terenul de joc? Colegiile rǎmîn aceleași? Vor fi desenate? Vor fi jerimanderizate din nou, spre bucuria celor care au nevoie sǎ-și securizeze un loc în parlament, indiferent de condițiile meteorologice din sufletul electoratului?

Aici drept sǎ vǎ spun nu știu care e procedura. E posibil sǎ fie schimbate într-o comisie parlamentarǎ, așa cum au și fost de fapt constituite acum patru ani, în vara lui 2008.

Însǎ un lucru e foarte probabil: discrepanțele de distribuție a populației identificate la ultimul recensǎmînt nu vor fi luate în considerare, atîta timp cît discutǎm doar de date provizorii.

Cît timp nu scrie în Monitorul Oficial cǎ sîntem 19 milioane și nu 21,6, iar cǎ localitatea Cucuieții de Searǎ are 2,123 de locuitori, și nu 3,399, așa cum știam noi din actele oficiale BEC, vom merge în continuare cu calculele pe datele vechi, cu toate consecințele ce decurg: normǎ de reprezentare, populație oficialǎ a fiecǎrui colegiu, algoritm de calcul pentru identificarea mandatelor.

O sǎ fie fain. O sǎ urle indignarea în piepturi de români. Se vor rostogoli ochi peste cap de societate civilǎ bîzdîcoasǎ. Iar caravana va merge mai departe, cu șopîrle și rechini și prostozauri și cameleoparzi și cu toate animalele sîngeroase și viclene care o compun.

Maestre, sǎ cînte fanfara! Ceva trist, de înmormîntare! Ceva vesel, sǎltǎreț, cǎ ducem mortul la groapǎ! Vin alegerile, maestre, și noi odatǎ cu ele!

Am zis... :)





14 comentarii:

Anonim spunea...

Votul la nivel de circumscripție rămîne pur proporțional. Vor apărea discrepanțe din cauza depopulării diferite a județelor, însă ele ar trebui să fie mici și independente de jocurile politice. Deci la nivelul reprezentării în partidelor în parlament nu văd cum poate legea să dea țepe.

La nivel de colegiu să nu uităm că în 2008 toate partidele au făcut non-combat. În zona mea portocalie aproape că nu vedeai materiale promoționale ale celorlați candidați, care candidați nici ei nu se înghesuiau să arate că ar fi personal mai buni decît adversarii de la PDL.

Cred că aici lucrurile se pot schimba. mandatelor este mai puțin roză și pentru PDL, și pentru PNL (prins între PC și PSD),PPDD suflă în ceafa tuturor iar UNPR nu are brand de partid dar are vedete cu relații în teritoriu și va încerca să facă surprize uninominale. Poate doar UDMR și cel mult PSD să facă doar campanie la siglă, doar în colegiile eligibile.

Este suficient ca 2-3 neeligibili cu potențial să refuze blatul în județ și datele jocului se pot schimba radical. Cu legea actuală Nici nu trebuie ca aceștia să ajungă în parlament ca lista de parlamentari ai circumscripției să fie dată peste cap.

Ce vreau să spun? Cîtă vreme mandatele se atribuie proporțional, orice problemă de reprezentativitate este la partide, nu în lege. Și, funcție de finanțări, este posibil ca la următoarele alegeri să avem un joc politic foarte complicat și imprevizibil pentru conducerile partidelor.

Barbu Mateescu spunea...

Deja colegiile se schimbă puţin.

Nu ştiai???

http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=8

şi

http://www.roaep.ro/ro/getdocument.php?id=5931

Sergiu spunea...

Iei in considerare situatia electorala din sondaje, anterioara ultimei miscari Ungureanu, situatie care a fost accentuata de "protestele strazii". Adica, dupa ce usl scazuse usor sub 50% la finalul anului trecut (47-48%), a urcat in urma "protestelor" din nou in zona 50-55 %, iar pdl a coborat de la 21-23%, la 16-18%. Insa, aceasta a fost o reactie emotionala, de moment, la un eveniment mediatizat oricum excesiv si partizan : "protestele strazii". Pana la acest ultim eveniment, trendurile erau destul de clare: usl in permanenta usoara scadere, pdl in crestere foarte lenta. Si asta, in conditiile existentei guvernului Boc. O reactie emotionala de moment - "protestele strazii", pe masura ce isi pierde din elan, face ca partile sa revina, usor-usor, in situatia anterioara, la scorurile electorale anterioare, iar miscarea Ungureanu poate accentua si mai mult trendurile care de conturasera - scadere usl, crestere pdl. Altfel spus, situatia s-ar putea vedea altfel in toamna sau in martie anul viitor (caci legea permite acest lucru) cand se vor organiza parlamentarele si, poate, in urma unei miscari surpriza, si anticipatele prezidentiale. Ideea este ca tabla de joc se schimba, iar efectele ar putea fi surprinzatoare.

p spunea...

˝Maestre, sǎ cînte fanfara! Ceva trist, de înmormîntare!˝

Ehei, Glaurunga,..
Ce-ai prefera, ca romanii au o oferta destul de bogata in materia asta?
O cantare de petrecere pe drum ultim a vlahilor albi din sudul Dunarii?
Un ˝Cantecul zorilor˝ din ritualul de initiere pentru Trecerea in zori? Sau o prelucrare moderna a temei, Cocosii negri marca Phoenix, muzichie ce aparu si in filmul Nemuritorii?
O hora de pomana a vlahilor albi sau o hora in cavou din scena parastasului din Cuibul de viespi?
Avem de toate.
Sa incepem cu un Cantec al zorilor inregistrat back in 1937:
http://www.youtube.com/watch?v=1Kca_Mep2OE&feature=related

deaceea spunea...

Si cand ar trebui sa apara rezultatele oficiale de la referendum ?

Turambar spunea...

@ Barbu: mersi :)

@ Sergiu: PDL a coborit mai mult decit 16-18. USL n-a fost niciodata la 47-48. Te iei cam mult dupa sondajele portocalii :) In rest, ai dreptate, pe ici pe colo, cu exceptia locurilor fundamentale :)

@ p: :)

@ deaceea: la inceputul anului viitor

Anonim spunea...

Am eu o intrebare : cat e PNL si cat e PSD din scorul USL ?

Turambar spunea...

33-35 la 23-25

Barbu Mateescu spunea...

Pardon... sigur nu e invers?

Turambar spunea...

Evident ca PSD 33-35 si PNL 23-25. Nici nu m-am uitat la ordinea in care ai intrebat. Pt mine ele sint clare in cap: PSD mai mare, PNL mai mic :)

Barbu Mateescu spunea...

N-am întrebat eu, dar e OK. :)

Anonim spunea...

Bun. 33+23 = 56 35+25 = 60. USL intre 56 si 60, PDL intre 16-18 (maxim). Asta inseamna un total de 72 - 78. Rezulta :

1. 28 - 22 procente ramase, 7 merg la UDMR, raman 21 - 15% care sa voteze cu alte partide sau sa nu voteze. Asta inseamna maxim doua alte partide parlamentare. Care ?

2. Daca PDL a pierdut din electorat si PSD sa spunem ca pastreaza proportiile traditionale ca procente fata de PNL, atunci electoratul P.D.Liberal s-a impartit in mod egal intre socialisti si liberali ? Logic ar fi sa creasca scorul PNL mai mult. Chiar mai mult decat scorul lui Antonescu.

Turambar spunea...

Cele 15-21% de procente merg preponderent la partidele anti-sistem / populiste / autoritariene, dintre care cel mai mare este in momentul de fata PP-DD (in zona lui 10-12, cel putin in sondaj; stai sa vedem daca le va si concretiza la vot). Alte 3-4 merg spre PRM. Alte 2-3 merg spre PNG. Restul la partide fantoma, gen PNT-CD, UNPR, PER etc.

Cea mai mare parte a hemoragiei de vot PDL s-a scurs catre PP-DD. Restul, majoritar catre PSD, de unde de altminteri a luat PDL initial, odata cu ascensiunea lui Basescu in popularitate si cu intratul sau in cizmele de Tatuca pe care le parasiste Iliescu.

De intrat in Parlament in afara de cele mentionate intr-adevar doar doua vor intra: PP-DD si probabil PRM. Restul, pleava de redistribuit. Da, inclusiv UNPR. Ei in cel mai bun caz vor prinde locuri in Parlament intr-o alianta electorala cu PDL

Anonim spunea...

E interesant ce spuneti pentru ca exista o ipoteza ca PP-DD ar avea ca scop sa fure electorat de stanga care n-ar fi de acord cu alianta PSD cu PNL. In orice caz, tinand cont ca PP-DD nu are organizatie in teritoriu.. vor avea mari probleme sa-si pastreze acele voturi. Mai ales daca sunt luate de la partidul care organizeaza alegerile. PRM-ul s-ar putea sa fie o surpriza si sa intre in Parlament cu un scor interesant. In orice caz lucram pe sondaje deja invechite, pre-MRU. Si alta problema ar fi accesul la informatiile despre procentul de indecisi. Ca astia sunt electorat fluid si uneori sunt bagati la procentele unui partid in sondajele publice precampanie.